1. Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean (NGC)

Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean (NGC)

Een tijdje geleden verraste Namco ons met nóg een goede, innovatieve rpg met eén van de langste titels ooit: Baten Kaitos: eternal wings and the lost ocean. Een leuk weetje is is dat Baten kaitos afgeleid is van een woord in de taal van een nomadenvolk in Arabië, wat “buik van de walvis” betekend.

Het verhaal

Het spel start met een mooi maar standaard rpg-plot: de hoofdpersoon (Kalas) gaat erop uit om zijn opa en broer te wreken, die door een keizerlijke leider, genaamd Giacomo, vermoord zijn.

Maar in tegenstelling tot de meetse rpg’s speel je Kalas niet, maar zijn beschermengel. Op zijn reisje ontmoet hij nieuwe vrienden, en ontdekt hij een plan van de keizer om een oude god vrij te laten, om zo de wereld te vernietigen. En natuurlijk moet jij dat voorkomen.

Gevechten

Waar dit spel echt zwaar op leunt is het “card-based battle system”. In de wereld waarin Baten Kaitos zich afspeelt stoppen mensen de “magna essentie” van dingen in kaarten, genaamd magnus kaarten. Sommige daarvan veranderen je personages attributen, en sommige heb je nodig voor quests, maar het grootste gedeelte gebruik je voor gevechten.

Wanneer je het spel begint heb je een deck van 20 magnus kaarten bestaande uit wapen, verdediging, en een paar healing magnus. Tijdens je attack-step heb je wapen magnus nodig om je tegenstander schade te doen, en in je verdediging-step heb je verdedigings magnus nodig om de (soms wel heel sterke) aanvallen van je tegenstander af te slaan.

In het begin gaat het soms een beetje moeilijk, omdat de hoeveelheid en kwaliteit van je kaarten nogal laag is, maar later krijg je steeds betere kaarten, en kan je er meer in je deck doen. En wordt het steeds leuker. Maar zoals elke goede trading-card gamer weet: vechten is niet het enige, deckconstructie is net zo belangrijk: als je balans tussen aanval en verdediging magnus niet goed is kom je zwaar in de problemen, zoek dus naar de juiste balans, anders krijg je het nog moeilijk!

Ook kan je levels omhoog om hp (hitpoints) en de rest omhoog te halen, maar wat ook weer een toevoeging is zijn de classes. Door speciale items te halen kan je een class omhoog gaan, waardoor je meer kaarten in je deck kan doen, meer kaarten in je hand houden en grotere combo’s maken. Iets helemaal nieuws is dat je niet gelijk levels en classes omhoog gaat als je die items hebt: je moet dan eerst nog biechten in de kerk, waar je kan komen door in blauwe bloemen te stappen.

Maar Namco zou het ons wel heel makkelijk hebben gemaakt als we gewoon de juiste balans moesten vinden, en de sterkste kaarten in ons deck moesten doen, en in hoge level en class te zitten. Daarom hebben ze een groot aantal kaarten een element gegeven, zo is water goed tegen vuur, maar doet dark tegen dark niet half zoveel schade! En om er nog een schepje boven te doen heeft elke magnus kaart minstens eén “spirit number”. Met die spirit numbers kan je bijvoorbeeld 555 (number) of 234/432 (straight) halen, daarmee kan je bonussen halen die oplopen tot 264%!

Ook zijn er speciale combinaties van magnus: als je bijvoorbeeld een cucumber en honey in dezelfde beurt gebruikt krijg je na het gevecht een melon. En zo zijn er een stuk of 200 combinaties, allemaal uniek en zo vaak bruikbaar als je wilt, dus als je een goede combo hebt gevonden kan je hem vaker gebruiken!

Beeld

Zoals we tegenwoordig gewend zijn ziet alles er heel mooi uit. In een soort van Arabische stijl, die om een of andere onverklaarbare reden enorm goed bij het spel past. De graphics zijn mooi en de wereld ziet er goed uit, ook lopen, niet staan (zoals in sommige games), er genoeg npc’s rond om mee te praten, en side quests van te krijgen. Het enige slechte van het uiterlijk is hoe mensen omdraaien.

Sound

Het puntje op de i wordt gezet door muzikaal talent Motoi Sakuraba, die de fabelachtige soundtrack componeerde. En van wat wij hebben mogen ervaren kunnen we niet anders zeggen dat we zoiets moois nog niet eerder op de GameCube hebben gehoord. Maar voor de rest zijn de muziek en de stemmen een beetje standaard.

Conclusie en beoordeling

None

Het is een goede game in meer dan 1 opzicht. Het spel ziet er goed uit en speelt nog beter. Maar ze hadden sommige stemmen beter kunnen maken.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • goede sfeer
 • leuke card-based battle system
 • wordt beter als je speelt
 • Minpunten
 • sommige stemmen zijn slecht

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk voor me ma

 • pffff Mario game zoveel. maargoed laat die nieuwe Mario dan wel een co-op mode bezitten aub.,

 • zeker weer zo'n domme mario als mario paint bal en geen echte. al hoop ik natuurlijk op een echte mario game

 • Nu kan je nog fitter worden!

 • Is dit ook officieel bevestigd door Nintendo zelf? Ik zie namelijk niet waarom ze al voor de E3 (persconferentie) nieuwe games gaan aankondigen.

 • Nintendo is echt boring… weer een nieuwe mario jezus….

 • Jeej Mario Party deeltje zoveel!

 • @ thamattie  Mario Jezus? Fantastisch! Als ze dat op de markt zouden brengen zou ik het meteen kopen! Met mario over water lopen enzo…. Heerlijk!

 • Zolang dit maar niet een van hun grote aankondigingen op de E3 was, ben ik allang blij. :) (Heb nog steeds hoop voor een Zelda die OoT gaat evenaren)

 • Typisch Nintendo. Eerst troep verkopen (Wii Fit, Motion Controller, DS, GBA) en later met een verbeterde versie uitkomen (Wii Fit plus, Motion plus, DS Lite/i, GBA SP).

 • nu word je niet meer fit maar fit PLUS!

 • Leuk een nieuwe mario game!

 • Dat van wii fit plus is al best lang bekend. Ik denk niet dat er een opvolger komt van super mario galaxy, maar eerder een Mario spinoff. Mario tennis wii? Mario golf Wii?.

 • Realistisch: Mario Party 9  Hopend: Paper Mario 3

 • Nietszeggende bericht, dat Wii Fit Plus eraan zou komen was al langer bekend, en er is altijd grote kans dat een Mario-game wordt aangekondigd, dus dat is gewoon giswerk.  En blijkbaar hebben veel mensen moeite dat er om de haverklap een nieuwe Mario-game uitkomt, maar niet dat er elk jaar weer een nieuwe Fifa, CoD, NFS etc. uitkomt.

 • Weer de zoveelste mario game , ik ben super blij dat ik mijn wii heb verkocht.

 • Ik vind het zo jammer.. Ze lijken bij Nintendo echt totaal de passie en inspiratie verloren te hebben. Laten we eerlijk wezen, sinds de N64 heeft Nintendo bijna geen enkele ieuwe goede IP gesticht en borduren alle games op hun oude franchises.

 • Jah, Nintendo is als onze Regering, ze hebben totaal geen idee wat er bij de mensen leeft.

 • :')

 • Ze moeten gewoon een soort van remake maken van Mario 64.  In mijn ogen nog steeds de beste Mario en de daaropvolgende delen hebben dat niveau bij lange na niet gehaald.  Of een Mario LittleBigPlanet-style lijkt me ook wel leuk.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren