1. Formula One 05 (PS2)

Formula One 05 (PS2)

Sony brengt ieder jaar weer een Formula 1 game uit, en zo dus ook dit jaar, met de toepasselijke naam: F1 05. Sony bezit sinds 2003 het alleenrecht om Formule 1 games uit te brengen. Aan de ene kant is dat jammer voor de niet PlayStation 2 bezitters, maar aan de andere kant, zoals blijkt uit de voorgaande uitgaves, krijgen de PS2 bezitters dan ook wat. Maar wat is het dit jaar geworden?

Historie F1 Games

Op de Playstation 2 zijn er altijd van 2 verschillende uitgevers F1 spellen op de markt gekomen, van Electronic Arts (EA), en van Sony Computer Entertainment Europe (SCEE). EA heeft op de PS2 4 Formula 1 spellen uitgegeven. Bij mij vielen deze spellen niet echt in de smaak, met als absolute dieptepunt F1 Career Challenge. Duidelijk was dat EA nog even snel een F1 spel wilde uitbrengen voordat Sony het alleenrecht kreeg. Dit resulteerde in onbestuurbare wagens en een frustrerend spel. EA 'probeerde' altijd het realisme te weergeven, maar dat is nooit echt gelukt, tenminste, niet op de PS2. De SCEE spellen waren weer heel anders. In plaats van realisme, neigde het meer naar de arcade te gaan. Makkelijk te besturen wagens, simpele aanpassingen aan je wagens. Pas vanaf 2003, toen alleen Sony nog F1 spellen kon uitbrengen, kwam het realisme een beetje om de hoek kijken. 2004 was al weer een stuk beter, met nu ook een online optie. Echter kon hier alleen worden gereden tegen een 'ghost' tegenstander. Maar het ging de goede kant op.

F1 05: What's New

Als allereerste is er een online mode waarin maximaal met 10 man tegen elkaar kan worden geraced. Natuurlijk zijn alle teams en coureurs aanwezig, zoals ook het nieuwe team 'Red Bull Racing', al zitten bijvoorbeeld invallers zoals onze eigen Robert Doornbos niet in het spel verwerkt. Ook het nieuwe circuit van Istanbul zit in het spel, en tevens alle 18 andere circuits. Verder zijn de tune mogelijkheden wat verder uitgebreid, zodat je helemaal naar eigen wens je versnellingen kan afstellen, je vleugels aanpassen, rembalans instellen, noem maar op, het zit er in. Wat ook wel een leuk geintje is, is dat je met je EyeToy een 3D foto van jezelf kan maken, zodat je dan als jezelf op het Podium kan staan, het grappige is dat het nog redelijk goed lijkt ook. Het is net zoals in Tony Hawk's Underground, alleen wel wat beter uitgewerkt.

Let's Race!

Want daar draait het toch allemaal om, valt er een beetje mee te racen. De besturing is erg soepel en erg snel te leren voor een beginnende gamer. Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Er zijn hulpmiddelen voor de beginnende speler, zoals steer assist en brake assist. Maar de redelijk gevorderde speler zal deze al snel uit hebben staan. Verder zijn er mogelijkheden zoals Anti-lock brakes, Ideale lijn weergave inclusief rempunten, Spin recovery, al dat soort dingen. Met alle hulpmiddelen uit valt er nog steeds gewoon goed mee te racen. Misschien is het iets te makkelijk, maar daardoor wordt het spel zelden frustrerend.

Het spel wordt pas echt leuk op de Medium en Hard (voor de wat verder gevorderde) mode. Je zal nu niet meer zomaar naar voren rijden, je zult moeten vechten om iedere plaats. Er kleeft alleen wel 1 nadeel aan, en dat is de AI. Je tegenstander blijft meestal gewoon op zijn lijn rijden, en zal ook niet eerder of later remmen, naarmate de moeilijkheidsgraad omhoog gaat, wordt de AI wat beter, maar verwacht geen denderende acties van je tegenstanders, maar kijk vooral uit dat ze je er niet vanaf beuken. Ook de vlaggenregels zijn niet altijd even geweldig, soms krijg je tijdstraf voor het afsnijden van een stuk baan, terwijl je juist bent omgereden door een spin.

Een ander groot probleem bij racespellen is meestal de camera positie. Er zijn er nu 2 die echt voldoen, namelijk de Rollbar Camera (waar ook de camera zit op een echte F1 wagen) en de hoge Swing Cam. Deze 2 geven je als enigen een duidelijk beeld op de rest van de baan, wat wel zo prettig is. Als nadeel met de laatst genoemde is wel dat je niet echt de snelheid van de wagen ziet en een beetje de fun het het spel haalt. De één valt het erg op, de ander vind het juist fijner rijden. Het is meer een kwestie van smaak.

Naast de standaard modes zoals Quick Race en Race Weekend zitten er in het spel een Career mode, een Time Attack mode, een Splitscreen mode en een Online mode. Bij de eerste 2 kan je wat helmen, historische wagens en circuits unlocken. Die race wagens zijn jammergenoeg alleen te gebruiken in de Time Attack mode, en niet in races. De Career mode komt er op neer dat je je moet bewijzen voor een team, en zo steeds hogerop in de F1 te geraken. De Splitscreen speelt erg fijn, en ook de Online mode is erg leuk. Vooral omdat je nu ook daadwerkelijk tegen elkaar aan kan rijden, maar dat is dan ook gelijk het nadeel ervan. Je moet denken aan chaos bij iedere start, en sommige mensen rijden soms alleen rond om je eraf te beuken, in plaats van dat ze willen racen. Je kan 'aanrijdingen' ook uit zetten, zodat je weer tegen ghosts rijdt, maar dat haalt toch wel een beetje de magie weg.

Looking & Sounding Good?

De graphics zijn ongeveer wat je kan verwachten voor dit soort spellen. Verwacht geen oogverblinde graphics zoals in GT4, maar gewoon leuke, redelijke simpele graphics. In dit spel is er bijna geen pop-up te zien en ook de framerate is erg soepel. Het introfilmpje ziet er gelikt uit, en de wagens zijn erg gedetailleerd. Wat mij wél tegenviel is de verdere interface van het spel, zoals de Menu's en de verdere aanduidingen tijdens het racen, zoals het aantal rondes, en je rondentijden. Dit is allemaal met een verschrikkelijk klein lettertype gedaan, waardoor het op kleine TV's amper leesbaar is, maar ook op grotere TV's moet je soms goed kijken om te lezen wat er staat. Op zich maakt dit voor het spel weinig uit, maar ik irriteerde me er toch behoorlijk aan.

Het geluid is aardig, de F1 wagens klinken zoals ze horen te klinken, en bijvoorbeeld ook een achterligger hoor je goed aankomen. Het is niet zo dat je het verschil tussen een Minardi en een McLaren kunt horen, het is meer een soort basic F1 motor geluid. Maar het is genoeg om je in de racestemming te brengen. De muziek stelt ook niet heel erg veel voor, want er is alleen een weinig inspirerend Menu muziekje. Het is eigelijk wel goed zo, teveel poespas aan muziekjes was niet nodig geweest. In principe is het wel goed zoals het is. Verder is er nog een optie om commentaar aan te zetten, maar deze man valt vaak in herhaling en is een beetje overbodig, want de informatie die hij je geeft kan je ook op je beeldscherm zien. Ook is er een pitcrew in verwerk, die je info geeft over posities, schades en pitstops, best realistisch, alleen jammer dat het geluid ervan erg zacht is, en je het door de ronkende V10's niet altijd evengoed kan horen.

Best F1 Game?

Ik kan niet zeggen of dit het beste F1 spel is dat ooit is uitgebracht, maar hij zou het in ieder geval erg hoog schoppen. Het is wél zeker het beste F1 spel op de PlayStation 2. Het is toegankelijk voor iedereen en speelt als een zonnetje, een dikke aanrader wat mij betreft.

Conclusie en beoordeling

None

Zeer vermakelijke game, voor zowel de beginnende gamer als de gevorderde gamer. Het is in ieder geval het beste F1 spel ooit dat is uitgebracht op de PlayStation 2!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Alles weer aanwezig
 • Online Mode
 • Soepele besturing
 • Minpunten
 • Slecht leesbare teksten
 • Geen geweldige AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Een mooi moment ook om die hele kast uit de studio met goodies en prullaria van Jelle leeg te roven.  Ik ben bang dat Jelle dit ook leest en dus vóór de E3 de studio nog zal voorzien van een aantal dodelijke boobytraps.  XD Hahaha XD • Hoewel ik dit wel leuk vind, had ik ook wel wat serieuze verwachting willen lezen.

 • Lol…dawg. Beetje humor kan geen kwaad, voor serieuze speculaties, ga je gang. :) Wij wachten het lekker af, onszelf lopen opnaaien door verwachtingen te creëren, daar hebben we geen zin. ;)

 • Gerard, die tekst van jou is echt geweldig :') xD

 • Ik ook Er zijn maar weinig die serieus zijn.

 • @ GerarDOS,

  Ja ik zei ook dat ik het wel leuk vond om te lezen.

 • haha awesome.

 • @ Ldawg  np…dawg ;)

 • Final Fantasy Versus XIII voor de Xbox 360.. Geloof je het zelf?? Pffff….  Verder kan ik niet wachten op de E3!!!

 • wessel weet het meest:D

 • Mijn voorspelling… niks gaat uitkomen! :'D

 • humor!

 • Final Fantasy Versus XIII voor de Xbox 360.. Geloof je het zelf?? Pffff….  Verder kan ik niet wachten op de E3!!!

  Nope, maar als het zou gebeuren mogen ze me achteraf reanimeren want dan lach ik me een breuk :-p


 • Een voorspelling waarvan ik vrees dat die uitkomt

  Sony besluit een PS3 voor €500,- uit te brengen waar geen HDMI-uitgang, geen Blu-rayondersteuning, geen USB-poorten en geen interne harde schijf. In plaats van die dingen zit er een externe harde schijf bij van 500 terabyte.  kan niet en geloof ik niet.. hoe moet je dan je ps3 games afspelen??? die zijn allemaal al blu-ray. en hoe moet je je controller opladen??? zonder usb! en geen HDMI ingang….. geloof je dat! De ps3 staat juist bekend om zijn goede HD graphics! en vind jij 500 terabyte niet een beetje veel kan niet…………

  voor de rest vind ik dit een erg leuke rubriek:D

 • kan niet en geloof ik niet.. hoe moet je dan je ps3 games afspelen??? die zijn allemaal al blu-ray. en hoe moet je je controller opladen??? zonder usb! en geen HDMI ingang….. geloof je dat! De ps3 staat juist bekend om zijn goede HD graphics! en vind jij 500 terabyte niet een beetje veel kan niet…………  Dit is nummero 1! :P

 • Eerst dacht ik een serieus artikel te lezen met allemaal hypes erin, gelukkig kon ik na de tweede voorspelling alweer zien dat het niet serieus was. ;)

 • Nou geweldige voorspellingen zeg. De humor zit er goed in, maar veel heb ik er niet aan :P Ach ja, voorspellingen zijn dit keer nutteloos, de E3 is tè mystiek voor ons gewone stervelingen om te kunnen begrijpen.

 • Leuk om te lezen dit artikel, tijdens de E3 zullen we nog genoeg serieuze content te verwerken krijgen.

 • Grappig artikel, zeer leuk om door te lezen.

 • Hopelijk wordt de E3 zelf wel serieus ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren