1. Shenmue II (Xbox)

Shenmue II (Xbox)

Het begon allemaal op de Dreamcast met de eerste Shenmue. De vader van Ryo Hazuki werd voor zijn ogen vermoord, de dader nam de zogenaamde "dragon mirror" mee en Ryo’s quest kon beginnen.

Het spel combineerde verhaal, muziek, sfeer in perfecte harmonie en zorgde voor uren lang speelplezier. Maar het verhaal was nog niet afgelopen. Ryo zou naar Hong Kong moeten om zijn queeste voort te zetten. Shenmue II...

Shenmue II

Alhoewel de eerste Shenmue niet op de xbox is verschenen, hoef je je geen zorgen te maken dat je het verhaal niet zal begrijpen. Er komt namelijk een soort van bonus disc met Shenmue in de vorm van een film. De belangrijkste gebeurtenissen, acties en dialogen worden getoond net als in het spel zelf en het is dus aan te raden dees te bekijken voordat je met het spel zelf begint. Maargoed, Shenmue II.

In Shenmue II vervolgt Ryo zijn tocht naar de moordenaar van zijn vader, ditmaal in Hong Kong. Als je nooit eerder Shenmue gespeeld heb is het misschien even wennen, je staat in een haven die precies is zoals haven hoort te zijn; klein en erg druk. Overal staan kraampjes waar mensen hun spul aanbieden of met andere mensen praten, met andere woorden, de sfeer is geweldig. Ook later komt die fantastische sfeer van een klein stadje weer terug, benadrukt door de muziek en gedatailleerde omgeving.

Mini Games en QTE’s

Net als het eerste deel zit dit deel vol met mini games en andere kleine dingen waar je je mee kan vermaken. Zo kun je bijvoorbeeld op de haven armpje drukken voor geld, tijdelijk ergens werken en een aantal gokspelletjes spelen. Dat gewonnen geld kun je verkwisten met het kopen van soort kleine balletjes waar collectable speelgoed inzit. Er zijn verschillende soorten collectables die je kunt verzamelen, niet alleen Sega en Virtua Fighter characters, maar ook autotjes en een AM2 set. Ook kun je dit geld aan wellicht leukere dingen verkwisten, zo zijn er bijvoorbeeld arcade hallen waar je klassiekers als Outrun, After Burner en Space Harrier kunt spelen.

QTE staat voor quick time event. Dit zijn een soort filmpjes waarin je verwacht wordt een knoppen combinatie te maken om een event te voltooien. Niet alleen kunnen deze de sleutel tot succes zijn in sommige gevechten, ook worden ze gebruikt als Ryo betrokken is in spectaculaire achtervolgingen.

Knokken

Shenmue is één van die adventures waarin het vechtsysteem een uitblinker is. Shenmue gebruikt namelijk de bewegingen uit het vechtspel Virtua Fighter. Ryo zal af en toe mensen ontmoeten die hem nieuwe vechttechnieken aanleren. Deze technieken kun je gebruiken tijdens gevechten met de vijand. Geen gebutton-smash of hack and slash dus, alhoewel meestal een paar simpele kicks en punches ook effectief genoeg zijn.

Toch is deze game niet voor iedereen geschikt, je volgt het leven van Ryo, dat betekend dat je ook aan geld zult moeten komen en af toe zult moeten werken. Het is geen pure actie game en soms zul je jezelf moeten vermaken omdat er even niks te doen valt in verband met de main quest. Maar voor meeste mensen zal dit geen probleem zijn aangezien er voldoende mini-games zijn en anders laat je je nog even verbazen door de detailles van de mensen en de stad. Jammer genoeg is het verhaal, desondanks de grote steden, behoorlijk lineair. Doe dit, doe dat, ga hierheen ga daarheen. Hierdoor daalt de herspeelbaarheid vrijwel tot nul. Maar toch blijft het spel zelfs na het voltooien interessant. De gevonden mini-games, battles en arcade games kunnen namelijk na afloop gewoon gespeeld worden. Dus heb je ooit nog zin in Outrun, start je gewoon even Shenmue II op.

Shenmue II blijft uiteindelijk toch een port. Jammer genoeg, of misschien wel gelukkig, zijn er vergeleken met de dreamcast versie van Shenmue II bijna geen verschillen. De graphics zijn wat verbeterd en je kan nu tijdens je quest foto's maken en die later in je album bekijken. Zo kun je later de mooiste plekjes nog eens bekijken.

Conclusie en beoordeling

Kortom, Shenmue II is een game van Episch formaat die iedereen eens gespeeld moet hebben. De steden stralen sfeer, het verhaal is intrigerend, de muziek is prachtig en de omgevingen zijn adembenemend gedetailleerd. Een unieke kans voor iedereen die geen Dreamcast bezat om deze geweldige game toch te kunnen spelen waarbij velen een traantje wegpinken bij de naam alleen al. Laat Ryo Hazuki je meenemen in zijn speurtocht door Hong Kong naar de moordenaar van zijn vader en ontrafel een mysterie.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitzonderlijke sfeer
 • Adembenemende muziek
 • Intrigerend verhaal
 • Interessant Vechtsysteem.
 • Interessante personages
 • Outrun
 • Simpelweg Epish
 • Minpunten
 • Beetje lineair
 • Vrijwel geen herspeelbaarheid.

Dit artikel delen

Over de auteur

T2G

Reacties

 • Veel te veel geld, 13 euro bah!

 • misschien ga ik burnout paridise for de ps3 kopen

 • Dan denk je dat ze na die gratis content wel doorhebben dat mensen het niet leuk vinden om te betalen. Om nou meteen zo vel te vragen is misschien niet zo'n goede keus.

 • koopje, ik had 1600 punten verwacht na het zien van alle nieuwe content.

 • \"Criterion heeft eindelijk besloten eens wat meer geld te vragen voor de downloadable content voor Burnout Paradise.Voorheen was de meeste content nog gratis, op wat uitzonderingen na. \"  Het meeste was juist niet gratis! Wat een marketingpraatjes zijn deze 2 zinnen. Ik herinner me de Party Mode en meerdere packs van downloadable cars als laatste uitbrengingen, dus hoezo EINDELIJK besloten? Dat doen ze toch al alng? Alleen de eerste updates waren gratis.  Ik vind het trouwens wel veel, dus hopelijk krijg je waar voor je geld.


 • 13 Euro voor een heel nieuw spelgebied is niet zo duur hoor.

  Daarnaast zijn er maar weinig spellen die nog zo lang worden ondersteunt en bewerkt.

 • Erg jammer, maar gezien de omvang begrijpelijk, dat dit geld gaat kosten.

  Echter, ik heb de trailer gezien van Big Surf Island en persoonlijk vind ik het die euro's wel waard!!  Waar lag m'n creditcard ook alweer…?

 • Ze zitten al maanden te zeiken dat deze DLC gratis word, moeten we alsnog betalen …

 • Als je dan toch al burnout koopt voor 50 euro ofzo kan dit er nog wel bij.

 • Uhm bron? Sorry hoor maar nu lopen te zeiken dat je wat zou moeten betalen is echt zwaar zielig.  Critirion heeft juist heel erg veel gratis gegeven (motoren, dag/nacht systeem, enkele auto's) en nu komt een een compleet nieuw gebied bij waar je rustig tientallen uren in kan gaan steken en dan is 13 euro in één keer te duur…  Er zijn zat andere ontwikkelaars (en uitgevers) die allang geld hadden gevraagd voor alles wat er door critirion en ea gratis is aangeboden.


 • Is niet zo heel duur hoor jongens ;)

 • De ondersteuning voor Burnout is echt ongekend goed. Jammer dat ik het niet zo'n fantastische game vond. Is snel in de kast beland bij mij.

 • Ikga hem samen kopen met Kxk90

 • Ja doei. Heb Burnout Paradise al lang weg gedaan. Ga hem niet terug kopen, en dan nog eens 13 euro lappen voor een nieuw eiland en eventuele challenges enzo.

  Heb me er best mee vermaakt, maar na alle challenges te hebben voltooid (met moeite), ben je er ook wel klaar mee.

 • Toen ik de prijs zag, kreeg ik even een krop in de keel.

  Een beetje duur vind ik…

 • Al die betalende packs zijn in totaal al duurder dan de game zelf! Wel goed dat ze de game blijven ondersteunen, tja een DLC voor de echte fans mij kon de game niet overtuigen, nauwelijks mee gespeeld.

 • Stelletje ondankbare krengen -.-  Als je ziet wat Critereon al allemaal voor ons gedaan heeft in de vorm van de enorm veel GRATIS dlc. Is het niet meer dan logisch dat we af en toe ook moeten betalen. Critereon is een voorbeeld voor 90% voor de ontwikkelaars en dan hebben jullie het lef om ze af te kraken omdat je geld moet betalen voor een DLC?? ga jezelf eens heel snel schamen!…  En 12,99 euro? ik had liever een \"normale\" prijs van 9,99 gezien maar zal die 3 extra euro met alle liefde neerleggen.


 • meeste content was gratis? zijn ze niet goed ofzo? 1 update is gratis geweest en de rest was flink neertellen!  Ik koop hem toch maar wel, maar vind het erg jammer dat het nu weer 1000 punten moet kosten… Hoplijk heb ik nog genoeg punten over.  EDIT: Gelukkig nog 1300 punten over… Anders had ik hem echt voorbij laten gaan.


 • @ Ikkes en Eriador,

  Hehe eindelijk wat mensen die het kunnen waarderen, dit spel komt uit 2007 en heeft het dus 2 jaar goed volgehouden met veel GRATIS contend. Bovendien wordt het steeds goed geupdate en heeft het een zeer goede community. Ik snap niet dat ze zeiken dat het te duur is want alles was gratis tot en met 2008 (Bikes en Cars en verranderingen in de omgeving). Ik zou er zelfs 20 euro voor betalen net als veel andere mensen!

 • @ Transfixer

  Hoezo eerste update was gratis ? alles was gratis voor meer dan een jaar, vind het best dat ze dr nu eens wat geld voor vragen, btw je hoeft het niet te halen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren