1. James Bond 007: Everything or Nothing (PS2)

James Bond 007: Everything or Nothing (PS2)

Onze planeet staat weer eens op het punt in de verkeerde handen te vallen en wereld’s bekendste geheim agent mag weer komen opdraven om dit te voorkomen. Gaat James Bond het weer eens klaarspelen?

James Bond vanuit derde persoon perspectief zelfs. Ik heb de game voor je gespeeld en ik ga je straks vertellen of de game je geld waard is.

Electronic Arts heeft voor Everything or Nothing (EoN) werkelijk alles uit de kast gehaald om jou het bekende Bond gevoel te laten ervaren. Het verhaal is niet gebaseerd op een film uit het rijke James Bond verleden maar de game heeft een heel eigen verhaal. Sterker nog, Bruce Feirstein, de man die ook verantwoordelijk is voor onder andere de Bond films Golden Eye en Tomorrow Never Dies, heeft het scenario neergepend. Dat betekent dus veel explosieve actie, snelle achtervolgingen en onmogelijke ontsnappingen uit hachelijke situaties.

De game is rijk aan namen die we kennen uit enkele recente Bond films. Zo zal jij de hoofdrol mogen spelen met niemand minder dan Pierce Brosnan. Verder kruipt John Cleese in de rol van Q. Tijdens Fawlty Towers lag ik vaak dubbel van het lachen maar in deze game is hij jammer genoeg bloedserieus. Ook passeren enkele bekende bad guys de revue waaronder Jaws. Maar je grootste vijand in EoN is Nikolai Diavolo.

Deze Nikolai Diavolo is namelijk van plan om van Rusland het machtigste land ter wereld te maken. Klein detail, hij is eerst van plan een aantal steden in de rest van de wereld met de grond gelijk te maken. Aan jou de dankbare taak dit te voorkomen.

Gereedschap voor onderweg

Grafisch doet de game het naar behoren. De personages zijn allemaal erg goed nagemaakt. Pierce Brosnan en zijn gevolg zijn amper van de echte acteurs te onderscheiden. Ook de omgevingen zien er goed verzorgd uit. Het geluid is ook prima, al gaan al die Bond tunes op den duur wel vervelen.

Je moet te voet, bewapend met de nieuwste gadgets en een rugzak vol dodelijke wapens de missies een voor een afwerken. Maar zoals je van een Bond game gewend bent staan er ook een aantal voertuig missies op de planning. Al met al ben je hiermee in totaal twintig tot vijfentwintig uur zoet mee.

Van Q krijg je de voertuigen aangeleverd. Zo staat er een Aston Martin V12, een Porsche Cayenne Turbo en een Triumph Daytona voor je klaar. Ze zijn niet bepaald standaard want ze zijn afgemonteerd met zwaar geschut dat je kunt gebruiken op langskomende voetgangers (niet aan te raden) of vervelende schurken. Al deze voertuigen laten zich prima besturen. Dat is niet bepaald toevallig. De makers van de game hebben voor dit onderdeel namelijk samengewerkt met het team dat verantwoordelijk is voor Need For Speed: Underground. Overigens beperken de voertuigen zich niet tot auto’s en motoren. Je zult ook mogen plaatsnemen in tanks en een helikopter.

Dan de missies te voet. Van Q krijg je natuurlijk een hand vol wapens in je gretige handen geduwd. Zo zal je onder andere mogen stoeien met een Desert Eagle, een SIG 551 en een AK-74. Voor de snipers onder jullie, de Dragunov is ook van de partij. Ideaal voor uw feestjes op afstand. Ook zul je gebruik mogen maken van de bekende Q-gadgets. Dit kan niet onbeperkt want de gadgets slurpen energie. Je zult dus efficiënt moeten omgaan met dit speelgoed. Zo heb je bijvoorbeeld de beschikking over de Q-spin. Dit mechanische diertje kan je voor je uit sturen om de boel alvast te verkennen, later wordt hij zelfs opgewaardeerd en kun je hem op afstand laten ontploffen. Met je nano suit kun je jezelf onzichtbaar maken. Erg ongeloofwaardig allemaal maar o zo handig en je zult gretig gebruik maken van je gadgets want ze zijn vooral later in de game broodnodig om te kunnen overleven.

James Bond is geen Rambo

Waar je in andere Bond games nog wel eens een Rambo tactiek kon hanteren zal dat je in EoN snel op een Game Over scherm komen te staan. Het is meer van muur tot muur werk, om het hoekje kijken, vijand locken en dan pas vuren. Daarmee komen we meteen op het grootste minpunt van de game. Het locken en daarmee gepaard gaand, de camerabesturing.

Er is in EoN gekozen voor een autolock systeem. Je drukt op de L1 knop en vervolgens zal de dichtstbijzijnde vijand voor je worden vastgezet. Met een klein rood puntje kun je hierin ook nog met de analoge stick manueel richten. Over het algemeen werkt dit behoorlijk goed maar er kleven ook een paar minpunten aan die niet nodig waren geweest en die de game onnodig lastig maken.

Ten eerste de camera. Je bent constant in de weer om de camera de goede richting uit te laten gaan. Op zich kan ik daar nog mee leven. Veel third person games hebben dit probleem, dus het is oneerlijk de game hierop af te rekenen. Waar ik minder goed mee kan leven is het soms falende richtsysteem. Het gebeurde me namelijk enkele keren dat ik niet een vijand kon vastzetten met het richtsysteem. Het is bijzonder frustrerend als je geduldig om een hoekje staat te wachten om vervolgens de aanstormende vijand niet te kunnen vastzetten met het richtsysteem. Je wordt dan gedwongen de vijand verder met je vuisten af te rossen want ook dat kunstje beheert James sinds kort. Vaak kost je dit dan wel een hoop gezondheid of zelfs levens maar gelukkig blijven deze momenten beperkt tot hooguit een paar keer per level.

Dan kom ik meteen op de moeilijkheidsgraad van de game. Het spel is bij vlagen gemakkelijk, maar soms wil je de controller wel weggooien van frustratie. Missies die je met een vinger in de neus kan uitspelen zitten er wel tussen maar vooral door de soms lastige camera besturing en het af en toe falende richtsysteem is het spel bij vlagen nog behoorlijk pittig. Ook zitten er een paar heuse boss fights tussen die aardig inspannend zijn.

Conclusie en beoordeling

Bekende mensen van de Bond films die hun stem en gezicht hebben geleend voor de game, de spetterende actie en een belachelijk script. James Bond all the way baby! Als je hiervan houdt is dit zeker een game voor jouw. Op de enkele minpunten kijk je achteraf met een glimlach terug. De missies met voertuig zijn gewoon zeer vermakelijk en onderhoudend. De missies te voet zijn leuk maar enkele foutjes zorgen ervoor dat ik hierover niet helemaal enthousiast ben.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bekende namen en gezichten.
 • Afwisselende gameplay
 • Minpunten
 • Richtsysteem faalt af en toe
 • Missies te voet zijn minder boeiend dan de voertuigmissies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm, dan zal ik Monkey Island uiteindelijk dus toch gaan spelen. Nu nog een remake van Grim Fandango voor XBLA zodat ik die ook spelen ga. Toch Arthur?

 • Leuk dat ze er een remake van maken. Ik ga hem denk ik wel kopen want het lijkt me een hartstikke leuke game.

 • Neverhood 2 tbh. Maar deze ga ik wel ff checken :P

 • Dit is een game die ik moet hebben :O

  maar zou die niet uitkomen in de zomer wat ik ergens in zo'n interview gehoort had ?

 • Ow vet hoor, Full Throttle ook aub

  En iemand moet de oude sierra meuk ook opkopen en Space Quest remaken!

 • Heerlijk, Monkey Island… De game waar het allemaal mee begon, een van de beste games ooit gemaakt. Nu in HD kwalitiet… Dat laat mijn hart als Adventure fan idd sneller kloppen :)  Iedereen, koop deze game straks. Zoveel humor, sfeer, avontuur piraten en apen kom je maar in weinig games tegen :'D

 • Heerlijk… nu nog een 360 kopen :-)

 • Why een 360 kopen? Hij komt ook op de PC :)

 • Ik zie graag veel meer oude titels van Lucasarts naar XBLA komen, de rest van de MI serie, Sam & Max, Grim Fandango

 • beter als ie op de pc kom!!! Gewoon op de laptop dan beterrrrr flipte hem al!!! Beterrrrrr. Dacht hang ik met met ps3… En wat er al werd geZegt. Full throttle mag ook ckr weer komen!! En dat mannetje met die tovernaar settings?? Weet naam niet meer. Maar ging over een kneusje die tovernaar wou worden. Ook super. Grappig

 • Ik snap alleen de keuze van de Xbox 360 niet, neem dan de Wii, dat lijkt mij een heel stuk beter te besturen. Mar goed, ik overweeg hem toch voor de PC te halen..

 • Ik vind Guybrush er zo prima uitzien. Ga me, net als de 200 eerdere keren, weer prima vermaken met MI. :D

 • Gaat weer goed worden ben benieuwd naar MI5 :)

 • Mensen, hij komt niet alleen op de 360, ook op de Wii en PC  EDIT: Zie op de officiele site alleen PC en 360, geen Wii, excuses voor het misverstand

 • Denk dat ik me deze wel ga kopen voor XBLA.

 • w000h000000  hebbe, hebbe, hebbe!!

 • I WANT IT!!  NOW!!

 • Waarom niet op de PSS.. :( Heb geen zin om dit op mijn laptop te spelen :P

 • In de zomer al ?  Ik dacht later. Het zal wel. Ik haal hem echt wel. Na al die positieve reacties.

 • Dat wordt het eerste spel sinds jaaaaren dat ik ga kopen voor de pc

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren