1. Wario Ware Touched! (NDS)

Wario Ware Touched! (NDS)

Hilariteit kent geen tijd?

Voor het verhaaltje hoef je het niet te doen; deze is simpelweg belachelijk, maar wel zo belachelijk dat het richting ‘leuk’ neigt. Je doel is om steeds nieuwe karaktertjes met een lading mini-spelletjes te ‘verslaan’, en hem of haar op het einde naar de disco proberen te krijgen, waar de menigte uit zijn dak gaat.

Gewapend met de stylus begon ik met mijn eerste karakter, mister Wario himself. Dat Wario veel eet, is duidelijk te zien aan zijn buik. Steeds als meneer snoep begint te eten, beginnen zijn tanden te rotten. Ouch!

Na het zoveelste bezoek aan de tandarts, gaat Wario met zijn bromfietsje naar huis. Echter, onderweg begint de echte pret, en wordt je reactievermogen op een geweldige manier getest! De bedoeling is om zo’n 15 minuscule spelletjes uit te spelen, waarbij je het onderste scherm, het touch screen, gebruikt. Fruit snijden door een streep te trekken over dat onderste schermpje, een route van een afdalend mannetje tekenen, of Wario eens goed over zijn rug krabben, omdat ie weer eens jeuk heeft. En zo maar door.

Over klassieke momenten, WC rollen en boss-fight.

Het ene spelletje volgt na de andere in een erg hoog tempo, en je moet dus snel kunnen bepalen wat je gaat doen. Immers, je hebt maar 4 levens, en je enige houvast is een woord als ‘Rub!’ of ‘Grab!’ Je hoeft meestal maar één bepaalde ‘move’ uit te proberen, en het spelletje is overwonnen. Of, logisch, je faalt en je verliest een leven. De mini-games hebben verschillende thema’s, bijvoorbeeld oude, klassieke NES-spelletjes, of sportspelletjes. Het gaat van kogel slingeren tot een nostalgisch fragment uit een oude Metroid-game. Het kapot prikken van ballonnen en het ‘uitstrijken’ van een wc-rol. En het naspelen van een deuntje en een snottebel opsnuiven (Wie kent ‘m nog uit de GBA-versie!) worden ook niet geschuwd. Een beetje vreemd, maar wel lekker hilarisch, dus.

Dan zijn er nog spelletjes die iets groter zijn dan de ‘normale’ en doorgaans heten die ‘boss-levels.’ Je moet bijvoorbeeld steeds op het goede moment een lijntje tekenen, om een vaag hoopje poep met oogjes te laten vliegen, en dat totdat hij in de hemel is en twee vingertjes, gekruist tot een vredesgebaar, in de lucht steekt. Peace.

Maar er is meer. Zo dien je met een vliegtuigje planeten kapot te maken en met Wario een grot in te gaan, op zoek naar schatten en dergelijke. Erg uitdagend zijn ze niet, je loopt er zo doorheen. Wel jammer, want alle spelletjes in het geheel zijn eigenlijk heel erg leuk. Je gaat maar door en door en de ene na de andere mini-game vliegt je om de oren. En daar zit het grote probleem; dit spel is te kort!

Veel te kort, want na een paar uur had alle spelletjes gezien. En dat was erg vervelend, niet in de laatste plaats omdat ik er veel meer van verwachtte. Dit is zeker het origineelste spel van alle launch-titels. De spelletjes zijn ronduit belachelijk, maar stiekem zijn ze zo leuk dat je maar door en door gaat. Maar waarom dan niet veel meer van die rare zooi erin? Waarom niet veel meer van die nostalgische Nes-momenten erin? Waarom niet betere eindbazen?

To blow - blew - blown

Echter, ik vergeet bijna dat er ook nog spelletjes zijn waarbij je moet blazen. En blazen zul je! Deze spelletjes zijn zonder meer de leukste. Molentjes blazen en dat soort dingen. Robot Mike introduceert deze spelletjes en blijkt verrassend goed te kunnen dansen. Met een Grease lightning deuntje wordt er luidkeels ‘Go Mikey, go go Mikey!’ gezongen en dat doet het absurde sfeertje erg goed.

Graphics en sound

Grafisch is de game niet veel beter dan de GBA-versie. Eigenlijk maakt dat niet uit, want het is erg absurd en past bij dat dikke, rare mannetje, die snel en veel geld wil verdienen. Het ziet er best simpel uit, maar doordat er zo’n 180 spelletjes zijn, die elk een andere omgeving hebben, is het toch knap dat er zoveel variatie inzit.

De kreten die Wario en zijn kornuiten slaan, zijn geschift, zoals wel meer in dit spel, maar ze zijn wel grappig en leuk. De muziek kan op je zenuwen gaan werken, maar dat deuntje van Robot Mike is een echte meefluiter!

Conclusie en beoordeling

None

Conclusie: En dan kom ik bij de conclusie na deze best wel korte review. Het spel is ontzettend leuk, origineel én verslavend. Maar aan de andere kant is het spel gewoon té kort. Wanneer er weer een nieuwe Wario Ware komt, mogen er wat mij betreft wel veel meer spelletjes in. Op een paar totaal nutteloze prulletjes, zoals een oma-simulator of een duf pianootje zit ik niet te wachten. Ik wil meer blaasgames, spelletjes die iets meer om het lijf hebben dan enkel een streepje zetten en vooral meer NES-momenten. Het spel is ontzettend goed, maar ik mis een doel. Een doel dat je in Donkey Kong Jungle Beat en Metal Gear Solid The Twin Snakes simpelweg wél kunt vinden. Die zijn ook kort, maar daarin wilde ik alles uit de spellen halen wat erin zit. Het liefst met de allerhoogste scores. En dat kreeg ik niet in Wario Ware Touched! Het is dus jammer, maar het is niet anders. Is het dan een echt grote teleurstelling? Nee, je kunt dit spel gerust kopen, maar kijk niet vreemd op wanneer je de volgende dag alweer met een teleurgesteld gezicht naar de winkel loopt om het spel in te ruilen..
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • veel variatie
 • leuke deuntjes
 • Minpunten
 • te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • BIOSHOCK 2! Maakt niet uit dat het in een tijd van concurrentie uitkomt, Bioshock is gewoon een game die iedere gamer wel wil hebben :D

 • Ben pas begonnen aan deel 1 maar ik weet nu al zeker dat ik deel 2 ga halen.

 • BIOSHOCK 2 FTW!!!

 • Staat genoteerd.

 • Het najaar gaat weer erg druk worden als al die games weer rond november uitkomen. Assassin's Creed 2, Bioshock 2, Modern Warfare 2 komen dus allemaal ongeveer in november uit. Er zijn vast nog een hoop andere toptitels die dan gaan uitkomen dus de concurrentie zal stevig zijn.

  Goed dat hij tegelijk op PC, 360 en PS3 komt, dat gezever met die tijdelijk exclusieve games mag wel eens stoppen. Jammer dat ze ook al direct over DLC beginnen te leuteren.

 • de avond voor Halloween, awesome.

  In your face America!!

 • We Will We Will Bioshock 2 :D

 • Als Bioshock 2 net zo geniaal wordt als het eerste deel, hoeft het niets te vrezen van de concurrentie. Wordt weer een mooi najaar.

 • Op mijn verjaardag! Hoppa!

 • BOOM !  Lekker dan. INSTANT BUY !!!!!!!!!

 • Ik heb net deel 1 op de kop getikt. Wel een goede game, maar ik ben er nog niet echt kapot van. Assassins Creed 2 en Modern Warfare 2 moet ik wel echt hebben :)

 • Het worden dure maanden voor mij, rond die tijd :P

 • Zonder te twijfelen halen!

 • Damn, net niet op mijn verjaardag :O

 • dag na me bday

 • Ahh shit net 6 maanden na mij Bday. :-s. Boeie

  Word wel lekker duur allemaal. maja moet wat over hebben voor fun

 • Nice komt sneller als dat ik dacht.

 • would you kindly release bioshock 2 earlier :P

 • Lekker! Die game kan de concurrentie makkelijk aan!

 • Ik ben benieuwd wat voor een soort online of co op modus beschikbaar zijn

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren