1. Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (PS2)

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (PS2)

Chaos Theory slaat op de theorie over dat kleine gebeurtenissen verregaande gevolgen kunnen hebben. Ook deze Splinter Cell bevat weer de nodige plotwendingen en wordt het verhaal door middel van prachtige CGI-movies aan elkaar geregen. De ingame cutscenes hebben plaats gemaakt voor “Memorable Moments” waarin je tijdens het filmpje nog gewoon controle blijft hebben over Sam Fischer.

Eén van de grootste vernieuwingen van deze derde Splinter Cell is waarschijnlijk de moeilijkheidsgraad. De traditionale “trial-and-error” gameplay is verfijnd en versimpeld. Zo kan je nu, overal waar je dan ook wilt, het spel saven. De hoogste moeilijkheidsgraad, Expert, bevat nog wel de checkpoints en dus de trial-and-error gameplay. De moeilijkheidsgraad Hard is wat simpeler, maar is ongeveer gelijk aan de gewone moeilijkheidsgraad van Splinter Cell en Pandora Tommorow. Ubisoft wil met deze derde SC een groter publiek aanspreken. Voor de gamers die allang SC spelen is de gemakkelijkste moeilijkheidsgraad niet perse nodig. Wel durf je zo veel meer risico’s te nemen in de missies, omdat je toch overal kan saven. Ubisoft speelt daar prachtig op in door close combat toe te voegen. Zo heeft Sam Fisher nu voor het eerst een mes en tiental nieuwe bewegingen. Vuurwapens zijn nu dus minder belangrijk dan in de vorige delen waar ze al niet bijzonder belangrijk waren.

Het lineare karakter van de SC-games is ook van de tafel geschoven, zo kan je nu echt kiezen en bepalen hoe je een missie oplost. Bijvoorbeeld het schiplevel. Daar kan je of aan de linkerkant of aan de rechterkant het schip verkennnen. De ene heeft veel bewakers, maar je ben praktisch onzichtbaar doordat het donker is. De andere kant bevat weinig bewakers, maar wordt volop beschenen door het maanlicht. Aan jou is dus de keuze welke kant je kiest van het schip. Je hebt dus meer vrijheid, maar meer strategie is ook vereist. Doordat je de levels nu op meerdere manieren kunt oplossen kan je ook later bepaalde missies opnieuw spelen op een andere manier. Dat versterkt de replay value van SC enorm.

Het vervelende alarmsysteem is nu ook aangepast. Dat mag nu namelijk oneindige keren afgaan, pas als je sterft is de missie afgelopen. Het missiesysteem is ook veranderd, zo kan je op verschillende manieren missies oplossen. En in bepaalde missies uit de vorige SC-games moest je vaak mensen ondervragen. Als je ze killde was de Mission Failed. Als dat nu gebeurd, is de missie niet afgelopen. Je kunt dan door bijvoorbeeld documenten te raadplegen de missie alsnog oplossen.

De AI van Chaos Theory is ook verbeterd. Als een bewaker je opmerkt zal hij steeds beter opletten en als je het echt te bont hebt gemaakt dan zal hij zelfs collega’s informeren om naar jou te zoeken. Best cool is dat. Ook kan je gedode bewakers voorgoed laten verdwijnen in afgronden á la MGS2. Ook nieuw is de geluidsmeter die registreert wanneer een bewaker je hoort. Als je dan bijvoorbeeld een radio, een boormachine of wat dan ook wat veel lawaai maakt aanzet. Dan kan je rustig te werk gaan, want de het omgevingsgeluid ligt dan vrij hoog. Ik vind dat zelf een prachtige vondst.

Met de gadgets zit het ook goed. Je hebt bijvoorbeeld de Sticky Shocker die je ergens kunt plaatsen waar bewakers lopen. Ze worden dan geëlektrocuteerd. De Sticky Camera verspreidt een giftig gas en laat je een bepaalde omgeving bekijken waar je hem geplaatst hebt. Wel kunnen bewakers in de directe omgeving waar je je bevindt je dan eerder te grazen nemen.

Met de multiplayer modes zit het ook goed. De spy vs. mercenary mode is nog steeds van de partij en aangevuld met co-op moves en humiliation moves. Geheel nieuw is de Co-op Mode. Daar kun je, helaas niet online mee op de PS2, in splitscreen missies voltooien met z’n tweeën. Je hebt elkaar ook nodig om bijvoorbeeld hogere gebieden te komen en bijv. om bewakers af te leiden. Ik vond het zelf erg leuk en het werkte prima. Misschien is het soms wat onduidelijk wat precies de bedoeling is, maar het werkt goed genoeg. Jammer alleen dat het scherm van de TV verticaal is gedeeld en je soms schrikt van dingen op het andere scherm. Maar ja de PS2 gaat niet online, dus moeten we blij zijn met toch nog een uitgeklede versie van de Xbox-versie.

Tenslotte zal ik het even kort over de graphics van SCCT hebben. In de vorige SC-games waren de omgevingen bedekt met 2D beelden, nu zijn ze volledig 3D wat het een veel mooier effect geeft. Ook de weerkaatsing van licht in de omgevingen door middel van spiegels is haast realistisch te noemen. De voorwerpen in de omgeving glimmen ook net zoals de cars uit bijv. Gran Turismo 4.

Conclusie en beoordeling

Splinter Cell: Chaos Theory is fantastisch en geweldig. Hoewel het eigenlijk niet meer is dan een voortzetting van Pandora Tommorow plus een aantal vernieuwingen een nieuwe mode (die op de PS2 niet helemaal tot zijn recht komt). Pandora Tommorow was achteraf ook niet zo’n huge verandering vergeleken met het origineel, maar voor fans en nieuwkomers is Chaos Theory een verplichte aanschaf. Vooral voor de nieuwkomers zal de versimpelde moeilijkheidsgraad een verademing zijn.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • moeilijkheidsgraad aangepast
 • nog mooiere graphics
 • co-op is een leuke toevoeging
 • Minpunten
 • co-op helaas niet online en niet uitgebreid genoeg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Super Smash Bros. ligt toch allang in de winkel?

 • @Kid: Ja, dus…?  OT: Ziet er best leuk uit!

 • Lijkt me eerlijk gezegd best leuk!

 • I fight… Because it's FUN!..  Teenage Mutant Ninja Turtles FTW.

 • Die naam was toch al bekend?

 • Michelangelo is de bom… want hij vind pizza net zo chill als ik :'-)  Maar was dit niet allang bekend? Ik vrees trouwens wel voor de weinig variatie, door het lage aantal characters.

 • Ik denk dat ik iedereen behalve Donatello zal spelen.  Donatello DOES Machines, that's a fact Jack! Wat een trieste smeerlap is Donatello en dan ook nog als een pussy afstand nemen met zijn stok. :-P

 • Ik weet het niet, leuk lijkt die me erg wel, als het online érg goed is geregeld haal ik deze wel :)

 • Beetje inspiratieloos.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren