1. WipEout Pure (PSP)

WipEout Pure (PSP)

Toen de PSOne in 1995 gereleased werd waren er maar een aantal games beschikbaar. Ridge Racer, een racegame van Namco was veruit de populairste, maar het was WipeOut van Psygnosis die de meeste indruk maakte. Het spel was erg snel, zag er erg gelikt uit, had een goede soundtrack, en zorgde voor een grote verkoop van PSOne consoles.

In de jaren daarna kwamen er nog 3 nieuwere delen in de WipeOut serie. Na WipeOut XL, nog op de PSOne begon de serie zijn glans te verliezen. Zelfs WipeOut Fusion op de PS2 werd met zijn nog mooiere graphics en hogere snelheden geen succes. Het is daarom ook vreemd dat er toch weer een nieuwe WipeOut uitkwam bij de release van de PSP. Maar wat nog vreemder is, is hoe goed dit spel is.

Het zelfde team dat WipeOut Fusion op de PS2 uitbracht, brengt ons nu WipeOut Pure. Het lijkt erop alsof ze geleerd hebben van hun fouten. Zoals de titel al deed vermoeden was WipeOut Fusion een mix van veel nieuwe en aangepaste ideeën, maar dit was slecht uitgewerkt. Daarom is het team voor Pure uitgegaan van het originele concept van de allereerste WipeOut. Wat hieruit is gekomen is één van de beste futuristische racers tot op heden.

Pure brengt je dus terug naar de roots van WipeOut. Ook qua controls. Omdat de tracks in Fusion nogal open waren was het niet noodzakelijk voor de vehicles om goed te kunnen sturen in smalle bochten. Voor veel spelers was dit een groot punt van ergernis omdat ze opnieuw moesten leren spelen. Gelukkig zijn de controls van Pure erg simpel, net zoals in het eerste spel. Na 2 laps heb je al helemaal door hoe je je vehicle het beste op de weg kunt houden.

Ook zijn de pit lanes uit de game gehaald. Nu kun je je schilden weer healen door een powerup hier voor in te ruilen. Je verliest hier dus een wapen of een boost, wat zorgt voor snelle strategische beslissingen. Het voordeel hiervan is dat er geen snelheid uit het spel gehaald wordt. Een tweede toevoeging is de barrel-roll. Als je deze in de lucht goed uitvoert maak je een salto. Wanneer je land wordt je beloond met een extra snelheidsboost. En het ziet er gewoon heel cool uit, vooral op hoge snelheden.

Dan is er nog het arsenaal wat je tot je beschikking hebt. Oude klassiekers zoals de mijnen, raketten en bevingen zijn makkelijk te gebruiken. De Disruption Bolt, één van de gemeenste wapens in de geschiedenis van het spel heeft de mogelijkheid om je visie te vertroebelen, je remmen onbruikbaar maken, of je controls even op invert te zetten. De bommen zijn wel verbeterd ten opzichte van vorige delen. De oppervlakte van de explosie is een stuk groter. De bom zegt boem wanneer iemand in deze oppervlakte vliegt. Ook een goede verandering is de manier waarop de auto pilot en het schild werkt. Ook al staan deze power-up’s aan, je hebt nog steeds de mogelijkheid om nieuwe wapens op te pakken en af te schieten. De auto pilot neemt 5 seconden de controle over je schip. Hij manoeuvreert je in deze korte tijd op hoge snelheden overal tussendoor.

WipeOut Pure bestaat uit verschillende racemogelijkheden. Singlerace en Time Trial zijn er om je snelheden te meten door de levels in 1 van de 5 klasses, met of zonder bots. Vector, de eerste klasse, is relatief erg langzaam en kost je niet al te veel moeite. Vanaf de tweede klasse, Venom, is het oppassen geblazen en wordt de game erg moeilijk. Ik raad gamers die niet bekend zijn met de besturing van WipeOut aan om enkele uurtjes te oefenen in de Time Trial of Free Run modes. Ben niet bang dat je zo door alle klasses heen bent, dit spel is namelijk erg groot. Wanneer je in de latere klasses, Flash, Rapier en Phantom komt gaat het spel rete snel, en moet jij je scheepje op snelheden van boven de 900 kilometer per uur door de levels zien te krijgen.

In de mode Tournament moet je enkele races achter elkaar doen en zien te winnen. Hoe hoger je finished, hoe meer punten je krijgt. Sta je op het eind van het tournooi qua punten op nummer 1, dan verdien jij een gouden beker. In deze mode zul je de meeste tijd moeten steken omdat je nog al eens verliest.

Eén van de leukste modes vind ik de Zone Mode. In deze mode race je door erg abstracte levels. Geen vijanden, geen powerup’s. Alleen jij en wat speed boost pads op de vloer. In de race passeer je verschillende zones. (delen van de baan) Omdat je geen power-up’s kunt oppakken is er geen manier om je schilden te herladen. Hierdoor gaat de race door totdat je schip ontploft in kleine zwarte pixels. Jouw missie is om te crashen in een zo’n hoog mogelijke zone. Dit lijkt simpel, maar is het zeker niet. Wanneer je een zone hebt gehaald zal de topsnelheid van jouw vehicle omhoog gaan. In het begin vlieg je bijvoorbeeld met 300 kilometer per uur gemakkelijk door de bochten, maar wanneer je zone 20 hebt behaald vlieg je er met 900 kilometer per uur doorheen waardoor de bocht toch erg lastig wordt om te nemen. Deze mode is erg leuk, en een goede afwisseling met de standaard races. Er zijn 4 banen in deze mode welke je 1 voor 1 unlocked.

Zoals veel van launch titels ondersteunt WipeOut Pure WiFi games tot 8 spelers. Het racen gaat erg goed en lag loos wanneer je met elkaar in een game zit. Mijn enige punt van klagen is het feit dat wanneer je de race klaar hebt, je helemaal terug gaat naar het main menu, en dus alles weer opnieuw in kunt stellen. Er is geen lobby of iets dergelijks. Misschien dat dit opgelost gaat worden met de downloadable content die Studio Liverpool beloofd heeft. Denk hierbij vooral aan nieuwe levels, skins, muziek en vehicles.

Gameplay is natuurlijk het belangrijkste bij een spel, maar toch zijn de graphics van dit spel het benoemen waard. Dit is zonder twijfel de mooiste WipeOut tot op heden, en misschien ook de mooiste PSP launch game. De levels zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Stad levels laten je vliegen door banen tussen wolkenkrabbers terwijl er schepen over je heen vliegen en een publiek je toejuicht. De banen buiten de steden gaan door bossen, landschappen en de wolken. Vier klassieke banen zijn terug gebracht in Pure. In plaats van een remake van deze banen heeft de ontwikkelaar er een virtuele trukendoos overheen gegooid. Uiteindelijk zal elke WipeOut fan, alsook de nieuwe speler helemaal overdonderd worden van wat Pure is geworden. Deze graphics op een handheld is nog ongekend. Zon licht in je ogen, schaduwen, reflecties, alles zit erin.

In de vroegere delen uit de WipeOut serie zaten altijd elektronische soundtracks, samengesteld uit muziek van grote namen uit de muziekwereld. Ook hier overtreft Pure zijn voorgangers. Hij biedt niet alleen betere maar ook meer muziek. Er zitten 19 verschillende liedjes in van LFO, Orbital’s Paul Hartnoll, Photek, Aphex Twin en zelfs een liedje van onze eigen DJ Tiësto. Door deze muziek wordt het racen alleen nog maar vetter!

Conclusie en beoordeling

None

WipeOut Pure is één van de betere games die te verkrijgen zijn bij de launch van de PSP. Je krijgt prachtige beelden, goede gameplay, vette muziek, WiFi multiplayer en de belofte van downloadable content. (Voor de US versie zijn al 4 updates te krijgen!) De nieuwe zone mode spreekt iedereen wel aan en werkt erg verslavend. Ik raad iedereen dit vette, maar wel moeilijke spel aan!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Grafische perfectie
  • Lange speelduur
  • Veel updates
  • Minpunten
  • Misschien soms (te) moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Weer de Art:sTyle op de DSi :(. Ik wil hem op WiiWare.

  • Is het al iemand opgevallen dat het de laatste tijd alleen maar Sega-games zijn en van Nintendo zelf krijgen we bijna nooit meer SNES of N64 spellen… Terwijl er toch zoveel moois op deze systemen is verschenen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren