1. Batman: Arkham City (X360)

Batman: Arkham City (X360)

Twee jaar geleden wist Rocksteady ons allemaal te verrassen met het ijzersterke Batman Arkham Asylum. Deze ontwikkelaar liet zien dat het wel degelijk mogelijk is om een goede superheldengame te maken. Onlangs is Batman Arkham City uitgekomen. En deze game is zowaar nog mooier en groter dan zijn voorganger.

Het verhaal begint ongeveer één jaar na Arkham Asylum. Bij gebrek aan een goede plek om alle gevangenen te herbergen, worden de criminelen ondergebracht in een oud gedeelte van Gotham City, Arkham City genaamd. Dit op initiatief van Quincy Sharp, die inmiddels burgemeester van Gotham is geworden. Aan het roer van deze mega gevangenis staat de mysterieuze Dr. Strange, die er zo zijn eigen praktijken op nahoudt. Bruce Wayne wordt door deze Dr. Strange gevangen genomen en dient zich tussen al deze criminelen en de welbekende superschurken als The Joker en Two Face staande te houden.

Wat als eerste opvalt, is de spelwereld, die ongeveer vijf maal groter is dan zijn voorganger. Ook speelt het verhaal zich vooral buiten af. Arkham City is prachtig weergegeven en de vele gebouwen bieden de mogelijkheid om te zweven en optimaal gebruik te maken van de batclaw. Als Batman ben je al voorzien van een aantal standaard gadgets die je, naarmate je in level stijgt, kan upgraden en uitbreiden. Dit is geen overbodige luxe, want je tegenstanders zijn voorzien van allerlei (dodelijke) wapens en bescherming.

Het combat systeem staat als een huis en maakt het bijzonder aangenaam om een groepje criminelen in elkaar te rossen. Hier staan de timing en de counter centraal, dit om een zo lang mogelijke strike te maken, wat weer extra experience points oplevert. De combo takedowns zijn ook erg tof en gevarieerd en kun je na een strike van een aantal rake, uitgedeelde klappen toepassen op je vijand. Deze zijn met de eerder genoemde experience punten uit te breiden. Als een idioot de x toets indrukken, wordt afgestraft, button bashing staat niet garant voor een perfecte strike. Je moet je aanval zorgvuldig uitvoeren en counteren is erg belangrijk.

Hoewel de story missies worden benadrukt door schurken als Joker en Pinguïn, zijn er genoeg andere karakters uit het Batman universum te vinden. Die kom je tegen door de verschillende zijmissies te spelen. Zo neem je het op tegen een heel scala van karakters, waarbij de missie van de ene net wat beter is uitgewerkt dan bij de andere. Dat is wellicht een puntje van kritiek, aangezien de aandacht over zo veel superschurken verdeeld moet worden.

Ook The Riddler is goed vertegenwoordigd in deze game, er zijn 400 (!) raadsels en trofeeën te bemachtigen. Erg leuk bedacht, al is het wel heel erg veel allemaal. Behoudens dat, zijn deze niet bijzonder moeilijk op te lossen en komt de herhaling van zetten al gauw om de hoek kijken. Dit had wel wat minder gemogen.

Naast Batman kun je ook als Catwoman aan de slag, welke DLC bij iedere nieuwe game gegeven wordt. Deze dame heeft haar eigen arsenaal aan wapens, moves en missies, wat een aangename afwisseling is op de verhaallijn van Batman. Dit verhaal wordt op een leuke manier ingeweven in het hoofdverhaal. En ook het combat systeem is aangepast op de sierlijkheid van Catwoman.

De challenges zijn ook weer terug. Deze kunnen nu zowel met Batman als Catwoman worden uitgevoerd en kunnen de predator challenges slechts 3x herhaald worden, wat de behoefte aan het perfect uitvoeren alleen maar vergroot. Na de story missies ben je hier nog wel een aantal uurtjes zoet mee. Mocht je daarna nog niet uitgespeeld zijn, kun je de game op “new game plus” gaan spelen. Hierbij moet je alles uit de kast halen, aangezien de vijanden een stuk lastiger te verslaan zijn en ook de counter icoontjes niet zichtbaar zijn

Conclusie en beoordeling

Al met al is deze game een topper. Het verhaal is sterk, de graphics en animaties zijn een lust voor het oog, de voiceacting is van zeer hoog niveau en ook voor mensen die weinig of geen Batman achtergrond hebben, is het een toffe game geworden. De hoeveelheid schurken en raadsels hadden misschien wat minder gemogen, maar daar is wat betreft minpunten alles mee gezegd.
9,5
Score
95
Score: 95
  • Pluspunten
  • Schitterende graphics
  • Perfect werkend combat systeem
  • Veel toffe zijmissies
  • Batman!
  • Minpunten
  • Hoeveelheid riddles wel erg aan de hoge kant.
  • Niet elke superschurk krijgt evenveel aandacht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren