1. Soldiers: Heroes of World War 2

Soldiers: Heroes of World War 2

Tussen alle goedkope en niet al te originele spellen die uit Rusland komen zit zo nu en dan een goede titel. Gelukkig zijn er dan altijd wel grote uitgevers die het spel over de hele wereld uitbrengen. Codemaster is één van die bedrijven en heeft met Soldiers: Heroes of World War 2 een echte topper in huis gehaald.

Soldiers is het best te vergelijken met het nog altijd populaire Commando’s. Met behulp van een klein groepje specialisten zal jij verschillende missies moeten uitvoeren, met de Tweede Wereldoorlog als scenario. Uiteraard kent Soldiers een aantal unieke spelelementen die je in geen ander spel zal aantreffen. Het spel kent meer directe actie door de aanwezigheid van een groot aantal voertuigen. Door het gebruik van voertuigen is dit spel ook een aanrader voor fans van spellen zoals Blitzkrieg en Desert Rats vs Afrika Korps.

Het eerste aspect dat ik van Soldiers wil behandelen is de grafische engine, deze is namelijk in één woord fantastisch. Om te beginnen al het feit dat de werelden helemaal 3D zijn. Met “helemaal” bedoel ik dus ook echt helemaal. Elk hekje, struikje, boompje is volledige 3D. Alles ziet er ook anders uit, vrijwel geen enkel huis zal dezelfde dakpannen of bakstenen hebben. Alles is zo goed afgewerkt dat het net lijkt of je naar een echte reconstructie kijkt. De camera kan je draaien zoals jij wilt, je kunt ook in- en uitzoomen om een beter overzicht te krijgen. Deze grote vrijheid heeft echter wel een klein nadeel, dat is dat het realisme er een beetje vanaf is. Je kunt namelijk achter elk huisje en muurtje kijken terwijl je soldaten drie kilometer verderop stilstaan. De nadruk ligt in Soldiers echter niet echt op het kennen van de positie van je vijand meer eerder hoe en vanaf waar je hem aanvalt.

Iets waar Soldiers mee uitblinkt en wat we ongetwijfeld meer zullen gaan zien in de toekomst is het schadesysteem. Alles kan kapot, zolang je hier maar genoeg vuurkracht voor hebt. Elk huis kan tot de laatste muur gesloopt worden. Er zijn ook honderden verschillende manieren waarop elk gebouw beschadigd kan raken, aangezien elk huis uit verschillende delen bestaat die los van elkaar kapot kunnen gaan. Als jij bijvoorbeeld aan de voorkant van een huis met een tank naar binnen rijdt, zal de voorkant ongetwijfeld tegen de vlakte gaan terwijl de achterkant zal blijven staan omdat je deze nooit hebt aangeraakt. Alles wat kapot gaat blijft ook liggen. Zo kun je dus bijvoorbeeld een wiel van een net ontplofte auto gebruiken om dekking achter te zoeken.

Een spel kan natuurlijk nog zo mooi zijn maar als het niet vermakelijk is, ben je als gamer al snel uitgekeken. Toen ik aan Soldiers begon waren mijn verwachtingen niet bepaald hoog. Nadat ik de nogal omslachtige en onduidelijke training had geprobeerd te halen werd dat al niet beter. Nadat ik echter mijn eerste missie had gespeeld en een beetje ging ‘klooien’ met de bediening kwam ik erachter dat dit spel meer was dan ik in eerste instantie dacht.

Net zoals in alle strategiespellen kun je soldaten en voertuigen over je beeld laten lopen door posities aan te geven. In Soldiers kan dit ook maar je kunt er ook voor kiezen om zelf de units te besturen met je toetsenbord en muis. Door zelf deze taak op je te nemen voorkom je de ergernis dat soldaten niet precies doen wat jij ze zegt. Door bijvoorbeeld een tank te besturen zal je precies kunnen rijden als je zelf wilt. Één nadeel van deze directe controle is dat je je andere units niet kunt commanderen op hetzelfde moment. Alles in de omgeving kan je gebruiken om achter te schuilen, waardoor je van een simpel hekje een strategisch gevechtspunt kunt maken. Iedereen zal elke missie anders aanpakken door de velen manieren van spelen en de vele mogelijkheden die elke missie biedt.

Het spel bevat vier keer vijf missies plus een aantal extra bonusmissies. Er zijn vijf missies voor elk van de vier landen: Rusland, Engeland, Duitsland en Amerika. Het aantal missies klinkt misschien nogal laag maar vooral de latere missies vereisen veel tijd en denkwerk. Wanneer je met een land begint te spelen krijg je een aantal units toegewezen. Deze neem je elke keer mee naar volgende missie. Als je dus in de eerste missie veel van je manschappen verliest dan moet je het de andere vier missies met minder mankracht doen. Dit is een goed systeem en zorgt ervoor dat je veilig omgaat met je soldaten.

Conclusie en beoordeling

Soldiers: Heroes of World War 2 is één van de beste titels die ik tot dusver uit Rusland heb zien komen en heeft veel revolutionaire elementen op technisch en gameplay gebied. Soldiers: Heroes of World War 2 is een aanrader voor alle Commando’s fans maar ook voor spelers die van wat meer actie op hun beeld houden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Alles kan kapot
 • Vier soorten landen speelbaar
 • Directe bediening over voertuigen
 • Minpunten
 • Geluid doet soms raar
 • Slechte training/tutorial

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zeker niet, de beste in zijn soort als je het mij vraagt. Concurrentie is ook niet bijster sterk.

 • Codename: Panzers komt eraan :)  En later ook nog Blitzkrieg II, en nog een ander spel van Codemasters. Concurrentie komt dus eraan!

 • Ja, maar zoals zei, niet bijster sterk, beter dan dit zal het niet worden. Panzers is niet echt fantastisch, en ik sprak laatst met een ontwikkelaar die Blitzkrieg 2 had gespeeld en die vond het nix, vond het eerste deel beter.

 • Panzers niet fantastisch :O damn, vindt het een meesterlijk spel (tenminste, de demo :P).

 • ziet er wel goed uit en dat alles kapot kan vind ik ook altijd wel cool, maar of ik de game echt ga aanschaffen, nou nee..

 • Een 7 lijkt mij een beetje laag. Dat er een slechte tutorial inzit, maakt mij niet zoveel uit. Het gaat toch om het spel zelf? Oké het geluid zal dan niet al te goed zijn, maar dit spel moet toch zeker een 8-8,5 krijgen lijkt mij.  En hoe zit het eigenlijk met de moeilijkheidsgraad van dit spel? Is het meer het niveau van Commando's (redelijk pittig dus). Of meer van een standaard stratiegie spel (makkelijker dus).

 • ik wacht op panzers, lijkt me een veel beter spel

 • Pc gameplay geeft et een 9 en geeft haast nooit 9gens :D

 • Ik zat echt te twijfelen tussen een 7 en een 8.

 • Geef dan een 7,5 ;)

 • vet

 • dit spel is veel meer dan een 7 waard vind ik het is echt heel goed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren