1. Fallout 3 (PS3)

Fallout 3 (PS3)

Doorheen de jaren zijn er al verschillende ideeën vrijgekomen over de toekomst. Wat wel opvalt is dat het nooit echt rooskleurig blijkt te zijn. Dat is ook moeilijk met al die begrippen in je achterhoofd zoals de opwarming van de aarde, vernieling van de natuur, mensenhandel. Je begrijpt me wel. De makers spelen in op wat er niet werkt in deze maatschappij of in onze politieke systemen. Ze geven de mens zijn zwaktes weer. De toekomstvisie wordt hierdoor overgenomen en verandert in een verbitterde en levensgevaarlijke wereld waarin het niet goed is om te verblijven. Als dan op dit idee wordt ingespeeld en nog iets verder gaat, dan volgt de volledige vernietiging, de onoverkomelijke en genadeloze apocalyps. Stel nu eens, wat als deze eens eerder dan verwacht toesloeg?

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2277. Het spel begint met een menu waarin jij je uiterlijk kan kiezen. Eenmaal klaar stap je direct in de wereld, of wat er nog van over is. Dit gebeurt met je geboorte. Je ziet alles gebeuren vanuit het zicht van het babytje dat het licht voor de eerste keer ziet en begint te huilen. Je ziet direct je vader, terwijl je moeder nog naast je ligt, schreeuwend van de bevalling. Tijdens het gehuil zie je plots dat er een paniek ontstaat, het gaat niet goed met je moeder... Plots zit je in een babypark opgesloten. Je kruipt wat rond en vindt een boekje waarin jij je persoonlijkheid kan kiezen. Geluk, stamina, wijsheid enzovoort. Deze keuzen veranderen ook wat je in de toekomst nog zal meemaken. Dan ga je direct over naar het volgende levensstadium, de kindertijd. Je bent het ondertussen gewoon dat je in een Vault leeft. Letterlijk een grote kluis in de grond waar mensen wonen, afgesloten van de verwoeste wereld. Hier is een school met allerlei kamertjes voor de families. Enfin, je bent net jarig en al je vrienden en je vader hebben een feestje georganiseerd. Dit is een speciale dag, want je ontvangt je eigen Pip-Boy 3000: een inventaris met alle voorwerpen die je op zak hebt en gegevens over je gezondheid.

Opeens ben je een puber en je wordt gescand op ziektes door je vader. Alleen een ziekte kan je immers bevrijden van dit rotexamen. Je hebt natuurlijk geen andere keuze en je moet deelnemen aan het beruchte G.O.A.T.-examen. Je krijgt verschillende dilemma's en zo kan de leerkracht voorspellen wat voor persoon je bent en wat het beste werk voor je is. Hopelijk scoor je iets beter dan het niveau van conciërge. Na deze vragen ga je naar huis en val je in een diepe slaap.Je wordt plots wakker geschud door één van je vriendinnen. Je vader is uit de Vault verdwenen en zijn collega is vermoord. De beveiliging is nu naar je op weg om te weten hoe hij ontsnapte. Je weet hier echter niets van en je enige weg hier vandaan is om het hazepad te kiezen net als je vader. Je pakt je trouwe baseball knuppel en sprint uit je kamer. Dat de beveiliging je dood wil is niet het enige probleem, de Vault is ook nog overspoeld door een kakkerlakkenplaag. Dit zou niet de toekomst zijn als de kakkerlakken niet zo groot als een hoofd waren en graag een stukje vlees aten. Al snel stelt zich een dilemma; ofwel ga je die ingesloten vrouw redden of je red je eigen hachje. Dit is vaak moeilijk aangezien je voor beide een bepaalde beloning krijgt.

Nadat je erin bent geslaagd om de Vault-afsluiting te hacken kom je bij de ingang, een lange gang uit een stenen rots gekapt. Zelfs deze gang is gedetailleerd weergegeven. . Dan heb ik het natuurlijk niet over de stenen maar over de talrijke skeletten die er liggen. Mensen die niet werden toegelaten in de Vault en er ook zijn gestorven, met hun spandoeken in hun handen. Je komt buiten en je ziet het daglicht voor de eerste keer in je hele leven. Dan zie je de brokstukken van wat lang geleden een wereld vol met trots en nijd was. Een lang en uitgestrekt gebied van dorre planten en een hevige, broeiende zon. Het ziet er ongelooflijk vredig uit, maar de echte tragiek legt verder in en onder dit gebied. Dit is de plek waarover je vader al talloze keren over heeft verteld, maar geen tekeningen of foto's van dit mysterieuze gebied heeft kunnen tonen. Dit is het genadeloze Wasteland.

Al snel kom je in het eerste dorpje met beschaving aan. Megaton. Met een grote dorst en nieuwsgrierigheid bezoek je de lokale bar. Dit is de eerste plek waar je nieuwe mensen kan ontmoeten en side-quests kan aannemen. Hiermee verdien je al snel je eerste centjes, die vervangen zijn door Cola-dopjes. De man aan de bar zijn naam is Colin Moriarty en hij weet waar je vader is. Maar Colin is een sluwe man en eist een handvol geld en een dienst die je hem bewijst. Doorheen het spel moet je altijd de volgende persoon zoeken die iets over de locatie van je vader weet.

Zo reis je van stad naar stad. Af en toe verlopen de reizen te voet tergend langzaam en vraag jij je af of één van deze kapotte auto's nog zou werken. Zo bezoek je eerst Megaton, een stad gemaakt uit afval, dan is er ook nog de Tenpenny Tower. Deze plek wordt bestuurd door Alistair Tenpenny en zijn assistent. Deze personen zijn kwaadaardig en dit is nog zacht uitgedrukt...Dan is er ook nog Washington D.C. Deze grote stad heeft het ook moeten bekopen en veel kan er niet gered worden. Er is wel nog leven aanwezig. Een groepje overlevenden heeft zich gevestigd in de Lincoln Memorial. Verder is de stad door nog ander gespuis overspoeld.Dit gespuis is uiterst gevarieerd. De eerder "gewone" zijn de Raiders, een groepje kannibalen die niets liever doen dan mensen afslachten voor de sport en vallen zetten. Dan zijn er nog de Ghouls, dit zijn de wandelende lijken. Je kan moeilijk geloven dat ze ooit mensen waren maar ze zijn lang geleden ten prooi gevallen aan de radiatie en compleet gemuteerd . Dan zijn er nog de enorme kakkerlakken, de Super Mutants (een onaardige Shrek met een bijl), enorme krabben. De vijanden zijn zo talrijk dat jij je zelfs soms vereerd voelt dat ze je om het hoekje willen helpen. Maar, de held (of heldin) die je wel bent, heeft genoeg wapens tot beschikking om dit tegen te gaan.

Er zijn vele wapens die ook in alle vormen komen. De melee-wapens, handgeweren, raketten, laser-wapens,... Hoe meer vijanden je omlegt, hoe meer ervaringspunten je verdient. Deze punten zorgen er voor dat je ervaringsbalkje vol geraakt. Eénmaal vol, ga je een level omhoog en kan je verschillende perks vrijspelen. Dit varieert in alle opzichten. De mogelijkheden zijn eindeloos en soms krijg je het gevoel dat je niet genoeg tijd hebt om ze allemaal eens uit te proberen. Ze hebben immers allemaal een bepaald nut. Beter mensen bestelen, mensen ompraten, meer schade aanbrengen, hacken, intelligentie,... Je kan je eigen personage naar je eigen stijl aanpassen, of niet. Uit de omgeving kan je verschillende klediingstukken vinden. Je moet wel in deze gevaarlijke wereld altijd voor jezelf zorgen en daarmee bedoel ik echt altijd. Je kan het je niet permitteren om een paar dagen zonder eten of drinken door te brengen. Als je in een gevecht een gebroken arm hebt gekregen, kan je dit best laten behandelen. Gelukkig kan je in een aantal dorpen wel een dokter vinden die weet wat hij doet. Vind je geen dokter, niet getreurd, je kan ook jezelf herstellen door de wonde te verbanden met een medkit.

Water is wel aanwezig maar hiervan drinken is niet altijd een verstandige keuze. Het water is ook radiatief en dus niet bepaald gezond. Even drinken kan geen kwaad maar als je zicht plots verslechtert, weet je hoe laat het is. Je moet ook zeker oppassen met wat je met je meebrengt. Voor een grote reis pak je meer voedsel mee dan wat onnuttige wapens. Je tas heeft wel degelijk een bodem en kan volledig vol geraken. Als je iets echt moet hebben, ben je genoodzaakt om iets anders weg te gooien. Overleven is een ware strijd dus heb je beter ook een aantal vrienden aan je kant. Dit kan verwezenlijkt worden met het karma-systeem. Ben je de reddende engel of zie jij jezelf liever op een berg met dode vijanden als alleenheerser? Kies goed want dit beïnvloedt het hele verhaal. Er zijn honderden verschillende eindes in dit spel dus moet je bij elke keuze nadenken: "Is dit wel de juiste?"

Conclusie en beoordeling

Fallout 3 is geweldig. Het is een RPG met een slepend verhaal en je een immense vrijheid geeft, zowel in de wereld als in het verhaal zelf. De game is al een tijdje geleden uitgekomen maar er is geen slijt op de succesvolle formule gekomen.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Immense wereld
 • Meeslepend verhaal
 • Met momenten suspens
 • Keuzevrijheid
 • Personage aanpassing
 • Karma
 • Veel vijanden
 • Minpunten
 • Lange voetreizen
 • Enkele glitches
 • Eentonige gebieden

Dit artikel delen

Over de auteur

Aäron Van den Berghe Liefhebber van menig genre en dagelijkse inactieveling.

Reacties

 • ik zou het wel doen.. call of duty heeft een goede naam waarom niet erbij zetten? ?? ? ?

 • Als die game maar super wordt!

 • Waarom geen \"Call of Duty\"? Naar mijn weten waren alle CoD's tot op heden min of meer kassuccessen.

 • Ik zou ook de naam COD laten, maar dat is natuurlijk hun beslissing. Als ze een andere weg in willen slaan met de naam, dan zullen wij ons daarbij moeten neerleggen.

 • Persoonlijk zou ik inderdaad 'Call of Duty' gewoon laten zoals het is, Call of Duty: Modern Warfare 2 klinkt wel langdradig maar uiteindelijk profiteren Activision Blizzard en Infinity Ward hier enorm van vanwege het feit dat \"het de grootste entertainmentlancering ooit moet worden\" en tevens \"best verkopende game ooit\". Maar ik moet toegeven 'Modern Warfare 2' klinkt goed.

 • Verkoopt denk ik wel veel beter.

  Mooie boxart trouwens!

 • Moeit mij niet of het Call of Duty is of niet.

  Als de game maar vet is!!

  Zorg daar liever voor dan die eindeloze discussie van wel of niet COD

 • aangezien CoD een goede naam heeft, is het misschien voor de verkoopcijfers handiger. Maar ik moet toegeven dat \"Modern Warfare 2\" ook wel goed klinkt

 • De cover vd box is idd mooi!  Het zou dom zijn als ze CoD er niet voor zouden zetten, want ik denk dat ie dan veel minder gaat verkopen.

 • Ze zijn ook bezig met een Prestige Edition dat is de Collectors Edition. Dat zei Fourzerotwo ook wel Robert Bowling

 • Ik vind die naam veel beter

 • als je COD er voor zet word de verkoop verdriedubbelt.

 • Hmm maar is dit de keuze van Activision Blizzard, of van Infinity Ward? En wat zijn de afspraken die hier over zijn gemaakt? Kan me niet voorstellen dat Actvision Blizzard zomaar ineens de naam van hun beste franchise weggeeft, daar zullen (monetaire) consequenties aan zitten voor IW. Tenzij het natuurlijk de keuze was van Activisions Blizzard zelf.

 • Ik snap inderdaad ook niet waarom je er Call of Duty niet bij zou zetten. Bij mijn weten verkochtten alle games erg goed.

 • het zou wel beter voor ze zijn om COD gewoon te laten staan, maarja ze krijgen dan misschien wel een hoop rechtzaken te verduren omdat de rechten daarvan activision staan. maarja misschien hebben ze wel een dealtje gesloten met ze.

 • Call of Duty is toch de bekendste shooter? waarom zetten ze het er gewoon niet bij?  maarja de naam maakt niet zo veel uit, het wordt toch wel een top game,,

 • Oh, als de game maar goed zit ;)

 • ik vind dat ze het er gewoon bij moeten zetten

  waarom niet, het geeft alleen maar voordelen

 • Wat zeuren mensen hier over rechten? Als het spel uitgegeven wordt door Activision Blizzard dan zullen die ervoor hebben gekozen en zullen er echt geen problemen ontstaan hoor.

 • De boxart is redelijk. Jammer dat Call of Duty niet groot in het midden bovenaan staat, maar het gaat natuurlijk om de inhoud! :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren