1. Tekken 5 (PS2)

Tekken 5 (PS2)

Toen tien jaar geleden in 1995 de allereerste tekken uitkwam, was de game niet alleen revolutionair qua graphics maar vooral het simpele maar o zo doeltreffende vechtssysteem sprak tot de voorbeelding. Het principe was zeer simpel, voor elk ledenmaat werd een van de vier toetsen gebruikt en de vier R en L toetsen konden zelf ingesteld worden. Op deze manier waaren er niet alleen véel combo's mogenlijk, maar ze waren vooral niet al te moeilijk uit te voeren.

Het deel dat daarop volgde was ook zeker een klein succesje, maar de game borduurde eigenlijk alleen maar een klein beetje voort op wat er al stond van het eerste deel. Nee, de echte glorietijd van de serie was in 1998 toen het derde deel uitkwam. De graphics waren toendertijd zo'n beetje het beste van wat de psone nog te bieden had en in tegenstelling tot de eerdere twee delen zag dit er niet alleen driedemensionaal uit maar was de speelervaring ook 3D.

De serie is op de PS2 echter een beetje in de slop geraakt. Tekken Tag Tournament, de eerste Tekken game die uitkwam op de PS2 was in principe alleen een grafiche update en ook Tekken 4 bleek niet meer te zijn dan dat. Ook de snellere gameplay die namco in de PS2 delen gestopt had viel tegen. Het was in de eerste drie delen ook al wel mogenlijk te winnen met buttonbashen, hier leek het wel een noodzaak te zijn geworden.

Namco belooft met dit vijfde deel echter terug te gaan naar de roots en om dat nog meer te bevestigen zijn Tekken 1, 2 en 3 te vinden op het het tekken-5 schijfje als bonus. Verder zit er een aardig action/adventure spelletje in met jin in de hoofdrol en zijn verhaal centraal. Een spelletje dat sommige uitgevers (Davilex anyone?) misschien wel als volledige game zouden verkopen.

Maar what the hell, dit zijn leuke extra's en daar gaat het nou effe juist niet om. Laten we 'to the point' komen en het over de game zelf hebben. Het eerste wat meteen opvalt als je met spelen begint zijn de wel héél erg mooie en gedetailleerde graphics. Kleding wapperd in de wind en je kan de stenen in de gebuwen op de achtergrond bijna tellen. De sloopbare omgeving uit deel 4 die niet zo goed bleek te werken is wel terug, maar op een andere manier. Zo spat bijvoorbeeld de grond uit elkaar als je bruut tegen de grond gewerkt wordt, maar dit heeft geen invloed op de gameplay zoals in deel 4 wel het geval was.

De gameplay zelf is weer wat trager zoals de eerste 3 delen waardoor tactiek meer dan ooit een grote rol speelt omdat je meer reageertijd hebt. Geloof me, vaak ziet een gevecht er gaver uit als aanvallen van bijde kanten ontweken worden en er vollop gecountert wordt. Dit heeft gelijk z'n meerwaarde voor de 2-player stand. De gevechten duren hierdoor immers een stuk langer en neem maar van mij aan dat als het een beetje gelijk op gaat het sweet van spaning door je bilnaat loopt.

De verhaallijnen worden weer op dezelfde oude vertrouwde manier verteld: Een stukje tekst aan het begin en einde van alle story-mode reeksen en leuk geregiseerde filmpjes halverwege en aan het eind. Deze verhaallijnen zijn zeker niet slecht maar verwacht geen literaire hoogstandjes ofzo. Dat is helemaal niet erg want het blijft uiteraard een vechtgame.

Verder zijn zo'n beetje alle bekende gezichtenwel terug te vinden: Jin Kazama, Hwoarang, Marshall Law, Lei Whulang, Ganryu, Heihachi en Kazuya Mishima, Ling Xiouiu, Marduk, Eddy Gordo enzovoorts. Met de toevoeging van de 3 nieuwelingen Asuka Kazama, Feng Wei en Raven en een voor het eerst speelbare Devil Jin ligt het aantal characters rond de 30 en dat is echt veel. Als je daarbij bedenkt dat je in de customise mode je geld dat je verdient hebt in de story en arcade mode kan uitgeven aan allerlei equipment voor al deze personages snap je al dat ook dit een geslaagde toevoeging is. Verde is ook het geluid goed en hoor je gewoon wat je hoort te horen: kreunende vechtende vrouwen, brekende botten, en hard neerkomende slachtoffers.

Is er dan alleen maar positief nieuws? Alleen maar lofzang over deze game? Nee hoor de perfecte game is er immers nooit geweest en dat is Tekken dan ook niet. Betere gameplay, mooie graphics. Allemaal heel mooi maar het blijft meer van hetzelfde en de echte tekken-fan zal alles al wel zo'n beetje kennen. Ook de eindbaas van de story mode is mijns inziens een beetje jammer. Deze gast is gewoon té overdreven sterk en past met zijn energiebal geschiet meer in de wereld van Dragonball Z of Pokemon. Dat zal dan ook wel de reden zijn dat hij niet speelbaar is. Het is overigens de vader van heihachi, Jinpachi.

Conclusie en beoordeling

None

Een zeer goede game die zeker je geld waard is. Personen die nog nooit een tekken game gespeeld hebben mogen het cijfer gerust meet een heel punt omhoog denken.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prachtige Graphics
 • Betere Gameplay
 • Véél characters
 • Leuke Bonusen
 • Minpunten
 • Meer van hetzelfde
 • De eindbaas

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laten we het hopen…

 • Dat zou wel welkom zijn, maar mijn portemonnee wil toch nog even tot volgend jaar wachten.

 • nee laat maar volgend jaar uitkomen want dit jaar moet ik me geld gebruiken voor andere games

 • Aan de ene kant kan die game niet snel genoeg komen, aan de andere kant zal het me beter uitkomen als 'ie volgend jaar komt want zo wordt dit de zoveelste aanslag op m'n portemonnee.

 • Zou fijn zijn, maar dan enkel als dat betekent dat ze hem niet gaan rushen.

 • Laat de game maar in 2010 komen, er komt al genoeg in het najaar.

 • Zou erg goed zijn.

 • Ik hoop het, want Mass Effect is de shit!

 • Hmm.. op wikipedia staat iets over een release in het laatste kwartaal van fiscaal 2009. Maar een fiscaal jaar loopt van april t/m maart. Dus het laatste kwartaal zou dus januari-maart 2010 moeten zijn.  Q1 2010 dus. Hoe eerder hoe beter, though! ;-)

 • \"Zou fijn zijn, maar dan enkel als dat betekent dat ze hem niet gaan rushen.\"  I second that. Wil Mass Effect 2 echt enorm graag, maar als ze het gaan rushen heb ik liever dat hij wat later uit komt. Als ze hem goed af kunnen leveren in 2009 dan is hij zeer welkom :)

 • Liever niet, mijn portemonnee staat dit niet toe en dit is 1 spel dat ik liever niet gerushed zie.  Daarentegen offer ik graag een ander spel op voor ME2…

 • EA pusht Bioware? Maak 'm eerst maar goed af en bugvrij.

 • juist dat wille we hore!!!! mass effect 2 kan voor mijn nie snel genoeg komen

 • bioware heeft het druk:  ME2 (waarschijnlijk dit jaar)

  Star Wars: Old Republic (weet ik niet)

  Dragon Age (dit jaar).  Laat ME2 maar volgend jaar uitkomen bioware! ;)

 • Dat zou mooi zijn, Mass effect was geniaal. Dus laat deel 2 maar lekker snel komen.

 • Moet deel 1 nog steeds spelen. En aangezien dit najaar weer vol game-geweld zit, zit dat er niet in. Nee, deze serie laat ik aan mijn neus voorbij gaan.

 • @watervalt mass effect is een serie die je juist niet aan je neus voorbij moet laten gaan. het is zo'n meesterlijk spel en het verhaal is awesome

 • Mass effect 1 is een geweldig spel. Hoop dat ze de 2e nog mooier maken.

 • @Darth Ramon  Wacht gewoon totdat EA antwoord geeft over de échte datum van de release. Wikipedia heeft het niet altijd correct (evenals andere sites etc.).  OT: Het maakt mij niet uit, er komen toch genoeg toppers dit najaar :) • Ik ben pas blij als die ook richting de PS3 komt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren