1. Yoshi's Universal Gravitation (GBA)

Yoshi's Universal Gravitation (GBA)

Yoshi’s universal gravitation

Zelfs de meeste videogames ontkomen niet aan de natuurwetten. Na een sprong kom je altijd weer op de grond terecht, en hoe hoger je valt des te sneller je naar benden stort. Yoshi’s universal gravitation is hierop een uitzondering. Yoshi moet het namelijk opnemen tegen een kwade geest die Yoshi en zijn hele eiland veranderd heeft in een prentenboek. Van een andere geest krijgt Yoshi de gave om de zwaartekracht naar zijn hand te zetten.

Dankzij de tilt sensor die zich in de GBA cassette bevind, kun je met een draai aan je Gameboy (of DS) de wereld van Yoshi een slinger geven. Een kaarsrechte muur word met een handomdraai een flauwe helling waar Yoshi met gemak tegenop rent, en met een simpele twist word een stilstaande bal een rollende moordmachine. Het voelt vrij natuurlijk aan, daarom is YUG dan ook echt een game voor mensen die zelf graag meebewegen tijden het spelen.

In elk level krijg je een opdracht mee van een vriendelijke geest. Elk van de geesten worden door een kort introfilmpje even voorgesteld. De geesten verlangen ieder weer wat anders van Yoshi. Zo wil de ene geest dat je een bepaalde aantal muntjes bij elkaar zoekt, en wil de andere dat je binnen een bepaalde tijd een level uitspeelt. Als deze opdrachten gecombineerd worden wordt het natuurlijk helemaal spannend.

DLC en Gold EditionEven voor de duidelijkheid: de Untold Stories Bundle bestaat uit de downloadable content Lost in Nightmares, Desperate Escape en twee pakketen met nieuwe kostuums voor de Mercenaries Mode. Deze verzameling gaat voor 960 Microsoft Points over de toonbank en de twee hoofdstukken kosten los 400 Microsoft Points, of vijf Euro per stuk. Haal je de Gold Edition van Resident Evil 5 in huis dan krijg je het standaard avontuur plus deze downloadable content op de disc.

Het probleem met de levels is dat ze uit meerdere kleine stukjes bestaan, stap je op de ster aan het einde van ieder stukje, dan ga je verder naar de volgende en is er geen weg terug. Mis je op het laatste moment nog een belangrijk missiedoel, dan kun je soms weer helemaal overnieuw beginnen en dat leid dan ook gauw tot onnodige frustraties.

Naast de kracht om de wereld te draaien heeft Yoshi ook nog zijn oude vertrouwde moves. Zo kan hij na een sprong zichzelf nog een extra zetje geven door te flapperen met zijn pootjes. Daarnaast heeft hij ook nog zijn lange, rode, natte, kleffe…tong (waar dacht jij aan, viezerik!?) Op bepaalde momenten in het spel veranderd Yoshi in een boot, of bal. Hiermee moet je dan verder gebruik maken om je opdracht te voltooien en het einde van het level te bereiken. Deze gedeeltes zouden eigenlijk voor wat afwisseling in de gameplay moeten zorgen maar helaas komen deze stukjes iets te vaak voor, om over afwisseling te spreken.

Het gebruik van de tilt sensor is wat mij betreft niet helemaal optimaal (Wario Ware doet het al beter) de slimme koppen van Nintendo hadden toch wel wat meer toffe mogelijkheden mogen bedenken. Daarnaast wekte de tilt-sensor wat irritatie bij mij op. Als je je gameboy net wat te scheef houd tijdens een sprong, kan die al heel anders verlopen. Dat loopt dan ook vaak uit op een sprong in een bodemloze put of op puntige spiesen.

De reden dat ik niet al te positief ben over Yoshi´s Universal Gravitation is dat ik tijdens het spelen steeds moest denken aan een van de beste platformers ooit. Yoshi´s island. YUG kan absoluut niet tippen aan dit meesterwerk, dat voor het eerst op de Super Nintendo verscheen. Zo is alleen al de stijl van Yoshi´s Island beter, de met kleurtjes getekende omgevingen spreken nog steeds tot de verbeelding. YUG ziet er ook niet slecht uit maar als ik over een paar jaar weer naar dit spel kijk, zal ik het hopeloos verouderd vinden, Yoshi´s island daarentegen is wat mij betreft grafische tijdloos. Daarnaast is het idee van baby Mario op Yoshi’s rug ook nog eens veel leuker dan een saaie bloemblaadjes. Of overdrijf ik nu?

Hoewel ik nu heel negatief klink, is YUG helemaal niet zo verschrikkelijk slecht als je nu misschien zou denken. Een feit is dat dit spel niet zo geniaal is als Yoshi’s island, maar het is ook een feit dat dit helemaal geen slechte platform game is. Helemaal niet als je het vergelijkt met al de bagger die op de GBA verschijnt. Nee, YUG is een game waaruit heel wat meer uit gehaald kon worden, maar slecht is het allerminst!

Conclusie en beoordeling

None

Hoewel Yoshi’s Universal Gravitation lang niet zo fantastische is als Yoshi’s Island, is het toch een erg vermakelijke game. Van de tilt-sensor word niet optimaal gebruikt gemaakt, en dat is jammer want men had er zeker wat meer leuke dingen mee kunnen bedenken. Daarnaast valt de game op sommige punten ietwat te vaak in de herhaling. We spreken hier dus niet over een klassieker maar over een leuk spelletje.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • ziet er best goed uit
 • origineel
 • Minpunten
 • herhaling
 • gebruik van tilt-sensor niet optimaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • prijskaartje? lijkt me wel leuk opzich

 • M'n eerste videogame oooit! Hahaha, gillend zat ik achter die computer toen m'n broer de kamer naar de laaste eindbaas, de Fuhrer himself, binnen liep haha x'D

 • Da's leuk, benieuwd naar de trophies!

 • Vroeger vond ik hem echt tof, maar ik vind hem nu niet echt meer voor herhaling vatbaar.

 • Wat Obiebarca al zegt, vroger was ie vet, maar nu zal ik er waarschijnlijk geen tijd aan besteden..

 • Ben benieuwd hoeveel het gaat kosten.

 • k heb hm al voor de pc maar als hij 400 points gaat kosten download ik hem wel

 • Wel hopen dat ze hem een visuele update hebben gegeven.

 • Misschien download ik 'm wel, lekker nostalgisch.

 • Downloaden !!! XD wel nog ff points kopen…

 • Meteen downloaden! Alhoewel, de naam spreekt me niet echt heel erg aan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren