1. Tekken 5 (PS2)

Tekken 5 (PS2)

Welgeteld tien jaar weet de Tekken franchise ondertussen stand te houden. Het debuteerde in de arcadehal om vervolgens tien keer voor de PlayStation en PS2 te verschijnen. Tekken Tag bracht in grote lijnen dezelfde gameplay dan het meest succesvolle deel drie. Het deel dat daarop volgend was voor vele gamers een pak moeilijker door de keel te krijgen. Dit was te danken aan de compleet andere aanpak van Namco. De makers beseffen dan ook dat ze terug moeten overstappen naar de methode die voor het vierde deel talloos succes oogste.Of het hierin geslaagd is en ons terug weet te brengen naar de gloriejaren van Tekken, vernemen jullie in de onderstaande review.

Story Mode

Als ik even eerlijk mag zijn vond ik persoonlijk Tekken Tag Tournament de beste uit de ondertussen al vijf-delige reeks. Het zadelde me op met een game ervaring die erg sterk leek op die van Tekken 3 en geeft daarbij dan ook nog eens oerdegelijke graphics en de mogelijkheid om tijdens een gevecht van personage te wisselen. Dit resulteerde in erg gevarieerde en lange battles. In dit nieuwe deel is de kans om van character te veranderen er niet meer bij. Maar goed, laten we beginnen bij het begin.

Tekken 5 bezit een nieuwe mode waarin je negen gevechten na mekaar hoort te winnen. Wees gerust, er is wel degelijk een continue functie die je de verloren battle laat herspelen. Het laatste gevecht neem je het op tegen een boss die het je soms wel heel erg lastig kan maken. Aan jou om deze kanjer te doden, ook al is het pas na echtelijke malen. Eens je deze grote jongen daadwerkelijk ook gemold hebt zal je beloond worden met een (lees: oogverblindend) CGI-filmpje dat vaak ergs komisch getint is. Deze filmpjes zijn werkelijk fenomenaal en bewijzen nog maar eens dat de kracht van de PS2 zijn limiet nog niet bereikt heeft. Naast een halve minuut lang durende cinematic krijg je ook nog eens een nieuw personage ter beschikking die je vervolgens kan gebruiken in de verschillende spelmodus. In de Arcade Mode zit een aardige feature verwerkt. Je speelt telkens een battle, na het winnen ervan kan je kiezen uit een paar tegenstanders met wie je de volgende fight wilt bekampen. Elke concurrent wordt een status aangemeten doormiddel van een rank. Deste hoger de rank, deste meer coins je zal verdienen na de overwinning. Erg leuk, zeker als je weet dat je zelf ook van rang kan veranderen.

Money-time

Voor het eerst maakt Tekken gebruik van een systeem dat verdacht veel lijkt op dat van Mortal Kombat. Eerder vertelden we jullie al dat er geld te verdienen valt na het winnen van een gevecht. Met dit geld kan je heel erg loos gaan in het Customise scherm. Voor elk personage kan een andere kleur gegeven worden aan zijn kostuum, een compleet andere uitrusting worden aangemeten of zelfs een geheim poppetje unlockt worden. De mogelijkheden zijn enorm!

Hidden stuff

Zo, we hebben de Story Mode en Arcade Mode uitvoerig aan het licht gebracht. Maar buiten deze twee kent deze nieuwe telg ook enkele vertrouwde toepassingen. De Team Battle, waarin je acht characters kiest en één voor één laat knocken tegen een ander team met evenveel spelers, is daar één van. Maar ook de Survival Mode is er eentje waarmee we in het verleden al eerder te maken kregen. Wat wel een compleet nieuwe ingeving is een minigame waarin vechter Jin de bovenhand neemt. In deze mode bestuur je hem door levels heen, à la Fighting Force. Het gaat het om een aardige nieuwigheid dat echter niet meer is dan dat. Je komt dan wel de complete achtergrond te weten van Jin, toch verloopt deze repetitief en vaak erg deprimerend. Maar goed, de kracht schuilt immers in de andere modus en hoeven jullie geen zorgen te maken.

Back to the future

Wat voor ons het aller belangrijkste was, het feit dat Namco zich herpakte na het tegenslagende Tekken 4 en heeft dat perfect gedaan. Alles voelt aan zoals vroeger en zelfs nog beter, elk poppetje beschikt over zo’n gemiddeld 120 combos, ziet er zondermeer verbluffend uit en bied ons de mogelijkheid om de eerste drie Tekken games opnieuw te spelen. Wat wel een beetje jammer is, is dat er maar enkele nieuwe jongens opgenomen zijn in de database van de vechters. Dit wordt door de komst van Raven wel gedeeltelijk goed gemaakt. Meer kunnen we niet verwachten van een beat ‘em up. Oké, het is ondertussen al de deel vijf en de originaliteit is ver te zoeken, als eender welke fight game evenveel diepgang weet te bieden dan deze, dan staat het samen met deze titel op het hoogste schavotje.

Conclusie en beoordeling

None

Tekken 5 is voorlopig de beste beat ‘em up op de PlayStation2 en misschien ook wel de vetste van alle consoles. Het zal zowel de buttonbashers als de iets tactisch ingestelde gamers weten te boeien. Om één personage volledig te masteren heb je vermoedelijk echtelijke maanden nodig, om ze allemaal perfect (d.w.z alle 120 moves uit de vingers kunnen schudden) onder controle te hebben, reken je maar enkele decenia.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Alles van graphics tot gameplay
 • Minpunten
 • Blauwe vingers voor de buttonbashers, hoofdpijn voor de tactiekers

Dit artikel delen

Over de auteur

Ratch Momenteel redacteur bij CHIEF en 9lives.

Reacties

 • Damn, weer geen Di-Rect…

 • Voor ieder wat wils, dus. Ik moet nu eigenlijk ook maar eens een spel uit de Guitar Hero serie halen, dit zou hem wel eens kunnen worden.

 • Jeeeeeeuh the Killers staan er ook tussen, waren gisteren op Pinkpop, geniaal!!

 • Alleen Children of Bodom en Rammstein vind ik boeiend.

 • Erg vet, alleen jammer van Megadeth -_-\"  Wel een zeer indrukwekkende lijst, veel bekende en goede bands.

 • Geen Paramore. Waarom niet meer van hun nummers >.<

 • Blur, Coldplay, The Killers, Bon Jovi, Nirvana, Queen, Kings of Leon, Kaiser Chiefs en The Beastie Boys. Moet ik nu al hebben! Maar jammer genoeg mis ik Paramore.

 • Oeh ziet er goed uit!  Coldplay

  Rammstein

  Kaiser Chiefs

  Weezer

  Kings of Leon

  The Killers

  Arctic Monkeys • big pile of crap.

 • Beasty Boys vind ik alleen echte mongolen rest is wel vet

 • Blur, Muse, Gorillaz, Coldplay, Smashing Pumpkins, Weezer, Queen…. Dit kan weer heel tof gaan worden! :D

 • The Killers!!! En paar anderen de rest ken ik bijna niet.

 • mij hoor je echt niet klagen met deze lijst.

 • Queen/David Bowie, Children of Bodom, Johnny Fucking Cash , Megadeth, Iron Maiden gogogogo

 • FOUTJE IN QUEENS OF THE STONE AGE  vette set-up!

 • De standaard lijst zie ik… Had ook wel graag Volbeat willen spelen. En ja! The Killers! super concert gister!! stond helemaal vooraan evenals bij chris cornell (soundgarden/ audioslave)

 • Ik weet niet of ik deze zal kopen, maar dat er Iron Maiden in zit is wel vet.

 • Wow, ze pakken wel flink uit met GH5!

 • Nice flinke playlist, zelfs Scars on Broadway :D:D ben benieuwd welk nr ze pakken ;)

 • Guitar Hero 5? Ik hoop dat het wat wordt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren