1. NHL 06 (Xbox)

NHL 06 (Xbox)

De NHL serie bestaat zoals eerder genoemd al vanaf 1994. Toen kwam de eerste NHL game genaamd NHL ’94 uit voor de Megadrive. De game was vrij eenvoudig en scoren kon je doen met twee vingers in je neus. In NHL draait het allemaal op ijshockey, de sport die in Amerika razend populair is. In Nederland is echter het tegendeel waar. Er spelen wel een paar Nederlanders in de Amerikaanse NHL, maar Nederland heeft verder niet veel met ijshockey.

IJshockey

In NHL 06, met een beetje rekenwerk dus het 12e deel in de NHL serie, draait het natuurlijk nog allemaal om deze Amerikaanse sport. Er zijn echter wel heel wat veranderingen vergeleken met het eerste deel, en ziet het er allemaal veel mooier uit. Electronic Arts heeft de volledige licentie van de NHL, dus zijn alle teams uitgerust met de spelers die ook echt in die teams spelen. Electronic Arts heeft hiermee 2K Sports uit de weg geschoven, want die kwamen ook tot en met vorig jaar met NHL games.

Manager spelen

Zodra je NHL opstart, komt er na dat je een gewenste taal hebt gekozen, een intro waarin een NHL wedstrijd wordt gespeeld. Dit ziet er wel grappig uit, maar je wilt natuurlijk zo snel mogelijk gaan spelen. Zodra je in het menu bent aanbeland, heb je de keuze in een aantal dingen. Zo kun je direct een wedstrijd spelen, maar je kunt ook diverse toernooien maken. Buiten de echte NHL competitie, kun je ook kiezen tussen verschillende landenteams. Dit is allemaal natuurlijk leuk en aardig, maar de game draait eigenlijk om de Dynasty Mode. In deze modus wordt je een manager van een door jouw gekozen NHL team. Je draait maximaal 10 seizoenen mee met dit team, en als manager zijnde, moet je belangrijke keuzes maken. Zo draai jij op voor de verkoop van je spelers, en zorg je dat daarvoor in de plaats weer nieuwe spelers komen. Ook moet je financiële zaken regelen. Denk daarbij aan de prijskaartjes voor een wedstrijd van jouw team, en hoeveel geld je wilt besteden aan de merchandise van jouw ploeg. Je moet namelijk ook de fans van je team zo blij mogelijk maken zodat zij naar de wedstrijden komen kijken. Dit doe je natuurlijk door veel te winnen met je team, en door veel geld in de merchandise te pompen. Ook moeten de prijskaartjes voor een wedstrijd niet te duur zijn, want dan kun je op minder fans rekenen, en minder fans in minder geld. Met het geld dat je hebt kun je verschillende dingen upgraden. Hierbij moet je denken aan een trainer voor je keeper, een medische staf en natuurlijk het moraal van je team verhogen, want hoe hoger het moraal, hoe beter de prestaties.

Brrrrr…

Het ijs in NHL 06 ziet er verbazingwekkend uit. Het glimt mooi en lijkt net op echt ijs. Het mooie aan het ijs is dat de schaatsen van de spelers ook echt lijntjes achterlaten. Ook de puck glijdt mooi over het ijs, en zijn je spelers niet zo wendbaar als bij FIFA, omdat ze op schaatsen staan. Ook de scheidsrechter schaatst mee over het ijs, en duikt weg als er een speler te dicht bij hem in de buurt komt.

Maak je evenbeeld

Ook leuk is het maken van je eigen speler. Je kunt je speler helemaal aanpassen zodat hij echt op je lijkt. Alles lijkt wel aanpasbaar te zijn. Je kunt je mond breder maken, jezelf flaporen geven, je boos laten kijken, littekens op je gezicht aanbrengen, een gebroken neus, de keuze uit verschillende helmen en sticks en natuurlijk kun je jezelf vaardigheden geven. Nadat je een eigen speler hebt gemaakt, kun je die bij een team neerzetten. Dit is echter niet zo makkelijk als je nu denkt, want als je de eigen gemaakte speler goede vaardigheden geeft, dan krijgt hij ook een hoger salaris, en dat is niet altijd even makkelijk. Er is ook een mogelijkheid om zelfs een heel NHL team te maken en die het veld op te sturen.

Knokkuh!!

Als je eenmaal een team hebt gekozen in de Dynasty Mode, kun je beginnen met het spelen van wedstrijden. De meeste Nederlanders zullen de regels van de NHL niet kennen, maar naarmate je veel speelt, begin je de regels steeds meer te snappen. Nieuw in de game is dat er ook een trick-stick is. Met je rechter thumbstick kun je nu met een simpele beweging een trucje doen om langs een speler heen te komen. Ook recht voor het goal is dit makkelijk, want zo breng je de keeper op de verkeerde gedachte en tik jij hem er rustig in. De spelers kunnen onderling ook ruzie krijgen. Dan is er de mogelijkheid om te vechten. Je hoort dan onder de wedstrijd een bel die je bekend in de oren zal klinken, want zo’n zelfde bel wordt ook gebruikt bij bokswedstrijden. Nadat je die bel hebt gehoord, staat er onderin welke spelers er ruzie hebben en dus kunnen vechten. Zodra je op de back-knop drukt, kun je met die speler vechten. Je kunt je tegenstander op deze manier even de hersens inslaan en laten zien dat er niet met je te spotten valt. Nadat eindelijk iemand knockout is geslagen, krijgen beide spelers die aan het vechten waren 5 straf minuten wegens het vechten.

Bonus

Als bonus krijg je bij NHL 06 de allereerste NHL game, namelijk NHL ’94. De graphics zijn natuurlijk niet zoals we ze van een doorsnee game gewend zijn, maar het is toch altijd maar een bonusje, en bonus betekend gratis. En wij zijn Nederlanders, en we zijn gek op dingen die gratis zijn. NHL ’94 speelt natuurlijk wel even wat anders als NHL 06, maar toch is het leuk dat die game erbij zit.

Conclusie en beoordeling

None

NHL 06 is een goede game, maar zal waarschijnlijk niet aanslaan in Nederland. Simpelweg omdat ijshockey hier een vrij onbekende sport is en vrijwel niemand de regels kent van dit spel. Nederland heeft wel wat ijshockey teams, maar om nou te zeggen dat ze zo goed zijn dat ze in de NHL mee kunnen draaien… Nederland kan het daarom maar beter houden bij voetbal, maar dat neemt niet weg dat NHL 06 gewoon een leuke game is om te spelen. Als je bent uitgekeken op de Dynasty Mode, kun je je vrienden uitdagen voor een potje System Link (tot 4 spelers) of je kunt iemand uitdagen op Xbox Live. Alleen erg jammer is dat de Electronic Arts servers voor Xbox Live niet bepaald fijn zijn. Grafisch ziet NHL 06 er zeer goed uit, en ook zijn de controls niet te moeilijk. Het zijn eigenlijk bijna dezelfde controls als FIFA. NHL is zeker aan te raden voor de fan, en als je gewoon eens een keertje bent uitgekeken op voetbal en toe bent aan een nieuwe sport.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede graphics
 • Dynasty Mode
 • NHL '94 als extraatje
 • Minpunten
 • Nederland en ijshockey?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat een immense bedragen toch altijd, games ontwikkelen kost echt bakken geld.

 • Licht verlies van 10 miljoen , wat je licht noemt ;-)

 • Licht verlies van 10 miljoen , wat je licht noemt ;-)

 • Licht verlies van 10 miljoen , wat je licht noemt ;-)

 • Verlies valt nog wel mee als je kijkt naar andere bedrijven hebben sommigen het nog zwaarder getroffen.

 • w0w, 10 miljoen is licht?

 • Moeten ze maar snel met Bioshock 2 komen! (In oktober ik weet =p)

 • Bioshock 2 gaat zeker geld in het laatje brengen hoor! :)

 • hij moet maar naar de ps3 kome

 • als 10 miljoen een licht verlies is wat is dan een zwaar verlies???(O_O)

 • Games are big business, dat bewijst dit bericht maar weer eens. Ach, even een nieuwe GTA uitpoepen en ze kunnen er weer tegenaan.

 • 10 miljoen is niet veel in de games industrie, daar gaat het meestal om honderden miljoenen, zo niet miljarden.

 • reaper@ haha miljarden yeah right

 • Tis ontwikkellen voor een paar grote games die ook echt een succes moeten worden, anders lig je er binnen een paar jaar uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren