1. Let's play: Desktop Dungeons

Let's play: Desktop Dungeons

In een tijd waar iedereen's vader en z'n hondje spelletjes speelt, zij het op een console, PC of smartphone, erger ik me aan de middelmaat. Negen van de tien 'casual' games zijn zo simplistisch, zo doelloos, zo commercieel, dit zijn toch geen games? Dit zijn wanproducten. Ja, ik ben een hater. Ik ben zo'n persoon die je keihard af kan kraken omdat je Angry Birds zit te spelen. Dat is toch geen spel man. Het is bezigheid therapie. Keer op keer dat elastiekje naar achter trekken om er dan net een millimeter naast te zitten. Enige vorm van behendigheid komt er niet bij kijken. Nee, er zijn andere opties. Games gemaakt door één persoon. Zogeheten casual hardcore games, een term die ik zelf heb verzonnen. Een game die je 'effe snel', tien minuten in de trein kan spelen, maar net zo diep en uitdagend is als een volwaardige zestig euro game. Desktop Dungeons is er zo één.

Aangezien dit geen recensie is, kan ik lekker schrijven wat ik wil. Ik hoef jou, als lezer, niet te informeren over de diepgang van het spel, niks te melden over de graphics. Nee, ik wil jou alleen uitnodigen om eens verder te kijken dan die misbaksels als Angry Birds. Om toch even wat nadere informatie te verschaffen; Desktop Dungeons is een tactische RPG. Je kiest een ras, dan een class, en als laatste een type kerker. Dan ga je op avontuur. Je verslaat monsters, gaat in level omhoog, selecteert verschillende type magie, sluit je aan bij een geloof, vergaart gold, koopt items om als laatste één of twee eindbazen te verslaan. Dit alles gebeurd in een potje van vijf á tien minuten. Nee, ik zie je al denken, dit is niet vergelijkbaar met 30-minute-hero, dit is compleet iets anders. Er komt namelijk veel meer tactiek bij kijken. Héél veel meer. Al zou het bordspel schaken een liefdeskind baren met een oude telg uit de Final Fantasy serie, dan zou dit er ongeveer uit rollen. Een walgelijk beeld, maar niets is minder waar.

Hé bah. Mijn vorige alinea teruglezend besef ik me dat ik toch over ben gegaan naar een kleine recensie. Dat was mijn intentie niet. Mijn intentie was om jou nieuwsgierig te maken, en je dit spel te laten proberen. Ook om jou hopelijk te laten inzien dat je niet zestig euro hoeft neer te tellen voor een volwaardige game. Weliswaar een casual game, maar toch volwaardig. Probeer het eens, het is helemaal gratis...

http://www.desktopdungeons.net/

Dit artikel delen

Over de auteur