1. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth (PC)

Zeg Command & Conquer, en er komen een paar schitterende strategiespellen bij je boven. Zeg Lord of the Rings en er komen epische veldslagen, ladingen sfeer en een hele keur aan diep uitgewerkte personages je hersenen binnendrijven. Denk vervolgens aan een combinatie van twee uitstekende gevestigde begrippen en je zou bekant weg kunnen drijven op je eigen fantasy. Zou mooi zijn...

Lord of de Rings, of in de Ban van de Ring is voor de bovengemiddelde lezer hét fantasy-epos bij uitstek. Een tiental verschillende rassen, compleet met talen en gewoonten, allen verwoven met een uitgebreide geschiedenis. In complexiteit en compleetheid steken waarschijnlijk alleen boeken als de Koran en de Bijbel Lord of the Rings naar de kroon.

De films, stuk voor stuk kaskrakers behielden de indruk van het compleet andere universum, maar waren tegelijkertijd perfect toegankelijk voor jong en oud. In grote mate herkenbaar voor oude veteranen en verfrissend en spectaculair genoeg om een blik verse fans open te trekken. Een bijkans perfecte combinatie, te zien aan het gigantische succes van alle drie de films.

Het spel lijkt de goede kant op te gaan, levensechte karaktermodellen, een schitterende sfeer en een uitstekende presentatie, die alleen in de film zijn gelijke mag erkennen. Stijl is er, het gevoel van Lord of the Rings is er en alle bekende personages van de boeken en films doen hun intrede. Zowel de legers van Sauron en cohorten als de menselijke verbonden zijn speelbaar, inclusief kenmerkende en herkenbare eigenschappen. Het Lord of de Rings gedeelte slaagt voor de test, hulde!

Command & Conquer kent een iets korter, maar net zo roemrijk verleden. Veel voorgaande delen van dezelfde studio boden genoeg strategie om je te doen watertanden, en zijn ook nu voor de fans nog een aanschaf waard. En dat zegt veel. Das te vervelender is dat Battle for Middle Earth op dit punt schandalig te kort schiet.

De helden die je in het spel toegewezen krijgt zijn stuk voor stuk allemaal natuurgetrouw, maar tegelijkertijd stuk voor stuk inspiratieloos. Helden worden à la WarCraft 3 sterker naarmate ze meer vechten en verdienen zo speciale vaardigheden. Dat dat uitstekend kan werken is vaak genoeg bewezen, maar hier komen je helden als Aragorn er karig vanaf met simpele en saaie speciale aanvallen. Nooit heb je het gevoel de legendarische leider van de Dunedain onder je controle te hebben, maar eerder een soort slap aftreksel, dat wel groeit, maar nooit aan je groeit. Zelfs niet als je het leger van de levende doden aanvoert.

Je helden zijn echter wel in staat om horden vijanden in de pan te hakken, en een grote pan zal je nodig hebben. Het is namelijk mogelijk om met honderden eenheden tegelijk te vechten en dat zorgt voor een hoog cool-gehalte. Voor even. Drie kwart van het spel zal je vervolgens gewoon doorlopen volgens het bekende tankrush principe. Alleen bouw je nu paarden en manschappen in plaats van tanks, maar het idee is hetzelfde. Zo snel mogelijk zo'n groot mogelijk leger klaarstomen en aanvallen.

Eerdere spellen uit de studios van Westwo...euh EA Pacific konden in enige mate deze welbekende rush tactiek uitroeien, maar de maatregelen die nu getroffen zijn helpen de gameplay eerder van de regen in de drup. Het hele spel lijkt er op geënt je leger zo groot en imposant mogelijk te maken, om vervolgens een paar keer over je tegenstander heen te walsen. Of hij het nou leuk vind of niet.

Er is geen grote diversiteit aan eenheden, er is niet goed over de balans nagedacht. Drie kwart van de manschappen kan je maar op één manier inzetten, en thats it. Er bestaan geen duizenden manieren om je tegenstander onderuit te halen, geen eenheden met speciale krachten die je een hele andere manier van oorlogsvieren willen laten verkennen. Battle for Middle Earth mist diepgang. Het mist tonnen diepgang, waar is dat gebleven ten opzichte van eerdere spellen? Het strategie gedeelte van dit spel zakt dan ook faliekant, jammer...

Conclusie en beoordeling

None

The Battle for Middle Earth heeft twee gezichten. Het oppervlakkige aantrekkelijk gezicht van een mooi verzorgd spel. Qua graphics en presentatie. Daar tegenover staat het lelijke innerlijk van het strategiegedeelte, dat gewoonweg niet kan bekoren. Kopen? Simpel, waar ben je naar op zoek?
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Lord of the Rings
 • Minpunten
 • Command & Conquer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jah dat kon je ook wel verwachten. Iig niets voor mij

 • haha, das kut:P

 • Afzetters, ik wil een Tony Hawk die ik met mijn ouderwetse controller kan spelen. :O

 • Nog een reden waarom dit gewoon geen succes gaat worden. Alsof zoveel core gamers op een alternatief balance board ineens willen staan tegen een enorme prijs. Bye bye Tony….

 • *dubbel post, mi scusi*

 • dat is een berg geld

 • duidelijk iets van een verkeerde keuze maken. Nadat ze voorbij gestreeft werden door Skate (en Skate 2) hadden ze met iets anders moeten komen en niet met deze veel te dure controller.  Dat is gewoon jezelf nog een duw in de rug richting de afgrond geven.

 • Dat soort games zijn altijd duur, sta hier niet zo van te kijken

 • Neej, het is helemaal niet zo'n verassing.

  Guitar Hero is na de release ook 120 euro als er een gitaar bij zit.

 • dat zal dan 150 euries zijn, maar had ik al verwacht.

  er komt 1 jaar geen tonyhawk game uit omdat ze dit geval

  aan het maken waren en nu moeten fans het dubbele betallen

  voor een game die ze waarschijnlijk liever met een controller

  willen spele


 • Oef. No-go dus.

 • Ach. Er zijn toch altijd nog ouders die deze game wel gaan aanschaffen voor hun kinderen en dus ook gewoon voor de volle pot gaan betalen..

  Dus ja, waarom niet zoveel verkopen als je toch weet dat het verkoopt.

 • -.-' NOT dus :)

 • Dat was te verwachten hé…

 • Ach deze game gaat toch zwaar zuigen, Skate 1&2 blijft zowiezo Nr 1.

  Stom balance board hadden ze beter iets anders kunnen bedenken.

 • pre-order je em nu, blijkt ie in Augustus ofzo bij Best Buy's voor 100 dollar te koop te staan ( scheelt al 20 dollartjes,… in deze tijden ….. in amerika…..)

 • Absoluut niet waard

 • Koopt toch niemand

 • Misschien wel logisch aangezien er zo'n board bij zit, maar ik vind het toch echt veel te duur voor een game. Dan geef ik liever het geld uit aan een Guitar Hero-pakket.

 • Dat is toch net wat meer dan dat ik er voorover heb.

  Recenseren jullie hem maar eerst even fijn, dan kijk ik wel of ik het waard vind of niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren