1. Super Monkey Ball 2 (NGC)

Super Monkey Ball 2 (NGC)

Super Monkey Ball was een origineel en leuk lanceerspel voor de Nintendo Gamecube. In dit spel was het de bedoeling om een aap in een glazen bal naar de overkant van een hindernisbaan te krijgen door het level heen en weer te bewegen. Hiernaast kende het spel een aantal leuke mini-games. Niet veel later verscheen er een 2e deel. Een succesvolle opvolger of uitmelkerij?

Als je het spel opstart krijg je als vanouds de keus uit singleplayer of mini-games.

In de singleplayer moet je net als in deel 1 de aap in de bal naar de finish krijgen. Naast een hoop banen achter elkaar te spelen kun je nu ook kiezen voor een story-mode.

Het verhaal is raar en moet het vooral van korte, domme humor hebben. Een gemene aap genaamd Bad Boon heeft alle bananen gestolen en nu moeten Aiai en zijn vriendjes ze terugkrijgen ( waar hebben we dat eerder gehoord? ). Om dit te doen moet je simpelweg levels voltooien. Het verhaal heeft dus geen enkel verband met het spel, maar dat mag de pret niet drukken. De levels zelf zijn wederom erg pittig. Een verandering is dat in veel levels iets beweegt. Hierdoor verandert het zwaartepunt ietsjes van behendigheid naar timing. Ook zijn sommige levels afhankelijk geworden van wat geluk. Een opmerkelijke en niet zo mooie verandering is dat je elk level begint op een rechthoekig platform van waaruit je op het echte level springt. Waarschijnlijk is dit gedaan om het spel snel af te krijgen. Voor de rest is veel bij het oude gebleven, in de positieve zin bedoeld. Samengevat is de singleplayer erg leuk, maar niet meer zo vernieuwend en overdonderend als uit Monkey Ball 1.

Naast deze mode is er natuurlijk ook de mini-game mode voor feestbeesten.

In Super Monkey Ball 1 waren er hier zes van. In deel 2 is dit aantal verdubbeld! De zes oude zijn vernieuwd en zes nieuwe games maken hun opwachting. Ik zal ze nu één voor één kort behandelen.

Monkey Race 2: Gaan met die banaan! Race over een aantal banen in mariokart stijl. Race goed en gebruik de powerups wijs! Dit keer met acht racers!

Monkey Fight 2: In Monkey Ball1 was dit nog een spannend mepspel, nu is het niet meer de moeite waard, doordat je nu met de B-knop je vuist kunt opladen en zo simpel je tegenstanders het beeld uit kunt slaan.

Monkey Billiards 2: Vele vormen van pool zijn speelbaar in deze game. Een game apart, die als je ervan houdt, je vele uren zal blijven boeien.

Monkey Bowling 2: Ook zo’n leuk spelletje, naast normale bowlingbanen, zijn er nu ook allerlei vreemd gevormde banen, zoals banen met hellingen, en banen in de vorm van een banaan…

Monkey Golf 2: Geëvolueerd van mini-golf tot echt golf. Jammer, vind ik.

Monkey Target 2: Citaat uit de N-Gamer: ‘’Alleen al de mogelijkheid om Monkey Target met zijn vieren tegelijk te spelen maakt dit spel de moeite waard.’’

Zover zou ik niet willen gaan, maar het is inderdaad een leuke toevoeging. In deze game ben je een soort paraglider. Je springt van een schans en moet zo mikken, dat je op de velden met de meeste punten landt. Nu dus ook met vier spelers tegelijk!

Monkey Boat Race: Saaie, RSI-achtige kanoracer waarin je roeit door op de L en R knop te rammen.

Monkey Dog Fight: Dit Star-Wars-achtige spelletje is helaas niet zo leuk als je zou hopen.

Monkey BaseBall: Grappig honkbalspel. In plaats van dat de bal na geraakt te zijn de lucht in vliegt, rolt hij over het veld. Vervolgens rolt hij een vak in, die bepaalt hoeveel honken de speler mag opschuiven. Voor de partij in het veld geldt daarom: Vangbal, alles of niets.

Monkey Shot: Schietspelletje waarbij je met een cursor op het scherm op vijanden schiet, terwijl je door de lucht zweeft.

Monkey Football: Niet eens zo’n slecht voetbalspelletje, waarbij je zelfs de tactiek van de computers met welke je samenwerkt op defensief, normaal of aanvallend kunt zetten. Vooral de strafschop-modus is leuk.

Monkey Tennis: Standaard tennisspel zonder poespas.

Nog even een paar zaken in het kort:

Graphics: Alles loopt soepel en ziet er goed uit.

Muziek: Vrolijke deuntjes.

Op de lange termijn: Met de single player ben je niet snel klaar, maar met de multi-player ben je pas echt een flinke tijd zoet.

Conclusie en beoordeling

Een uitstekende opvolger van Super Monkey Ball. Sommige dingen zijn niet helemaal goed afgerond, maar over het algemeen is dit een erg leuk spel. Aanrader!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Een vervolg op Super Monkey Ball!
 • Grappige story-mode.
 • Vele mini-games.
 • Minpunten
 • Platform aan begin van iedere main-game level.
 • Niet alle mini-games zijn even goed uitgewerkt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De aankomende games zien er wel tof uit. :D

 • F2P games zijn echt wel handig, ze zitten vaak goed in elkaar, en je hoeft vaak alleen maar te downloaden! :D  - het enige nadeel is vaak dat betaalende spelers OP zijn :P

 • we zullen in de toekomst wel zien wat er is van geworden!

 • Ja F2P games zijn altijd gaaf. Ik heb er veel tijd aan besteed, leuk dat jullie hier nu ook aandacht aan besteden. :)

 • Ook Star Wars-fans moeten aan microtransacties gaan geloven. In de aankomende Star Wars MMO moet je geld neertellen voor speciale lightsabers, wookiepakjes en andere ‘unieke’ uitrusting. Daarnaast hebben andere grote uitgevers als Ubisoft en Activision Blizzard ook flink wat Free to Play-games in het verschiet liggen.

  Nee, meen je dat nou? Wat een spel verkrachting.  Leuk artikel verder!

 • van die nieuwe games lijkt de midelste veel op die kingdom hearts figuurtjes!

 • Ik heb ook maplestory gespeeld en quake live en ben nog aan het wachten op battlefield heroes.

 • 4e en 5e screens! Daar wacht ik op!

 • America's Army is toch ook een F2P game ?

 • Ventje op oude fiets? Ben ik de enige die dat debiel vindt?

 • Het concept is een leuk idee maar ik betaal uiteindelijk toch gewoon geld voor een game en dat ik zonder beperkingen zoals advertenties of dingen extra kopen een game kan spelen. Ik denk alleen dat deze nieuwe manier van games spelen niet echt te stoppen is.

 • Operation 7 lijkt me best tof

 • De America's Army 3 beta ziet er trouwens heel goed uit en het is heel hardcore, dus dat gaat weer de andere kant op ;-)

 • Ventje op oude fiets? Ben ik de enige die dat debiel vindt?

  nope ;)

 • Heb wel wat tijd besteed aan F2P games, vooral Runescape(toen ik in groep 8 zat dus 5 jaar geleden :P) en dan Trackmania en Warrock ook wel verder niet echt. Er gaat toch niks boven een P2P-game vind ik (moet het wel een goede/leuke zijn). En dat van Star Wars, dan mag ik hopen dat de maandelijkse betaling weg is anders zou het te naaiend zijn.

 • F2P games zijn echt bagger, vaak is het alleen maar grinden grinden en grinden

  en als het dat niet bevat, dan is het meestal wel slecht uitgewerkt  neem BF:Heroes maar als voorbeeld, het werkt voor geen meter :S

 • Asda Story ziet er echt lame uit! aardbei-hoofden & drie wielers ftw!  alleen dat racen lijkt met vet :)

 • Hmm, ik weet niet, heb tot nu toe nooit wat gehad met F2P-games, maar wie weet komt dat nog..

 • F2P vind ik nooit zo leuk. ten eerste het kost te veel ruimte voor mijn computer en ten derde spam……

 • Af en toe zien F2P games er voor mij gevoel iets te gratis uit….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren