1. SOCOM II: U.S. Navy SEALs (PS2)

SOCOM II: U.S. Navy SEALs (PS2)

Toen Sony vorig jaar de Network Adaptor lanceerde zodat je je van dan ook met je PS2-console in het online multiplayerslagveld kon storten, waren er nog relatief weinig games die dit ondersteunden. De militaire derdepersoonsshooter SOCOM: U.S. Navy SEALs schoot dan ook onmiddellijk door naar de top van meest gespeelde online PS2-games. Ontwikkelaar Zipper Interactive en Sony willen blijkbaar ook bewijzen dat ze dit succes kunnen herhalen nu er ernstige concurrentie op het online shooterfront verschenen is - denk maar aan Ubisofts meer dan degelijke Rainbow Six 3 en Ghost Recon.

Hoewel SOCOM II het vooral moet hebben van het online multiplayergedeelte blijft ook de singleplayercampagne de moeite waard. Als leider van een vierkoppig team voer je de strijd aan in 'exotische' locaties als Albanië, Brazilië en Rusland. Actie en vuurgevechten zijn natuurlijk nog steeds troef, maar de twaalf missies benader je echter beter met wat hersenwerk, heimelijkheid (stealth) en tactiek wil je het overleven. De headset (hoofdtelefoonmicrofoon) lijkt gewoonweg gemaakt voor dit karweitje. De stemherkenning is vrijwel perfect eens je het militaire taaltje onder de knie hebt. Je teamgenoten zijn deze keer ook wat spraakzamer. Ze zullen het je zeggen als ze een commando niet begrepen hebben en houden je beter op de hoogte van hun situatie. Hierdoor word je nog dieper ondergedompeld in de actie en heb je haast nooit het gevoel dat je met een bende robotachtige slaafjes ten strijde trekt.

Nieuwe multiplayermodes

In SOCOM II krijg je een nog uitgebreider wapenarsenaal als in het originele game. Zo start je met het SEAL-materiaal (Sea Air Land voor de niet-ingewijden), maar wie het spel uitspeelt, krijgt daarna de beschikking over SAS-, Spetznaz- en ander wapentuig. Naast de machinegeweren, machinepistolen, handwapens, snipergeweren en deze keer ook shotguns kan je je troepen ook uitrusten met een granaatwerpers. De munitie is hiervoor echter beperkt en je moet ook helemaal stilstaan als je ze wil gebruiken. Op deze manier worden het geen 'superwapens' in multiplayersessies.

Met de twaalf missies en verschillende moeilijkheidsgraden heb je aan het singleplayergedeelte ongetwijfeld een hele kluif, maar SOCOM II schittert pas echt op het multiplayerfront. Online kunnen tot zestien spelers het tegen elkaar opnemen. Je krijgt hier de keuze uit twaalf nieuwe mappen plus de tien multiplayermappen uit het eerste game - zij het hier en daar ietwat aangepast. De nieuwe mappen zijn heel mooi en gedetailleerd, én meestal groter dan die van het originele SOCOM. Opnieuw van de partij zijn ook de drie multiplayermodes. Suppression is weinig meer of minder dan een standaard teamdeathmatch, Demolition gooit een bom in het midden van de map en de teams moeten deze bemachtigen om deze vervolgens in de vijandelijke basis tot ontploffing te brengen, en Extraction vereist van het ene team dat ze gijzelaars van het andere team bevrijden. Daarnaast zijn er twee nieuwe spelmodes bijgekomen. Breach lijkt sterk op Demolition, waarbij een team met explosieven doorheen de verdediging van het andere team moet trachten te geraken en Escort lijkt dan weer op Extraction met het verschil dat het reddende team de gijzelaars al onder z'n vleugels heeft, maar er nu mee door het vijandelijke terrein moet trekken.

Vet realisme

Naast de knappe gameplay en de uitgebreide opties is SOCOM II ook visueel een heel knap game. De personagemodellen en omgevingen zijn met veel zin voor detail uitgewerkt en vooral de toevoeging van begroeiing in sommige levels maakt het allemaal nog realistischer. Het spel maakt ook beter gebruik van belichting of soms het gebrek er aan. Thermische en andere nachtkijkers zullen vaak een noodzakelijke optie zijn tijdens nachtelijke vuurgevechten en de effecten die hiervoor gebruikt worden, zijn heel overtuigend uitgevoerd. Voor extra authenticiteit krijg je heel echt klinkende geluidseffecten tijdens vuurgevechten, hoewel op het muziekfront je je af en toe in een Hollywood-film waant. Aardig detail is overigens dat alle stemmenwerk in de originele taal weerklinkt, dus tenzij je vloeiend Albanees spreekt, zet je best de ondertiteling aan.

SOCOM II: US Navy SEALs heeft er ondertussen wel wat concurrentie bij gekregen, maar houdt zich temidden van dit nieuwe geweld moeiteloos staande. Tot ziens in een pistols only-sessie, suckers!!!!

Conclusie en beoordeling

Socom II is een zeer mooie shooter op ps2. Kortom volgens mij de beste op ps2. Heb je een online adapter dan kan de hel (met dit spel) volledig losbarsten. Heb je dat niet dan heb je toch nog 12 (soms) moeilijke missies voor de boeg. Ik kan haast niet wachten tot Socom III.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Realisme
 • Online geweld
 • Geen Boomer meer
 • Mooie grafix
 • EN ALLES WAT NOG OVERBLIJFT
 • Minpunten
 • De offine mode is niet altijd even makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit lijkt me de toptitel van Nintendo om naar uit te kijken!

 • Deze game komt sowieso in mijn collectie als ik het zo bekijk. Al is het alleen al voor mijn kleine neefjes en nichtjes.

 • Heb m'n Wii al even stilstaan, maar dit komt zeer waarschijnlijk in huis. Vermakelijk voor iedereen, zeker als ze single-player ook gewoon goed uitwerken.

 • Weer een toppertje van Nintendo

 • Heeft Mario in de onderste screen nou een pinguinpak aan??

 • Same as Spam Fischer. Dit wordt geweldig tijdens verjaardagen om met neven en nichtjes te spelen.

 • lijkt me erg leuk :D

 • Do want.

 • want itz :9

 • Is deze ook leuk om in je eentje te spelen aangezien ik thuis nooit met friends game en er geen online multiplayer inzit.?

 • Toch ben ik benieuwd of ze ook hier de volle prijs voor vragen. Lijkt me leuk om te spelen alleen niet voor de volle 60euro

 • En dit is nou een titel die Nintendo GOED kon gebruiken. Ben erg benieuwd om er eens mee aan de gang te gaan. De vorige NSMB was wel erg makkelijk en kort…

 • Hmm, wordt dit dan eindelijk een fatsoenlijke vervanger voor SSBB tijdens multiplayeravonden hier…?

 • Mijn vrouw werd helemaal gek toen ze deze game zag.

  \"kunnen we eindelijk weer een spelletje samen spelen!\" en \"aaaaaah wat schattig!\" 8-P

 • Must Have!

 • Super vet deze wil ik zeker,

  Ik denk ook dat die mario een pinguïn pak heeft

 • Dit is nou echt een vette titel van Nintendo. Ik zou er bijna een Wii voor kopen.

 • Voor mij is deze game de bevestiging dat Nintendo daadwerkelijk het commentaar van de fanatieke gamers aantrekt en wil laten zien dat ze niet alleen maar casual games maakt.

  Dat is deze game voor mij echt totaal niet! Het kan wel een vette game zijn, waar ik alle vertrouwen in heb, ik ga hem ook zeker kopen. Maar het blijft toch gewoon geen nieuwe game voor mij.

 • Nintendo weet wel dat we boos worden omdat er geen HC games komen, iig Reggie zei dat hij dat heel goed weet :'). Maar hij zegt dat daar de Third-Party ontwikkelaars vooral goed voor zijn -.-, al zijn ze nu zelf ook met een hardcore titel bezig, Metroid: Other M…  Maar de toekomst ziet er momenteel inderdaad nog niet zo slecht uit voor de Wii…  - The Conduit

  - Super Mario Galaxy 2

  - The Grinder

  - Gladiator A.D

  - Red Steel 2

  - Metroid: Other M

  - New Super Mario Bros. Wii

  - Zelda

  - Need for Speed Nitro

  - Metroid Prime Trilogy

  - Nog een bult RPG's en andere zooi, wat ik al vergeten ben ^^D  Wii kijgt eindelijk weer wat te doen.


 • Cool! Vooral dat met z'n 4-en spelen lijkt me erg leuk!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren