1. FIFA 12 (X360)

FIFA 12 (X360)

Ieder jaar komen er minstens 2 voetbalgames uit: FIFA en PES. Ieder jaar worden ze vergeleken en komt het er op uit dat het om je eigen mening gaat en ieder jaar kopen Rob, gezworen game maat, en ik op de release dag FIFA. Dit jaar was het de 2012 editie.

Lay-out

Dit jaar stelde EA mij teleur in de eerste seconden dat ik het doosje in mijn handen had. Dit was omdat Fifa 12 precies dezelfde voetballers op de voorkant heeft als Fifa 11. Dat het geen Nederlanders of Belgen zijn vind ik ook erg jammer, want het is natuurlijk leuk als je idool op je favoriete voetbalgame staat. De eerste seconden dat het spel in mijn Xbox zat maakte EA het weer goed, een mooi en handig menu. In het meu heb je onderin een balk met allemaal gamemodes als career en online. Daarboven zie je je eigen speler of favoriete speler. Als je iets opent zie je dat persoon een gruwelijk trucje doen.  

Menu Fifa 12                       

Gameplay

In een game is het altijd belangrijk dat het leuk is en lekker wegspeelt. Bij een vervolg game is het altijd belangrijk dat het nieuw aanvoelt en innovatief is. (zoals Call of Duty ). EA heeft dit goed in de oren geknoopt en komt met een aantal vernieuwingen. Zo hebben ze verdedigen, aanvallen én het op je bek gaan verbeterd. Ze introduceren ze dit als een modernere versie van de heilige drie-eenheid. Want door het vernieuwde verdedigings-systeem is verdedigen lastig aan te leren, maar als je het kan is het wel beter. Als daar niks tegenover stond, was aanvallen (voor mij) te lastig. Daarom hebben ze ook het precision dribbling toegevoegd, In Zwolle ook wel stilstaan-met-perfecte-balcontrole genoemd, hiermee kun je eventjes wachten op een overlappende middenvelder, de bal vasthouden zodat er meer mensen voorstaan en zorgen dat je onvoorspelbaarder wordt voor de tegenstander. Het vallen is samen met blessures vele malen realistischer geworden. Met het nieuwe systeem wordt er perfect geanalyseerd hoe je hoort te vallen en wordt dit ook goed uitgevoerd. Daardoor worden fysieke duels eerlijker uitgevochten.

Het veld

Als je eenmaal begonnen bent met Fifa en gewend bent aan de vernieuwingen valt je nog iets op. Het camera standpunt is veranderd. De nieuwe camera hoek verschilt per wedstrijd maar een gelijkenis is dat het meer van bovenaf is, waardoor je meer overzicht hebt over het veld. Ook hebben ze de graphics wat opgepoetst en ziet alles er wat mooier uit.                   

Veld overzicht

Manager mode

Net zoals in elke Fifa heeft dit spel een carrière modus. dit deel heeft daarin sterke verbeteringen en veranderingen gekregen. Zo hebben spelers opeens emoties en zullen ze klagen bij weinig speeltijd en geven hun vorm aan. Een zwaar minpunt aan Fifa 11 was het slechte scoutingsysteem en dat talentjes niet snel groeiden. Dit is succesvol aangepast. Bij het scouten heb je drie scouts die je erop uit kunt sturen, de scouts zoeken in een land naar keuze naar spelers en doen daar iedere maand verslag van. De spelers kunnen van 14 tot 16 jaar oud gescout worden. Als je zo'n speler contracteerd komen ze in een jeugdteam, waar ze voetballen tot jij ze een profcontract geeft. Dat kan pas vanaf 16 jaar, dus dat betekent dat je met 14-jarige 2 seizoenen moet wachten voor je ze kan inzetten. Maar als je ze eenmaal hebt in de selectie en regelmatig opstelt groeit de kwaliteit van de spelers gestaag. Als je vaak je toekomstige sterren opstelt moeten er andere spelers in de wissel staan. De wisselspelers kunnen klagen over te weinig speeltijd en aangeven of ze in de wissel willen.(bijv. als ze moe zijn). Zelf vind ik dit fijn werken want ik hoef minder onnodig werk te doen.

Overige modi

Naast de manager mode heeft FIFA ook andere modus: Ultimate team en Be a pro bijvoorbeeld. Ultimate team is een soort van trading-card-game. Het enige verschil is dat je met de verzamelde spelers ook wedstrijden kunt spelen. In die wedstrijden verdien je geld, waarmee je spelers en andere voetbalbenodigdheden kun kopen. Beetje jammer is dat je dit ook kunt doen met echt geld, waardoor het online gedeelte goed verpest is. Gelukkig is de Be a pro mode niet verpest want iets wat je niet verandert, verpest je ook niet. Je bent gewoon 1 speler in een elftal die zich naar de top werkt. Klinkt simpel, is het ook. Maar wel leuk.

Conclusie en beoordeling

Een goede game die fris oogt en fijn speelt. Maar door de vele vernieuwingen is het wel even wennen.
9,9
Score
99
Score: 100
 • Pluspunten
 • - nieuwe menu's
 • - de drie-eenheid verbeteringen
 • - camera hoek
 • - spelers emotie's
 • Minpunten
 • - echt geld bij ultimate team
 • - lelijk doosje
 • - wennen aan de game

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zal wel aan mij liggen. Maar heb zo gevoel dat er langzaam weer een stroom MMO's komen..

 • Neverwinter Nights _O_  Één van de beste RPG's ooit, feit.

 • Neverwinter Nights = Heilig

  Cryptic = Heilig

  Heilig = Vette game

 • haha. is cryptic al met 3, 4? mmo's bezig.

 • Ik vrees dat ze nu iet té veel hooi op hun vork nemen… 2011 willen ze het al op de markt brengen. Als ze er dan nog maar net mee gestart zijn, gaat dit wel een krap project worden lijkt me, ook al omdat ze met 2 andere MMO's bezig zijn…

 • De ironie is dat we al vanaf medio 2006 een tiental aankondigingen hebben gekregen van mmo's voor op de console, maar hoeveel hebben we er nu echt gehad?

 • N…W…N ? :D

  *kwijl*

 • Dan is cryptic met 3 MMO's bezig lol. Hopelijk worden ze heel goed met MMO's, dan kunnen we nog goeie WoW-beaters verwachten, mja ik ga weer WoW spelen später :p

 • Alweer een MMO …

 • Hmm ik weet niet of dit een goede move is. NWN en NWN2 waren juist uniek in het feit dat er *heel* veel content door fans is gemaakt, en je met een DM kan spelen.

  Een MMO betekent dat de developer content moet leveren (dan zit je dus lang op nieuwe patches te wachten voor nieuwe verhalen… en grinden/farmen haalt het hele D&D gevoel weg) en geen DM meer (dus veel minder interactie).  Dus slechte keus. Maar goed, met NWN2 kan je je nog steeds prima vermaken…

 • Neverwinter Nights _O_! Mij lijkt het in ieder geval wel vet. Alleen het nadeel is wel dat keuzes die je maakt en evil/good er dan misschien niet inzitten..

 • Niet doen word geen succes…

  ik geef alleen star wars mmo een kans verder zie ik het somber in voor mmo's

 • Ik hoop dat het iets gaat worden maar ik denk dat het zoals andere pogingen sneuvelt

 • ^ Zoals boven, de NWN serie is supergaaf, maar zal als MMO wel weer floppen.. Het zal iig wel wat van z'n singleplayer charmes gaan verliezen ben ik bang..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren