1. Meteos (NDS)

Meteos (NDS)

Meteos is een snelle puzzelgame ontworpen voor de Nintendo DS. Het spel is gemaakt door de zelfde designer als die van Lumines, Q Entertainment. Dit valt te merken, want het spel is minstens zo goed, zo niet beter.

Verhaal

Zodra je je DS aanzet wordt je getrakteerd op een schitterend introfilmpje die het hele verhaal rondom Meteos verteld. Niet veel puzzelgames hebben een verhaal, maar toch heeft Q Entertainment een leuke bedacht voor Meteos: De vijandelijke planeet Meteo vuurt allemaal "Meteos" (een soort meteorieten) op de andere planeten om zich heen, waardoor zij vernietigd worden. De bewoners van de andere planeten zijn radeloos, totdat bij toeval 3 Meteos van hetzelfde type een lijn vormen, en teruglanceren naar de ruimte. Het nieuws dat er een verdediging bestaat tegen de Meteos verspreid zich snel, en al gauw fuseren de bewoners van de planeten allemaal de Meteos op hun eigen manier en kunnen ze zich verdedigen. In een wanhoopspoging combineren de planeten hun krachten en bouwen ze de Metamo Ark, een groot ruimteschip die Meteo zal moeten verslaan.

Het introfilmpje van Meteos:

Gameplay

Dit spel is qua gameplay zo ongeveer het tegenovergestelde van Lumines. Waar Lumines rustgevend was, is dit spel snel en hectisch: Op het onderste scherm regenen Meteos naar beneden. In een typisch puzzelspel kun je de blokjes bewegen als ze naar beneden vallen: in Meteos kan dat niet. Het enige wat je kunt doen is ze verticaal in een rij bewegen met je stylus als ze op de grond liggen. Door de Meteos verticaal te bewegen kun je ervoor zorgen dat er een horizontale of een verticale rij met 3 of meer van hetzelfde type Meteos wordt gecreeerd. Deze zullen dan fuseren en lanceren, wat betekent dat de 3 Meteos een soort van raketten worden die alles wat boven hun ligt meenemen. Het kan echter zo zijn dat de lancering niet krachtig genoeg is om ze van het scherm te verwijderen, wat betekent dat ze weer naar beneden vallen. Geen paniek: je kunt midden in de lucht ook een tweede rij met Meteos maken, wat zorgt voor meer kracht in de lancering en dus meer kans dat al je Meteos van het scherm verdwijnen. Terwijl je speelt vallen er ook verschillende voorwerpen naar beneden. Deze activeer je door erop te tikken. Deze voorwerpen zijn dingen zoals speciale raketten die in 1 klap heel veel Meteos lanceren, of een speciale bijl die een stuk of wat Meteos kapotmaakt.

Lanceren maar!:

Maar hoe win je dan? Je strijd altijd tegen een andere planeet, en jij moet die planeet zien te vernietigen. De Meteos die jij gelanceerd hebt, komen op het scherm van de ander terecht. Zodra een verticale rij Meteos de top van het scherm bereikt, is diegene dood (net zoals in Tetris). Dit betekent dat als jij in 1 keer heel veel Meteos lanceert, de ander het heel moeilijk kan krijgen met veel Meteos op zijn scherm. Je kunt altijd zien wat de situatie van je tegenstander is: Zijn speelveld is links in het klein te zien, en als je een paar keer op SELECT drukt is zijn speelveld op het bovenste scherm te zien. Je blik zal echter niet vaak afdwalen naar dat scherm, omdat je zo druk bezig bent met het onderste scherm. Nog een leuke toevoeging: als je tegen 3 andere planeten strijd worden je Meteos die je hebt afgevuurt verdeeld over de drie planeten. Je kunt ook selecteren om al je Meteos op 1 bepaalde planeet af te vuren, waardoor deze planeet veel sneller dood is!

Je zult al snel merken dat de verschillende planeten waarop je speelt heel anders spelen. Ze verschillen o.a. in: hoeveel verticale linies Meteos je hebt, in zwaartekracht, in hoe de Meteos eruit zien, en in soundtrack. Op de planeet Yooj zul je bijvoorbeeld een vrolijke en klassieke soundtrack te horen krijgen, en is de zwaartekracht niet zo zwaar. Maar op de planeer Gravitas hoor je een metal soundtrack, en heb je maar liefst 2 lanceringen nodig voordat je Meteos bewegen.

Verschillende modes

Je kunt het spel op heel veel verschillende manieren spelen. Ten eerste heb je Simple, waarin je een gewoon potje Meteos speelt, maar je bepaalt je eigen regels: Doe je wie het eerst 3 keer is doodgegaan, of wie het vaakste doodgaat binnen 5 minuten. Tegen welke planeten strijd je, en hoe moeilijk zijn deze om te verslaan?

Het tweede is Star Trip, wat in feite de Campaign van Meteos is. Hier vecht je tegen verschillende planeten, om uiteindelijk te moeten strijden tegen Meteo en hem te vernietigen. Ook hier kun je weer verschillende dingen doen: Je kunt voor Straight kiezen, waarmee de computer je een route geeft naar Meteos en je vecht tegen willekeurige planeten. Als je voor Branch kiest, bepaal je zelf hoe je Meteo bereikt en tegen wie je vecht. Multi is veruit de moeilijkste: hier moet je de planeten verslaan en ondertussen missies voltooien. Deze missies bestaan uit dingen zoals: Lanceer 50 Meteos tegelijk, of win binnen een halve minuut.

De derde optie is Time War, waar je verschillende recors moet proberen te halen, bijv. zo snel mogelijk 1000 Meteos lanceren, of zoveel mogelijk punten te halen binnen 5 minuten.

Als laatste is er Deluge, wat gewoon betekent doorgaan tot je doodgaat en zoveel mogelijk punten halen. Verslavend is dat zeker: je eigen highscores verbreken!

Multi Mode: Zeer lastig, maar heel uitdagend!:

Graphics en geluid

De graphics van Meteos zijn niet wonderbaarlijk, maar het ziet er over het algemeen goed uit, met heel veel vrolijke kleuren. Het introfilmpje ziet er daarintegen wel heel goed uit voor een Nintendo DS.

De soundtrack vond ik persoonlijk niet altijd even mooi, maar bij de helft van alle planeten klinkt het allemaal prima en er zitten zelfs hele mooie tussen. Zeer afwisselend dus.

Extra's

Meteos heeft ook heel erg veel extra's! Zo worden alle Meteos die je lanceert tijdens het spelen aan het einde van het potje opgeteld bij elkaar. Dus na 10 potjes spelen heb je heel veel Meteos bij elkaar verzameld, van alle types. Met al je verzamelde Meteos kun je dingen kopen. Je kunt planeten kopen om op te spelen in Simple en Deluge Mode, je kunt voorwerpen kopen om mee te spelen, en je kunt de soundtracks van alle verschillende planeten kopen. Deze kun je dan weer beluisteren in de Soundtracks section onder Extras. Voor sommige aankopen heb je ook hele zeldzame Meteos tegen, Soul and Time Meteos. Deze kom je heel soms tegen als je speelt, maar je kunt ze ook kopen tegen een forse prijs in de winkel.

De soundtracks beluisteren kan soms erg rustgevend (of hectisch!) zijn:

Draadloze support

Natuurlijk kun je deze game ook met meerderen spelen, aangezien het eigenlijk een multiplayer game is. Als alleen jij een kopie van het spel hebt, kun je wel tegen elkaar spelen maar op maar een paar planeten. Als iedereen een kopie heeft, kun je tegen elkaar spelen op veel meer planeten en heb je veel meer opties. Hoewel ik nog geen multiplayer gespeeld heb, is het vast hartstikke leuk om met meerdere mensen te spelen aangezien met de computer ook al heel leuk is.

En: Je kunt ook nog een demo van het spel naar je vrienden sturen. Veel draadloze fun dus!

Conclusie en beoordeling

Meteos is een van de beste games die je op dit moment kunt krijgen voor de Nintendo DS. Dit spel is leuk om eventjes 10 minuten te spelen, en dit spel is ook leuk om uren achter elkaar te spelen. De originele en leuke gameplay en de talloze extra's zorgen ervoor dat je blijft terugkomen naar deze geweldige puzzelgame!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Originele gameplay
  • Veel extras
  • Leuk verhaal voor een puzzelspel
  • Veel Wi-Fi support
  • Veel verschillende modes om te spelen
  • Minpunten
  • Soundtrack is soms veel te hectisch en lawaaierig
  • Soms gaat het TE snel, en dan wordt het onoverzichtelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren