1. Ubisoft en hun DRM

Ubisoft en hun DRM

Deze blog heb ik op 5 december, 's avonds,  geschreven op een andere site. Maar ik wilde even (voor de proef) een artikel plaatsen op de nieuwe IG, so here it is.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat het vandaag 5 december is, een dag waarop veel mensen Sinterklaasavond vieren. Ook bij mij thuis is dit het geval. WIj, als de kinderen, hadden cadeau's voor onze ouders gekocht en vice versa. Naast dit had ik nog een speciaal cadeau voor mijn broer gekocht, omdat ik altijd op hem kan rekenen als ik iets niet voor elkaar krijg.

Mijn broer is een groot Anno-fan, hij (en ik) spelen de game al vanaf het eerste deel en het behoort ook tot mijn favoriete pc-games. Even voor de mensen die Anno niet kennen: Het is een strategie game waarbij je steden moet bouwen op eilanden. Je moet aan de wensen van de inwoners voldoen om zo grotere steden te krijgen etc. Voor mijn broer heb ik Anno 2070 gekocht, een game die net twee weken uit is. Hij had deze game zelf nog niet gekocht omdat we zoveel andere games hebben op het moment, denk aan Saints Row the Third, RISK Factions, Halo Anniversary en Gears of War 3. Maar als je eenmaal een nieuwe Anno game hebt, denk je niet eens meer aan die games :P

Aldus, mijn broer was erg blij toen hij de inhoud van het pakje zag. Na het 'vieren' van pakjesavond meteen de disc in de computer gedaan en installeren die hap. Het was nog maar half 9 dus hij had verwacht dat hij die avond nog wel even kon spelen, voordat hij naar bed moet om morgenochtend weer vroeg op te staan om te werken. Afijn, het installeren verloopt vlekkeloos, wel jammer dat er meteen patches gedownload moeten worden van meer dan 100MB. Dan starten we het spel op, en dan begint de ellede.

Of je even wil inloggen, want dat schijnt nodig te zijn voor een game die je niet online wilt spelen. Gelukkig had mijn broer een Ubisoft-account, omdat je die ook nodig had voor het vorige deel in de serie. Even voor de duidelijkheid: voor ons hoeft er geen online multiplayer in Anno. Het gaat ons puur om het opbouwen van je eigen imperium, à la Rollercoaster Tycoon of SimCity. Zou je een game als RollerCoaster Tycoon online willen spelen? Dacht het niet.

Het is inmiddels half 10 en we hebben de game nog niet eens opgestart. Als we de game eenmaal opstarten, probeert de game verbinden te maken met de Ubisoft-servers. Waarom zou je denken? Puur voor de kopiëerbeveiliging. Het connecten met de server lukt niet waardoor we de game niet kunnen spelen. Misschien de computer restarten? Nee, nog steeds dezelfde error: "Could not connect with the servers". Nogmaals, we willen de game helemaal niet online spelen. Ik wil gewoon singleplayer, in mijn eentje, solo, offline! Toen we het om half 11 nog niet aan de praat hadden hebben we de handdoek in de ring gegooid. We zien morgen wel verder.

Ik baal er enorm van dat ik €40 betaal voor een game en dat ik het niet eens fatsoenlijk kan spelen. Terwijl wanneer ik een torrentje had gedownloaden, waar al die beveiligingmeuk uit geript is, het nu allang aan het spelen was. Dus, Ubisoft, stop met die DRM-crap en zorg dat de mensen die een spel legaal kopen een meerwaarde hebben. Dan kan ik het tenminste spelen wanneer ik wil, zodat ik niet op de Ubisoft-servers hoef te wachten.

Wat dom dat je geen plaatjes kunt invoegen ><

Dit artikel delen

Over de auteur

Ldawg Ik hou van games