1. Pro Evolution Soccer 4 (PS2)

Pro Evolution Soccer 4 (PS2)

Ooit was er FIFA. En die is er nog steeds. Ooit was er ISS die werd opgevolgd door Pro evolution soccer op de PS1 en de PS2. Ze waren allebei een hit. Nu is het 4e deel van PES er en wordt natuurlijk met open armen ontvangen. We zullen nu zien of PES wederom Fifa weer aan de kant kan zetten

Voetbal op zijn best

Technies gezien ben ik iemand die het niet erg op voetbal games heeft. Maar PES is dan ook echt een uitzondering. Als je het opstart ziet het er een beetje ouderwets uit als je (daar heb je ze weer) tussen 50 en 60 hZ moest kiezen. Ook het laden en opslaan ziet er niet echt mooi uit waarvan je een beetje kriebels krijgt van "Asjeblieft, Laat de game niet lelijk zijn".

Maar een paar seconden later als je het Introductie filmpje bekijkt ben je die eerste gedachte allang vergeten. Het ziet er allemaal zo prachtig uit. Qua graphics kan Fifa alvast beginnen met inpakken. Als je begit kun je het beste met een gewone exhibition match beginnen.

Hier kun je dan ff kijken of je de skills hebt. Maar er is gelukkig ook een training mode. Er zijn 2 training modus beschikbaar. De eerste is de vrije training. Hierin kun je gewoon vrij op het veld oefenen. Ook kun je er corners en vrije trappen(penalties) in oefenen. Daarnaast heb je ook de zogenaamde "Situation training". Als je een beginner bent is het zwaar aangeraden dat je deze eerst doet. Hier leer je de leukere en de belangrijkere tactieken. Hier leer je o.a. een speler of keeper te passeren, een lobje te geven en nog veel meer!!!

Het veld op

Er zijn meer dan 50 landen en clubs in het spel. Oftewel meer dan 100 keuzes van teams waarmee je kunt voetballen. Naast club vs club en land vs land kun je ook land vs club en club vs land doen. Wel verwarrend. En het is ook niet echt leuk om een land tegen een club op te zetten.

Je kunt voetballen in 4 verschillende modus.

Deze modus staan bekend als: Match, Lueqe, Master Lueqe en Cup. De match mode is voor gewoon ff een wedstrijdje spelen voor de lol.

De andere 3 zijn het echte werk. Hierin moet je spelen en winnen om kampioen te worden. En daarvoor heb je heel wat nodig. Met alleen gewoon voetballeen red je het niet. Je moet vanaf begin af aan met tactieken spelen. Deze tactieken leer je in o.a Training, Situation training en challenge training. Heb je geen zin om tegen computergestuurde gasjes te spelen. Pak dan één of meer vrienden, wat controllers en zonodig 1/2 multitap(s) en start een wedstrijd of cup met meerdere spelers. Dit vind ik zelf ook het leukste van het spel. Je kunt naast wedstrijden ook een training voor meerdere spelers starten en penalties nemen. Zo heb je wel uren plezier en kun je wel uren, nee zelfs dagen achter elkaar doorgaan en alleen ff een paar seconden stoppen om wat te drinken, te eten of ff naar de wc te gaan. Bij de clubs zitten niet de clubs van alle landen erbij maar die van o.a. spanje en nederland met de volledige licenties. Over licenties gesproken. De spelers in de gewone landelijke teams hebben nog niet allemaal de correcte naam. Nederland heeft bijvoorbeeld niet de correcte namen. Zo heet van nistelrooy op het begin Von Mistelroum. Maar ff editen in edit mode en klaar is kees. Als je het niet uit je hoofd weet. Dan surf je gewoon ff naar www.vi.nl en neem je het daar ff over.

En anders zet je jezelf en een paar mates in de game. En dan ben je ook tevreden.

Conclusie en beoordeling

Het is helaas een korte review. Maar in ieder geval groot genoeg om te zeggen dat het 8-0 voor winning eleven staat. EA moet nu heel veel uit de kast halen om Fifa 2k6 er bovenop te zetten
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Speelt heerlijk
 • Verslaat FIFA wederom
 • Meer en betere speleranimaties
 • Xbox live ondersteuning
 • Minpunten
 • Geen online mogelijkheden voor de ps2
 • Nog geen volledige licenties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • omfg, zowel sony als microsoft hebben erg getalanteerde en profecionele mensen bij zich werken. die weten egt wel hoe ze er mee om moeten gaan. ook heeft sony wel wat langer ervaring. ze werken al heel lang met de eyetoy. nu breiden ze het alleen uit met een controller om nog beter in de game te kunnen komen met de besturing.

 • 5 jaar mee bezig en nog geen game die nou echt goed gebruik maakt van motion control. Sorry maar ik vind nou niet echt dat Nintendo hierin voorloopt, ze zijn naar mijn idee nog alleen maar aan het experimenteren geweest, vandaar ook nu het nieuwste experiment de motion plus. Ok er zijn natuurlijk wel games die de goede kant op gaan, en dat is goed. Miyamoto hoeft niet bang te zijn dat Microsoft of Sony met een misbaksel als Wii Music komen, want daar hoeven hun geen 4 jaar op te broeden.  Sony net begonnen? Volgens mij bestaat de EyeToy al een tijdje en is de Wii een bevestiging van het succes van bijvoorbeeld EyeToy en Singstar enz.

 • Volgens Miyamoto is ervaring opdoen cruciaal om toffe games te maken die gebruik maken van 'motion control'.  Ehhhmmmm??? TOFFE? … waarom klagen dan zoveel mensen over de tering games op de Wii? XD rofl

  grappig!!!! XD

 • Leuk die ervaring, maar jammer alleen dat de goede games wegblijven bij de Wii

 • Gaat Nintendo ons nu vertellen dat zij wél weten hoe je toffe games maakt met motion sensors? Waar hebben ze al die ervaring gelaten dan?

 • Volgens Miyamoto is ervaring opdoen cruciaal —–> om toffe games <—– te maken die gebruik maken van 'motion control'.

  Dan is er in mijn ogen toch echt gebrek aan ervaring bij Nintendo…  Hij maakt zich geen zorgen over deze ontwikkelingen, omdat Nintendo ongeveer vijf jaar aan ervaring met zich meedraagt die Microsoft en Sony missen.

  Sony heeft anders ook nog de Six-Axis technologie en de EyeToy ontwikkeld…

  Dus onervaren is Sony sowieso niet. Ik weet niet in hoeverre Microsoft hier al veel mee gedaan heeft.

  Alleen is dat van Microsoft en Sony niet te vergelijken.

  En ze zijn dus 5 jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de technologie dat de Wii nu gebruikt, en dan nog met expansions moeten komen om het te verbeteren omdat het niet goed genoeg werkt…

 • Tsja, hij zou ook wat anders zeggen.. :P

  Ik hoop iig dat Nintendo wel in gaat zien dat we goede games nodig hebben.

  Ergens heeft hij wel gelijk though, dat zowel Sony en Microsoft nu ook met motion spul op de markt komen bevestigt het succes van de Wii.

  Ik hoop dat het hun inspireert in het maken van vette games voor de Wii.

 • Ach, leuk dat de 360 en PS3 nu ook deze motioncontrols op hun eigen manier gaan proberen. Het is alleen nogal kansloos. De hele doelgroep die ze willen aanboren bestaat nagenoeg niet. Ik ken niemand met een PS3 of 360 die hier op zit te wachten. En als een huismoeder een console wil kopen met motion controls dan zal die altijd voor een Wii gaan.

 • @King Paul,  Ik denk dat er genoeg PS3 en Xbox360 bezitters zijn die ook een Wii hebben, of geen Wii willen vanwege de games.

  Er zijn vast genoeg mensen die een extra als die heus wel aanmoedigen op de PS3 en Xbox360.

  Daar ben ik één van.


 • Geen toffe games?  Mensen kijken tegen een muur aan.

 • @ Fakey

  dacht ik ook meteen toen ik dat las

 • vond de tech demo van sony er al beter uitzien kwa gevoeligheid enzo tov de wii

 • LOL  3rd party high profile titels : NONEXISTENT

  Zo goed en belangrijk zijn die motion controls ..

 • laat de fanboy discussies maar weer beginnen. Het mooie was juist dat de PS3 en 360 voor mooie graphics gaan. Het feit dat hun nu ook met motion sensor komen, geeft voor mij geen toevoeging aan games.  Ik snap ook niet waarom miyamoto erop in gaat, aangezien hun toch een uniek concept hebben neergezet. Moet wel zeggen dat veel games toch ook wel laten zien dat het werkt. Madworld, No More Heroes, Metroid Prime zijn een aantal voorbeelden.

 • daarom zijn al die motion games ook zo ongeinspireerd als de neten.

  veel verder dan t oude point and shoot komen ze niet bij nintendo.mischien met uitzondering van mario.

 • Leuk die ervaring, maar jammer alleen dat de goede games wegblijven bij de Wii

  Er komen meer leukere titels aan denk ik, binnenkort.

 • omdat Nintendo ongeveer vijf jaar aan ervaring

  interessant aangezien sony al ver vóór de wii met de eyetoy op de ps2 heeft kunnen experimenteren.

  alleen microsoft is degene die een beetje achterloopt wat betreft ervaring, maar als blijkt uit de review dat natal wél goed werkt dan heeft MS die achterstand ook ingelopen.

 • Miyamoto heeft daar ook gelijk in. Er zijn meer dan g

 • @Ezra  helemaal mee eens.

 • Eigenlijk best wel een harde dis.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren