1. Aliens: Infestation (NDS)

Aliens: Infestation (NDS)

De 3DS mag dan acht maanden geleden gelanceerd zijn, maar diens voorganger de DS kan met een goed gevoel terugkijken op jaar 2011. Het apparaat mocht nog één keer een ererondje lopen en kon dit doen met nog een aantal puike titels. Nu echter het einde van het jaar in zicht is, lijkt het toch echt game over te zijn voor Nintendo’s meest succesvolle handheld ooit. Toch brengt Sega stiekem een nieuwe game uit die gebaseerd is op de Alien-films, Aliens Infestation. Games gebaseerd op films en zeker voor handhelds vallen normaliter in de categorie linke soep, maar Infestation is een prettig uitzondering. Dus wees blij DS, het is nog lang niet “GAME OVER MAN!”

Liefhebbers van games zoals Metroid en Castlevania moeten nu zeker hun oren gaan spitsen, aangezien het duidelijk is dat ontwikkelaar Way Forward met een schuin oog heeft gekeken naar die titels. Fans van de bovenstaande series zullen dan absoluut geen miskoop begaan met betrekking tot Infestations. Zelfs als je geen fan bent van de filmreeks kan Infestation prima op eigen benen staan. Het idee is simpel: de game is in feite een 2D side-scroller die sterk doet denken aan de 2D Metroid en DS Castlevania titels. Het is de bedoeling om langzaam meer te ontdekken van de verschillende gebieden die de speler aandoet. Zo nu en dan moeten er alternatieve paden bewandeld worden en jawel, het is ook nodig om te backtracken. Ondertussen moet de speler nieuwe upgrades vinden in de vorm van wapens, upgrades en voorwerpen die je toegang verschaffen naar een nieuw gebied. Tot zover de overeenkomsten met de twee oudgedienden.

Wat Infestations duidelijk anders maakt is de moeilijkheidsgraad. Een kleine waarschuwing vooraf dan ook: deze titel is ouderwets lastig. Het zijn niet alleen de Xenomorphs of de Facehuggers die het de speler moeilijk maken, maar vooral het feit dat teamleden dood blijven wanneer ze in de strijd gedood worden. Aan het begin van de game maakt de speler kennis met vier mariniers, die het tijdens een eerste playthrough waarschijnlijk geen van allen zullen overleven. Dat zal sommigen niet aanspreken, maar tijdens het onderzoeken van de omgeving komt de speler andere mariniers tegen die ze aan hun team kunnen toevoegen. Zie deze mariniers als extra levens. Tenminste, als er op dat moment plek is voor hen. Hierdoor wordt er wel een bepaalde spanning opgebouwd die bij vlagen doet denken aan het horror-genre. De Aliens in kwestie zijn niet zozeer eng, maar doordat ze de speler makkelijk pijn kunnen doen, is het oppassen geblazen. In dat opzicht heeft Way Forward de Alien-vibe prima kunnen overbrengen naar de DS.

Het blijft uiteindelijk een actie game met wat platform elementen, waar wel een kink in de kabel te vinden valt. Infestations speelt lekker weg, maar diens controlls zijn bij lange niet zo soepel als die van Metroid of Castlevania. Vooral schuin omhoog of omlaag schieten is een crime te noemen. Xenomorphs kruipen soms op het plafond en dan is het best wel eens lastig om te schieten op dat ruimtetuig. Niet alleen dan vormt het een probleem, maar tijdens eindbaas-gevechten vormt het wederom een obstakel. Er moet gericht worden op de borstkas van de eindbazen, maar doordat schuin richten moeilijk genoeg is, hebben de eindbazen alle tijd van de wereld om veel schade toe te brengen aan de mariniers. Op die manier raakt de speler al gauw een aantal mariniers kwijt. Nu is het niet zo dat het alleen aan de besturing ligt, maar de eindbazen in Infestation zijn abominabel slecht. Ze zijn ontzettend sterk, hebben een herhalend aanvalspatroon en dankzij het probleem van hierboven kunnen ze tijdens een gevecht eenvoudig twee mariniers uitschakelen. Er is een verschil tussen goede/uitdagende eindbazen of gewoon slecht geprogrammeerd. In dit geval is het dat laatste.

Laat dat je niet afschrikken, want desondanks is Infestations absoluut de moeite waard. De eindbazen nemen maar een klein gedeelte van de game in beslag en kunnen over het hoofd gezien worden omdat de rest wel zo goed in elkaar zit. De besturing zal vooral tijd kosten, maar eenmaal onder de knie is het lastig om de game weg te leggen. Vooral wanneer de ren-knop wordt ontdekt, dan zal het niet lang meer duren of de speler ramt zich er in no-time door heen. Nu is het wel zo dat in principe de Metroid en Castlevania titels vrij snel zijn uit te spelen, maar ondanks dat overheerst het gevoel dat de game te snel voorbij is gegaan. Het kan ook als een positief punt gezien worden, aangezien Infestation zich prima leent voor een goede speedrun. Na een uur of tien is het echter allemaal voorbij en meer valt er dan niet te zien. Voor de fans is er nog wel een grappige minigame te spelen, namelijk Bishop’s knifetrick uit Aliens. Maar dat zal de speelduur niet dusdanig oprekken.

Conclusie en beoordeling

Het is echt jammer dat Way Forward zich er zo gemakkelijk van af heeft gemaakt op dat gebied. Nu is het niet zo dat de algehele ervaring hierdoor slechter wordt, (het tegenover gestelde juist!) maar het is gewoon zo jammer. Met iets meer “finetuning” had Infestations een klassieker kunnen worden in de winter van het leven van de DS. Nu is het gewoon een hele leuke Metroidvania-kloon. En natuurlijk een uitstekende Aliens game, die de filmreeks eer aan doet.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Toffe Metroidvania kloon
 • 2D graphics
 • Goed gebruik van de Aliens franchise
 • Minpunten
 • Besturing had soepeler gekund
 • Slechte eindbazen
 • Te snel voorbij

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jaja klootzak hoort gewoon by je marketing tactic.. net oftie niet bly is met al die xtra sony aand8…..

 • Slechtst geheim gehouden nummer 2 na de PSP Go :'D

 • PS3 is zo goed genoeg en mooi :)

 • verhaal? :S

 • Lol wrom kleiner..

  Maak m eerst maar eens goedkoper…

 • Ik snap het ook wel: als mensen denken dat er binnenkort een nieuwe PS3 aankomt, zullen ze hun aankopen iets langer uitstellen. En dat is natuurlijk weer slecht voor Sony's verkoopcijfers.

 • ja maja.. sinds wanneer geloofd men fotos uit een CHINEESE fabriek. Volgens mij hadden de chinesen ook een eigen soort Wii gemaakt..

 • PS3 is zo goed genoeg en mooi :)

 • tja hij heeft wel gelijk dat je vooral moet focussen op wat er 'officieel' wordt uitgebracht maar wat hij verder zegt vind ik allemaal maar heel erg vaag klinken.

  btw de ps3 is toch al goed zo.

 • Hopelijk daalt de grote dan in prijs!

  Kwil zooooo graag een ps3

 • HET verhaal van Sony??? die gozer moet eens niet zo lullen…wet je hoe vaak Sony een verhaal ophangt en dan later blijkt het verhaal van Sony niet waar te zijn…Meestal in de trend dat ze roddels ontkrachten en dat die roddels dan uiteindelijk waar blijken te zijn….

  Weet niet waarom die gozer zich zo opwind…gewoon opzouten en terug aan het werk…

 • What the hell? Geruchten zijn toch ook niet altijd waar?

  Bedoelt hij ons nou te zeggen dat… ja… wat probeert ie eigenlijk te zeggen lol, dat we niet naar geruchten moeten kijken omdat sony een andere strategie heeft? Watefack heeft dat dn met elkaar te maken? Boeieee PS3 ftw :D

 • Volgens mij probeert ie te zeggen dat Sony zo'n briljante strategie heeft dat er straks meer PS3's worden verkocht dan Wii's en DSi's bij elkaar.

  Ben benieuwd…

 • Hij is gewoon teleurgesteld dat zijn grote aankondiging al ontdekt is door de rest van de wereld.

 • Wat een zeikbeer. Dan kondig het aan ;p

 • kondig het gwn aan en maak de ps3 goedkoper dan verkoopt hij als een trein

 • Laat maar komen die ps3 slime :P

 • doe er eens 100 euro af ouwe zeurkous

 • Nog even de gemoederen proberen te bedaren om vervolgens alsnog met een PS3-Slim aan te komen zetten, heel typisch.

 • Hij ontkent de slim versie niet :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren