1. Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 (PC)

In 2002 kwamen Electronic Arts en DICE met de shooter Battlefield 1942. Dit spel combineerde gigantische maps en talloze voertuigen met laagdrempelige gameplay. Dit spel was een groot verkoopsucces, en dus kwam er een opvolger die zich in Vietnam afspeelde. Battlefield Vietnam deed het een stuk minder dan zijn voorganger, mede doordat de maps te klein waren en doordat de balans soms ver te zoeken was. Als je een helikopter wist te bemachtigen, was je nagenoeg onverslaanbaar, mits je vliegkunsten voldoende waren uiteraard. EA beloofde met Battlefield 2 de echte opvolger van Battlefield 1942 te maken, en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen.

In Battlefield 2 zijn er drie in plaats van twee strijdende partijen. De Verenigde Staten, China en een nieuw gevormde Midden-Oosten coalitie maken elkaar het leven zuur, elk met hun eigen wapens. Iedere soldaat kan kiezen uit verschillende klassen. Variërend van Assault en Sniper tot Anti-Tank en Special Forces. Iedere klasse heeft zijn eigen voor- en nadelen. Geen enkele klasse is echt veel sterker dan de andere.

Zoals het in een Battlefield spel hoort zijn er weer verschillende voertuigen waarmee je je kunt vermaken. Je kunt jezelf vermaken in het een gigantische Abrams tank, of je kunt het hogerop zoeken in vliegtuigen of helikopters. Wat al gelijk opvalt is dat alle voertuigen veel meer in balans zijn. Helikopters zijn niet meer onoverwinnelijk, maar kunnen nu ook vanaf de grond worden neergehaald door hittezoekende raketten. Ook tanks zijn niet meer superieur, want verschillende ondersteuningsvoertuigen zijn uitgerust met wapens die het pantser van de tanks kunnen doorboren. Overigens is het natuurlijk niet zo dat de eerste de beste jeep zomaar even een tank kan opblazen. Door de verbeterde balans in het spel zijn er veel minder frustraties. Je hebt altijd wel een kans om de vijandelijke kogels op de een of andere manier te ontwijken, en bijna nooit heb je het idee dat je gekilled wordt zonder dat je daar zelf iets aan had kunnen veranderen.

De maps zijn ook veel groter geworden. De maps worden aangepast aan de grootte van de server, waardoor je nooit een kwartier hoeft te zoeken voordat je een vijand tegenkomt. Ook is er veel meer te beleven in de speelvelden. Veel maps hebben wel een of meer hijskranen waar je in kunt klimmen, en die dienst doen als een ideale sniperplek.

Er zijn ook enkele dingen aan de gameplay veranderd. De infanterie kunnen nu ook een korte afstand sprinten waardoor het overbruggen van een open gebied minder risico’s met zich meebrengt. Een andere belangrijke toevoeging is, zoals ik al eerder vermeldde, de hittezoekende raketten, en de raketten die je kunt locken. In een vliegtuig kun je de neus zo manoeuvreren dat er een pijl komt tussen het vliegtuig en de vijand. De vijand krijgt op dat moment een waarschuwing dat hij moet maken dat hij wegkomt door bijvoorbeeld plotseling van richting te veranderen. Hierdoor kunnen er zeer spannende luchtgevechten ontstaan die we kennen uit Battlefield 1942.

Nieuw is ook de Commander mode. Hierin wordt één speler aangesteld tot Commander, en krijgt enkele extra taken. Hij kan het slagveld bijvoorbeeld scannen waardoor vijanden voor iedereen in zijn team zichtbaar worden op de radar. De Commander heeft ook de beschikking over artillery strikes. Eerst moet er een locatie op de kaart worden gekozen, en enkele seconden later is er op die locatie een waar bombardement. Erg handig als er op een bepaald punt een groep vijanden zijn. Helaas wordt er nog amper genoeg gebruik gemaakt van de Commander mode. De Commander kan namelijk alleen opdrachten geven aan leiders van Squads, die die bevelen weer door moeten geven aan de squadleden. Echter, niet iedereen sluit zich altijd bij een squad aan, en die spelers kunnen de bevelen ook niet horen en opvolgen. Wel is de Commander mode een erg goede toevoeging voor clans, die wel veelvuldig van tactieken gebruik maken. De laatste belangrijke vernieuwing is het rankingssysteem. Door goed te spelen, hoge scores te behalen en veel voor je team te doen behaal je punten. Bij een bepaald aantal punten zul je promoveren naar een hogere rank. Deze ranks unlocken ook nieuwe wapens, waardoor je als het ware een beloning krijgt voor je harde werk.

EA beloofde dat dit keer de singleplayer ook meer de moeite waard zou zijn. Hij is verbeterd, maar het is nog steeds niets meer dan een leuke toevoeging. Bots gedragen zich nog steeds niet realistisch, en hun stuurkunsten zijn nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Natuurlijk is dit slechts een klein puntje van kritiek voor een spel dat het vooral moet hebben van de multiplayer. En die is nog steeds ouderwets verslavend. Hoe vaak je ook een map blijft spelen, er is altijd wel wat leuks te doen en geen ronde is hetzelfde. Dit vergroot de herspeelwaarde van het spel aanzienlijk.

Grafisch is Battlefield 2 prima. Je hebt een flinke PC nodig om alles op de hoogste settings te kunnen draaien maar dan heb je ook echt haarscherpe beelden. Het is geen Half-Life 2, maar veel minder is het zeker niet. Soms heeft het spel nog wel last van wat framedrops, maar echt irritant wordt dit niet.

Er zijn toch nog twee dingen waar Battlefield 2 hard onderuit gaat. Ten eerste is de serverbrowser ronduit slecht. De serverlijst loopt ongelofelijk traag, waardoor het vinden van een goede server onnodig lang duurt, en het aantal spelers dat zich op dat moment in de server zou bevinden klopt ook lang niet altijd. Het komt vaak genoeg voor dat je een server selecteert waar nog voldoende open plaatsen zou moeten zijn, terwijl die in werkelijkheid vol zit. De tweede grote fout is dat het spel nog wat onstabiel is. Het spel loopt, met name in de menu’s, vaak vast, of je wordt teruggezet naar het bureaublad. Dit is erg slordig, maar met een kleine patch zou dit eenvoudig rechtgezet kunnen, en moeten worden.

Conclusie en beoordeling

Battlefield 2 is een waardige toevoeging aan de Battlefield reeks. Het spel is nog steeds even laagdrempelig als zijn voorgangers en dat is maar goed ook. Offline is er nog steeds niet veel te beleven, maar online is het echt genieten door de talloze dingen die je keer op keer kunt doen. Toch zijn er echter wat foutjes die voorkomen dat ik dit spel geen hogere score geef.
6,3
Score
63
Score: 65
  • Pluspunten
  • Battlefield
  • Rankings
  • Goed uitgebalanceerd
  • Blijft erg lang leuk
  • Minpunten
  • Commander mode niet efficiënt
  • Stabiliteit
  • Serverbrowser
  • Singleplayer nog steeds matig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren