1. Mario Kart 7 (3DS)

Mario Kart 7 (3DS)

Mario, wie kent hem niet. De bekende loodgieter van Nintendo, tenminste dat zeggen ze, want we hebben hem nog nooit een leiding zien repareren. De afgelopen jaren is hij vooral druk geweest met peach redden en bowsers plannen te dwarsbomen. Hij is blijkbaar erg sportief en naast feestjes is hij ook niet vies van pittige hersenkrakers. Naast al die drukke bezigheden had hij gelukkig ook nog tijd om te scheuren over nieuwe parcoursen in Mario kart 7.

Niet alleen mario maar ook zijn bekende vrienden en vijanden stapten in een kart. Naast de bekende waren er ook nieuwe personages: Wiggler, Honey Queen, Lakitu en Metal Mario. Jammer, want het is geen plezier om met ze te racen. Honey Queen is flink afgevallen sinds haar verschijning in Mario Galaxy 2; ze is minstens tien keer kleiner dan toen. Wiggler valt ook niet te ontzien, een grote rups in je kart. Dat hoort gewoon niet, het is geen gezicht. Dan heb je ook nog Metal Mario. Hij is inspiratieloos en zou goed op zijn plek zijn bij de oud ijzerboer .Lakitu valt nog wel mee en is op zich wel een leuk personage. Maar toch, Nintendo had mij meer tevreden gesteld met Baby Mario en Luigi, Bowser Jr., Diddy Kong, Birdo en ga zo maar door met het lijstje. Dit spel bevat in totaal dus zeventien speelbare personages. Dat zijn er negen minder dan in Mario Kart Wii. De mensen die het liefst een rijk aanbod aan karakters hebben, zoals ik, stelt Nintendo hiermee redelijk teleur.

Wat gelukkig wel veranderd is als je kijkt naar Mario Kart Wii, is dat het item balans weer helemaal terug is. Niets is frustrerende dan voor de finish helemaal overhoop geknald te worden met rode en groene schildjes of dat er weer zo’n spiney shell naar je hoofd vliegt. Deze spiney shell, misschien beter bekend als “het blauwe schildje”, zit weliswaar in Mario Kart 7, maar de kans dat je hem tegen komt is aanzienlijk kleiner. Een grote ergernis minder. Alle veel te krachtige voorwerpen uit Mario Kart Wii zijn gelukkig weer weg en hebben plaats gemaakt voor enkele nieuwe. Zo is er nu een Superblaadje waarmee je een staartje aan je kart krijgt. Super handig! Je slaat zo alle vijanden, schildjes en banaantjes uit de weg. Ook de super-7 is nieuw. Met dit zeldzame item krijg je maar liefst zeven items in een keer, het is niet heel handig te bepalen welke je wilt afvuren, dus allemaal achterelkaar afvuren werkt het best. Tot slot is er nu ook een vuurbloem, waarmee je vuurballen schiet op je tegenstanders. Helaas is het moeilijk om te richten op iemand.

Er zijn nog meer nieuwe features zoals het vliegen, onderwater rijden en je eigen kart samenstellen. Onderwater is leuk, maar meer ook niet. Wario’s Wrack is een geniaal parcours waar het water gewoon thuis hoort, maar water in een bowser kasteel? Kom op zeg! Dat hoort gewoon niet. In tegen stelling tot onderwater racen is het vliegen wel een goede toevoeging. Dat je zelf kunt bepalen of je lang blijft vliegen of dat je meteen land geeft je meer vrijheid. Zodoende kan je zelf bepalen wat jij denkt dat de beste tactiek is. Net als een eigen kart samen stellen, de bestuurder kan namelijk zelf bepalen hoe je kart er uit komt te zien. Een slimme keuze van kart-onderdelen en personage kan je toch voordeel opleveren bij het racen. Maar voor je wagentje helemaal geweldig is, moet je wel nieuwe onderdelen vrijspelen. Door muntjes te verzamelen tijdens de race, unlock je nieuwe soorten karts, banden en vliegers.

Misschien was het al duidelijk door de titel van het spel ( Mario kart 7), maar dit is dus het zevende deel alweer in de MarioKart-reeks. Aan dat feit is het misschien wel te wijten dat niet alle banen even inspiratie vol zijn. Ook nu weer is er een berg waar je over heen moet, bowser kasteel breng je weer een bezoekje en het is weer vallen van de baan geblazen op de inmiddels gevreesde regenboogbaan.

Naast deze zijn er nog meer “bekende” parcoursen. Maar door de kleurrijke omgeving, de geweldige muziek en vallende blaadje en confetti die op je afkomen, vergeet je al snel dat de banen niet allemaal even inspiratie vol zijn. De banen zijn echt tof, er zijn zelfs twee parcoursen die niet bestaan uit drie rondjes rijden, maar een lange baan naar de finish. Deze zijn erg goed bevallen en hopelijk komen er daar meer van in de volgende race game met Mario in de hoofdrol.

Naast deze zestien nieuwe levels zijn er ook nog zestien klassiekers. Zelfs deze zijn allemaal even mooi en goed gelukt, wat een opluchting was dat. De klassiekers in Mario Kart Wii leken een regelrechte kopie te zijn van het origineel. Bij Mario Kart Wii was namelijk zo dat er wel tien verschillende soorten “turbo’s” waren (normaal gesproken die regenboog dingen op de weg die je meer snelheid geven); van gele pijltjes tot regenboogstrepen. Lang niet elke oude parcours zag er zo uit als de nieuwe. In Mario Kart 7 ziet elke retro-parcours er gelukkig even prachtig uit als de nieuwe banen.

Wanneer je dan alle cups op alle niveaus hebt behaald kan je door met time trials, battles en online modes. Helaas heb je alle cups al vrij snel gehaald; je tegen standers zijn niet erg moeilijk te verslaan. Problemen met het online racen zijn mij nog niet voorgevallen, behalve dan dat er vaak voor Wuhu Eiland 2 gekozen word. Veel mede coureurs vinden het blijkbaar leuk om te winnen door gebruik te maken van een glitch die aanwezig is in dit parcours. De time trials zijn erg verslavend. Keer op keer doe je een en het zelfde parcours om maar je tijdrecord met een paar seconde te verbeteren. Tot slot kan je nog lekker battellen, maar dan moet je dat wel met een mede 3DS-bezitter doen, want alleen is zijn deze battles geen hol aan. Daarnaast zijn er ook nog maar eens twee soorten battles, muntengevecht en ballongevecht, die maar in zes arena’s kunnen plaats vinden.

Tot slot hebben we dan nog de besturing. Racen met de analoge circle pad werkt gewoon goed, samen met de R en L knoppen kan je lekker driften in de bochten. Je krijgt geen pijn in je vingers meer, wat wel het geval was bij de DS, aangezien je dan moet racen met een pijltjestoets en dat speelt gewoon niet fijn. Naast het racen met de circle pad kan je er ook voor kiezen om te sturen door je 3DS te kantelen. Je moet altijd recht op je schermpje kijken omdat je anders geen 3D ziet, maar alles dubbel. Ik was er bang voor dat daardoor deze manier van sturen onmogelijk zou zijn. Maar gek genoeg werkt het gewoon goed en verlies je niet het 3D effect telkens.

Conclusie en beoordeling

Mario Kart 7 is een geweldige game. Waar ze met Mario Kart Wii de mist in gingen zijn ze nu weer op juist weg beland (haha geweldige woordgrap). De itembalans is weer helemaal terug en de retro-parcoursen doen niet onder aan de nieuwe banen. Er zijn wat kleine vernieuwingen maar die voegen weinig toe. Batlle modus valt tegen en de nieuwe personages zijn niet helemaal goed gekozen. Maar de geweldige (soms inspiratieloze) parcoursen maken alles goed omdat het zo kleurrijk is.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Parcoursen zijn ontzettend kleurrijk
 • Retro banen doen niet onder aan de nieuwe
 • Zelfs gyroscoopbesturing werkt goed
 • Online werkt(redelijk)goed
 • Item balans is terug
 • Minpunten
 • Karakters zijn niet allemaal even geslaagd
 • Vernieuwingen vallen tegen
 • Te weinig verschillende battles

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me een leuk spelletje :)

 • Platformers zijn helemaal top, maar is dit niet voor de allerkleinste?

 • Lijkt een beetje op Kirby, en dat is alleen maar goed.

 • LEUK

 • Lijk me tof :)

 • Lijkt een erg leuke game!

 • Lijk me wel leuk!

 • ik heb hem al een tijdje en hij is leuk, niks meer niks minder. Niet bijzonders maar wel geinig.

 • Ziet er eigenlijk best wel leuk uit

 • Lijkt me zeker nice voor in de trein!

 • ik heb hem en hij is wel leuk

 • Volgens mij zag ik daar een ster

 • Ondertussen wordt Bunston opgejaagd door een stel mysterieuze schurken, die iets onaangenaams met het arme konijn willen uitspoken.  Dubbelzinnigheid.. ;) Dit spel klinkt heel verleidelijk.. om aan te schaffen.

 • :'''')

 • Lijkt op Kirby idd, ik ben benieuwd. :)

 • grappig

 • Hou niet zo van Platformers, maar ik vind deze wel leuk.

  Lijkt in enkele dingen op Kirby.

  Maar vind Starfy beter…persoonlijk…

 • is die ster nou van starbound =P?

 • Lijkt me best een leuke platformer. ^^

 • ik heb hem op me ds en hij is echt grappig speelt lekker niet al te moelijk gewoon leuk voor in de vakantie:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren