1. Amped 2 (Xbox)

Amped 2 (Xbox)

Amped Up

Een ‘amp’ is een speaker in de auto, maar ook een maat om een electrische lading te meten. Als je ‘amped up’ bent, dan ben je geladen, vol energie en kracht. Energie en (wils)kracht zijn aspecten van het snowboarden, dus is de term ‘amped’ goed van toepassing op hoe snowboarders zich voelen. ‘Amped’ is naast een gevoel, ook de titel van twee snowboardgames. Amped en Amped 2 zijn games die zich tot doel stelden het echte snowboardgevoel zo dicht mogelijk te benaderen. Maar, hoe kan in godsnaam een computerspel een gevoel opwekken dat ook maar in de buurt komt van die utlieme snowboardkick? Volgens Brenner Adams, de product planner en co-designer van Amped 2, is realisme het antwoord op de vraag. Dan rest ons de taak na te gaan hoe dicht deze game de snowboardrealiteit heeft benaderd.

Een Snowboarders Droom

Amped 2 is, uiteraard, het vervolg op de game Amped die in november 2001 uitkwam. Twee jaar later werd Amped 2 gereleased. De game deed het verkoopsucces van zijn voorganger nog eens dunnetjes over en is een van de paradepaardjes geworden van Microsoft.

In het spel draait het erom de droom van vele snowboarders te verwezenlijken; pro worden. Al met dit uitgangspunt raakt Amped 2 de realiteit, want welke snowboarder heeft er nu niet ooit van gedroomd een pro te zijn? Iedereen die het boardgevoel kent zou wel eens willen weten hoe het is om full-time te snowboarden en betaald te krijgen om te rijden in de mooiste gebieden ter wereld.

Al is deze droom voor de meesten van ons onbereikbaar, een computerspel kan iedereen spelen. Maar alle begin is moeilijk. Je begint als lokale snowboardpunk zonder skills en sponsors. Door ervaring op te doen en nieuwe tricks te leren stoom je jezelf klaar voor wedstrijden en fotoshoots. Al snel kun je gesponsord worden door de lokale shop, wat het startpunt is voor de gang naar het grote succes. Je moet zorgen dat je vaak wordt gefotografeerd en wedstrijden wint zodat je footage krijgt in de bladen. Van Local rider, Shop rider, Pro rider, Superstar rider werk je je op naar Numer One rider tot Legend.

Echte Helden

Een echte snowboardersdroom dus. En in de wereld van het snowboarden draait alles om de pros, de gear, de tricks, de steez en de hotspots. Amped 2 heeft aan alles gedacht en laat dus echte pros opdraven in de game. Travis Parker, Jeremy Jones, JP Walker, Bjorn Leines, Mikey LeBlanc, Seth Huot, Gigi Ruf, Janna Meyen, Jason Murphy, Mitch Nelson, Scorry Arnold, Torah Bright en Yoshinari Uemura. Dit zijn de snowboarders die een personage hebben in Amped 2. Je kunt een van deze pros kiezen als personage om mee te spelen in het spel. Iedere pro heeft een eigen stijl, waarvoor de gamedesigner deels gebruik hebben gemaakt van de motion-capture technologie die je wel kent van filmkarakters als Gollum en Shrek. Stijl is echter niet te vangen in een computergame, maar de gamedesigners van Amped 2 is het gelukt de specifieke kenmerken van de verschillende pros naar voren te laten komen.

De Gear

Echte helden hebben echt materiaal. Aangezien je als gamer jezelf mag rekenen tot een van de echte helden, heb je de keuze uit allerlei soorten materiaal. Vrijwel al het materiaal waaruit je kunt kiezen in Amped 2 bestaat ook daadwerkelijk. Omdat Amped 2 in het najaar van 2003 uitkwam, is het materiaal dan ook van dat seizoen. Wat je ziet kon of kun je echt kopen. Boards zoals de Forum Destroyer en Burton Uninc kunnen bereden worden met bindingen en boots die je misschien deze winter nog zult gebruiken. Beanies, jassen en broeken van onder andere Analog, Special Blend en Volcom kunnen naar hartelust gepast en gedragen worden, net zoals de goggles van bijvoorbeeld Dragon.

De Tricks en de Steez

Om pro te kunnen worden, is het nodig een eigen stijl te ontwikkelen waarmee je de verschillende tricks met finesse kunt afwerken. Dit is in het echt zo, maar ook in Amped 2. De game richt zich op het freestyle snowboarden. Hierin is het spel uniek, daar andere snowboardgames, zoals SSX3, het voornamelijk moesten hebben van de race-elementen. Ook probeert Amped 2 trouw te blijven aan het echte snowboarden, terwijl de designers van SSX3 hun fantasie de vrije loop hebben gelaten door onechte tricks en omgevingen in hun spel op te nemen.

Freestyle snowboarden draait niet om wie de moeilijkste tricks kan, maar om stijl en klasse. Ook in Amped 2 is dit zo. Je zult meer punten verdienen door een trick met stijl uit te voeren, dan een melon grab of 360 die er lomp uit ziet. Een nieuw element, ‘butter’, in Amped 2 zorgt ervoor dat het mogelijk is allerlei tricks met elkaar te combineren. Stalls, grabs, railslides op alle mogelijke manieren, 1080s, ze zitten er allemaal in en zijn ook nog eens met elkaar te combineren.

De bediening van het spel is vrij ingewikkeld, maar ook hier is over nagedacht. Moeilijkere tricks vragen om snellere vingerbewegingen. De gamer moet dus meer moeite doen om een moeilijke trick te laten slagen, net zoals in het echt. Ook moeilijk zijn de landingen, die bepaald niet vergevingsgezind te noemen zijn. Gelukkig sta je in Amped 2 altijd weer op, hoe hard je crash ook was en dit is een welkom verschil met de werkelijkheid.

De Hotspots

Zonder snowparks geen tricks, dus wat heeft Amped 2 ons op dit gebied te bieden? In Amped 2 zitten behoorlijk wat indrukwekkende bergen en parken. Een aantal van deze locaties zijn gebaseerd op echte snowboardgebieden. Deze zijn zo realistisch virtueel nagebouwd, dat als je een van deze gebeiden ooit bezocht hebt, de game een feest van herkenning is. De mooiste gebieden ter wereld zijn in het spel vertegenwoordigd. Zo kun je bijvoorbeeld gaan boarden op Mount Buller in Australië, Bear in Californië, Breckenridge in Colorado en Mount Hood in Oregon. Gelukkig is ook Europa niet vergeten. Een groot deel van het resort in Laax, Zwitserland, is in het spel opgenomen, inclusief het hotel dat midden op de berg staat.

Om al deze locaties zo realistisch mogelijk in de game op te nemen, had het team van Amped 2 de vervelende taak om daadwerkelijk naar alle gebeiden af te reizen om daar te gaan boarden. In ieder gebied werd er gesnowboard met de plaatselijke helden en parkmedewerkers. Soms kwamen de pros die in de game vertegenwoordigd zijn, ook nog even langs. Designer Brenner Adams heeft gesnowboard in de mooiste gebieden van de wereld, met de beste pros die er zijn en was ‘totally amped’.

Degene die verantwoordelijk is voor de snowparks in Amped 2, is niemand minder dan Chris “Gunny”Gunnarson. Deze eigenaar van het bedrijf Snow Park Technologies heeft al vele snowparks in het echt op zijn naam staan. Hij de man die de snowparks voor onder andere het Slopestyle event in Japan en het Nixon Jib Fest heeft ontworpen, zowel in het echt als in de game. We kunnen er dus op vertrouwen dat deze expert op het gebied van snowparks de ontwerpen voor de game zo realistisch mogelijk heeft gehouden.

Ook Jeremy Jones en Chad DiNenna hebben een belangrijke bijdrage gelevered aan hoe het Nixon Jib Fest er in de game uiteindelijk kwam uit te zien. Zij bezochten de studios en gaven daar de designers van Amped 2 tips om het uiteindelijke resultaat nog realistischer te maken.

Op de vraag waarom Gunnarson zich voor het Amped 2 project heeft verleend, komt dan ook een duidelijk antwoord: ‘You can’t truly capture the experience of actually snowboarding unless you are actually snowboarding’. Niemand anders had het spel zo realistisch kunnen maken als het team van Amped 2.

Conclusie

Een game als Amped 2 zorgt ervoor dat je zelf een haast onbedwingbare drang krijgt om weer te gaan boarden. Het heeft hem veel pijn en moeite gekost, maar Brenner Adams is blij dat hij heeft meegwerkt aan een snowboardgame die zo trouw blijft aan de sport zelf. Zijn doel was om wat er tegenwoordig gebeurt in de wereld van het snowboarden te bevatten in een game en dat is hem aardig gelukt. Aan alle aspecten van het snowboarden is gedacht; de tricks, de locaties, het materiaal en ga zo maar door. Het is onwaarschijnlijk dat een computergame het snowboardgevoel dichter kan benaderen dan Amped 2. Aangezien een nieuw vervolg dit jaar niet zal uitkomen, moeten we het nog een jaartje doen met Amped 2. Dit is helemaal niet erg, want dingen die zijn gemaakt voor snowboarders kunnen wel langer dan een seizoen mee.

Conclusie en beoordeling

None

Amped 2 is een spel waaraan veel snowboarders een feest van herkenning zullen beleven. Het spel is zo trouw aan de realiteit gebleven, dat ik me kan voorstellen dat niet-snowboarders een flashyer game als SSX 3 prefereren. Maar voor alle boarders is Amped 2 een must-have!!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Realistisch: echte tricks, locaties, gear en rijders.
 • Mooie graphics.
 • Vette soundtrack.
 • Minpunten
 • Voor niet-snowboarders minder spectaculair.
 • Soms moeilijk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo werd ons verteld dat er ook seks in de game zit en Thornton – mits je het goed speelt – zelfs in een trio terechtkomt.  Zit er ook een co-op optie in de game…? :P

 • Ah leuk om nog eens een artikel te lezen van een van mijn most wanted games. Weer zo'n onderschatte game die wel eens een dikke topper zou kunnen worden. Ik kijk al een tijdje uit naar deze game, Alpha Protocol heeft zoals in bovenstaand artikel vermeld een resem interessante features waar veel games tegenwoordig focussen op 1 of 2 gameplayfeatures, biedt deze game een hele hoop gameplaymogelijkheden.  Je bent een spion, shooter, rpg parameters en perks, conversaties met veel keuzes en een ingenieus systeem waarbij je niet eeuwig de tijd hebt om na te denken welke keuze je gaat maken. Klinkt top, hopelijk werken ze het goed uit en is het verhaal ook sterk, dan is dit een must have voor mij. Daarbij is Obisidian een gerenommeerde studio die al tal van sterke games heeft afgeleverd.

 • @GerarDOS

  Exclusive for Xbox 360: Natal option!!!

 • Ziet er best goed uit! Maar ik hou het voorlopig nog op Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction.

 • @ littleC

  ik ook,

  maar ziet er toch wel mooi uit :)

 • Keihard. En aangezien er geen TC. Splinter Cell meer is voor PS3:S wordt het deze dan maar denk ik

 • oktober woord te druk qua triple A games (dat ik dat ooit nog zou zeggen)

  pff waar moet ik de tijd vandaan halen om al dat moois te spelen!!

  (stuur wat van die games nu maar, nu heb ik wel wat tijd :P)

 • oh wauw volgens mij wordt dit wel iets

 • Klinkt erg interessant, zeker een game om in de gaten te houden.

 • ziet er erg mooi uit

 • Ziet er erg mooi uit, iets om in de gaten te houden :)

 • Awesome :) Ik wist nog niet zo veel over deze game, maar ik hou hem nu in de gaten :)

 • Ik ben benieuwd, deze game hou ik in de gaten.

 • Lijkt me zeker vette game.

 • Lijkt me ook wel vet.

 • zeker een must have maar ik moet toch eerst de gameplay zelf zien

 • Toen die aangekondigd werd was ik al enthousiast, en na het lezen van dit stukje ben ik alleen maar enthousiaster geworden. Deze game wordt zeker een dag 1 aankoop!

 • Lijkt me wel wat.

  Wacht met alle enthiousasme op de gameplay-beelden.

 • Zoals 'k al had verwacht een sleeper-hitje.

  Te min voor de graphic-whores maar interessant genoeg voor mensen die diepgang willen.

 • Gelukkig goed nieuws over deze game! Ik werd net als Arthur erg enthousiast over de eerste impressie van deze game. Nu ik dit hoor wordt dit zeer waarschijnlijk ook een must have voor mij =)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren