1. The Elder Scrolls III: Morrowind (PC)

The Elder Scrolls III: Morrowind (PC)

Je hebt er zowel last als gemak van en je krijgt ze dag in dag uit voorgelegd. Soms zijn ze groot en moeilijk, een andere keer juist klein en maak je ze zonder er bij na te denken. Ook kunnen ze soms enorme gevolgen hebben en belangrijke veranderingen in je toekomst bepalen. Wie nog niet begrepen heeft waar ik het over heb, ik heb het over; keuzes. Want niet alleen in het dagelijks leven maak je keuzes, ook in bepaalde video games is dit een erg belangrijk aspect. Games waarbij jouw keuzes er echt toe doen en ervoor zorgen dat jij de game op je eigen manier speelt. Het derde telg uit The Elder Scrolls serie genaamd morrowind is zo’n game.

 

Want gelijk aan het begin van de game wordt je al in het diepe gegooid. Je wordt wakker gemaakt door een zware bromstem die je vertelt dat je op de plaats van bestemming aangekomen bent. Je opent je ogen en je blijkt in het ruim van een klein schip te staan. De medepassagier en niet de meest trend zettende kleding vraagt je naar je naam. Er volgt een kort dialoog dat wordt onderbroken door de komst van een bewaker. De bewaker verteld je dat je bent aangekomen en dat je met hem mee moet lopen naar de kade. Daar eenmaal aangekomen zul je een aantal persoonsgegevens in moeten vullen. Wanneer je deze zaken hebt vervult kan je avontuur in Morrowind beginnen. Welk avontuur dit gaat worden is aan jou.  

Dit vind ik dan ook gelijk het geweldige aan deze game; het start snel en goed. Geen ellenlange dialogen, geen saaie verplichte tutorial en geen standaard route die je zult moeten volgen. De game begint gewoon met een korte introductie en hoppa, je staat al in de spelwereld. De introductie mag dan kort zijn, uitgebreid is het wel! Je kunt je personage namelijk helemaal naar jouw smaak aanpassen. Het is belangrijk dat je hier van te voren goed over nadenkt. Morrowind is namelijk een rpg dat zich in een fantasie wereld afspeelt. In deze wereld ben jij een ex-gevangene die vrijgelaten is en zijn eigen verhaal zal gaan vervullen. Tijdens je avonturen zul je dan ook veel moeten reizen, vechten en in dialoog moeten gaan met verschillende personages. Je doet er van te voren dan ook wijs aan om te kiezen voor de juiste skills die jou het meest aanspreken. Wil je in deze wereld namelijk bekend staan als de beste dief ooit, dan is een skill voor het dragen van zware pantsers niet zo’n beste keuze. Ook het ras is van invloed op je personage en zijn vaardigheden. Gelukkig zit hier veel variatie in. Zo is er de Nord die goed bestand is tegen de kou, terwijl de Kajit (een katachtig ras) tijdens de nacht beter zicht heeft.

Ben je klaar met het aanmaken van je personage, dan zul je uiteindelijk de laatste deur doorgaan die je toegang biedt tot de spelwereld. Deze spelwereld, kan ik je vertellen, is groot. En met groot bedoel ik gigantisch, er zullen veel spelers zijn die door de grote en complexiteit van deze wereld zijn afgehaakt. Aan het begin zul je dan ook niet precies weten wat je zult gaan doen, of waar je heen zal gaan. Je kunt kiezen om het hoofdverhaal te volgen, of juist je eigen ding te doen. In mijn geval koos ik voor het tweede, ik begon namelijk gewoon te lopen. Zonder echte uitrusting was ik bereid de grote wereld in te trekken en alles op mij af te laten komen. Dat is ook zo prachtig aan dit spel, het nodigt je uit om gewoon op avontuur te gaan en je ding te doen. Doordat je dit doet, zal je verhaal in dit spel vanzelf vorm krijgen. Je zult zelf keuzes (ja hoor daar hebben we ze weer) moeten maken in de dingen die je doet en wilt doen. Het gevoel van vrijheid heb ik tot dan toe nooit eerder meegemaakt in een game. Het is overweldigend en je zult blijven spelen om erachter te komen wat de wereld nog meer te bieden heeft. Je zult je ook goed kunnen identificeren in het personage dat je speelt, want net als voor jou is de wereld ook voor hem nieuw en onbekend.

De vrijheid uit zich ook in de keuze waar je met jouw personage heen wilt in deze wereld. Hiermee bedoel ik de weg die het zal gaan bewandelen, daarbij zowel goed als kwaad. Er zijn namelijk verschillende gildes waar je jezelf bij aan kunt sluiten. Via deze gildes zul je opdrachten krijgen, naarmate je deze vervult zul je in rang stijgen. Uiteindelijk zul je van een groentje veranderen in een echte veteraan die steeds belangrijkere missies krijgt. Je hebt de standaard gildes als de gevechts- en magiegildes. Maar je zult je ook aan kunnen sluiten bij een dievenbende of een donker broederschap dat uitsluitend bestaat uit huurmoordenaars. Het mooie aan de reputatie die je opbouwt binnen de wereld is dat het effect heeft op de inwoners ervan. Ze zullen tegen je opkijken of juist bang voor je zijn. Je zult gehaat of op handen gedragen worden. De keuze is geheel aan jou en je zult merken dat deze voor en nadelen hebben. Zo zullen winkeliers je betere deals geven wanneer je geroemd wordt, maar zul je ook sommige mensen makkelijker om kunnen praten omdat deze een bepaalde angst voor je voelen. Zoals onze Johan altijd zegt; ieder voordeel heb zijn nadeel. Dit gaat volledig op voor deze game.

Daarnaast heeft de game een bepaalde charme die het haalt uit de kleine dingetjes. Zo kun je bijna alle planten en wezens kaalplukken waardoor je ingrediënten verzameld. Deze zul je weer kunnen gebruiken om zelf je eigen drankjes samen te stellen. Het zoeken naar steeds betere wapens, pantsers en artifacts zorgen ook voor een enorme drive om het spel verder te spelen. Je wilt gewoon weten welke schatten in bepaalde kerkers verstopt zitten. Wanneer je iets van onschatbare waarde vindt zorgt dat altijd voor enthousiasme en het gevoel om door te willen spelen. Maar ook bepaalde kleine gebeurtenissen die op je pad komen, zorgen voor simpele maar memorabele momenten. Zo viel er bij mij een man uit de lucht en overleed ter plekke. In het boek dat naast hem neergevallen was kwam ik erachter dat hij een ongeperfectioneerde zweefspreuk had ontdekt. Dit was tevens zijn laatste ontdekking. Ook ontdekte ik midden in de wildernis een lijk van een man, waar na wat onderzoek een groot verhaal vol quests achter bleek te zitten. Kleine dingetjes, maar zeker momenten die je bij blijven.

Deze game biedt verschillende manieren om te vechten. Je kunt bedreven worden in magie of wapens. Maar ook een combinatie van deze twee is een optie. Vecht je met magie, dan is er een ruime keuze aan spreuken. Niet alleen om mee te vechten maar ook om bijvoorbeeld andere mogelijkheden uit te voeren. Denk hierbij aan het lopen over water zoals de bebaarde man uit te bijbel ooit deed, of het zweven door de lucht om bij hoger gelegen gebieden te kunnen komen. Maar ook het vechten met wapens biedt meer dan genoeg variatie. Zo kun je vechten met bijlen, messen of juist grote zwaarden. Ook bevatten sommige wapens magie, waardoor deze sterker zullen zijn tegen bepaalde wezens. Maar ook het zelf aanpassen van wapens is mogelijk. Het vechten is niet echt op een prettige manier uitgewerkt. Wanneer je nog niet erg veel ervaring met een wapen hebt, zullen je slagen of schoten namelijk vaak missen. Je loopt dan op een vijand in te rammen terwijl maar paar van de vele slagen het doel bereiken. Vaak geeft dit je het gevoel in de lucht te slaan waardoor het realisme en impact van de gevechten wat verloren gaat. Ook zul je na een tijd moe worden van het continu klikken op de knop van je muis zonder dat het echt wat uithaalt. Het brengt een bepaalde geluksfactor met zich mee dat het plezier in het vechten kan belemmeren. Het ligt er echter ook aan hoe je de game speelt. Je kunt namelijk kiezen om de game in derde persoon of eerste persoon te spelen. Oftewel, je camera staat achter het personage of je kiest ervoor om door diens ogen te kijken. Het eerste persoonsperspectief werkt overzichtelijk en goed, je overziet alles vanuit een oogpunt zoals we deze uit shooters kennen. Het derde persoon is duidelijk een mindere toevoeging, het is leuk om je personage in actie te zien maar het spelen wordt er niet gemakkelijker door gemaakt.

De wereld van Morrowind is dus enorm en bestaat uit veel verschillende gebieden. Er zijn een tal van verschillende steden en dorpjes waar genoeg te doen is. Ook kent de game een grote variatie aan verschillende gebieden en plaatsen om te bezoeken. Er zijn veel plaatsen waar je gewoon even stil blijft staan om te kijken naar wat er allemaal te zien is. Met de spelwereld zit het dus allemaal wel goed, maar toch kent het wel wat minpunten die het geheel voor mij toch wat naar beneden haalt. Op de eerder genoemde plaatsen na is het is namelijk niet de meest boeiend spelwereld om te zien. Wanneer ik aan Morrowind denk, denk ik automatisch aan grauwe omgevingen en mist. Je zicht in deze game is zelfs op de hoogste instellingen nog steeds niet erg ver, waardoor de wereld wordt afgeschermd met een mistige waas. Ook het kleurpallet is erg flets en weet er nooit echt uit te springen. Alle gebieden die zich binnen in een ruimte begeven zijn daarentegen een stuk toffer. Huizen, grotten en kerkers hebben allemaal hun eigen sfeer en deze zijn een stuk interessanter en aanschouwelijker dan de overige spelwereld. Over het algemeen ben ik wel erg te spreken over het algemene ontwerp van deze game. Alles heeft zijn eigen unieke stijl en wanneer je deze game speelt, weet je dat je met een The Elders Scrolls game te maken hebt.

Ik zou een heel boekwerk kunnen schrijven over deze game. Want er valt zo enorm veel te beleven in dat ik niet ieder aspect heb kunnen benaderen. De game is enorm goed in wat het doet en je zult er dan ook vele uren in kwijt kunnen. Ben je gek op games waarin je de vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt en is fantasie je ding, geef dan dit oude pareltje eens een kans

Conclusie en beoordeling

Morrowind is een spel dat vrij uniek is in zijn soort. De wereld is enorm en de mogelijkheden eindeloos. De sfeer en de setting die de makers hebben neergezet is boeiend en geloofwaardig. Het spel zuigt je op en laat je niet meer los. Het doet zoveel meer dan dat andere spellen in dit genre doen. De game biedt je een complete ervaring vol memorabele momenten waar je met plezier op terug zult kijken. In mijn ogen is dit nog steeds de beste rpg ooit gemaakt. Een uitspraak die ik niet snel doe.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • - enorme boeiende wereld.
 • - keuzes, keuzes, keuzes...
 • - kies je eigen speelstijl.
 • - replaywaarde.
 • - heeft grafisch zijn charme.
 • - er is enorm veel te doen!
 • Minpunten
 • - De vrije wereld oogt grauw en saai.
 • - combat had beter gekund.
 • - kan voor sommige spelers te overweldigend zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • But I'll feel better when we sign something and the checks start coming.

  ook zo lekker eerlijk :-) ben benieuwd welke uitgever de nootjes heeft

 • Ik hoop dat Rockstar de ballen heeft deze game op te pakken. Het is daar nogal rustig sinds het Manhunt 2 probleem, dus dit zou een leuke nieuwe zijn om uit te geven :D

 • Ja inderdaad =P

  Laat Rock* het maar opknappen =)

 • Hopelijk komt er snel een nieuwe uitgever!

 • Hier komt vast en zeker wel een uitgever voor. Daar ben ik van overtuigd.

 • gewoon zelf gaan uitgeven dmv digitale distributie

  kost geen drol, je vangt zelf meer doekoe's, en je kan lekker zelf je prijs bepalen.  ik zeg doen!

 • Hmm.. deze game lijkt mij wel vet om te spelen. Zou me graag beetje willen inleven in het leven daaroo, als het een beetje een realistische kijk heeft dan.

 • Ik heb ook niks tegen deze game, vind dat ze niet zo moeilijk moeten doen.

 • ok, maar hoe willen ze het zo realistisch mogelijk maken als het Third Person is? ik heb tot nu toe alleen James Bond in third person egspeeld en Socom, voor mij is het toch het realistisch' als je vanuit je personage kijkt…  @fred6er

  make my day ( heb een hekel aan die reclame xD van '' Nederland Energie'')

 • Ik vind het best ok, laat maar die andere mensen zeiken, ze zeiken over alles …

 • Mij lijkt het teringvet, een shooter in Irak.

 • Het is en blijft een game ,caberatiers maken toch ook racistische opmerkingen enzo en dat kan omdat het erbij hoort ,je moet het met een knipoog nemen net zoals deze game het hoort erbij maar dat is mijn mening erover ongetwijfeld zijn er mensen het niet met me eens .  Ik denk juist dat het de sfeer in de game ten goede komt omdat het nog zo vers is .Kan niet wachten !

 • Ben benieuwd wie het lef heeft om de game te gaan uitgeven!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren