1. Enslaved: Odyssey to the West (X360)

Enslaved: Odyssey to the West (X360)

 

Miscommunicatie. Een woord dat best lastig te spellen is, en in de geschiedenis al voor vele onbedoelde gebeurtenissen heeft geleid en vele slechte dingen heeft geschapen. Zo is ergens in de zestiende eeuw de vergissing gemaakt om in plaats van de bloemensoort afrikaantjes, Afrikanen te gaan verhandelen. Door een verkeerd begrepen term ontstond de slavernij, en die is tot ver in de toekomst nog aanwezig. Hoewel de slaven dan niet meer met zijn honderden op een houten boot vervoerd worden, zijn de omstandigheden nog steeds niet ideaal op een slavenschip. 

Zo ondervinden ook Monkey, een brute vechtersbaas, en Trip, een jongedame met een talent voor techniek. Ze zijn gevangengenomen en worden vervoerd op een zogenaamd slaveship (de metalen, vliegende variant van de VOC-schepen). Hun vervoersmiddel stort echter neer en de twee weten ter nauwer nood met een ontsnappingscapsule te ontkomen aan een gewisse dood. Trip bedenkt dat zij in een wereld waar het gevaar op loer ligt weinig overlevingskansen heeft zonder een helpende hand. Daarom bevestigt zij een slavenhoofdband aan Monkey’s voorhoofd, waardoor hij haar onvoorwaardelijk moet gehoorzamen. Trip wil naar huis, en Monkey zal haar daar dus tegen wil en dank naartoe brengen.

Dit zorgt natuurlijk voor de nodige spanningen tussen de twee en dat levert mooie momenten op. Hoewel Monkey in eerste instantie haar nek wel kan omdraaien, groeien hij en Trip steeds meer naar elkaar toe. De pracht van het verhaal zit vooral in de relatie die tussen Monkey en Trip ontstaat. Dit is te zien in verschillende cutscenes, waarbij vooral de prachtig realistische gezichtsanimaties en de overtuigende voice-acting opvallen. Maar ook tijdens het spelen zal je Trip regelmatig moeten dragen en beschermen, waardoor de samenwerking niet alleen passief blijft. Je gaat echt meeleven met de personages en het is daarom des te jammer dat het spel een ietwat teleurstellend einde kent. Desondanks weet Enslaved door de puike presentatie toch goed te scoren in het vertellen van een verhaal over twee lotgenoten in een verwoeste wereld.

De wereld is bijna uitgestorven: de steden zijn vervallen en verlaten en door de wilde natuur overwoekerd. Hierdoor is het je door de omgeving bewegen niet erg makkelijk en aangezien jij, als Monkey spelende, een lenige jongeman bent, levert dit een hoop klim- en klauterwerk op. De besturing hierbij is redelijk simpel: je springt, klimt en slingert door met de linkerstick in de richting van een te gebruiken object te richten en op de A-knop te drukken. Hierdoor vlieg je als een volleerde Tarzan door de lucht en dit is dan ook erg vermakelijk om te aanschouwen. Het brengt echter wel met zich mee dat de game je aan een bepaald pad bindt: je kunt alleen naar punten springen waar de game wil dat je naartoe springt en de game in zijn algeheel is eigenlijk vrij lineair.

Maar waar de game inboet op vrijheid, geeft hij juist een overdaad aan grafische pracht. Enslaved is een spel dat draait op de krachtige Unreal 3 Engine (onder andere bekend van Gears Of War) en dat levert een hoop mooie beelden op. Overwoekerde en ingestorte gebouwen, fabriekshallen vol gevaarlijke vallen en ongure vuilstortplaatsen komen helemaal tot leven door de volle kleuren en de goed uitgekozen camerastandpunten. Ook op muzikaal gebied stelt Enslaved niet teleur. Hoewel de muziek tijdens het spelen af en toe afwezig is, raakt de muziek zeker in de cutscenes de juiste toon en draagt het echt bij aan de uitstekende sfeer van het spel.

Gedurende dit avontuur zal je ook veel gekleurde bolletjes oppakken, die door de levels verspreid liggen en die je van vijanden krijgt als je ze hebt verslagen. Naast dat ze een wegwijzende functie hebben, kun je Monkey's vaardigheden er ook mee upgraden. Dit is niet erg uitgebreid, maar voegt toch een leuke verzamelingsdrift toe aan het spel.

Naast het geklauter door de mooie omgevingen, zal je ook geregeld een robbertje moeten vechten tegen zogenaamde Mechs. Deze robots zijn in dienst van de slavendrijvers en hebben het gemunt op de twee ontsnapte gevangenen met wie jij speelt. De combat speelt echter niet zo’n grote rol als het klimmen en is daarom ook niet heel uitgebreid. Monkey gebruikt zijn trouwe staf en handschoenen om een paar rake klappen uit te delen. Met X doe je een lichte aanval, en met Y een zware. Hiermee zijn ook enkele combo’s te maken, en hoewel dit niet heel diepgaand is, weet de combat toch genoeg te boeien. Dit komt ook doordat het allemaal erg spectaculair in beeld wordt gebracht met acrobatische moves en een bevredigende explosie als slotakkoord van het leven van een vijandige Mech.

Conclusie en beoordeling

Enslaved is bovenal een magische ervaring. Het verhaal, en dan in het bijzonder de relatie tussen Monkey en Trip, is zeer sterk en de drijvende kracht om door te spelen. Ook de cutscenes zijn met hun realistische gezichtsanimaties en uitstekende voice-acting een vermelding waardig. Je slingert heerlijk soepel door de omgevingen heen en weer en de combat is ook leuk genoeg om interessant te blijven. Dit alles wordt prachtig in beeld gebracht en ook op audiovisueel vlak zit het allemaal snor. Enig nadeel is dat het einde wat teleurstelt en er een aantal vragen onbeantwoord blijven, maar dat mag niet baten. Als je op zoek bent naar een goede en bovenal sfeervolle adventure, dan is Enslaved: Odyssey to the West de perfecte game.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal, met name de relatie tussen Monkey en Trip
 • Prachtige cutscenes
 • Oogverblindend mooie omgevingen
 • Lekker klimmen
 • Combat staat ook zijn mannetje
 • Minpunten
 • ... met een ietwat teleurstellend einde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vraag me echt af wat voor game het wordt, behalve een schijtgame

 • zucht

 • creepie concept-art…maar zal idd wel kak worden.

 • Nu zie je weer dat mensen over de rug van de doden geld proberen te verdienen….

 • Zal niet zo goed worden denk ik..  Respect Michael Jackson.

 • ach ja de een zijn dood is de ander zijn brood.

 • dit is denk ik voor niemand brood:P

 • ik vind michael wel goed tussen die zombies passe

 • We zullen wel zien wat het word,ben best benieuwd

 • @SkyRaider

  Hoezo? Hij is al enkele maanden in ontwikkeling en Mj heeft zelf zijn stem al laten opnemen dus het was al voor zijn plostelinge overlijden.  Als hij op de wii komt word hij denk het meest verkocht.

 • diepe zucht….  mogen ze hopen dat veel van zijn fans gamers zijn dan he :p

 • … Kom op nou, laat die man in vrede rusten…

 • Heb liever Singstar: Michael Jackson.

 • Ingesproken voor zn dood.. jaaaaajaa :s Gwoon voice look-a-like ingehuurd en zingen met zn zak :P Snel eventjes wat geld verdienen voordat de hype weer over is. Bullshit allemaal :s  R.I.P. Michael Jackson

 • De game was al in ontwikkeling voor z'n dood. Dus van geprofiteer is er geen sprake hoor.

 • OMG.. Wat een fucking bullshit. Laat die gozert effe lekker dood zijn ofzo :S Ik bedoel, ik weet het nu wel allemaal :S

 • Yippee.

 • Doe gewoon een singstar spel gebaseert op MJ dan is iedereen weer happy. :D

 • Allemaal jullie puistenkop dicht houden. Die game komt niet. De enige game die nog van hem komt is een Rockband of Guitar Hero over een jaar of 3

 • Vraag me af wat voor game het word.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren