1. Super Mario 64 (N64)

Super Mario 64 (N64)

Je hebt dertien in een dozijn launch games en je hebt die zeldzame juweeltjes waar gamers het na bijna tien jaar nog over hebben. En dan heb je tenslotte ook nog een game waardoor een console zelfs later op de markt gebracht werd om alle puntjes op de i te kunnen zetten. ik heb het hier over Super Mario 64 voor de Nintendo 64. De game was in ontzettend veel aspecten uniek en een recensie hierover schrijven is wel even andere koek dan die je oma bij de koffie serveert. Maar toch ga ik een poging wagen.

Wederom kruip je in de huid van onze italiaanse vriend Super Mario welke uitgenodigd is om een stuk taart te komen eten in het luxe kasteel van Mario. Geheel in stijl betreedt je de spelwereld via de kenmerkende "pipe", een groene buis waarin Mario grote afstanden kan overbruggen. Daar sta je dan op een grasveldje en in de verte kun je het kasteel zien. Als een van de eerste 3d console platformers maakt de game een wazige indruk.

Van links naar rechts lopen is er niet meer bij. Je kunt gaan en staan waar je wilt.

Een beetje onwennig grijp je de N64 controller en probeer je met de analoge stick Mario naar de ingang te loodsen, welke simpelweg recht vooruit is. Maar dan gebeurt het. In een vlaag van verstandsverbijstering klap je met volle kracht tegen een boom op, waarna Mario de boom in klimt tot aan de top, om er vervolgens met een halve salto vanaf te springen en keurig netjes op zijn voeten terecht te komen. Vol verbazing grijp je de handleiding erbij en zie je dat Mario een heel breed scala heeft aan moves en manieren om gebruik te maken van de omgevingen.

En dan opeens intereseert het kasteel je niks meer en kan de prinses en haar taart je eigenlijk wel gestolen worden, wat onvermijdelijk toch wel weer een keer zal gebeuren. Je zwemt een beetje in de slotgracht, probeert vogels uit de lucht te slaan en vraagt je af hoe het met die deuren onder water zit en dat gat in de grond met een raster ervoor. Uiteindelijk ga je het kasteel binnen om er dan achter te komen dat je nog maar aan het begin staat van een flink karwei.

Binnengekomen wordt het duidelijk dat ene Bowser inderdaad weer eens de partycrasher heeft uitgehangen en voor de grap de "Stars" van het kasteel op willekeurige plekken heeft verstopt. Zelf heeft hij zich verschanst achter magische deuren, die je alleen open krijgt als je een bepaald aantal Stars weet te bemachtigen. Verder is de prinses ook in geen velden of wegen te bekennen. Tijd voor wat geinspireerd platformwerk dus.

Het kasteel dient als een verzamelstation van verschillende levels waarin je de Stars dient te vinden. Deze levels vindt je door in magische schilderijen te springen die verspredt over het kasteel hangen. Eenmaal in een level krijg je een missie in de vorm van een kleine aanwijzing te zien, zoals "verzamel alle rode munten" of "surf over de lava." Het is dan aan jou om de desbetreffende Star te lokaliseren en te innen.

De keuzes zijn enorm om de Star te pakken te krijgen. Hoe meer Stars je vind, des te meer kanten je opkunt en dat is de grote kracht van deze game. Om het spel in theorie uit te kunnen spelen heb je 70 Stars nodig, maar er is een mogelijkheid om er 120 te vinden. Zo hoef je dus niet in een vast patroon 70 Stars te pakken, maar kun je eigenlijk zelf bepalen waar en wanneer je collectie gaat uitbreiden. En of je dat nou doet door alle muntjes te verzamelen of op konijnenjacht te gaan, het maakt allemaal niet uit en is nog leuk om te doen ook.

Super Mario 64 wist als eerste game een overtuigende 3d wereld neer te zetten en deed dat met zoveel flair en kunde dat alle kleine mankementjes voor lief werden genomen. Mankementjes? Ja. Het spel is zeer goed maar er zijn wel wat geintjes waar je rekening mee dient te houden.

Zo is de besturing van de camera soms vervelend als je een moeilijke sprong moet maken of om je hen kunt kijken. Latere levels worden hierdoor redelijk irritant, omdat je soms niet op tijd kunt anticiperen waar je uithangt en weer eens een diep gat in valt of opnieuw een moeilijk stuk moet trotseren.

Verder kun je stellen dat Mario 64 qua beeld en geluid nogal wat beter had kunnen zijn, zeker als je het vergelijkt met enkele projecten uit de PSOne stal. Ook met de achterliggende gedachte dat de N64 praktisch enkele maanden uitgesteld werd voor deze game valt het wel een beetje tegen.

Uiteindelijk telt echter maar een ding en dat is het totaalpakket en daar troeft Super Mario 64 een hoop concurrenten van die tijd met een lange neus af.

Conclusie en beoordeling

None

Anno 2005 is het moeilijk voor te stellen dat deze game zo ontzettend veel teweeg heeft gebracht en de lat heeft gelegd voor toekomstige games in haar genre en gameplay in het algemeen. De game heeft het echter wel met verve gedaan en verdient daarom het respect die klassiekers horen te krijgen. En hoewel er nog veel gamers van de nieuwe generatie hun neus voor ophalen en blij verder spelen met hun nieuwste consoles ,is deze game nog steeds de moeite maard om eens flink door te spitten alleen al om te kijken hoe het 3d platform genre een flinke klap in de goede richting heeft gekregen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grote vrijheid
 • Vernieuwende gameplay
 • Minpunten
 • Had ook voor die tijd grafisch en sonisch beter kunnen zijn
 • Soms irritante camerawerking

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Deze RTS lijkt op mijn ex. Inzoomen was leuk, maar dan was er wel gelijk een hoop list en bedrog.  Lijkt me wel een leuke game eigenlijk.

 • Ja ziet er aardig uit. Maar ik ben niet zo van die RTS'en.

 • ziet wel leuk uit…

 • Wat ben je toch een verwend kreng Aron, aan de andere kant: ik wil ook meer van deze game zien. :)

 • Lol @ freestyleforce… xD  OT: Mjah, ik denk dat k m helemaal niks ga vinden :P

 • Ben benieuwd

 • ziet er tof uit

 • Ik heb nog nooit over dit spel gehoord, maar ik heb ook geen interesse in dit ondanks goede impressie over de game.

 • Klinkt goed!!

 • @Freestyleforce Deze RTS lijkt op mijn ex. Inzoomen was leuk, maar dan was er wel gelijk een hoop list en bedrog.  Ja ik verwacht ook dat het even leuk is om te knallen en daarna de lol er snel af is.

 • Lijkt me leuk! strategy is altijd al mijn ding geweest :)

 • Wil echt meer zien van de game, de manier van spelen lijkt mij echt erg leuk.

 • Ben je nu positief of negatief over deze game…

 • lol

 • Deze game gaat volgens mij echt gaaf worden. RTS in de 2de wereld oorlog zijn gaaf!

 • Lijkt mij echt geweldig!

  Ik ben helemaal geen fan van deze genre, maar deze trekt echt mijn aandacht.

 • Als deze game een aardige score krijgt, dan haal ik hem zeker :D

  Dé perfecte combinatie van WO II en strategie, perfect voor mij.

 • Deze game wordt echt een topper

  hoop ik, het heeft potentie

 • raar, RTS in de tweede wereldoorlog, met hologrammen?? maar goed, laat ik het nu maar ff houden op een fictieve tweede wereldoorlog…. ( klinkt weird )

 • Het idee is gewoon goed, en zo te horen ook goed uitgewerkt, dus ik denk dat dit wel een pareltje wordt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren