1. Suikoden III (PS2)

Suikoden III (PS2)

Mensen met een Playstation 2 zitten wat RPG´s betreft niet verkeerd, er zijn echter spellen die nooit in Europa zullen worden uitgebracht. Suikoden III is zo´n spel, maar is dit spel het importeren waard? Ik wil met deze recensie een idee geven van hoe het spel in elkaar zit zodat je voor jezelf uit kan maken of je die stap wil maken.

De Geschiedenis

Suikoden is een serie die begonnen is op de Playstation en daar twee delen op heeft gehad, deze zijn beide in Europa uitgebracht. Ook het vervolg van suikoden III is in Europa uitgebracht terwijl die het bij lange na niet haalt in vergelijking met alle voorgaande delen. Waarom Konami deeltje 3 hier niet heeft uitgebracht is mij echter een raadsel. Om aan deel 3 te beginnen is het niet nodig om de twee voorgaande delen gespeeld te hebben omdat het een op zich staand verhaal is met daarin slechts kleine verwijzingen. Om de twee op de Playstation verschenen delen te spelen moet je naast een dosis geluk ook een gevulde portemonnee hebben aangezien de spellen moeilijk te krijgen zijn en er veel vraag naar is.

Het verhaal

In wereld van Suikoden III zijn drie grote naties die met elkaar strijden om de macht, je hebt de snobistische Zexens, de verenigde clans van de Grasslands en Heilige koninkrijk van Harmonia. Deze partijen zijn na de laatste grote oorlog in een staat van voorzichtig staakt-het-vuren, maar door een reeks incidenten is deze instabiele vrede onder grote druk komen te staan. Tegelijk met deze incidenten steken geruchten over de legendarische held “the Flame Champion” en zijn helpers “the Flamebringer” de kop op. In de loop van het verhaal zul je met de verschillende hoofdkarakters de achtergronden van deze gebeurtenissen te weten komen, en ook wat het verband is met de Flame Champion.

Trinity Sight system

In Suikoden III zal je zelf kunnen kiezen met welk van de drie hoofdpersonen je het spel verder speelt. Het spel is opgedeeld in hoofdstukken en tussen de hoofdstukken door kan je telkens kiezen met welke verhaallijn je verder gaat, dit is het zogeheten “Trinity sight system”. Dit systeem is niet geheel nieuw, het is in Final Fantasy 6 ook al toegepast in een iets andere vorm, in Suikoden III zullen de verhaallijnen door elkaar lopen en zijn het geen op zichzelf staande verhaaldelen zoals in Final Fantasy 6. De lol is natuurlijk om het verhaal te spelen (de eerste keer dat je het spel doorspeelt) en karakter voor karakter te vorderen, alle hoofdstukken van één bepaald hoofdpersoon achter elkaar spelen houdt in dat je een heleboel spoilers van de overgebleven verhaallijnen zult tegenkomen. Alle hoofdpersonen hebben 3 hoofdstukken waarna de speler kan kiezen met welke hoofdpersoon de laatste twee hoofdstukken gespeeld zullen worden. Ook is er naast de drie hoofdpersonen de mogelijkheid om te spelen met een vierde karakter, dit is echter meer een soort uitgebreide side-quest dan dat het een apart verhaal is. Ook zijn er twee extra scenario’s vrij te spelen die niet absoluut nodig zijn. Deze zal je waarschijnlijk pas de tweede keer dat je het spel speelt unlocken.

Hoofdpersonen

Hugo

Hugo is de zoon van het clanhoofd van Karaya, de krijger-stam van de 6 verschillende Grassland-clans, vergezeld door zijn vrienden, trekt hij vanuit zijn dorpje naar de hoofdstad van Zexen om een bericht over te brengen van zijn moeder aangaande de vredesbesprekingen. Door een samenloop van omstandigheden loopt dit niet zoals gepland en wordt Hugo al snel achterna gezeten door het leger van Zexen.

Chris Lightfellow

Door het overlijden van de vorige commandant is Chris nu aanvoerder van de Zexen knights. Door de inwoners van Zexen wordt zij gezien als een heldin, maar ze wil hier zelf niks van weten. De loyaliteit van de Zexen Knights wordt misbruikt door het bestuur van Zexen en hier gaat het geweten van Chris steeds harder tegenin.

Geddoe

Kapitein van een groep huurlingen die zich hebben verhuurd aan Harmonia en worden ingezet als twaalfde eenheid van de “Harmonian Southern Frontier Defense Force” om informatie te zoeken over de Flame Champion en zijn Fire Bringer. Geddoe is een mysterieus persoon en ook voor de rest van zijn groep is wat hij denkt meestal hij een raadsel.

Beetje vreemd, maar wel lekker

Het vechtsysteem van Suikoden III zal je even aan moeten wennen, de normale gevechten verlopen via het turn-based principe maar toch iets anders dan je gewend bent. Je groep bestaat namelijk uit maximaal zes personen en een zevende persoon ter ondersteuning, deze zes personen zijn opgedeeld in paren zodat je per tweetal je commando´s moet geven. Laat je één persoon van het paar bijvoorbeeld magie gebruiken dan zal de tweede persoon automatisch aanvallen, dit vergt enige gewenning en aanpassing maar is absoluut niet zo onhandig als het op het eerste oog lijkt. Deze gevechten zijn ook de bron waaruit je je ervaringspunten zal moeten halen om je personages op te waarderen.

Ook zijn er naast de gewone gevechten nog twee andere soorten van gevechten, deze zal je echter niet vaak tegenkomen maar zijn wel van groot belang voor het verloop van het verhaal. Ten eerste heb je de “duel-match”, in dit duel zal je gelijk met de computer uit 3 verschillende acties moeten kiezen en wordt de uitkomst per ronde bepaald zoals in het bekende papier-steen-schaar spelletje. Voordat je je actie kiest zegt je tegenstander wel wat tegen zodat je kan bedenken welke keuze de tegenstander maakt, zo heb je nooit het idee dat je kans op winst van geluk afhangt want dat is dus niet zo.

Als laatste heb je nog de veldslagen, hierin zal je je eenheiden als op een bordspel tegen elkaar uit moeten spelen en zullen de confrontaties weer via het turn-based principe verlopen. Om de overwinning in een veldslag te halen zal je echter meer strategisch moeten nadenken, blind aanvallen loopt meestal uit in een bittere nederlaag voor je team.

108 Stars of Destiny

In Suikoden III heb je naast de standaard bondgenoten van de hoofpersonages de mogelijkheid om personages te rekruteren en je bij te staan in je zoektocht naar de Flame Champion.Sommige van deze personages zullen zich in de loop van het verhaal bij je voegen, andere zal je een bepaald voorwerp moeten geven of aan andere voorwaarden voldoen terwijl andere na een gesprek zich direct bij je voegen. Deze personages zijn de 108 Stars of Destiny wat ook de rode draad is in de voorgaande twee delen. Deze Stars of Destiny kan je inzetten als leden van je groep, sommige als actief lid andere als ondersteuning. Al deze personages hebben verschillende eigenschappen hun eigen sterke en zwakke punten, ook zullen bepaalde combinaties van groepsleden samen een speciale krachtigere aanval kunnen doen.

King of my castle

In de loop van het spel zal je de beschikking krijgen over een kasteel waar je gerekruteerde Stars of Destiny heen gaan en sommige van hen een winkeltje beginnen of een mini-game aanbieden. Ook kan je in dit kasteel je gevonden kunstvoorwerpen tentoonstellen en je vaardigheden verbeteren. Het vierde karakter is de meester van dit kasteel en met hem kan je veel van de 108 Stars al vroeg naar je kasteel krijgen. Dit is een erg leuk aspect en in het kasteel valt steeds meer te doen als je meer mensen rekruteert. Als je niet met het vierde bij-karakter wenst te spelen kan dat ook, mar dan wordt het rekruteren van alle Stars een stuk lastiger.

Standaard

Qua graphics is Suikoden III geen hoogvlieger maar ook absoluut geen mindere van andere RPG´s met uitzondering van Final Fantasy X en X-2, het spel is echter uit 2001 dus het verschil met nieuwere spellen is te zien, dit stoort echter geen moment. De omgevingen zijn allemaal heel gedetailleerd en nergens heb je het idee dat een stad of dorp een bij elkaar geraapt zootje is. Het geluid is, op dat van het geweldige openingsfilmpje na, een beetje flets en er is geen compositie die er echt bovenuit steekt. De muziek stoort op geen enkel moment maar er zijn wel momenten dat het ontbreken van muziek enige irritatie opwekt, het is dan net datgene wat een cut-scene mist. Dit is zo ongeveer het enige minpunt aan het spel, op de standaard themes na is er niks echt groots aan te merken op Suikoden III.

Conclusie en beoordeling

Dit is één van de beste RPG´s die tot nu toe te krijgen is op de Playstation 2 dat je de eerste keer ongeveer 50 tot 60 uur bezig houdt. Jammer genoeg is het spel, in tegenstelling tot de andere delen, nooit in Europa uitgebracht. Mensen die dit spel toch willen spelen zullen het moeten importeren maar voor de RPG fan is dat absoluut de moeite waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebalanceerde verhoudingen
 • Lange speelduur
 • Trinity Sight System
 • Minpunten
 • Fletse muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Rik

Reacties

 • Kanker vet.

 • YEAH! dit is nou de game die ik zoek! alleen nog lang wachten..

 • Supreme Commander en forged alliance waren echt vet! Heb mij er een tijd lang mee vermaakt, helaas was het online gedeelte wat vaag, omdat ik poorten moest open zetten. Ik wist niet hoe dat moest toen, en kon vaak dus geen connection maken met de andere spelers:S dat vond ik slecht geregeld.

 • hmm, ik heb niet zoveel met RTS en strategie games..

 • Als gigantische Total Annihilation fan wil ik deze game zo graag spelen. Maar waarom verdomme niet op de PS3?

 • Supreme commander forged allaince heb ik me zeer mee vermaakt. Ben dus ook benieuwd naar dit deel. En ik mag hopen dat m'n PC dit spel trekt want ik ga hem niet voor de xbox360 halen als die port net zo slecht wordt als het vorige deel op xbox360

 • @Freestyleforce  Lukt niet op de consoles. Besturing, overzichtelijkheid, het werkt gewoon niet met Supreme Commander.  Supreme Commander 2 lijkt me trouwens fantastisch, al kan me PC alleen al amper deel 1 aan dus het lijkt me sterk dat deze het veel beter zal doen.


 • Supreme commander is een geweldig spel! Alleen er is 1 nadeel. Ik vin de gewone tanks en de wat slechtere roboten zo mini. Je ziet ze bijna niet. Maarja dat zal wel komen door dat het zo een groot battlefield kan worden dat het nodig was. In ieder geval heb ik ze allebei Supreme en forged alliance grijs gespeeld!

 • fap fap fap

 • @ Stenniewj v2  Kan je ook normaal reageren of gaat dat met jouw beperkte hersencapaciteit niet lukken?  Ik kan niet wachten! Heb me echt vele maanden goed vermaakt met Supreme Commander!


 • Ziet er goed uit, heb 1 nog nooit gespeeld, maar wie weet deze.

 • Ik ben benieuwd!

 • Hebben!

 • Zet die trailer er ook nog effe op.

 • supcom had to veel lag

 • David, jij bent zo cool

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren