1. The Elder Scrolls V: Skyrim (PC)

The Elder Scrolls V: Skyrim (PC)

Het is nacht. Ik dwaal alleen over de lange, geplaveide weg. De koude noordelijke wind is tot op het bot te voelen. Ik kijk links en zie in de verte het noorderlicht, de vele kleuren flikkeren kalm neer op het nabijgelegen dorpje. Tesamen dansen ze op de horizon. Een fenomeen dat alleen kan voorkomen in het koude Skyrim. Terwijl ik mijn blik weer werp op de weg, zie ik een man verder op. Met mijn hand op het gevest van mijn zwaard loop ik door."Je geld of je leven!" luidt de kreet van de man. Ik bijt op mijn lip, dit gaat niet mooi aflopen. Ik trek mijn zwaard, klaar om mijn tegenstander het hoofd te bieden. Opeens , is de spanning gebroken door een luide, aardschokkende dreun. De bandiet trekt wit weg en zet het op een lopen. Mijn hart klopt met de seconde harder. Ik draai me om en daar staat het. Een draak. Met volle moed luid ik mijn strijd kreet en ren op het beest af. Dit, dames en heren. Kan alleen in Skyrim.

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden sinds het vierde deel van de befaamde Elder Scrolls series uitkwam. Ook ik heb deze gespeeld en jongens, wat was dat een avontuur. De grote wereld, de vele mensen (en beesten!) waarmee je een gesprek mee kan voeren, de spannende quests waarmee je de meest verbasingwekkende plaatsen tegenkwam. Je zult er dan ook niet van staan te kijken dat mijn gespeelde uren met drie cijfertjes genoteerd waren. Ik keek dan ook met smart uit naar het vervolg op het vierde deel, The Elder Scrolls V: Skyrim. 11 November 2011 was het dan eindelijk zover. Skyrim is gearriveerd en de hele wereld heeft zich er op voorbereidt om dit prachtstuk van Bethesda te spelen. Maar zijn al de gemaakte beloftes nou ook waargekomen?

Mijn eerste stappen in Skyrim, nadat ik uit gevangenschap kwam, zijn onvergetelijk. Ik ben helemaal opgegaan in de majestueuse natuur van Skyrim. Ik werd dan ook al gauw afgeleidt door wat er allemaal om me heen was. Dat is dan ook echt iets wat voor mij een RPG goed maakt. Een wereld waar ik uren in kan verdwalen en nieuwe dingen kan ontdekken. Skyrim heeft zo'n wereld en hij voelt geweldig aan. 

Terwijl ik vrolijk door Skyrim heen huppel, erger ik me wel constant steeds aan één specifiek ding. Het menu. Deze voelt aan alsof die alleen voor console is gemaakt en er daarna ook gewoon ingeplakt is voor de PC versie. Zonde. Dat is dan toch een teken geweest van luiheid bij de developer. Vaak als ik een van mijn items wil equippen gebeurt er niks en vervolgens moet ik weer heel dat menu openzetten en dat item weer opzoeken om hem vervolgens dan wel fatsoenlijk in mijn klauwen te zetten. Ik hoop dat ze dat in een toekomstige patch fixen, want ik stoor me er ontzettend aan.

Radiant Story. Een feature waar heel veel nadruk op wegelegd werd. Hoe heeft dat zich nou uitgepakt? Is het echt steeds aan het veranderen op jou spelwijze? Ja en nee. Het spel erkent je vorige besluiten afentoe. Een bewoner van een dorpje kan je herkennen als die ene schurk en zal je naam dan ook vervloeken. Maar er zijn ook dingen, grote dingen, waar helemaal niet naar wordt omgekeken. Ik ga niks spoilen, maar ik heb toch een vrij grote stap gezet in een van de questlines en bijna niemand die ik een steden rond zie lopen zegt er iets van of kijkt er naar om. Wederom zonde, Radiant Story was iets dat groter had kunnen uitpakken, het is goed gedaan op papier. Maar het heeft in mijn ogen niet de beloofde impact op je verhaal.

Ik heb inmiddels alle 'grote' quest lines afgemaakt. Ik heb van de helft genoten en de andere helft was een tikkeltje minder. Ik neem bijvoorbeeld de quest line van de Imperial Legion. Ik heb deze volledig afgerondt en hij voelde totaal niet goed aan. Er werden heel veel elementen herhaald en ik was konstant hetzelfde aan het doen. Het voelde inspiratieloos aan, hoeveel ik me ook er probeerde toe te zetten om het leuk te vinden, het lukte gewoon niet. Dezelfde klacht heb ik met de Companions quest line. Het mist iets wat de Guilds in Oblivion wel hadden en dat is die beloning die je krijgt na het afmaken van een taak. Het voelt anders, je hebt niet echt een duidelijke 'rank' die omhoog gaat. Het voelt allemaal zo ineens. Ineens ben je officier in het leger, ineens word je vertrouwd bij de Companions waar je nog nauwelijks voor wat gedaan hebt. Het ging allemaal te snel, er was geen duidelijke opbouw en dat mis je echt.

Maar er waren ook quest lines waarbij ik met een grote glimlach op mijn gezicht doorheen ging. Een daarvan was de Dark Brotherhood, de groep assasins. Deze was heel goed in elkaar gezet en voelde heerlijk aan net als bij Skyrim's voorganger Oblivion. Vrees niet, ook buiten deze gilde van duistere types zijn er nog vele quests die je voor een hele lange tijd zoet kunnen houden. Bethesda heeft met Skyrim top werk afgeleverd en het spel is dan ook voor mij een persoonlijke Game of the Year.

Conclusie en beoordeling

Wellicht hebben we allemaal door onze opwinding over het spel langs de fouten gekeken, maar al bij al is Skyrim gewoon een top spel. De combat is soepel en voelt goed aan, er zijn hordes quests waar je doorheen kunt struinen en de ambience van het vikingachtige Skyrim is gewoon heerlijk om in op te gaan.
9,9
Score
99
Score: 100
 • Pluspunten
 • Grote, levende wereld
 • Uitdagende dungeons
 • Veel keuzes
 • Interessante karakters
 • Minpunten
 • Radiant Story had meer in kunnen zitten
 • PC onvriendelijk menu
 • Quest lines zijn vrij kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vet

 • hahahhahahahha, Valve krijgt koekie van eigen deeggie

 • lol

 • Ik kan me voorstellen dat Valve niet onder de indruk is. Een hoop mensen ondertekenen zo'n petitie met de hoop dat Valve zal buigen. En dat Valve zal buigen is zeer onwaarschijnlijk. Uiteindelijk zal je zien dat een groot deel van die 25.000 toch nog het spel koopt.

 • Als de game niet de volle mep gaat kosten, dan koop ik hem wel denk.

  Maar vind het wel vervelend, want alle games van valve hebben een grote community en nu is zeker dat L4D1 vroeg dood gaat.

  Dat is erg zonde omdat het een prachtige game is.

 • Ik vind het ook jammer dat deel 2 al een jaartje uitkomt na deel 1 met zo'n nieuwe franchise.

  Met games al Cod boeit het me niet maar dit vind ik zonde.

 • Ik ben een l4d speler vanaf het eerste uur. Maar ik ben juist blij dat er een nieuw deel komt. Ok het is misschien wat vroeg, wat we niet van Valve gewend zijn en van een heleboel andere uitgevers wel.  Toch lijkt het me dat er inderdaad veel nieuwe toevoegingen in gaan zitten die eigenlijk niet in een DLC passen. Bijv. De potten en pannen waar je nu mee kunt meppen, die kun je niet zomaar integreren in een level als je echt gebruik wilt maken van je omgeving, zul je de levels daar op aan moeten passen en ik denk niet dat dat 1,2,3 in een DLC past. Anders krijg je dus een compleet nieuw spel, deel 2:)

  En het is nog lang niet zover, duurt zeker nog tot 17 november. En dan moeten we zien of hij dat wel haalt.  Ben trouwens benieuwd wie Bill gaat vervangen. Zoals ik het heb kunnen zien is Louis breder geworden. Zoey is van kleur veranderd. en Francis heeft een verjongingskuur gehad, of dat is natuurlijk Bill geweest:) • Ach counterstrike 1.6 leeft ook nog steeds ondanks source. Zal wel goedkomen.

 • Ach die gasten kopen het toch wel uiteindelijk

  Dus valve niks vaan aan trekken goedzo

 • @barry bosmuis het is anders met cs, zaten wel wat jaren tussen ;)

  condition zero kwam dan wel na 3 jaar maar dat spel is echt bagger

 • valve is de laatste tijd een beetje stom bezig. Ze zijn altijd een bedrijf dat goede kwaliteit levert en veel fans heeft. maar nu ze ineens zoiets doen bij left 4 dead en ook nog roepen de ps3 niet te gaan ondersteunen. wat op mij overkomt als dat het teveel moeite is verliezen ze wel ineeens een hoop fans. ik hoop niet dat ze zo door gaan.

 • Als er een bedrijf trouw is aan de fans dan is het Valve wel. Bovendien is het een bedrijf dat altijd kwaliteit levert. Ik kan wel ergere dingen verzinnen waarvoor je een boycot kan gaan regelen.

 • @SWfan:

  Ik weet niet of je de trailer goed hebt bekeken maar dit zijn totaal andere personages.

  @=Die:

  Ik denk dat een groot deel van de mensen die de petitie ondertekende stiekem ps3-eigenaars zijn. Maar ik denk dat dit wel een timed exclusive zal zijn als je valve goed kent.  OT: Ik snap die heisa totaal niet, om te beginnen heb ik geen zin om mijn harddrive vol te pompen met nog meer DLC, en ik vind er toch veel vernieuwing in zitten. Als valve al die nieuwe wapens, personages en omgevingen in DLC zou moeten doen zou die denk ik veel te groot worden. • Laten ze maar eens over CoD zeuren die blijft pas eentonig.

 • Natuurlijk zijn ze niet onder de indruk. De helft van de boycotters koopt hem toch wel en hoe groot is de groep die meedoet aan de boycot nou werkelijk?  Ik koop deel 2 in ieder geval 100% zeker.

 • @Gamerguy  volgens mij ken jij valve niet goed genoeg dan!!!!!!.

 • neej duh deselfde engine als deel 1. sou ook wel boos sijn als ik een fan was geweest

 • Ik weet zeker dat die \"boycotters\" die game echt wel halen als deze goede cijfers ontvangt. Gewoon grootspraak…

 • Ten eerste: De game is nog niet uit dus er kan nog van alles gebeuren.

  Ten tweede: Al dit omdat een game niet genoeg vernieuwing bevat? Ik zeg blijf bij deel één, laat de rest aan je voorbij gaan en als er toch zoveel mensen zijn die de petitie hebben getekend, waar maken ze zich dan druk over?  Dus laten we gewoon die game afwachten…

 • @RoccoW  Volledig mee akkoord.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren