1. Jump Superstars (NDS)

Jump Superstars (NDS)

Shonen Jump?

Weekly Shonen Jump is hét populairste manga blad in Japan. Dit komt omdat de tekenaars van de bekendste manga en anime series er aan mee werken. Denk hierbij aan Naruto, Bleach en Dragon Ball. Iedere week verkoopt het blad ongeveer 3,5 miljoen exemplaren. Je zult dus wel begrijpen dat het een hele eer is, als jouw manga in WSJ mag verschijnen. Door dit enorme succes is het dan ook niet gek dat er eindelijk een game van verschijnt. Jump Superstars laat jou de strijd aan gaan met 150 characters waarvan er 27 speelbaar zijn.

Super Smash Bros.

JSS kunt je het best vergelijken met SSB. Net als in die game werkt je verschillende stages af met ieder hun eigen kenmerken en obstakels. Elk level bestaat steeds uit een kader van een strip, dat steeds weer uit verschillende platformen bestaan. Zoals ik al schreef heeft ieder level zijn eigen kenmerken. Zo heeft het ene level platformen met lopende banden en heeft een ander weer geen "bodem". In ieder level moet je dus steeds een andere tactiek gebruiken. Wat ook een leuke toevoeging is, is dat je de randen van het strip kader kun breken. Zodat je je vijanden uit het kader kunt smijten. Net als in SSB worden er ook steeds (kisten met) items gedropt. Maar alle items hebben alleen invloed op degene die ze pakt. Zo kun je voedsel voor health pakken, maar ook een aanbeeld zodat je niet meer snel kun rennen. Eigenlijk heb je de items niet echt nodig, maar het is gewoon weer een leuke toevoeging.

Eigenlijk lijkt JSS in bijna alle opzichten wel op SSB. Zo ook de controls. Het aantal moves is vrij beperkt. Zo heb je een gewone melee aanval, een sterkere variant hierop en een "super move" die je slechts beperkt kan gebruiken. Ook kun je natuurlijk springen en blokken. De belangrijkste rol ligt echter bij het touch-screen. Voordat je het gevecht begint, kies je een deck met panels, dit zijn kaartjes met characters erop. Je kunt kiezen uit drie soorten: Battle, Support en Help. Ieder deck moet minstens bestaan uit één kaartje uit elke categorie. Tijdens het spelen wordt je deck dan op het onderste scherm afgebeeld. Met een tik kun je de panels activeren. Kies een Battle panel, dan verander je van personage. Met een Support panel roep je de hulp in van een ander personage, die voor een aantal seconden aan jouw kant mee vecht. Dan heb je nog Help panels die je Health bijvullen of je aanvals kracht tijdelijk verhogen. Maar je kunt niet onbeperkt gebruik maken van je panels. Boven in beeld heb je een balkje die je J-Soul laat zien. Deze kun je natuurlijk weer wel bijvullen. Door slim gebruik te maken van je panels kun je je vijanden verslaan.

J-World

Er zijn twee verschillende single-player modes. Battle en J-World. De Battle mode is gewoon een VS-mode waarbij je het aantal tegenstanders, spelregels en een level kiest. Je kunt met maximaal 3 bots spelen. Deze mode is niet heel interessant, maar gewoon om te oefenen en je deck uit te testen. De J-World mode is daarentegen veel uitgebreider en leuker. Je kunt 't het best vergelijken met de story mode van Soul Caliber. Je reist over een nagenoeg vaststaand pad en werkt zo stage na stage af. Dit klinkt misschien saai, maar net als in SC heeft iedere stage andere clear methodes. Zo moet je in de ene stage gewoon zoveel mogelijk KO's maken en in een andere juist je tegenstander buiten het stripkader smijten of moet je zoveel mogelijk muntjes verzamelen. Naast de standaard clear methode, heeft iedere stages weer verschillende challenges. Zo mag je bijv. niet ge-KO'd of moet je eindigen met een volle levensbalk. Door alle challenges per stage te halen unlock je weer nieuwe panels. De J-world mode bestaat uit 4 werelden met ieder zo'n 10 stages. Hier zul je in een uurtje of 5 wel door heen zijn. Maar door alle challenges in een wereld te halen, unlock je weer nieuwe routes. Hier kun je ook weer geheimen routes vrijspelen en zo heeft iedere wereld weer een stuk of 4 geheimen route. Maar voordat je alle routes en panels ge-unlocked heb, ben je echt een hele tijd zoet.

Multiplayer Madness

Net als SSB is JSS eigenlijk gewoon een multiplayer game. Want wat is er nu leuker als je vrienden eens dik te verslaan? JSS is op multiplayer gebied gewoon perfect. Je kunt kiezen tussen single- en multi card play. Dus je kunt dus met één spel met zijn vieren spelen. De mogelijkheden zijn bij "single card play" redelijk beperkt, maar je kunt gewoon lekker knokken met de standaard decks die de game bevat. Als je echt optimaal van JSS wilt genieten moet iedereen gewoon die game hebben. Want dan zijn de mogelijkheden gewoon eindeloos. Je kunt ieder met je eigen deck spelen in de levels die jij wilt. Ook kun je jouw deck naar je vrienden sturen en omgekeerd. Echt, geloof me als ik zeg dat dit de beste multiplayer game om een handheld ooit is.

Taal problemen

Dan tot slot nog even dit. Je zult wel meegekregen hebben dat de game Japans is. Er zitten wel wat Engelse termen in, maar het gros kun je gewoon niet lezen. Toch is het niet echt storend. In het begin had ik echt zoiets van: "Hoe kan ik ooit een game spelen waarvan ik geen letter kan lezen?" Maar iets in je zorgt ervoor dat je na een half uurtje precies weet wat wat is. Het klinkt misschien raar, maar het is wel zo. Het spelen van een Translation Guide in de J-World mode is wel een must. Ik gebruikt zelf deze. Het voordeel van deze guide is dat het alleen de goals vertaalt en dat het geen walkthrough is met tips en unlocks. Ik raad je aan om deze uit te printen zodat je niet steeds achter je PC hoeft te spelen. Kom je er toch niet uit, dan kun je altijd terecht op het IG forum of stuur me even een PM.

Conclusie en beoordeling

None

Ondanks dat ik vrij weinig met Manga en Anime heb, vind ik JSS de beste handheld game van het moment. De lange levens duur en de vele mogelijkheden maken deze game een absolute topper. Laat je niet afschrikken door de Japanse schermteksten, want deze game is echt de moeite waard.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafisch zeer mooi
 • Thema zie je overal in terug
 • Leuke muziek
 • J-World mode
 • Uitgebalanceerde Gameplay
 • Hoeveelheid mogelijkheden
 • Lange levensduur
 • Multiplayer
 • Benut de mogelijkheden van de DS goed.
 • Minpunten
 • Japanse schermteksten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oeeeh, pijp mondje.

 • Ik krijg de rillingen van die muziek samen met dat masker…..

  Metal gear goes horror lol…….???

 • Hideo Kojima, MASK, game, konami, kojima game, KJP, Kojima Production  Hmm KJP? Of is dat gewoon Konami Japan :P?

 • Ik ben zo benieuwd welke game nu word aangekondigd,hoop op een game met Raiden

 • Wat Hij Zegt ^

 • Lol pijpmondje XD

 • Ik denk beide ;P

 • Lijkt me duidelijk het is een teaserpagina om Lords of Shadow en Metal Gear Solid 5 aan te kondigen voor de E3.

 • Ik zie geen eng masker :S .. Maar een héél masker…

 • ik denk dat het om lord of the shadows gaat waar raiden en big boss in voor komen ;)

 • Spooky :P

 • Metal Gear Solid: Majora's Mask! Ik weet het zeker!

 • Masker is ondertusse nog mooier geworden :o

 • Kom gewoon met beide!

 • Snake wat ben je oud geworden :P  word hopelijk een vette en grappige game maar ja verwacht niets anders van Kojima

 • Geen idee wat het is, maar het ziet er interessant uit. Ben benieuwd waar Kojima nu weer mee gaat komen.

 • Was ervan overtuigd dat het om MGS ging, nou toch weer gaan twijfelen. Denk dat het een misleiding is van Kojima, hij had niet verwacht dat iedereen zo snel door had dat het om MGS ging, dus gooit hij er maar wat vaags tussen.

 • Lol, ik zie een heel ander masker. Maar wel een vette sfeer!

 • In dit bericht staat het geschreven alsof de oude site weg is, en de Metal Gear site naar deze masker teaser site is veranderd. Maar de oude bestaat er ook nog: http://www.konami.jp/kojima_pro/next/index.html dus het gaat zoiezo om 2 games, in plaats van een. Er is nu ook een ninja te zien, lijkt erg op gray fox!

 • Verhaal: Snake en Big boss hadden een optreden gegeven, de baas had geen geld, dus gaf hij maar een masker. Opeens masker weg. Dus Snake en Big Boss kwaad en doen 'poef poef'

  Maargoed, ik hoop dat het vet wordt. Ik ga er niet over speculeren, ik wacht wel af.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren