1. Meteos (NDS)

Meteos (NDS)

Vallende blokjes. Er is al heel veel mee gedaan. Ze zijn gedraaid, verschoven, gelinkt, opgeblazen of simpelweg verdwenen in het niets. Is nóg een spel met nóg meer vallende blokjes dan wel zo leuk? Ja, wel als je ze de ruimte in kan schieten!

Standaard situatie in een willekeurig puzzelspel: je hebt een speelvlak dat langzaam gevuld wordt met blokjes, of het blokjes zijn in een bepaalde vorm of een kleur maakt in principe niet veel uit. Als speler moet je de blokjes zo rangschikken dat ze op een of andere manier van het scherm verdwijnen. Is dat lukt en heb je meerdere blokjes naast elkaar gelegd, dan verdwijnen ze. Klaar, tada!

Nu even een standaard situatie in een minder willekeurig puzzelspel; Meteos. De blokjes, Meteos genaamd, gedragen zich als echte blokjes. Ze vullen je scherm, tenzij ze tegengehouden worden natuurlijk. Op bijzonder snelle en instinctieve wijze sleep je met de stylus verticaal minimaal drie Meteos met dezelfde kleur naast elkaar in de verwachting dat ze verdwijnen. Helaas, valse hoop. In plaats van te verdwijnen worden ze de lucht in gelanceerd. Hoe hoog en hoe snel is afhankelijk van het aantal ontbrandde Meteos, de hoeveelste ontbranding in de combo en de zwaartekracht van de huidige planeet.

Zodra de blob met Meteos in de lucht “hangt” komt de ware aard van dit puzzelspel naar boven. Ten alle tijden is het mogelijk om de blokjes verder te rangschikken om zo een tweede, derde of joost-mag-weten hoeveelste ontbranding te ontketenen. Drie Meteos de ruimte in lanceren is simpel, speel je wat langer en liggen drie Meteos onder je niveau, dan wordt het tijd om je een beetje uit te sloven. Door middel van echte planning kan je blokjes rangschikken om nog heviger combo's uit te voeren. Na een beetje oefening heb je binnen no time je hele scherm leeg. Leuke bijwerking van dit soort stijlvolle patserij is dat je puntentelling ook aardig hoog oploopt.

Punten zijn leuk, maar in Meteos vecht je altijd tegen een andere planeet. Die planeet vind het om een of andere reden leuk om blokjes richting de 'Metamo Ark' -het ruimteschip van de speler- te schieten- en aan jou de taak om ze weer retour te zenden. Meteos die boven het beeldscherm uit vliegen komen namelijk ook weer terug bij de andere planeet, en in geval van een spel met meerdere spelers, bij je menselijke tegenstander.

En dit zal heel veel gevloek opleveren. Eén cartridge is genoeg om met vier man te genieten van de hectische gevechten die Meteos ook in de singleplayer weet te leveren. Meteos gaat hierbij redelijk ver, het is mogelijk om in teams te spelen, met of zonder computertegenstanders -tot een maximum van vier deelnemers-, op tijd of op levens. Meerdere cartridges zorgen ook nog voor verschillende planeten als slagveld, met ieder hun eigen muziek, thema en zwaartekracht.

Hier in straalt Meteos als een echte ster, of meteoriet, kies maar. Het spel is uitgebreid, écht, heel erg uitgebreid. Er zijn meerdere spelmodes, mogelijkheden om muziekjes, items en meerder planeten te unlocken. Voor een zogenaamd simpel puzzelspelletje gaat dit behoorlijk diep. Door middel van een simpel verhaaltje kom je steeds weer nieuwe uitdagingen tegen die ook voor een beloning zorgen, die op den duur de levensduur van het spel nog langer maken. Nóg langer.

Natuurlijk is Meteos niet perfect. De aanwezige verhaallijn voegt niks toe, en het is en blijft een puzzelspel. Waarvan er al tientallen bestaan. Gelukkig is Meteos wel een góed puzzelspel, en voegt het daadwerkelijk wat toe aan het bijzonder ruime aanbod.

Conclusie en beoordeling

Meteos doet niks fout, heel veel goed, maar feit is dat er al heel veel spellen als Meteos bestaan. Ze spelen alleen lang niet allemaal zo lekker, en zijn vaak niet zo verslavend. Hulde aan Q? Entertainment voor deze frisse wind door het genre.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Uitgebreid
 • Verslavend
 • Makkelijk te besturen
 • Minpunten
 • Uiteindelijk toch gewoon nóg een puzzelspel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben benieuwd wat de VS hiervan gaat vinden. Zijn meestal nogal rumoerig met dit soort dingen.  Laat maar komen, heb TLOD paar weken geleden uitgespeeld dus tijd voor een nieuwe :P

 • haha wat een naam :P

  heb wel zin in die DLC, the lost and damned was ook erg vet :D  hoop alleen niet dat ie 2 gig van me harddisk inneemt, mijne is alweer bijna vol :(

 • We hebben onze eigen 'waarzegster' op IG. :D

 • en pas was er nog iemand die zeker wist dat MGS4 naar de 360 kwam uit betrouwbare bronnen… en hij wist ook zeker dat de naam van de tweede DLC van GTA4 voor de 360 een andere naam had dan deze… Goede bronnen heeft hij ^^  Maar goed geraden van Thijs! Thumps up

 • hoop dat het combinatiepakket ook voor de PS3 komt!

 • komt er nou nog een GTA5? ik hoorde namelijk dat deze er ook al snel aan zat te komen,

 • Supa toll!

 • Jep zeker wel leuk allemaal :) GTA zal never nooit slecht worden. MAAR…..er komt een nogal wat betere uit. En dat is PROTOTYPE natuurlijk!

 • Als hij van dezelfde kwaliteit is als Lost&Damned koop ik deze DLC ook wel. Valt nog te bezien of het bij 2 DLC pakketten gaat blijven als je ziet dat Lost&Damned al +1 miljoen keer verkocht werd. Maar gay Tony wtf, hopelijk moeten we niet 10 uur met een verwijfde strandjanet spelen.

 • The ballad of gay tony? Wat is dat voor naam XD??!

  Ik wist al dat Luis de protagonist ging worden.

  Bij de achievement 'impossible trinity' zie je de drie hoofdpersonen in één scene samen: Niko, Johny en dus ook Luis (die zegt: if you wanna die, do something stupid okay!)

 • Briljante naam, deze ga ik zeker downloaden!

 • Geweldige naam, ook erg handig dat je de game er niet voor hoeft te hebben met die winkel editie.

 • Hmm misschien dat ik hem om de naam alleen al gaat downloaden XD

 • Whahahah wat een geniale titel xD

 • Als ze het nou ook voor PS3 uit zouden brengen konden ze nog wat meer verdienen…

 • Ik heb er zeer veel zin in!  En hij kost net als TLaD 1600 Microsoft Points ;)

 • Lijkt me minder interessant dan The Lost and The Damned. Aan de andere kant zal je dit keer niet alleen met Johnny en Niko samen werken maar ze uiteindelijk ook tegen werken en dat kan dan wel weer leuke momenten met zich meebrengen. Denk bijv. maar terug aan de diamant overval die je doet in GTA4 als Niko zijnde samen met Luis en Johnny. Luis gaat er in die missie vandoor met de diamanten terwijl jij achterblijft om je een weg door die joden heen te banen het museum uit.

 • Laat me raden, X360 only

 • Fuck yeah! Hopelijk zo'n nichterige hoofdpersoon! xD

  Misschien die faggot die je moest neerschieten in een homo-dating missie.

 • cool

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren