1. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)

De kogels gaan fluitend langs Private Smith's oren. Lukraak schiet hij een paar salvo's richting het noorden, in de hoop zijn belagers af te schrikken. Er ontploft een granaat waardoor een Amerikaanse soldaat sneuveld. Kogels ontwijkend duikt Smith achter een muurtje, waarna hij iemand een naam hoor roepen. "Mitchell! Mitchell!", klink er zachtjes over het slagveld. Verward kijkt Smith om zich heen. Waar komt het vandaan? Het geluid wordt steeds harder. Wie is toch die Mitchell? Na een paar seconden dringt het tot me door. Ik ben Mitchell! Ik kijk opzij, en tot mijn afgrijzen zie mijn broertje op de trap staan. Terwijl ik langzaam maar zeker de virtuele wereld van mijn Playstation begin te verlaten, probeert mijn broertje me iets te vertellen. Ik krab achter mijn hoofd en herriner me het weer. Shit ik moest al een half uur geleden al eten...

Het verhaal begint letterlijk enkele minuten na Modern Warfare 2. De Derde Wereldoorlog is in volle gang. Met speelbare personages als 'Frost' en 'Yuri' probeer je de oorlog te beslechten in jouw voordeel, waarmee je in de ene na de andere hectische situatie verwikkeld raakt. Zo ga je als Frost de strijd aan tegen de Russen in de slag om New York, en open je met Yuri de jacht op de aansteker van de oorlog; Makarov. De singleplayer ervaring is in Modern Warfare 3 als vanouds. Spectaculaire momenten, met een korte duur. Want zoals in elke Call of Duty game is de singleplayer weer erg kort. Zo kun je deze in 5 à 6 uur uitgespeeld hebben.

Maar iedereen die zichzelf een beetje een gamer durft te noemen weet natuurlijk waarvoor de CoD reeks eigenlijk bekend staat. Namelijk de multiplayer ervaring. Deze is, net als de singleplayer, weer als vanouds. Iets wat zowel een min- als een pluspunt is.

De multiplayer is namelijk weer erg vermakelijk. Zo voelt het weer heerlijk vertrouwd om een dikke killstreak te halen met bruut machtsvertoon. Er zijn twee nieuwe spelmodes toegevoegd, namelijk Kill Confirmed en Team Defender. Vooral de laatste blinkt uit. Deze mode is vergelijkbaar met Capture the Flag, maar is net iets anders. Zo is het hier zaak dat je de vlag binnen je team houd, in plaats van deze terug te brengen naar je basis. Wanneer jouw team de vlag in handen heeft, krijg jij dubbele punten voor je kills. Het voelt allemaal lekker vertrouwd aan.

Maar tegelijkertijd geeft dit me een akelig dèjá vû gevoel. Het voelt aan alsof ik het allemaal al eens eerder gedaan heb. De wapens zijn haast precies hetzelfde als in zijn voorganger, en wordt het pijnlijk duidelijk dat de engine nu écht aan vervanging toe is. Waar concurerende games als Crysis 2 en Battlefield 3 grafische pracht kunnen laten zien, valt Modern Warfare 3 keihard door de mand. Maar waar deze weer wél uitblinkt is de framerate. Zo zul je niet zo snel stotteringen tijdens het spelen tegenkomen.

Toch is er wel het een en ander gesleuteld aan het systeem van de game. Zo zijn er aanpassingen gemaakt bij de killstreaks. Er zijn nu drie verschillende keuzes die je kan maken. Zo kun je nu de zogehete 'Strike Packages' kiezen. Deze worden onderverdeelt in drie verschillende onderdelen. De "Assault Strike Package", "Support Strike Package" en de "Specialist Strike Package". De eerste is praktisch hetzelfde systeem als in alle andere CoD games. Je maakt kills, en verdient killstreaks. Het heeft alleen een andere naam gekregen. De andere twee zijn nieuw. Met de Support Strike Package is het de bedoeling dat je je teamgenoten ondersteunt. Zo kun je hier geen echte killstreaks scoren, maar meer, zoals ik ze vaak noem; 'supportstreaks'. Hierbij kun je kiezen uit verschillende nieuwe dingen, zoals een Ballistic Vest of om een Juggernaut te worden. De Support Strike Package is iets wat we bij verre nog niet gezien hebben in de CoD reeks. Hierbij kun je extra perks scoren door punten te verdienen. Wanneer je een perk hebt unlockt krijg je toegang tot deze zolang je leeft.

Het leveldesign in de game ziet er op het eerste gezicht leuk uit. De levels zijn kleurrijk en bied genoeg mogelijkheden voor iedere speler. Maar wanneer je de maps leert kennen, begin je de slechtere kant ervan te zien. Zo lijken sommige maps wel verdacht veel op die uit Modern Warfare 2. Er is bijvoorbeeld opnieuw een krottenwijk, en een militaire basis in de sneeuw waar je dood en verderf kan zaaien. Maar dat is niet het enige probleem. Het zogenoemde 'campen' (steeds op dezelfde plaats blijven zitten wachten tot een tegenstander langs komt lopen) is nadrukkelijk aanwezig. Zo heeft Infinity Ward het wel erg makkelijk gemaakt om dit te doen. Je komt namelijk regelmatig iemand tegen die toevallig bovenaan een roltrap ergens in een plantenbak ligt. Je hebt dan geen enkele kans om hier iets tegen te doen, aangezien jij vaak te laat in de gaten hebt wat er precies aan de hand is. Op zich niet zo'n groot probleem natuurlijk. Het is maar één camper... Maar dit is niet het geval. Haast overal wordt gecampt. Zo is er een bepaalde map in een soort winkelcentrum waarin letterlijk op elk hoekje van het gebouw gecampt wordt. Frustrerend? Ja!

Natuurlijk is er ook weer de befaamde Spec-Ops mode, waarin je samen met een vriend of vriendin verschillende missies kan voltooien. Deze zijn opnieuw erg vermakelijk en bovenal vaak ook moeilijk! Zo is het van groot belang dat je met je teamgenoot samenwerkt om zo in leven te blijven. Doe je dit niet, dan kan het nog wel eens heel erg moeilijk worden.

Ook is er een nieuwe Spec-Ops mode toegevoegd. Deze is het beste te vergelijken met de Zombie Mode uit CoD: Black Ops. Het is de bedoeling dat je verschillende 'waves' met vijanden overleefd. Deze worden iedere keer net iets moeilijker. Het grote verschil met de Zombie Mode is, naast het feit dat je dit keer tegen levende (virtuele) wezens vecht, is dat je meer dan alleen wapens kan kopen. Dit keer is het ook mogelijk om andere hulpmiddelen aan te schaffen. Zo kan je bijvoorbeeld een Sentry Gun kopen. Iets waar je normaal gesproken een vette killstreak voor moet halen.

Conclusie en beoordeling

Modern Warfare 3 is in mijn ogen een slachtoffer geworden van het zogenoemde 'uitmelken'. De game lijkt in vele opzichten verdacht veel op zijn voorganger. Het leveldesign is in sommige opzichten niet goed doordacht. Het resultaat hiervan is dat het campen misschien wel verdubbeld is. Verder zijn zowel de singleplayer, multiplayer en spec-ops mode als vanouds. De game is haast precies hetzelfde als Modern Warfare 2. Iets wat zowel een min- als een pluspunt is.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Spectaculaire singleplayer...
 • Vermakelijke multiplayer
 • Spec-ops
 • Voelt vertrouwd aan...
 • Minpunten
 • ...die weer erg kort is
 • Graphics
 • Leveldesign
 • ...maar lijkt toch wel érg op zijn voorganger

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Castle crashers was geweldig. Zal dan eens tmnt kijken

 • Castle Crashers was echt leuk inderdaad.

 • Op internet heb je ook heel veel dan die Trial games, ben erg benieuwd of een console versie daarvan aanslaat bij het publiek. Verder vind ik de titels op het eerste gezicht niet echt toppers, alhoewel Marvel vs. Capcom altijd wel lachen is.

 • Vergeeet vooral Braid niet. Dat was dé topper van de summer of arcade, vorig jaar.

 • Marvel vs capcom wordt geweldig^^, kheb mijn puntjes er alvast voor gekocht:D

 • Die Shadow Complex die is tof.

 • leuk!

 • Shadow complex en Marvel Vs. Capcom ga ik denk wel halen :)

 • Castle Crashers moet ik nog eens halen. :)

 • zo komen we de zomer wel door.

 • Splosion Man lijkt me vet.

 • Braid 2 anyone……?

 • Splosion Man en Turles zijn jammer genoeg van datum verwisseld, maar misschien komt dit ook wel ten goede van de kwaliteit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren