1. Resistance 3 (PS3)

Resistance 3 (PS3)

We weten inmiddels wat er gebeurt zou zijn als de Tweede Wereldoorlog nooit had plaats gevonden; een welvarend gezamenlijk Europa. Na een welvarende periode van tientallen jaren wordt de mensheid aangevallen door ontelbare krachten van een buitenaards ras, een ras die ook nog eens de mogelijkheid heeft om mensen tot één van hen te transformeren. Iedereen die bekend is met de Resistance-franchise weet dat ik over de Chimera spreek. Hoewel ze zijn bestreden in de eerste twee delen, is de strijd nog lang niet gestreden.

In Resistance 3 zul je ten strijde moeten trekken als Joseph (Joe) Capelli. Joe is oneervol ontslagen uit het leger en zal zichzelf opnieuw moeten bewijzen in het verzet. De Chimera zijn nu de heersers over de aarde en het leger bestaat vrijwel niet meer. Dat je in het verzet zit wordt goed weergegeven door de sfeer in de game. Een sfeer die vastklampt aan wat wij onder verzet verstaan vanuit het perspectief van de Tweede Wereldoorlog. 

Je wordt vanaf de eerste missie gelijk in het diepe gegooid en daarna laat de game eigenlijk niet meer los. De game bevat verschillende stijlen, waardoor je je soms in een survival horror waant met tientallen vijanden die op je afstormen, in een action adventure-game met brute achtervolgingen en natuurlijk ontbreken de bekende sniper-missies niet.

De vijanden in Resistance 3 zijn wat minder divers; vrijwel overal kom je dezelfde vijanden tegen en de grote eindbazen moeten vrijwel op dezelfde manier worden uitgeschakeld en komen meerdere keren in de game voor. 

De wapens waarmee je de eindbazen kan uitschakelen, maken daardoor het verschil.In de game is een groot arsenaal van wapens beschikbaar die je tijdens de game op diverse plaatsten vindt of aangereikt krijgt. Daarnaast krijg je deze wapens netjes verspreid over de game en is het ook nog eens mogelijk om deze wapens te upgraden door vijanden te doden. Bereikt je wapen een volgend level, dan komt er een upgrade vrij en wordt deze automatisch op je wapen geplaatst.De singeplayer is redelijk uitdagend, maar de echte uitdaging kun je pas aangaan door de game op een willekeurige moeilijkheidsgraad uit te spelen en de Superhuman-moeilijkheidsgraat te unlocken. Daarnaast kun je de wapen-upgrades die je hebt verdient in de eerdere speelsessies meenemen naar de nieuwe speelsessie, waardoor je de mogelijkheid krijg om al je wapens te upgraden tot het hoogste niveau.

De game ondersteund, zoals je gewend ben van een Sony-game, de mogelijkheid tot het gebruik van PlayStation Move en 3D. Ik heb zelf een aantal missies in 3D gespeeld en ik moet zeggen dat dit wel wat toevoegt aan de game. Daarbij moet ik wel vermelden dat de 3D in deze game minder mooi is dan in bijvoorbeeld Killzone 3 of Gran Turismo 5. Zoals verwacht gaat de resolutie van de game drastisch naar beneden, waardoor de game hier en daar wat “blurry” kan ogen. Echter zijn de 3D effecten wel zo mooi dat dit zeker het proberen waard is, mocht je een 3D-TV bezitten.

Zoals ik ook al in de SOCOM 4-recensie liet blijken, ben ik wel een fan van de besturing met Move en dan voornamelijk in Killzone 3. Hoewel ik de Move-besturing in Killzone 3 werkelijk fantastisch vind en de Move-besturing in SOCOM 4 vooral wennen vond, zie ik een grote uitdaging in het gebruik van Move in Resistance 3. Ik vind Move goed aanvoelen na wat gewijzigde instellingen, maar zodra je langs de loop (aiming down the sights) richt, wordt dit een stuk minder. Op dat moment is het richten te stroef en dit kun je niet aanpassen. Vooral in multiplayer potjes kan dat heel vervelend zijn.

De competitive multiplayer is een goed geheel en ook zijn de Call of Duty-invloeden duidelijk merkbaar. Het grootschalige van Resistance 2 is overboord gegooid en potjes van acht tegen acht is de nieuwe basis voor de Resistance 3-multiplayer. Daarnaast kun je door een aantal mensen op rij te doden killstreaks gebruiken. De killstreaks variëren van mantels, waarmee je onzichtbaar wordt, tot Chimera, die je kunt inzetten als hulp.

Daarnaast zijn er ook nog ability's beschikbaar, waarvan sommige passief zijn en anderen die je zelf moet inzetten om bijvoorbeeld een dubbelganger te projecteren of ammo te kunnen aanvullen. Het arsenaal wapens is in de multiplayer ook aanwezig met alle toeters en bellen uit de singleplayer en ook daarmee kun je lekker los mee gaan en proberen je online tegenstanders het leven zuur te maken.De multiplayer-modi zijn zoals je ze verwacht van een First Person Shooter, met hier en daar Insomniac’s eigen twist op een aantal bekende modi. Ook is er een coöperatieve multiplayer aanwezig, waardoor je samen met een vriend op de bank of via het internet de campaign kunt doorlopen. 

Conclusie en beoordeling

Resistance 3 heeft een zeer vermakelijke singleplayer en een goede actieve multiplayer, met de mogelijkheid tot zowel copetitive als co-op. Daarnaast bevat de game een goede sfeer en een lekkere dosis actie. De game heeft ook de mogelijkheid om met Move en 3D gespeeld te worden wat een verrijking kan opleveren, hoewel de Move-besturing niet altijd even lekker uit de verf komt. Kortom een vette knaller die je in dit drukke najaar zeker nog het overwegen waard is!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Passende sfeer
 • Doldwaze wapens
 • Solide multiplayer
 • Minpunten
 • Move besturing niet goed genoeg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben zeer benieuwd!

 • netjes hoor

 • wel goed dat ze hun tijd nemen en niet een half gebakken game leveen

 • Ik hoop dat de console en de pc versie gelijk blijven.

 • @Fin4l. Zo te lezen gaan ze verschillende versies maken.

  En dat is wel interessant, welke versie het beste wordt!

 • @ Srebseig  Ja, ok maar ik bedoel dat ze niet heel anders worden. Er zullen bij de console versies meer laadtijden zijn, maar het verhaal moet wel het zelfde blijven.

 • Allemaal leuk en aardig, maar die man heeft nog niks waargemaakt van wat hij telkens heeft beloofd. Crysis viel gewoon gigantisch tegen. Veel pracht, maar geen inhoud! Crysis 2 is dan ook zeker niet iets waar ik naar uitkijk.  Voorbeeld:  Modern Warfare, die grafisch wat minder is maar wel doet wat je van games verwacht, en dat is genieten. Modern Warfare 2 kijk ik dan ook zeer naar uit.


 • @crysisman
  balen dat je nick crysisman is …verander in anticrysisman

  ben benieuwd of ze de ps3 gaan maxen hoop het wel

 • hoop dat het ze lukt

 • Ik vind Crysis wel leuk. Al vond ik dat de sommige krachten van dat pak niet goed in balans waren. Ik had graag speed en strength samen in 1 gehad. En een camouflage systeem was ook wel cool geweest. En stealth kills.

 • kan wel janken

 • Ach ja ze willen gewoon meer geld, dus daarom ook op de 360 en PS3. Ik heb er niks tegen hoor.

 • @Redrum83  Als dat nou even kon, zou mooi zijn :)

 • Cool

 • mooi hoor

 • Je kunt al verwachten dat crysis op het minste systeem zal worden gebasseerd: de xbox 360.  Jij hebt dus blijkbaar een PS3 ? :')  -edit-  Damnit!!! :@
 • Crysisman, dat is onzin. Modern warfare moest het van de multiplayer hebben en crysis van de gfx. Die twee games vallen dus totaal niet te vergelijken.  Ik vind het wel jammer dat de game naar de consoles komt. Je kunt al verwachten dat crysis op het minste systeem zal worden gebasseerd: de xbox 360.

 • voor de mensen die denken dat de game er minder uit gaat zien op de pc omdat hij ook naar de consoles komt,

  op de pc gaat hij er stukken beter uitzien dan op de consoles, heeft yerli zelf gezegt, had ik gelezen op crymod.com

 • Tuurlijk kunnen de consoles het wel aan.

 • @Ingamer  Pardon? Tuurlijk kun je die games met elkaar vergelijken, waarom denk je anders dat beide games streden om 'shooter van het jaar'?  Mocht je om één of andere reden het daar niet mee eens zijn, laten we het dan hebben over het vermaak van die games. Modern Warfare wordt nu nog steeds gigantisch veel gespeeld en hoe zit dat met Crysis? Ik persoonlijk ken niemand die die game nog speelt.  Kort samengevat: Modern Warfare een geweldig succes, en Crysis een middelmatige flop
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren