1. Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3 (GBA)

Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3 (GBA)

In SMA4 beschikt Mario over nieuwe krachten. Red de wereld en speel één van de meest populaire videogames aller tijden, met verbeterde Gameplay, Graphics en Geluid.

Verhaal

Zoals gewoonlijk is Bowser weer de slechterik met gemene plannen, ook deze keer heeft hij ze weer weten uit te voeren. Hij gaat dit keer wel erg ver, de eeuwige slechterik heeft niet alleen de prinses ontvoerd maar ook nog eens zeven koningen van de troon gestoten door ze in dieren te veranderen. Zijn kinderen spelen nu de baas. Dit alles wordt uit de doeken gedaan in de gelikte intro. Het is aan Mario om de wereld weer eens te redden.

Werelden

Er zijn acht werelden, en deze acht werelden bevatten maar liefst negentig levels. Elk werelddeel heeft een eigen thema, zo hebben Wereld 1 en 5 een neutraal thema. Wereld 2 heeft als thema de woestijn, en in Wereld 3 bevindt zich een zwemwereld. Als je Wereld 6 betreed krijg je te maken met een ijswereld, Wereld 7 is de wereld waar de wel bekende buizen in voorkomen en als je dan heb je nog Wereld 8 en dat is ook tevens de laatste Wereld en dat bevat daarom ook veel kanonschoten, vuur en stromend lava.

Je kunt met een Mario-Icoontje over de plattegrond van een wereld verschuiven, waarbij je levels moet voltooien om nieuwe delen van de kaart te kunnen bereiken. Naast deze levels heb je ook nog bonushuisjes, hamerbroeders en geheugenspelletjes tegen, door deze uitdagingen aan te gaan kun je speciale voorwerpen veroveren; een hamer, muziekdoos, paddestoel, kikkerpak of een warpfluitje bijvoorbeeld. Deze voorwerpen zijn bedoeld om je te helpen met het doorlopen van de levels, maar sommige kunnen je ook verder helpen op de plattegrond. Op deze manier zijn er vaak verschillende routes mogelijk om het einde te bereiken.

Gameplay

De Gameplay van SMA4 is verassend goed, het is een stuk leuker en beter geworden. Zoals op de Boxart al te zien is kun je veranderen in een wasbeer doormiddel van het opeten van een blaadje, als wasbeer heb je de mogelijkheid om te vliegen. Ook kun je met je staard vijanden omver beuken, een goede timing is verplicht als je geen klappen wilt ontvange van je tegenstander. Mario kan niet alleen in een wasbeer veranderen, zo kan hij ook in Hammer Mario veranderen en een kikkerpak aantrekken. Als je bent veranderd in Hammer Mario ben je bestendigd tegen vuuraanvallen en kun je harde klappen uitdelen met hamers, met het kikkerpak kun je zwemmen en dat zul je het hard nodig hebben ook in Wereld 3 waar je veel zal moeten zwemmen. De menu-keuze en het selecteren van een object op de plattegrond is vernieuwd ten opzichte van de vorige delen, voor de rest steekt de Gameplay toch echt bijna perfect in elkaar.

Graphics

De graphics zijn goed, en meer valt er eigenlijk niet over te zeggen. Het is allemaal netjes afgewerkt, maar het had allemaal veel uitgebreider gekunt en eigenlijk ook gemoeten. Als je naar de voorafgaande delen kijkt dan zijn deze graphics behoorlijk erop vooruit gegaan, maar als ik deze graphics vergelijk met andere toppers voor de GBA dan is het al snel duidelijk dat SMA4 niet kan tippen aan de graphics van toppers zoals: Golden Sun of Final Fantasy.

Geluid

Ook het geluid steekt prima in elkaar, de bekende achtergronddeuntjes zijn behouden maar klinken nu nog beter dankzij de kwaliteit die de GameBoy Advance nu bezit. Nieuw qua geluid in SMA4 is dat Mario en Luigi af en toe wat zeggen in de levels, wat ook erg goed gelukt is. Nintendo heeft weer laten zien wat het kan, en dat zijn we ook van ze gewend.

Conclusie en beoordeling

None

Als je ‘m nog niet op NES of SNES hebt gespeeld, is deze GBA-versie een mooie manier om kennis te maken met een van mario’s beste platformavonturen. Maar natuurlijk ook voor de mensen die dit al eerder hebben gespeeld is deze GBA-Versie een perfecte manier om de oude herinneringen boven te laten komen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Geluid
 • Minpunten
 • Graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kan leuk worden maar je moet waarschijnelijk maandelijks betalen en op de console vind ik dat erg irritant. Ik wou eerst FF XI kopen maar ik zag nergens van die prepaid kaartje en toen had ik ergens gehoord dat het via je pasje online moest gebeuren en daar hou ik helemaal niet van.

 • Nog even en dat krijgen we te horen dat 'ie ook naar de Xbox komt. Wordt ergens naar de E3 hype bekend gemaakt.

 • -modbreak-

  Let op je taalgebruik, anders komen er vervolgacties.

 • Nu hopen dat het niet credit card only is en hopelijk mac ondersteund zodat ik het ook kan spelen XD

 • Ik benieuwd. Ik vind dat stijltje van FF wel vet.

 • Ja nu is de tijd dat de ps3 wel supervette exclusives hebben, nieuwe game van rockstar en nu FF 14 wooot.

 • Ik heb al een tijdje liggen dromen van een goeie mmorpg op de krachtige ps3, maar dat het ook nog FFIV is, is just absolutely awesome.

 • Wel mooi hoe dan bij een dergelijk nieuwsbericht de advertenties door Google meteen gil-sellers tevoorschijn tovert.

 • Voor mij is het ook: eerst zien, dan geloven.

 • Ben benieuwd.

  Een MMORPG spelen op een 42\" FullHD TV lijkt mij uitstekend te doen.

  Bij mij is het meer afhankelijk van de populairiteit, dus zodat ik straks niet een beetje in me eentje sta te klooien in die wereld.

  En is ook afhankelijk wat ze gaan vragen voor maandelijkse vergoeding.


 • Ik ben benieuwd!

 • Het klopt niet dat er wordt gezegd dat content alleen nog maar in Japan uitgebracht wordt. Ook klopt het niet dat de game nauwelijks meer gespeeld wordt in Europa. Er zijn nog steeds veel mensen in EU en USA die FFXI spelen.  Ik heb FFXI bijna 5 jaar gespeeld. Veel jobs naar lvl75 geholpen en veel end-game events gedaan. Ik mag toch echt hopen dat ze FFXIV niet te casual wordt want dan blijven de echt FFXI spelers weg. En dat zou jammer zijn en SE zal ook niet zonder deze mensen kunnen. Dat zijn er immers zoveel dat de game al meer dan 8 jaar succesvol is (hij kwam in 2001 uit in JP). Er zal wel iets van LVLsync inkomen wat ze een jaar geleden ook hebben gedaan met FFXI.  Ik kijk iig enorm uit naar deze game. Verder lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat deze game niet voor de X360 uitkomt.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren