1. Resident Evil (NGC)

Resident Evil (NGC)

Ik geef het toe. Ik was vroeger een mietje, althans meer dan nu. Op de kermis durfde ik alleen in de draaimolen, en ’s avonds op mijn kamer moest er verplicht een lampje aan om grote boemannen te vermijden. Maar naast een trauma van Karbonkel en een grote angst voor clowns, was ik een vrij normale jongen. Toen ik wat ouder werd verdwenen veel van mijn angsten en begon ik een echte stoere man te worden. Een volwassen vent die nergens bang voor was. Totdat ik de remake van Resident evil voor de Cube aanschafte.

Want bij het starten van deze game, kwam die kleine mieterbal in mij toch weer even naar boven. Want wat is dit een gruwelijk enge game! Ik heb het meer dan eens bijna in mijn broek gedaan tijdens het spelen van deze titel. Rond de periode dat ik deze game kocht, was ik veel bezig met het kijken van horrorfilms. Daarmee denkend dat ik het meeste wel gezien had, en niet makkelijk bang te krijgen was. Maar bij deze game heb ik me daar toch smerig in vergist. Want het is er één die zowel vreselijk eng als vreselijk verslavend is.

Resident evil is een remake van een game die ooit op de Playstation verscheen. Capcom heeft het echter voorzien van een grafische update, om het vervolgens opnieuw uit te brengen op de Gamecube. Dit alles droeg bij aan de Campagne, die Nintendo destijds voerde om van haar “kiddy” imago af te komen. Deze game zorgde daarbij voor een grote stap in de beoogde richting. Je speelt in deze game een lid van het Alpha team. Dit team heeft de taak gekregen onderzoek te doen naar het Bravo team dat vermist is. De game opent dan ook met een cinematic, waarbij je te zien krijgt hoe het Alpha team een helicopter van het Bravo team onderzoekt. Ze worden echter aangevallen door een roedel losgeslagen Dobermans , waardoor ze noodgedwongen zijn zich terug te trekken in een (ogend) verlaten landhuis. Vanuit hier beginnen alle problemen en daarmee kan het grote avontuur beginnen.

Gelijk aan het begin krijg je de keuze tussen 2 Alpha leden; Chris en Jill. Het verschil tussen de personages zit het hem in de persoonlijke vaardigheid en in het spelverloop. Zo heeft Jill meer Ammo en bezit ze over een Lockpick die haar de mogelijkheid geeft deuren te openen. Chris daarentegen bezit over minder ammo maar is beter bestand tegen vijanden. Ook zal het spel verschillen van opzet wanneer je voor een bepaald personage kiest. Tussenfilmpjes zijn anders, je komt voor andere uitdagingen te staan en vijanden worden anders geplaatst. Niet dat het verschil enorm groot is, maar het zorgt voor een interessante replaywaarde.

Het eerste waar je enorm aan zult moeten wennen, is waarschijnlijk de besturing. Want deze is niet bepaald makkelijk onder de knie te krijgen. Je zult het eerste kwartier dan ook als een dronkenlap door het landhuis waggelen, botsend tegen alles wat je tegenkomt. Dit alles is te danken aan de manier waarop het spel is opgezet. Je hebt namelijk vaste perspectieven  waaruit je het landhuis bekijkt. Loop je bijvoorbeeld eerst weg van de camera, dan kan het maar zo zijn dat je in het volgende perspectief juist naar het camera toe loopt. Dit zorgt voor frustratie en desoriëntatie, maar het gezegde ‘oefening baart kunst’ is op deze game zeker van toepassing.

Het spel is dus al oud, maar is nu gegoten in een nieuw jasje. En dit nieuwe jasje is werkelijk prachtig! Door de vaste camera standen hebben de makers alles fotorealistisch weer kunnen geven. Dit wil zeggen dat alles haast niet van echt te onderscheiden is. Je zult vele omgevingen (ook buiten het landhuis) doorkruizen die allemaal hun eigen sfeer en look kennen. Alles zier er gewoon uit zoals je dat ervan zou verwachten. De begraafplaatsen zijn donker en mistig, het landhuis heeft een ouderwetse uitstraling en kelders zijn kil en vochtig. Ik ben een groot fan van de stijl die de game heeft, het horrorfilmgevoel is tijdens het spelen dan ook moeilijk van je af te zetten. De totale stijl wordt juist versterkt door de sfeer die er in de game heerst. Zo is het landhuis akelig stil en donker. Alleen jouw voetstappen op de marmeren vloer en het geluid van wind en regen zullen te horen zijn. Maar ook het constante flitsen van de bliksem werpt prachtige schaduwen. Dit soort kleinigheden krikken daarmee het geheel nog net dat beetje extra op. Heerlijk!

Ik heb het al eerder benoemd; Dit spel is eng. Wanneer ik dit speel, voel ik me opnieuw dat kleine jochie dat ik ooit geweest ben. Het spel zet namelijk een bepaalde atmosfeer neer, een atmosfeer die ervoor zorgt dat je tijdens het spelen altijd op je hoede bent. Het landhuis is namelijk bezaaid met zombies. Deze engerds zul je geregeld tegen komen en ze zullen dan ook de meest voorkomende tegenstanders zijn. ‘Maar zombies zijn toch niet zo eng?’ Zou je zeggen. Er zijn tegenwoordig zoveel games met zombies. Meestal worden ze neergezet als hersenloos knalvoer, waar ze eerder grappig dan eng te noemen zijn. Resident evil doet dit anders, je hebt namelijk niet veel te knallen. Ammo is schaars in deze game, waardoor je leert er zeer efficiënt mee om te gaan. Iedere kogel die je afvuurt is er één minder en dat is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Doordat je niet veel ammo hebt worden de zombies extra bedreigend. Je kunt ze namelijk niet altijd doden, omdat je soms  simpelweg niets hebt om ze mee te doden. Tel daar bij op dat hun design redelijk ranzig en afstotelijk is. Maar ook de bekende kreun die hun aanwezigheid in bepaalde ruimtes verraad, zorgt er bij mij nog steeds voor dat de haren op mijn nek overeind gaan staan. Het openen van een onbekende ruimte is dan ook iedere keer weer een gespannen moment. Want het is altijd weer afwachten wat voor gruwelijks je nu weer aan zult treffen. Naast de bekende zombies is er ook ander gespuis dat je de stuipen op het lijf zal jagen. Maar ook de verschillende eindbazen zorgen voor een goede afwisseling.

Zoals ik al aangaf, in dit spel ben je constant aan het rantsoeneren. Alles wat je vindt zul je goed moeten bewaren. Want naast Ammo zijn er ook geneesmiddelen en puzzelstukken te vinden. Het landhuis zit namelijk bomvol puzzels en geheimen. Het gebouw is een groot raadselachtig doolhof dat jij zult moeten trotseren. De bekende vastloopmomenten zijn dan ook meer dan eens aanwezig in deze game. Maar met een beetje gezond verstand en logisch redeneren, moet het voor iedereen te doen zijn. Wel zijn de puzzels verrassend en zorgen ze voor afwisseling en momenten van welkome ontspanning. Het oplossen van zo’n hersenkraker geeft dan ook enorm veel voldoening.

Resident evil is een game die vooral zo goed is door zijn atmosfeer en uitstraling. Ook qua gameplay is er genoeg plezier te beleven. Maar vooral de schrik en angstfactor zijn twee dikke pluspunten. Maar dit zijn er ook gelijk twee die sommige gamers ervan zullen weerhouden om het te spelen. Het is echt een game die je moet liggen. Het is namelijk geen pick-up and play game. De besturing is erg wennen, de puzzels soms erg lastig en ook de beangstigende sfeer zullen enkele gamers de game laten voor wat het is. Geloof me ik heb het zien gebeuren. Net als dat niet iedereen van horrofilms houdt, houdt ook niet iedereen van deze game.  Maar ben je gek op survival horror dan zou ik deze game, ondanks dat het een oudje is, toch eens proberen. Wie weet verschijnt er nog eens een remake op een van de recente consoles.

Conclusie en beoordeling

Resident evil wordt samen met Alone in the dark vaak als grondlegger gezien van het survivalhorror genre. Deze game laat duidelijk zien waarom Resident evil deze titel meer dan verdient. Het is een game die veel verschillende gameplay elementen verbindt en het tot een goed samenhangend geheel maakt. Naast alle memorabele momenten die deze game kent, zorgt het voor een ongeëvenaarde maar vooral angstige ervaring.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • schrikfactor
 • atmosfeer
 • graphics
 • verhaal
 • gameplay
 • Minpunten
 • de bagger besturing
 • spreekt niet iedereen aan
 • vrij pittig (soms té)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zulke acties zijn altijd leuk, maar altijd dubbel.

  Waarom moet je er €8 per DLC voor betalen (24 extra) terwijl je de game daarna inclusief die DLC kan krijgen voor vaak minder dan de originele verkoopprijs…  Binnenkort schaffen we een HDtv aan, dus misschien overweeg ik toch nog om die PS3 en LBP te kopen, voor mij de killer-app.

 • Leuk voor de mensen die LBP nog niet hebben :)

 • ben geen LBP fan

 • lbp net gekocht maarja.

 • Dude, waar kun je die sackboys bestellen. :O

 • duur

 • GOTY versie kopen, dingen downloaden en dan weer inruilen voor ander spel? :]

 • ik heb LBP gehad maar nu niet meer. soms vind ik dat toch jammer. misschien koop ik deze wel als die niet te duur is. dan kan ik hem weer gaan spelen :P

 • Zeker geen LBP fan en in NL zijn er ook niet heel erg veel. De game heeft qua verkopen in mijn ogen toch wat teleurstellend gepresteerd.

 • Ombud… goed idee ;>

 • Freestyleforce schreef: Dude, waar kun je die sackboys bestellen. :O  Je kunt ze vinden op LBP zelf in de LittleBigStore ;) Maar volgens mij ook in de PS store?

 • wel vet, want ik wil hem nog eens kopen, maarja, dit wordt wel erg duur, met al die packs erbij.  ik denk ongeveer weer iets van 64,99 ofzo,,

 • Volgens mij is het enige pack met echt extra levels en trophies enzo het mgs pack, de rest is alleen stickers en kostuums die je niet persé allemaal hoeft te hebben

 • Goed voor mensen die LittleBigPlanet nog niet in huis hebben gehaald.

 • Leuk! Als hier echt het R&C pack bij komt, dan zal het vast niet lang meer duren voordat die ook daadwerkelijk verschijnt :) Ben benieuwd!  Quote:

  Freestyleforce schreef: Dude, waar kun je die sackboys bestellen. :O  Je kunt ze vinden op LBP zelf in de LittleBigStore ;) Maar volgens mij ook in de PS store?  Dude… hij bedoelt de Sackboy KNUFFELS. De real life shizzle, yo! • zal dan waarschijnlijk weer 60euro kosten, ik heb em van een vriend gekocht voor 12.5 en hij was nooit gebruikt hij hield niet van zo games goed koopje hé

 • Man, voortaan wacht ik wel met games kopen totdat er een GotY-release komt ofzo, ik neem aan dat deze redelijk goedkoop wordt eigenlijk.

 • leuk hoor, LBP was gewoon super om te spelen. hoewel dat vooral gold voor de multiplayer

 • Vind het nog steeds een vette game, maar geen mogelijk om de extra content te kopen dus dit zou een relexte uitkomst zijn! :)

 • Dat is wel grappig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren