1. Tekken

Tekken

Het begon allemaal in de zomer van 1994. In dat jaar kwam de Japanse ontwikkelaar Namco met een nieuw vechtspel voor de speelhal genaamd Tekken. Vechtspellen waren rond die tijd erg in trek, kijk maar naar de populariteit van Street Fighter en Mortal Kombat toen. Nu tien jaar later loopt de Tekken-reeks nog steeds en maken de fans zich alweer klaar voor het vijfde deel uit de serie. Tekken is nog lang niet ten dode opgeschreven.

The King of the Iron Fists

In die zomer van 1994 verscheen het eerste Tekken-deel in de speelhal. Het verhaal was toen nog erg simpel. In Tekken werd een wereldwijd knoktoernooi gehouden en degene die vechtersbaas Heihachi Mishima in de laatste ronde kon verslaan kreeg een grote zak geld mee naar huis. Het toernooi werd hierbij gesponsord door het financiële bedrijf Mishima Zaibatsu. Tegen het einde van het toernooi waren er nog maar acht kandidaten over, waarvan één dus met de titel “The King of the Iron Fists” naar huis zou gaan.

In de speelhal bleek al gauw dat Tekken zeer populair was. Sony was op dat moment bezig met een nieuwe spelcomputer, de PlayStation. Deze spelcomputer werd eind 1994 in Japan uitgebracht. Sony kon uiteraard wel enkele baanbrekende titels gebruiken en had daarbij een goede band met Namco. In maart 1995 was het toen eindelijk zover, Tekken was niet alleen in de speelhal aanwezig, maar kon voor het eerst ook thuis op de PlayStation gespeeld worden. Dit 3D uitziende vechtspel liet goed zien wat voor moois de PlayStation op het beeldscherm kon brengen. Namco zou rond die tijd ook andere speelhalspellen naar de PlayStation brengen waaronder Ridge Racer. In november van datzelfde jaar verscheen Tekken ook in Amerika en Europa op de PlayStation spelcomputer. Tekken zou hiermee het eerste PlayStation spel worden dat meer dan 1 miljoen keer over de toonbank zou vliegen.

Vader en zoon

Tekken 2 verscheen in de zomer van 1995 in de speelhal. Dit tweede deel bevatte nog meer vechters, nieuwe vechtbewegingen en nieuwe arena’s om in te vechten. Dit tweede deel had alles in zich om een uitstekend spel te worden, en dat werd het uiteindelijk ook. Net als het eerste deel verscheen ook Tekken 2 weer exclusief voor de spelcomputer van Sony. Japan kon Tekken 2 al in maart 1996 verwachten, wij in Europa kregen Tekken 2 pas in oktober. Ook Tekken 2 ging weer miljoenen keren over de toonbank.

Het verhaal van Tekken 2 ging verder waar het eerste deel ophield. Kazuya, zoon van Heihachi Mishima, won het gevecht en gooide zijn vader lachend van een ravijn af naar beneden. Net zoals zijn vader enkele jaren geleden bij hem gedaan had. Kazuya werd de baas van Mishima Zaibatsu en werd nog groter en was overal ter wereld te vinden. Kazuya bleek na de dood van zijn vader te zijn verdwenen en een donkere kant te hebben. Precies een jaar na het eerste Tekken toernooi werd het tweede toernooi gehouden waarmee nog meer geld gewonnen kon worden.

Gon with the Wind

Namco ging vrolijk door met de Tekken-serie, de serie deed het immers nog steeds erg goed. Twee jaar na het verschijnen van Tekken 2 in de speelhal was het tijd voor het derde deel. Ditzelfde deel verscheen in maart 1998 op de PlayStation in Japan en in november van datzelfde jaar in Europa. Tekken 3 was een goed compleet spel met enkele nieuwe vechters en visueel was het ook zeer verbeterd. Ook Tekken 3 werd weer een miljoenenhit voor Namco.

Tekken 3 ging niet meer alleen om het vechten zelf. Dit derde deel kreeg namelijk ook enkele mini-games. Zo was het mogelijk om te volleyballen met de Tekken karakters en was er ook een Tekken Force modus aanwezig dat nog het meeste weg had van een veredeld Double Dragon-spel. Daarnaast bevatte Tekken 3 enkele grappige geheime vechters zoals Dr. Boskonovitch, de dokter die zo moeilijk met zijn benen deed, en de kleine grappige dino Gon. Het hele totaalpakket zorgde voor een ware afsluiter voor de PlayStation, want Tekken 3 was het laatste deel uit de serie dat op deze spelcomputer uit zou worden gebracht.

Vreemde tussendoortjes

Tekken mocht dan wel een enorm goed vechtspel zijn, een goede animé-film was het zeker niet. In 1998 maakte Tekken een uitstapje naar de animatiefilm. Sony maakte een Japanse animatiefilm waarin de vele Tekken karakters hun opwachting maakten. Alleen de echte Tekken fans zullen het de moeite waard vinden om te zien, want het ging hier om een zeer slechte Japanse animé. Uiteraard zal Sony hier veel geld mee verdient hebben.

De speelhal en de PlayStation 2 kregen ook te maken met een tussendoortje, Namco kwam namelijk niet met Tekken 4 maar met het speciale Tekken Tag Tournament. Dit deel had niets te maken met de Tekken verhaallijn en was voor Namco gewoon een mogelijkheid om de vele verschillende vechters bij elkaar te gooien in een nieuw spel. Het zou oorspronkelijk een PlayStation 2 lanceertitel worden, maar het werd meerdere keren door Namco uitgesteld.

Tekken verscheen alleen op de spelcomputers van Sony. Toch was er één uitstapje weggelegd met Tekken Advance voor Nintendo's Game Boy Advance. Bij dit deel moet je gewoon denken aan een handheld-versie van Tekken 3 met mindere graphics en minder personages.

Fighting for Mishima Zaibatsu

In de zomer van 2001 kwam Namco dan eindelijk met het vierde deel uit de Tekken-serie. In dit geval de speelhalversie, de Japanse PlayStation 2-versie verscheen in maart 2002 terwijl de Europese versie pas in september van datzelfde jaar opdook. Ten opzichte van Tekken Tag speelde dit vierde deel zich wel af in de Tekken wereld. Tekken fans hadden jaren gewacht op dit deel en werden rijkelijk beloond. Toch was de nieuwigheid er een beetje af, want we hadden alles al eens eerder gezien.

Tekken 4 was misschien geen goed deel, en ook de fans zeggen dat Tekken 3 tot nu toe nog steeds het beste spel uit de serie is. Toch werd Tekken 4 weer massaal gekocht. Tekken 4 zou niet het laatste deel voor de PlayStation 2 worden, want Namco had nog meer in petto.

De toekomst

De Tekken-serie is na het vierde deel nog niet dood. Een vijfde deel is inmiddels door Namco aangekondigd. In Japan zijn de eerste speelsessies van de speelhalversie al voorbij. Aan het einde van dit jaar moet Tekken 5 in de speelhal uitkomen, ergens in 2005 staat er een PlayStation 2-versie in de planning. Net als alle vorige Tekken delen lijkt het nu dat ook Tekken 5 exclusief voor de Sony spelcomputer zal zijn. Namco heeft namelijk laten weten dat Tekken 5 in 2005 exclusief voor de PlayStation 2 zal verschijnen.

Naast Tekken 5 kunnen de PlayStation 2 spelers in 2005 ook nog een ander spel vinden dat te maken heeft met Tekken. Tekkenvechter Nina Williams krijgt namelijk haar eigen spel, Death by Degrees. Dit actiespel zal ook in 2005 voor de PlayStation 2 verschijnen. De toekomst brengt dus nog genoeg Tekken. Of zijn we allemaal al een beetje “Tekken moe” geworden?

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Mijn Tekken 1 Platinum disc is gebroken :'(

 • Ik vond Tekken 3 wel oke maar ik vind het echt niks vergeleken met Sc of Sc2

 • Tekken 3 veel op ps gespeeld. ook tekken tag en 4 veel gespeeld en ja ik heb ook de anime gezien en vond die idd niet zo leuk :(.

 • Ik mag Tekken wel. Soul Calibur mag dan heel stijlvol, smooth en gelikt zijn, bij Tekken heb ik veel meer het gevoel iemand echt hard en lomp in elkaar te beuken. "Rauw" is het goeie woord ervoor.

 • Tekken 3 heb ik echt veel gespeeld, gruwelijk spel. Alleen Soul Calibur is beter.

 • Vind jij Jaap. Maar ok; ik vind Tekken maar brak en een vergelijkbare 'simple minded fighter' als DOA(2/3) veel leuker

 • Ik heb Tekken 3 helemaal grijs gespeeld op me Playstation, maar ik heb het spel al 3 jaar niet meer aangeraakt.

 • Tekken is gaaf, SC of SC 2 is ook wel leuk. DOA is leuk om te spelen maar ik vindt dat maar nep enzo. charakters hebben geen diepgang.

 • Ik vind Tekken een goeie Beat em up game. Als dat niet zo was, zou het natuurlijk niet miljoenen keer over de toonbank gaan. Maar jah, ieder zijn eigen smaak. Ik heb me iig heel erg vermaakt met de Tekken reeks, hoewel Tekken Tag en Tekken 4 voor mij wel een teleurstelling was. Ik denk/hoop dat Namco van zijn fouten heeft geleerd en in de toekomst wel indrukwekkende Tekken games zullen uitbrengen waarna wij met smak verassend zullen staan. En één van die deel is Tekken 5, daar ben ik zeker van overtuigt.

 • Tekken 1 en 2 vond ik tof…. Ook al waren de graphics niet echt super. De sfeer was er wel… Na Tekken 3 en Tekken tag vond ik het concept een beetje minder worden.

 • Tekken is wel ok…

 • Toen ik op de PS2 release van Tekken 4 wachtte had ik ondertussen maar Virtua Fighter 4 gekocht.

  Man heb ik spijt dat ik daarna nog Tekken 4 heb gekocht.. :)  Mooie graphics dat wel, maar VF4 speelt echt veel nicer.  VF4 > Tekken4 ;) • Tekken is shit.  Virtua Fighter > Tekken

 • @ Akira

  "Jij bent shit."  Jullie worden waarschijnlijk geslagen of iets dergelijks en gaan dan hier proberen autoriteit uit te stralen door jullie mening als feit te forumuleren.  Om verwarring te voorkomen:

  Met jullie bedoel ik dus de mensen die hun mening als feit formuleren.
 • tekken is cool, het beste deel is IMO deeltje 2

 • @akira

  ik ben het met je eens

  virtua fighter is het enige echte vechtspel de anderen zijn gewoon button smash games

 • Tekken > DOA

  SC > Tekken

  VF > SC  :)


 • Eerlijk waar… Wat vinden mensen zo goed aan Tekken? Een Track & Field game eist meer skill dan Tekken. Where's the fun in that?  Gamers zijn gewoon pussy's geworden. Meteen janken als iets te moeilijk is. En Virtua fighter 4 (Evolution) is helemaal niet moeilijk. Je moet gewoon niet met een character als Akira of Goh beginnen. Begin gewoon met Pai ofzo. Als je het dan niet kan, dan ben je gewoon slecht, heel slecht.

 • @Akira: Je kunt inderdaad met Tekken lekker buttonsmashen, maar de echte Tekken speler haalt megamoves achterelkaar uit zijn vuistje waar een Tekken-n00b echt niet van winnen / aan kan tippen.

 • tekken 3 is imo de beste..misschien brengt tekken 5 daar verschil in, maar denk ik niet

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren