1. The Dark Spire (NDS)

The Dark Spire (NDS)

De westerse RPG is in de loop der jaren (zeg gerust decennia) behoorlijk vooruitgegaan. Games zoals Mass Effect 1 en 2, Fallout 3 en The Elder Scrolls-serie leggen de lat hoog qua grafische hoogstandjes en gameplay. Een stap terug doen op het gebied van graphics en gameplay vergeleken met eerder genoemde games is dan ook eerder een trieste poging stoffige tijden te doen herleven dan een dapper “de games van vroeger zijn ook nu nog leuk”-argument. Toch wordt dit soms wel op effectieve wijze gedaan, en met name Atlus beheerst de techniek om succesvol vroeger naar nu te brengen tot in de puntjes. Zo hebben we al drie uitstekende Etrian Odyssey games op de DS mogen ontvangen, is de fantastische Megaten-serie met Strange Journey terug gegaan naar zijn first-person dungeon crawling roots op diezelfde DS en heeft de PSP de door Acquire ontwikkelde Class of Heroes mogen ontvangen. En dan is daar The Dark Spire, een game die nog meer dan bovengenoemde game een gooi naar “zo was het vroeger” doet. Ontwikkeld door Succes en gepubliceerd door Atlus is een terugkeer naar de jaren '80, toch het gouden tijdperk voor dungeon crawlers, nog nooit zo moeilijk maar wel leuk geweest.

Het eerste wat je denkt wanneer je begint met The Dark Spire is: dit is Wizardry, en persoonlijk vind ik dat te gek, want ik hou echt zielsveel van Wizardry. Voor diegenen die niet bekend zijn met deze game: het is in feite de grondlegger van first person dungeon crawling, waarbij je op avontuur gaat in enorme labyrinten vol met allerlei gevaren. Etrian Odyssey en Class of Heroes mogen dan qua presentatie lijken op Wizardry, The Dark Spire doet hier nog eens enkele scheppen bovenop. Toch is de game meer dan een simpele kopie. Aan het begin van de game maak je eerst enkele personages aan waarmee je een party vormt. Hierbij kun je kiezen uit diverse rassen en ideologieën. Deze bepalen of party-members goed met elkaar functioneren in een team, alsmede wat voor magie ze kunnen leren en wat voor skills ze kunnen gebruiken. Na een korte introductie tot de spelwereld, hoe te vechten en wat jouw taak is (“een grote boze tovenaar heeft de ketting van de koningin gejat die schijnbaar magisch is en bevindt zich nu in een duistere toren genaamd The Dark Spire. Versla de tovenaar.”) mag je meteen aan de slag. En zo begint een constante heenreis naar de toren, en een terugreis naar het stadje waar zich de guild bevind waartoe je behoort en waar je kunt rusten en items kunt kopen.

In de toren zelf is het oppassen geblazen. Elk gevecht kan een zekere dood tot gevolg hebben, zeker aan het begin van de game. Wanneer je rondloopt in het labyrint worden de plekken waar je al bent geweest bijgehouden op een kaart. Je positie zelf staat echter niet op de kaart, dus is het zaak zelf bij te houden waar je je precies bevindt zodat je tijdig terug kunt gaan naar het stadje om te rusten. Om de zoveel stappen wordt je aangevallen en dan laat The Dark Spire zien meer te zijn dan een simpele Wizardry-kopie. Tijdens gevechten zijn de acties die je per party-member kunt kiezen afhankelijk van hun klasse. Een priest is bijvoorbeeld geen held in fysieke aanvallen, maar kan wel party-members healen en later ook magische aanvallen uitvoeren op tegenstanders. Het is dus zaak om de eigen party goed uit te balanceren. In het begin pakte ik dit helemaal verkeerd aan waardoor ik continu afgeslacht werd. Maar door veel verschillende rastypes en klassen te proberen heb ik uiteindelijk een leuk uitgebalanceerd team op maat gesneden naar mijn persoonlijke voorkeuren waarmee het labyrint doorkruisen stukken makkelijker en leuker wordt. Als de game het je moeilijk maakt: geef niet onmiddellijk op, want het wordt alleen maar leuker! Zeker later in de game, wanneer je verschillende klassen kan combineren, ontdek je dat de game veelzijdiger is dan deze lijkt. Tijdens gevechten kun je verschillende tactische keuzes maken. Naast standaard fysieke en magische aanvallen is het mogelijk om genoemde aanvallen ietwat aan te passen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je fysieke aanval snel uit te voeren waardoor de kans groter is dat de tegenstander deze niet kan blocken, maar de kans ook groter is dat deze mist. Wanneer je deze aanval juist preciezer uitvoert is deze veel langzamer, maar richt ook meer schade aan. De gehele game door krijgt de speler steeds weer deze keuzes voor zijn of haar kiezen, wat veel mogelijkheden tot tactiek geeft.

Zodra je wat geld hebt verdiend met het verslaan van vijanden en hiermee wat betere wapens en armour hebt aangeschaft in het stadje wordt het tijd om wat quests te gaan doen. Bij de guild worden regelmatig quests afgeleverd die je kan aannemen om geld en items mee te verdienen. Dan wordt het saaie labyrint met nauwe gangetjes en lege kamers opeens een stuk levendiger. Zo zijn er quests waarbij je items uit het labyrint moet halen, graffiti van een muur moet verwijderen, op zoek moet gaan naar bepaalde personages of een bepaald aantal van een type tegenstander moet verslaan. Aangezien de toren uit ongeveer 9 verdiepingen bestaat is wat afwisseling door middel van quests behoorlijk welkom. De quests zijn stuk voor stuk veelzijdig en laten je spelenderwijs meer en meer van het labyrint ontdekken.

Wat minder leuk is, zijn de mechanieken die de game gebruikt tijdens gevechten en om je te laten levelen. Jouw partymembers hebben een zogenaamde armour class (AC) en de hoeveelheid AC bepaald hoeveel schade je oploopt door vijandelijke aanvallen. Hier komt een geluksfactor bij kijken, de in Dungeons & Dragons-kringen welbekende “dice rolls”, oftewel: het gooien van dobbelstenen, Bij gevechten wordt de hoeveelheid schade bepaald door de dice roll aangevuld met de hoeveelheid AC die een karakter heeft. Kortom, hoe lager je AC, hoe beter, omdat dat de hoeveelheid schade beperkt. Het verlagen van je AC doe je door bepaalde armour wel of niet te dragen, of door het gebruik van bepaalde spells. Wanneer je een vijand hebt verslagen ontvang je experience points (EP), en deze EP kun je bij de guild inwisselen om bijvoorbeeld skills of magic te leren, je klasse level te verhogen of bepaalde stats te verbeteren. Hoezeer bepaalde stats verhogen zijn echter ook weer afhankelijk van dice rolls. Nu is dit probleem makkelijk op te lossen door de game te saven voordat je EP inwisselt bij de guild maar het voelt onnodig omslachtig. Het was leuker geweest wanneer ze de stat groei van karakters hadden gefixeerd rondom het ras, de klasse en de ideologie van het karakter in plaats van de randomisatie die nu het levelen enigszins verpest. Hoewel het bij de moeilijkheidsraad (en de oubolligheid!) van de game past voelt het overbodig aangezien de game van zichzelf al redelijk zwaar is.

De irritatie van de dice rolls zijn trouwens snel vergeten wanneer je je weer op avontuur richting labyrint begeeft. Visueel en muzikaal is de game namelijk niet minder dan bijzonder te noemen. Hoewel gevechtschermen en personages statisch worden afgebeeld en het labyrint nogal statisch aanvoelt is het gebruik van kleuren en schaduwen om alles en iedereen kleur te geven in de game verfrissend. Geen anime-achtige toestanden of saaie dwergen en orcs in deze game, maar duistere, abstracte portretten en mysterieus vormgegeven ruimtes. Samen met de frisse vormgeving in de game valt ook de muziek in positieve zin op. Catchy chiptune-achtige deuntjes vergezellen je waar je ook gaat in de game en al snel zullen enkele deuntjes tot op het irritante in je hoofd blijven zitten. Dat je de soundtrack bij de game meegeleverd krijgt helpt daar natuurlijk niet bij. Hij zit dan ook in mijn CD-speler terwijl ik dit schrijf.

Als laatste moet ik natuurlijk de geinige knipoog naar vroeger in de game vermelden. Het is namelijk mogelijk om tijdens het spelen in het settings-menu de audio en de graphics om te toveren naar een 8-bits versie van dezelfde game. Dit betekent dat er niets verandert aan de moeilijkheidsgraad of de inhoud van de game. Het is enkel een old-school deken die over de game gelegd wordt. Daarmee is meteen duidelijk dat Succes ook zelf wel weet waar deze game de mosterd heeft gehaald en deze mogelijkheid als een dikke knipoog in de game heeft gestopt. Als je erover nadenkt is dit alles behalve vreemd. Het IP van Wizardry ligt tegenwoordig in Japanse handen en is daar ook nog steeds zeer populair. Nu heeft The Dark Spire hier in het westen ongetwijfeld slecht verkocht, maar ik ben vast niet de enige die van mening is dat je deze game als RPG-liefhebber in ieder geval eens een keer geprobeerd moet hebben.

Conclusie en beoordeling

The Dark Spire is moeilijk en onvergeeflijk, voelt ouderwets aan en is simpel van opzet. Toch is de game erg leuk voor de durfal die niet bang is om eerst te zweten voordat men winst maakt. Het kost wat tijd en moeite maar de investering van beide betaald zich uiteindelijk uit in een zeer leuke game die je haast doet geloven dat vroeger inderdaad alles beter was.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Leuke visuals
 • Vroeger is soms ook wel leuk
 • Ook moeilijk voor ervaren spelers
 • Minpunten
 • Soms toch iets té moeilijk
 • De dice rolls zijn te oubollig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is wel weer het meest suffe voorbeeld dat je kan bedenken. Uiteraard bedoeld voor ademhalingsoefeningen bij Wii-Fit Plus. Ik zie het liever in een soort survival horror als Eternal Darkness.  Voorbeeld:

  Dat wanneer de spanning toe neemt waardoor je hartslag omhoog gaat, dat er dan nog gekkere dingen gaan gebeuren omdat je sanity level omhoog gaat.

 • Wow! Ik ben zo erg onder de indruk! Als WiiStress hier is ga ik het zeker kopen…

 • bagger -_-\"  ik verwacht hier heeeel weinig van

 • Dat meen je niet!

 • zoals king paul hierboven al zegt, een heel tof hebbeding, maar ze zouden het voor veel nuttigere dingen moeten gebruiken

 • Ik vind dit wel goed, mijn beroep geeft veel stress als programmeur. Er zijn wel veel volwassen mensen die dit kunnen gebruiken. Een volwassen persoon zal dit wel goed begrijpen.

 • Waar halen ze het toch vandaan?

 • Inderdaad, bij horrorgames of bij een metroid game (wordt al gebruikt!) is dit een prima toevoeging…. Maar het is wel al de zoveelste -__-

 • Op zich heeft het mogelijkheden. als je hartslag hoog is zal je eerder buiten adem zijn (hoewel adrenaline niet gemeten kan worden). dat zou vertaald kunnen worden naar een game ;)

 • Sjesus he .. ;l

 • Okee…

  Maar ik heb nog steeds geen idee waar het voor gebruikt gaat worden in games. :S

 • Het is toch triest waar ze de laatste tijd mee komen.

 • het is toch juist vet als je hart sneller gaat kloppen van een game. bijvoorbeeld bij een heel erg spannende race of horror game. ik wil niet alleen maaar rust hebben.

 • dubbel -,-

 • Kom op man, het is een spelcomputer. Om mijn bloedsomloop te weten ga ik wel ergens anders heen.

 • Ik zie weer ff de trailer van Rabbids Go Home voor me.. al die accessoires :P

 • \"De gegevens over je bloedsomloop kunnen bijvoorbeeld vertaald worden naar een spelletje waarbij je op een ritme moet ademhalen, zodat je ademhaling meer tot rust komt.\"  Op ritme ademhalen, wat een vette game :D

 • Ik vind dit nog te weinig informatie; ik wist het al.  Het kan nog meevallen, ik wacht nog een tijdje voordat ik mijn mening geef…

 • misschien meet het je alcoholgehalte in het bloed? Hoe meer alcohol hoe simpeler de game word

 • Hmm hoe kansloos willen ze het maken tegenwoordig?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren