1. DTM Race Driver (PC)

DTM Race Driver (PC)

Eindelijk weer een racegame voor op de PC die onze aandacht vast kan houden. Is DTM goed of beter?

Racegames op de PC

Om een of andere reden is het racegenre niet goed vertegenwoordigd op de PC. Alle racegames komen tegenwoordig op de consoles uit. Kijk maar naar Gran Turismo, Project Gotham, Sega GT. Gelukkig komt Codemasters te hulp want naast DTM Race Driver kunnen we binnenkort Colin McRea 3 verwachten. Helaas allebei toch poorts, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. En zolang er genoeg extra’s in zitten, zijn wij tevreden, niet?

The name is McKane, Ryan McKane

Het eerste aspect dat opvalt aan DTM is dat er in de singeplayer een heuse verhaallijn zit verwerkt. Hierin volgen we Ryan McKane, zoon van een succesvolle racecoureur die helaas een dodelijk ongeluk krijgt. 15 jaar later zit Ryan zelf achter het stuur en ook zijn broer zit in het racen. Om een of andere reden vindt Ryan, broerlief niet zo lief en heeft hij de vervelende drang om zichzelf tegenover hem te bewijzen. Dat hij hierdoor wat arrogant overkomt, zal hem een worst wezen. Al met al een leuke toevoeging aan het spel, omdat je na iedere race toch eventjes wilt weten wat er met Ryan gaat gebeuren. Het mooie is dat dit ook nergens vervelend wordt, want de tussenfilmpjes zijn behoorlijk kort.

Einddoel: LOLA

In de singeplayer zijn in het totaal 11 kampioenschappen te vinden. Je begint als Ryan in de Supersports klasse. Dit is de eenvoudigste van de 3 klasses die er zijn. In deze klasse zitten 6 kampioenschappen met onder andere het TOCA kampioenschap. Als je eenmaal genoeg in de punten hebt gereden, mag je door naar de volgende klasse; de Powerracing klasse. Hierin zijn 4 kampioenschappen te vinden, waaronder de DTM. In deze klasse gaat het allemaal net wat sneller. Als je ook hier genoeg punten hebt gehaald mag je door naar de LOLA, dit is de hoogste klasse en je zult de volle 100% moeten geven, wil je hier in de punten rijden. Naast deze 11 kampioenschappen zijn er ook nog eens single day events. Hier wordt met een speciaal type auto gereden en is altijd handig als je snel wat puntjes nodig hebt. En als je het goed doet, word je zo nu en dan ook nog eens uitgedaagd.

Van A1 ring tot Zandvoort

Natuurlijk geen kampioenschappen zonder circuits. Daarvan zijn er 38, en iedere baan is een avontuur. Er zitten veel bekende banen bij, zoals Monza en ons eigen Zandvoort. De omgeving ziet er over het algemeen goed uit, hoewel sommige banen een beetje kaal ogen. Maar als je bijvoorbeeld door Bathurst rijdt, waar je heuvel op, heuvel af rijdt, ziet het er prachtig uit.

Logisch is dat we voor een racegame auto’s nodig hebben. DTM heeft flink wat autolicenties op de kop getikt zodat er voor ieder wat wils bij zit. Mercedes, Audi, Alfa Romeo, Mini Cooper, Subaru, om maar even wat te noemen. Totaal zitten er 42 auto’s in, met ook nog eens een stel verborgen bolides. Leuk is dat de meeste auto’s verschillende sponsors hebben, zodat ze er allemaal toch ietwat verschillend uitzien. Nog leuker is dat de auto’s een flink schademodel hebben. Zo’n beetje alles kan eraf/kapot en als je wat teveel beukt zal je het eind van de race niet halen, iets waar mijn jongere broertje erg veel plezier mee had.

Arcade of sim?

Deze vraag zal mening lezer stellen. DTM ligt ergens ertussen, je kunt de wagens behoorlijk afstellen en het zal ook effect hebben. De wagens hebben een schadesysteem, de AI gedraagt zich realistisch, maar de besturing is aardig arcade. Iedere malloot kan in de punten rijden maar je moet behoorlijk je best doen, wil je een kampioenschap winnen. Overigens staat er in de readme file wel een code waarmee je de besturing realistisch maakt. Ik vond de mix tussen arcade en sim in ieder geval goed geslaagd, want nadat ik de TOCA had gewonnen begon het in één keer een stuk pittiger te worden en heb ik een aantal races behoorlijk verkloot door één klein foutje.

Bakbeest

Het klinkt ondertussen wel cliché maar het ziet er grafisch fantastisch uit. Voorwaarde is wel dat je een flinke PC thuis moet hebben staan, wil je alle grafische pracht in hoge resolutie op je scherm hebben, want de aanbevolen systeemeisen komen behoorlijk in de buurt van wat er momenteel nieuw op de markt is (de systeemeisen staan vanaf nu ook aan het eind van de review). Gelukkig heb je dan ook wat, want Codemasters is flink bezig geweest met de graphics ten opzichte van de PlayStation versie die een half jaar eerder verscheen. Het ziet er allemaal gewoon wat scherper uit. Leuk detail is bijvoorbeeld dat je de omgeving ziet glimmen op je motorkap. Echter, zelfs als je boven de aanbevolen systeemeisen zit, ontkom je zo nu en dan niet aan een slowdown, vooral wanneer er veel wagens in beeld zijn of in de replay.

Motorgebrul

Heb je toevallig een SoundBlaster Audigy gekocht en weet je eigenlijk niet meer waarvoor je hem hebt gekocht? Nou, hier is de reden. Deze kaart vind je namelijk terug bij de aanbevolen systeemeisen. Gelukkig is er nog steeds aan de minder bedeelde gamer gedacht, want zo’n beetje iedere geluidskaart werkt goed met DTM. Echter, mocht je in het bezit zijn van een Audigy, dan kan je geluk niet op, want het klinkt namelijk geweldig. Er is zelfs een optie aanwezig waarmee je het brongeluid (in of uit de auto) kan wijzigen. Overigens had er in de menu’s ook wel een achtergrondmuziekje mogen spelen want als je klaar bent met een race wordt het opeens wel angstig stil in je kamer.

Stuurtje

Nu heb ik DTM met zowel het toetsenbord als met stuurtje gespeeld en het gevoel is duidelijk anders. Zit je met het toetsenbord echt te priegelen om een bocht lekker te nemen, daar gaat het met het stuurtje fantastisch. Met toetsenbord speelt nog wel lekker maar mocht je een stuurtje thuis hebben staan, dan raad ik je aan die te gebruiken. Heb je gelijk een reden waarom je dat stuurtje hebt gekocht want DTM speelt op die manier wel zó geweldig dat je eindelijk het aankoopbedrag van je stuur vergeet.

Conclusie en beoordeling

None

Het is een tijdje geleden dat ik een racegame van dit kaliber heb gespeeld. De gameplay, graphics, geluid, het is allemaal dik in orde. Heeft DTM op de PlayStation en Xbox nog concurrentie, daar staat DTM op de PC helemaal alleen op de top. En daar hoort deze titel ook thuis. Ben je een racefanaat met een lekkere PC, dan raad ik je zeker aan deze game te halen. Ook voor de casual gamer is dit zeker geen verkeerde keus want momenteel zal je niets beter vinden op de PC!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Veel content
 • Minpunten
 • Verhaallijn niet geslaagd
 • Hoge systeemeisen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat een naam, bijna een Wanker.

 • Cool, Manhatten in de toekomst! Toch lijkt die game me nu al niet echt boeiend, ik hou niet zo van zulk soort robot-achtige dingen. Net als Dynasty Warriors Gundam ofzo…

 • niet mijn type game…

 • hmm, weer een chrome-hounds achtige.. wordt denk ik geen succes

 • Ontwikkeld door: Double Helix Games  o__O

 • Mij lijkt het niks.

 • De vorigen waren S-RPG's, waarom zou deze dat niet zijn?

 • Denk niet dat ik dit leuk ga vinden, met al die robots ed.

 • Zesde deel? T-ring. Never heard of this mech crap game.

 • Kan heeeel bruut worden, maar game play is alles is dit soort games. Kijk maar naar armd core series! Altijd even de reviews afwachten!

 • De afgelopen 5 delen kwamen volgens mij niet uit in Europa (typish).

  Ze waren best ok, misschien dat Square Enix het een keer probeerd het ook in Europa uit te geven.

 • Ik ben benieuwd!

 • Het spreekt mij wel aan.

 • NEW MECH GAME WOO!

  mechassault en chromehounds hebben wel een nieuwe versie nodig


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren