1. Metroid Zero Mission (GBA)

Metroid Zero Mission (GBA)

Er is al een flinke reeks aan Metroid games verschenen en één voor één waren het toppers. Als eerste kwam Metroid op de NES uit, vervolgens op de SNES als Super Metroid en ten slotte de twee recentste games: Metroid Fusion op de GBA en Metroid Prime op de NGC. Beide games werden overal met een zeer hoge score beoordeeld. Maar nu is er weer een deel uit, een remake van de originele NES game, met de naam Metroid: Zero Mission.

Het Verhaal

Samus Aran is opgeroepen om naar planeet Zebes, tevens de planeet waar ze is opgevoed, te gaan om daar alle Metroids en de Mother Brain uit te schakelen. Maar zij is niet de enige die op de Metroids jaagt, er zijn namelijk ook Space Pirates op diezelfde planeet om de Metroids gevangen te nemen en ze te gebruiken als wapens. Dit moet Samus dus voorkomen en de Metroids uitschakelen. Tijdens haar avontuur zal, in tegenstelling tot de voorgaande games, meer aan haar eigen levensverhaal worden besteed wat zeer interessant is, omdat we pas zo weinig van haar weten.

Gameplay

De gameplay is weer zoals iedereen het gewend is. Jij bent Samus en je moet je een weg door de talloze vijanden banen. Natuurlijk heb je een groot arsenaal tot je beschikking, zo heb je natuurlijk de Charge Beam, de naam zegt het al, je laadt je normale schietaanval op om de vijand zo meer schade toe te doen. Ook zul je de Morph Ball al snel in het spel vinden waardoor je jezelf oprolt in een klein balletje. Zo kun je dus gemakkelijk tussen smalle gangetjes rollen. En dan heb je natuurlijk ook nog de raketten die je heel regelmatig zult moeten gebruiken om verder in het spel te komen. Toch mis ik enkele wapens die ze best in het spel hadden kunnen stoppen. De Grappling Beam bijvoorbeeld, waarmee je aan bepaalde voorwerpen kunt hangen. Ze hebben dus toch besloten om een aantal wapens weg te laten, wat jammer is.

Als je een item tegen komt ligt die in de handen van een Chozo Statue. Die helpen je niet alleen aan de items en wapens, maar die helpen je ook te genezen en ze helpen je verder in het spel. Want als je er een tegenkomt en je rolt in z’n handen dan laat hij je zien waar je vervolgens naartoe moet gaan. Daar is dan of een upgrade of een baas die je dan moet zien te verslaan. Zo zit de welbekende dikke dinosaurus Kraid er natuurlijk weer bij en ook de vliegende draak Ridley. Dit zijn de twee bazen die je zult moeten verslaan om uiteindelijk de poort naar het laatste deel te gaan waar ook de Metroid zich bevinden. In Zero Mission zit iets nieuws ingebouwd: je krijgt namelijk tussendoor, bijvoorbeeld als je een baas hebt verslagen, een kort filmpje te zien die de geschiedenis over Samus op die planeet verteld. Ook krijg je daar soms hints te zien wat je vervolgens moet doen.

De besturing is eigenlijk vrij eenvoudig. Met de A-knop spring je, met de B-knop vuur je je wapens af en laadt je je Charge Beam op, met de L-knop kun je richten en met de R-knop verander je van wapen. Hoe je bepaalde wapens activeert staat ook beschreven als je het wapen gevonden hebt, dan komt er namelijk een uitleg hoe je het desbetreffende wapen moet gebruiken.

Graphics

Grafisch zit dit spel netjes in elkaar. Alles is mooi uitgewerkt en gedetailleerd en de aanvallen zien er goed uit, ook al zijn de meeste wat standaard. De effecten die erin zitten zijn ook mooi weergegeven en de filmpjes ertussendoor zijn mooi getekend en ze zorgen voor wat variatie wat wel aardig is. Hoewel het wel vloeiender kon worden weergegeven is het toch iets leuks en iets nieuws. Als je het spel hebt uitgespeeld krijg je, afhangend van je resultaat, een afbeelding waarop Samus poseert. Hoe hoger je resultaat, hoe mooier en hoe exclusiever de afbeelding die je krijgt. Als je er dus heel lang over doet en weinig hidden items verzamelt krijg je dus Samus met haar ruimtepak aan, maar naarmate je meer secrets vind en sneller het spel uitspeelt, kun je uiteindelijk Samus zelfs zonder haar pak te zien krijgen.

Geluid

Ook het geluid zit goed in elkaar, je hoort een goede muziek tijdens de level en de soundeffects zijn ook prima. Het kenmerkende van het geluid is dat het spannend is, waardoor natuurlijk de spanning in de game wordt geaccentueerd.

Conclusie en beoordeling

Over het algemeen is dit dus een zeer goede game. Het ziet er goed uit, het verhaal is prima en de filmpjes ertussenin maken het spel alleen maar aantrekkelijker. Het is wel jammer van het geluid, maar daar hoor je uiteindelijk toch niet zoveel van omdat je voornamelijk vijanden bent aan het vernietigen. Deze game kan een volwaardige opvolger van Metroid Fusion worden genoemd, het overtreft die game in vrijwel alle opzichten, met name grafisch is dit spel te onderscheiden met de voorganger. Voor alle Metroid en sidescrolling shooters fans is dit een absolute must, het is een veelzijdige en zeer leuke game om te spelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Alles zit goed in elkaar, van de graphics tot de gameplay.
 • De tussenstukjes zijn leuk om te zien
 • Leuke extra's
 • Minpunten
 • Wederom een remake voor de GBA
 • Het spel is vrij kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • kweet niet echt wat ik ervan moet vinden

 • Ziet er niet slecht uit, kan nog wel wat worden ;)

 • zal wachten worden

 • Las het repetatief wordt mislukt deze game, anders kan het nog wel een paraltje worden!

 • Het zou pas leuk zijn als je vooruit geplaatste vijanden ook echt verder op pas tegen zou komen dan, of de tijden parallel naast elkaar zouden voorkomen en bedoeld zouden zijn om mee te puzzelen.

  Voor zover ik weet is Sonic CD de enige game die werkelijk op die manier werkt.  Wat dat betreft heb ik niet zulke hoge verwachtingen van Singularity eigenlijk. Tenzij ze iets leuks hebben verzonnen voor het tijdreizen en bosses e.d. (heel de tijd een boss vooruit zetten totdat je geen keuze meer hebt om hem te verslaan, yeuh :'D ) • Had ik maar een tijdmachine…  … maar die heb ik niet.


 • Minder..

 • Lastig om van deze chaotische verhaallijn een soepel lopende game te maken. Lijkt me tot nog toe wel tof.

 • Het klinkt iig erg interessant inderdaad maar of het ook daadwerkelijk wat kan worden moeten we nog maar zien. Ik volg de game wel op de voet!

 • Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren