1. Killzone (PS2)

Killzone (PS2)

Op de E3 van 2004 was Killzone de belangrijkste titel voor Sony. Het moest en zou een shooter worden van het kaliber Halo. De game werd van alle kanten gehyped en zou dan eindelijk de exclusieve shooter van de PS2 worden, die Sony al zo lang wilde. Of dit gelukt is kun je in mijn review lezen.

Heil Helghast

Het eerste wat me opviel toen ik de disc in mijn PS2 stopte, was het intro filmpje waarin je een toespraak van ene kolonel ziet. Aan de muren hangen rood-witte vlaggen met driehoeken en groepen Helghast hun hand de lucht in steken op een niet alledaagse manier. Rara ra waar kennen we dit toch van. Killzone gaat eigenlijk ook over een soort WO III. De mens is de andere planeten druk aan het koloniseren totdat de inwoners van Helghan, de Helghast, in opstand komen tegen de ISA, de mensen van aarde. Er breek een grote oorlog uit, die op het punt staat het mensen ras te vernietigen en zo de Helghast meester te maken van het universum. Niet echt een origineel verhaal, maar goed.

Met je squad op pad

Het eerste level speel je met Templar, de all-rounder. Hij kan met alle wapens wel redelijk goed overweg en heeft verder geen speciale eigenschappen. De standaard gast, zoals je hem al kent. Na een tijdje komt ook Lugar in je team, zij is eigenlijk de Sam Fisher in vrouwelijke vorm. Ze is goed in stealth en heeft een warmtekijker tot haar beschikking. Ze beschikt ook over een soort machine-sniper achtige gun en een mes. Lugar kant als enige ergens overheen klimmen of aan een touw hangen. Maar doordat ze zich makkelijker kan bewegen, is haar bepantsering een stuk minder en zul je eerder gedood worden als bij de anderen. De derde die je tegen komt is Rico. Hij is de Rambo van het gezelschap en draagt een dikke railgun met rocketlauncher bij zich. Dit maakt hem wat langzamer dan de andere, maar wel minder kwetsbaar. Als laatste zal Hakha je squad joinen. Hij is half mens, half Helghast en is spion voor de ISA. Doordat hij lijkt op de vijand zullen ze hem niet meteen opmerken. Ook kan Hakha goed met de wapens van de Helghast overweg en heeft hij een groot mes bij zich. Dit maakt je team kompleet. Voordat je een level begint kies je een van de vier character, en de overgebleven leden zullen je, zo goed en zo kwaad als het gaat begeleiden. Met nadruk op begeleiden, want je kunt ze geen opdrachten geven. De A.I. is behoorlijk goed zodat je redelijk het gevoel hebt er niet alleen voor te staan. Zo zullen ze waarschuwen voor granaten, dekking geven en andere tips verstrekken, die het je gaande weg gemakkelijker zullen maken.

De Helghast op zijn best

Zo als ik al zei, is de A.I. behoorlijk goed en zo ook bij de Helghast. Ze zullen dekking zoeken en niet als schietvoer voor je gun lopen. Ook straffen ze campers meteen af door een paar granaten te gooien. Doordat de A.I. zo goed is, zul je ook, zeker in het begin, regelmatig het lootje leggen. Als je niet oppast loop je zo in een ambush, wat zal resulteren in een snelle dood. Je zult dus echt enige tactiek moeten gebruiken om te overleven. Ondanks de intelligentie van de Helghast, zul je de elf missies met ieder twee tot vier submissies redelijk snel hebben uitgespeeld. Dit komt omdat alles erg scripted is zodat je na een of twee keer proberen precies weet waar de Helghast vandaan komen. Dit vind ik toch wel een klein minpuntje.

De schietijzers, een ware lust

Een ding moet ik meteen op tafel gooien. Killzone heeft de beste wapens ooit in een FPS vertoond. Het zijn gewoon wapens anno 2004, maar dan met een futuristisch tintje zoals bij Halo, maar toch anders. Zo heb je onder andere tot je beschikking: shotguns, snipers, MP’s met shotgun of grenadelauncher, messen (die eigenlijk meer op bijlen lijken) en railguns met rocketlauncher. Kortom helemaal top. Ook zul je verschillende guns op vaste voet tegenkomen zoals: luchtafweergeschut en machinegeweren. Het belangrijkste van het wapentuig is dat het erg goed is uitgebalanceerd. Zo heeft de MP van de Helghast een ingebouwde shotgun en schiet deze een stuk sneller dan zijn tegenhanger van de ISA, die beschikt over een grenadelauncher en weer een stuk accurater is. Je zult dus keuzes moeten maken omdat je maar drie wapens bij je kunt dragen. Kies je voor die sniper of voor de rocketlauncher, niet wetend dat je een minuutje later even twee tanks tegenkomt.

WO II in het kwadraat

Zoals je misschien al door hebt, ben ik erg te spreken over deze game. Daarboven op komt ook nog dat de sfeer echt overdonderend is. Je voelt je echt soldaat en dat hebben weinig games mij laten voelen. En dat alles in een jasje waar je u tegen zegt. De grauwe gloed, die je kent van o.a. MGS komt helemaal naar boven in deze game. Dat de PS2 zo nog mee kan in de generatie van nu, waarin de concurrentie ijzersterk is, vind ik echt ontzettend knap. Om de sfeer kompleet te maken word je na elke submissie nog even getrakteerd op een schitterend filmpje, waar ik soms echt kippenvel van kreeg. Je bent echt begaan met de personages op je scherm. Je kijkt niet meer naar poppetjes, maar naar echte mensen van vlees en bloed. Dit moet je echt meegemaakt hebben.

Multiplayer madness

Net als Halo 2 gaat Killzone ook online. Je speelt in een van de acht maps o.a. deathmatches, team-deathmatches, varianten van domination en capture the flag. Ook deze maps zien er weer fantastisch uit. Sommigen hebben kritiek op deze maps en zeggen dat de maps leeg en kaal zijn. Tja wat wil je ook op een kapot geschoten slagveld. Overal brokstukken waar achter je kunt schuilen en raketinslagen die gaten hebben gemaakt om in te gaan zitten.

Online speel je met maximaal acht tegen acht. De eerste keer zul je wel dik geownd worden, maar na een tijdje houd je je hoofd toch redelijk boven water. Ook offline kan er geknalt worden tegen bots. Niets bijzonders, alleen kun je wel met zijn tweeën gaan fraggen, gewoon de online modes maar dan offline met bots. Dit vind ik zelf toch wel een hele vette feature voor mensen die niet online gaan of kunnen. Want doordat de A.I. zeer goed is, kun je toch nog een leuke uitdaging verwachten.

Halo beater?

De meningen zijn hierover natuurlijk erg verdeeld. Ik geef mijn voorkeur aan deze game. Ik kan ook zeker begrijpen dat iemand Halo 2 beter vindt, maar ieder zijn ding. Deze game vind ik een van de beste FPS, die ik in lange tijd gespeeld heb. Guerrilla, echt petje af voor deze geweldige game, made in Holland.

Conclusie en beoordeling

Ik vind Killzone de beste FPS op de Playstation 2. De game bevat alle elementen die een goede shooter nodig heeft. De sfeer druipt van het scherm. Toch schiet Killzone soms net iets te kort. De missies zijn iets te snel uitgespeeld en zijn toch iets te liniear en scripted. Ook bevat de game wat rare bugs. Ondanks dit alles vond ik Killzone een erg leuke en goede game.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Perfecte sfeer
 • Fantastisch verhaal
 • Vette wapens
 • Verschillende personages goed uitgebalanceerd
 • Spannende muziek
 • Online en Offline multiplayer modes
 • Goede A.I.
 • Minpunten
 • Soms iets te grauw en te "gang in gang uit"
 • Rare bugs
 • Geen commando's uitdelen
 • Misschien iets te kort
 • Liniear en scripted

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eat that, Neversoft. Pack komt trouwens 9 juni uit

 • ziek vet MAIDEN FTW!!

 • Eat that, Neversoft.

  Dit.  BEST - PACK -EVARRRRRRRRRRRRRR

 • Nice!!!, jammer dat ik geen RB heb :(

 • De live nummers van de Flight 666-dvd zijn ook echt steengoed, vooral Fear of the Dark live is enorm vet.

 • Ik ga rockband kopen! WTF Iron Maiden !!!! FTW!!!!

 • Six-six-six The number of the beast!

 • Briljante nummers! Rede genoeg om Rock Band te kopen!!

 • Ik kreeg gisteren die mail met de bevestiging van deze DLC erin en ik viel letterlijk een minuutje stil….  WOW

 • Ba

 • dit zijn stuk voor stuk allemaal geniale nummers, zeker snel ff rockband 2 kopen voor ps3, ik bedoel hier wordt je echt heeeeel vrolijk van:D

 • Eindelijk!

  Ze mogen meer Iron Maiden in muziek games spelen, en het liefst dan nog in Guitar Hero want die speelt beter dan Rock Band!

 • Dit gaat me pa leuk vinden!

 • Powerslave, Hallowed be thy name…….  _O_ Koning! _O_

 • Je kunt zeggen wat je wilt…maar RB DLC blijft verbazen! Bring it on!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren