1. Phantasy Star Online Episode III C.A.R.D. Revolution

Phantasy Star Online Episode III C.A.R.D. Revolution

Eind 2000 kwam er in Japan een opzienbarende Role Playing Game op de markt. Yuji Naka, de grote man achter Sonic Team, had weer eens een geniaal idee in een spel verwerkt. Dit pakte goed uit, want Phantasy Star Online (de titel waar het om gaat) is altijd populair geweest en dan vooral onder de mensen die het spel via de Internet-dienst van Sega speelden. Een tijd later kwam Episode 2 uit voor de Dreamcast waar behalve een ander verhaal niet zoveel opzienbarends veranderd was. Nadat Phantasy Star Online Episode 1 & 2 uitkwam op de GameCube is er nu eindelijk een nieuw deel.

Twee werelden stonden aan de rand van vernietiging. Er werden plannen gemaakt voor de evacuatie, waarna onbemande voertuigen de ruimte in werden gestuurd om te zoeken naar een geschikte planeet om een kolonie te huisvesten. Toen er een geschikte planeet was gevonden, werd het schip Pioneer 1 gestuurd om de kolonie te stichten. Pioneer 1 bevestigde dat de planeet Ragol geschikt was en begon met het bouwen van de kolonie. Zeven jaar later kwam Pioneer 2 aan met alle vluchtelingen aan boord. Zodra ze echter in de baan van de planeet kwam en probeerde te communiceren met de mensen op de planeet was er een enorme explosie. Alle contact met Pioneer 1 en alles op Ragol was verbroken. 21 jaar na al deze gebeurtenissen begint Episode III en hier begin je met spelen.

Yuji Naka heeft weer eens laten blijken dat hij nog steeds vol zit met interessante en nieuwe ideeën. Phantasy Star Online Episode 3 (vanaf nu PSO 3 genoemd) is namelijk totaal geen doorsnee spel. Phantasy Star Online stond altijd bekend om het groot aantal verschillende vijanden die je moest verslaan terwijl je je een weg door de grote omgevingen baande. Deel 3 is totaal anders. Zoals de titel al doet vermoeden werkt dit spel met kaarten in plaats van dat je daadwerkelijk handmatig je vijanden verslaat met allerlei wapens.

Als je begint zal je eerst moeten kiezen tussen Hero Side en Dark Side, tussen de goede en slechte kant dus. Je begint je spel in de lobby. Hier kan je verschillende richtingen op. Je kunt je kaarten bekijken, het laboratorium bezoeken, missies aannemen en je missie uiteraard beginnen. Als je binnenkomt moet je eerst met de persoon achter de toonbank praten om een missie op te halen. Daarna loop je naar de centrale kamer (Morgue) waar je jouw groep moet organiseren en naar de Entry Counter moet begeleiden om de uiteindelijke missie te starten. Jij speelt zelf als de leider van je groep en je moet per missie bepalen welk groepslid je erop afstuurt.

Per groepslid kan je een aparte set kaarten samenstellen zodat je op verschillende situaties voorbereid kan zijn. Tijdens de gevechten moet je als eerst een dobbelsteen laten rollen. Hiermee kan je je aanvalspunten en verdedigingspunten bepalen. Als je bijvoorbeeld vier en twee gooit heb je vier punten om je aanvallen over te verdelen en twee punten om te gebruiken als je aangevallen wordt. Elke kaart vraagt namelijk een bepaald aantal punten om gebruikt te mogen worden. Als je dus niet genoeg aanvalspunten gegooid hebt, kan je dus niet direct aanvallen. Er zijn verschillende soorten kaarten, maar hier maakt het weldegelijk uit welke kant je hebt gekozen in het begin van het spel. Er zijn Item Cards waarmee je wapens kunt gebruiken, Action Cards waarmee je extra effecten kunt toepassen op je wapens en Assist Cards waarmee je bepaalde situaties op het speelveld kan oproepen. Voor de Dark Side zijn de voorwerpkaarten iets anders, je kunt hier in dit geval namelijk monsters en wezens mee oproepen die je in het speelveld bijstaan.

Dit alles gebeurd in een speelveld dat uit een aantal hokjes bestaat en waar alle gevechten plaatsvinden. Je hebt een bepaald aantal hokjes waar je je op moet bewegen om zo dichterbij de vijand te komen. Dit is af en toe ook nodig want bepaalde wapens kunnen niet in alle richtingen gebruikt worden. Zodra je je gezondheidspunten van je tegenstander afgehaald hebt heb je gewonnen, ook al heeft je tegenstander op dat moment nog wezens in het veld heeft staan.

Conclusie en beoordeling

PSO 3 is wederom een vernieuwend product van Sonic Team. Het systeem met de kaarten duurt even om onder de knie te krijgen, maar als je eenmaal door hebt hoe je bepaalde kaarten kan gebruiken kan je hier heel veel speeltijd in gaan steken. Jammer genoeg is het spel op deze manier niet voor iedereen toegankelijk omdat het zo uitgebreid is. Verder is PSO 3 een van de weinige spellen die gebruik maakt van de Breedband/Modem adapters. Dus voor iedereen die een apart concept kan waarderen en eventueel graag online speelt, is Phantasy Star Online Episode 3 een aanrader.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Ontzettend veel missies
 • Veel kaarten
 • Minpunten
 • Af en toe wat langdradig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leek me egt een coole game…  maar online ook getest?

 • Ik heb tot nu toe geen Phantasy Star-spel gespeeld. Deze lijkt me wel cool though. Misschien dat ik deze een keer ga halen.

 • Lol, krijgt TMF ook al invloed op IG :p. Wanneer gaat Renate reviewen :D:p.

 • Ik ben het niet eens met jullie score's! Dit spel verdient zeker een hogere totaalscore dan een 7.

 • ik vind die kaartengameplay bij sommige games cool, maar niet bij deze..vond deel 1/2 wel wreeder vooral met zijn vieren, nooit online gespeeld alleen en juist daarin blinken deze games uit

 • Geven jullie alle spellen een 7 ofzo? :s

 • oke, hoe zit het eigenlijk met de offline multiplayer, achter op de hoes staat iets van "alternating". Kan iemand dit nog even duidelijk maken en mij misschien ook vertellen of de MP net zo leuk is als in deel I&II?

 • Deel I & II is in mijn ogen veel een veel beter. Al dit kaartengedoe is moeilijker en saaier.  Ik speel nog steeds I & II en ik heb bewust deel III niet gekocht. Dan kan je net zo goed Yugioh op de GBA kopen. Het is maar mijn persoonlijke smaak hoor, maar ik hou niet zo van die kaartspelletjes.. dan speel ik wel Patience of Hartenjagen op m'n PC (zijn nog gratis ook).

 • zijn niet gratis hoor.. die komen bij Microsoft windows, waarvoor je moet betalen. ;-P

 • GOOOO JOE!!! :p  hij heeft wel gelijk..:P

  maar hoeso is de helft van de game maar gereviewed?(offline)

 • is ie offline de moeite waard of niet? (als je van RPG's houdt)

 • dit is denk ik de eerste site die em lager als 1 7,5 geeft (van wat ik gelezen heb)

 • lekkerding: stort 10 euro op mijn rekening dan test ik hem online voor je :) Het kost nl 10 euro voor 30 dagen online.  Tsja, een 7 1/2 gaat sowieso niet. en een 8 vond ik het niet waard.

 • @masterstyle en andere zeurders op het cijfer  ooit weleens van een mening gehoord? Die kan dus op elke site verschillen en ja, soms is dat veel. Het is maar net of het genre/spel je ligt of niet :) Jeroen vond het dit waard en dat is dus gewoon zijn mening :).

 • Ff wat fouten wegwerken:

  Een tijd later kwam Episode 2 uit voor de DreamcastVERSIE 2!!!!! Het heeft nooit Episode 2 geheten! Episode 2 is exclusief NGC en Xbox en heeft nooit het levenslicht gezien op de Dreamcast. Twee werelden stonden aan de rand van vernietiging.Twee? 2?! Ik tel er 1 en dat is Coral als je bewijs hebt dat het er twee zijn hoor ik het graag.Star Online Episode 3 (vanaf nu PSO 3 genoemd)Moet je vooral doen als officieel PSO 2 nog niet eens is uitgebracht.

  Noem een beestje gewoon bij z'n naam PSO ep3.  Voor de mensen met vragen over offline multiplayer:

  Als je het met z'n 4en doet heb je 2 teams van 2 die tegen elkaar strijden. Als jou team aan de beurt is spelen jij en teammaat je kaarten en daarna is de beurt aan de anderen etcetera. Ik persoonlijk vind het beetje suf de multiplayer offline aangezien je dan dus gewoon bij elkaar in de kaarten kan kijken. Offline multiplayer van Ep1&2 vind ik dan leuker (maar goed dit is appels en peren vergelijken met een action rpg en een cardgame)nooit online gespeeld alleen en juist daarin blinken deze games uit Tot in tegenstelling van de lame offline mode van Ep1&2 is de offline mode van Ep3 heel wat beter verzorgd. En online beleefde ik er net zoveel lol aan als aan Ep1&2.Al dit kaartengedoe is moeilijker en saaier.

  Hmmm voor mij persoonlijk haalt een cardbattle tussen 2 menselijke spelers het niveau van C-Mode in Ep1&2, qua hoeveelheid spanning. Vergeet niet er is een time limit per fase (Set, Move, Action, Draw) die je tegen kan werken. Time limit hangt meestal op 15 of 30 secs (in online tourneys, offline of online in free battle kan jezelf de time limit instellen). Het spel verloopt dus redelijk vlot op die manier.  En even over online van Episode 3:

  Ik heb het sinds de release in Japan een half jaar gespeeld online (en dit was de eerste cardgame die ik OOIT speelde). En online is net zo cool als de goed verzorgde offline mode van Ep3. Je hebt ten eerste een region ranking: JPN, USA en EU. Ja het is jammer dat het geen world ranking is maar Japan heeft een te grote voorsprong op de USA en de USA op de EU (world ranking had gekund als het overal tegelijk op de wereld werd released). Maar goed om in die ranking omhoog te klimmen moet je meseta verdienen (en die krijg je niet zo makkelijk als in Ep1&2 :P ). Meseta verdien je ALLEEN in online tournaments. Deze tounooitjes zijn of tegen menselijke spelers of tegen computer spelers. Japan is inmiddels loaded met meseta (laatste keer dat ik er was (maanden geleden) had de man op de eerste plaats in de ranking 2 miljoen meseta), dus vandaar die scheiding in rankings. Wat kan je zoal met je meseta: je kan cards kopen in het online card winkeltje of je kan je geld gooien in de Lobby Jukebox (met 20 basic tunes oid en 3-6 tunes die telkens veranderen (of course Sonic Team/Sega tunes van hun andere games). Je total earned meseta blijft staan, dus je kan uitgeven wat je wil ^^  Natuurlijk heb je met zoveel online spelers nog wel eens mensen die dingen gaan uitbuiten die toch niet zo gebalanceerd bleken als toen Sonic Team de game in productie nam. Gelukkig heeft Sonic Team de mogelijkheid om de stats van de cards online te veranderen en dus de game meer in balans te brengen (offline blijven ze gewoon de stats hebben toen Sonic Team de cd in productie gooide). Dit hebben ze al 2-3 keer gedaan in de tijd dat ik het speelde. En heeft de balans van het spel goed verbetert.  Verder heeft Sonic Team online nog wel eens een tounooi gehouden in samenwerking met een gameblad. En de winnaar (en runner up) kregen ook gewoon prijzen toegestuurd. Zo'n tournooi heeft voorrondes waarin je kan kwalificeren voor de finale. Erg leuke tournooitjes om is in mee te doen (niet dat ik in de finale stond, maar constant vs menselijke spelers in de voorrondes is leuk ^^ ).  Ook heeft Sonic Team al een stel quests online gezet (vaak tijdens zo'n tournooi) waarin je dan een card kon verdienen van het gameblad dat het tournooi 'sponserde'. En soms ook gewoon quests waarmee je cards kan verdienen van andere Sonic Team games, Billy Hatcher cards bijv. (die kan je trouwens verdienen in een coole quest waarvoor je eerst een quest in Ep1&2 moet voltooien en daarna moet je een quest doen in Ep3).  En dan nog ff wat anders hoe durf je een game te reviewen zonder naar de online kant te kijken?!?!?!?!?!?! (vooral bij een game als deze) Dat vind ik zwaar amateuristisch. Voor de mensen die denken dat die game meer verdient dan een 7: had die vast ook wel gekregen als die amateur reviewer eens naar de online kant had gekeken. • goede review ALcatraz ! :)

 • op de xbox (episode 1 + 2) dus waarom deze wel…. ik had hem toen alleen gekocht omdat het zowat de ENIGE rpg op de xbox is… waarom zou deze leuk zijn :S… hiervoor schaf ik iig geen NGC aan… ik heb hier genoeg aan mn xbox… daar krijg ik teminste sudeki en fable :D

 • Ga deze hlen zodra ik weer thuis internet heb, lijkt me kicken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren