1. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)

“Kijk daar! Nee, daar! Maar schiet dan toch, aap!” Dit kreeg ik vroeger vaak te horen van vrienden waarmee ik een potje speelde op een schietspel. Maar sinds Modern Warfare 2 in de rekken lag, begon dit stilaan te veranderen. Ik moest nog altijd wel onderdoen voor hun, maar scheldwoorden zoals “aap” en “verrekte smurf” waren niet meer van de orde. En sinds de komst van Black Ops vorig jaar werd het soms stil toen ik ze afmaakte met mijn chopper gunner. Maar dit jaar wil ik wraak om wat ze ooit tegen mij zeiden. En nu dat Modern Warfare 3 in de winkels ligt, zal mijn wraak zoeter dan ooit zijn!

Het verhaal begint waar Modern Warfare 2 gestopt is. Makarov loopt nog altijd vrij rond en is het jouw taak om hem voor eens en voor altijd te stoppen. In dit verhaal kruip je in de huid van verschillende personages waarmee je de hele wereld afreist. Enerzijds speel je als Yuri die samen met Soap en Price op zoek gaat naar Makarov. Anderzijds verdrijf je de Russen uit de Verenigde Staten met Frost aan de zijde van Sandman. In tegenstelling tot het verloop van Modern Warfare 2 krijg je nu een duidelijk beeld van het verhaal. Voor mij was dit de eerste Call of Duty sinds het vierde deel waarvan ik het de moeite waard vond om de tussenfilmpjes niet over te slaan. Maar het belangrijkste onderdeel van de singleplayer is voor mij nog altijd het actiegehalte. En als er een ontwikkelaar is die dat kan, dan is het Infinity Ward wel. In elke missie gebeurt er wel iets spectaculair en word je van de ene actie naar de andere getrokken. Maar zoals elk jaar duurt dit niet zo lang. Op de normale moeilijkheidsgraad speel je de singleplayer uit op ongeveer vijf à zes uur. Kort, maar in ieder geval krachtig.

Naast de singleplayer zijn er ook nog de Special Ops missies die ook al in Modern Warfare 2 aanwezig waren. Hierin is het nog altijd de bedoeling om bepaalde missies - die soms ook in de singleplayer zaten - binnen een bepaalde tijd te voltooien. Naar gelang die tijd krijg je dan een, twee of drie sterren. Deze modus geeft zeker een meerwaarde aan het spel omdat je er vele uren in kunt stoppen om alle sterren te behalen. Daarnaast heeft Infinity Ward er een nieuwe modus aan toegevoegd: de survival modus. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de zombiemodus van Black Ops, maar dan wel zonder de zombies en in een moderner jasje. Persoonlijk vind ik dat deze modus overbodig is aan het spel. In het begin kon het mij wel bekoren, maar naarmate je het meer en meer gaat spelen, verliest het een beetje zijn glans.

Waarvoorde meeste mensen Modern Warfare 3 gaan kopen, is natuurlijk de befaamde multiplayer. Ditmaal is Infinity Ward erin geslaagd om een stabiele en stevige multiplayer op poten te zetten. Aan de succesformule is uiteraard niets veranderd, maar er zijn wel kleine en subtiele veranderingen doorgevoerd. Zo zijn de killstreaks meer gebalanceerd, wat in Modern Warfare 2 wel eens kon tegenvallen. Ook de maps zijn doorgaans groter dan het vorige deel. Dit is een verbetering is omdat ik liever tactisch nadenk in plaats van er als een rambo op los te schieten. Naast de traditionele spelmodi zoals Team Deatmatch, Domination en Headquarters, zijn er ook twee nieuwe bijgevoegd, namelijk Team Defender en Kill Confirmed. Deze twee zullen spelers zeer goed bekoren omdat je meer dan ooit als een echt team moet samenwerken. Doe je dit niet, dan mag je er zeker van zijn dat je gaat verliezen. En als er iets niet leuk is aan een oorlog, dan is het wel verliezen.

Indien je niet wilt spelen tegen andere spelers van over de hele wereld, maar alleen met je vrienden, dan ben je met private matches aan het juiste adres. Dit is namelijk veel uitgebreider dan in de vorige Modern Warfare. Zo zijn er nu verschillende gamemodes waarbij je onder andere de Juggernaut moet doden om zelf een Juggernaut te worden. Ook de twee gamemodes van Black Ops - namelijk Gun Game en One in the Chamber -zitten er weer bij. Een erg leuke toevoeging voor wie alleen maar met vrienden online of in de sofa wil spelen.

En alles wat hierboven wordt vernoemd, speelt zich af in een uitstekende engine. Tenminste als je nog in 2007 leeft. Want deze is namelijk technisch erg verouderd. Grafisch lijkt nog altijd hetzelfde (met hier en daar wel een verbetering) en ook qua gameplay is er nog niets veranderd. Na drie Modern Warfares begint dit wel te vervelen. Vooral als je de game gaat vergelijken met andere spellen à la Battlefield 3 is dit erg pijnlijk. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets positief aan deze engine is. Integendeel. Dankzij deze engine met hoge framerate komen haperingen nauwelijks voor. Toch zien we liever in de volgende Call of Duty van Infinity Ward een andere en nog betere engine. Mits met deze stap voorwaarts kijk ik in ieder geval uit naar de volgende game van Infinity Ward!

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: Modern Warfare 3 is uiteindelijk een goed spel geworden na de negatieve vooroordelen die deze game te verwerken kreeg. Met een actievol, maar kort verhaal en de steengoede multiplayer bevestigt Infinity Ward dat het nog altijd games van formaat kunnen maken. Maar wel nog met een engine die al sterk verouderd is en waarvan de gameplay al in jaren niet veranderd is.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Uitstekend verhaal
 • Multiplayer
 • Vernieuwde private match
 • Spec Ops en Survival Mode
 • Minpunten
 • .. maar kort
 • Sterk verouderde engine

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik kan niet wachten op die game. Turtles ownen keihard, die game ownde vroegah ook al hard en ik wil hem ik wil hem ik wil hem!

 • De oude turtle games waren pas leuk dit word het aanschaffen wel waard…

 • PS3 alweer later…Aaargh!

  Hopelijk doen ze de classic ook erbij

 • Gruwelijk !!!!!!!!!!!!!! Was als kind er al helemaal gek op ahaha:P :P

 • Vet, kan niet wachten

 • TMNT in Time komt uit 1991.  Ik denk dat ik het ga kopen, maar ik wil eerst de demo spelen.

 • helemaal top dit! vroeger heel vaak gespeeld op de super nintendo :)

 • JA! Een van de beste (co-op) spellen op de SNES… Dit is kwaliteit. No way trouwens dat hij uit 1987 is.

 • wtf!!! deze game kapot gespeeld met vrienden op de SNES!! zit er nu ook co-op bij?

  oww shellshock ;)

 • nice deze games waren die sjiet…

 • Hahaha 1987 bestond de SNES nog niet eens  FAIL  Het moet 1991 zijn


 • 22 juli? Duurt me te lang. Now!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren