1. Mass Effect

Mass Effect

"Wat maakt een game goed?"

Als deze vraag wordt gesteld aan honderd gamers krijg je waarschijnlijk evenveel verschillende antwoorden. Niet iedereen zoekt hetzelfde in een game, niet iedereen houdt van dezelfde stijl en niet iedereen speelt hetzelfde genre. Om mijn eigen vraag kort voor mezelf te beantwoorden: een écht goed spel laat je de game spelen, ongeacht de stijl of het genre. Laat dit nou net een artikel over zo’n serie games.In de Mass Effect games ligt er zoals in veel andere games weer een universum klaar om te redden. Maar het toffe aan deze serie is dat dit ook daadwerkelijk zo voelt. De wereld, of beter gezegd alle planeten, leven. Het is fantastisch om als Commander Shepard verschillende planeten langs te gaan en ik kan dan ook niet wachten om als afsluiting van deze trilogie de aarde en het hele heelal te verlossen van de Reapers.

De games doen zoveel goed dat ik niet eens meer nadenk of er minpunten in zitten. Wanneer je een Mass Effect schijfje in je console of PC steekt en je kijkt de eerstvolgende keer op de klok schrik je. Het is inmiddels weer een paar uur verder. Dit komt door de goede mix van spelelementen. Prima shooter-actie wordt gecombineerd met een rpg en dit blijkt, samen met een tof verhaal, een recept voor een succesvolle actie-rpg. Als ik dit zo lees word ik daar niet zo warm van, maar Mass Effect heeft iets speciaals. Het is een goede game. En zoals ik al zei kan een goede game mij alles laten spelen.

Een actie-rpg in een sciencefiction setting zou mij normaal gesproken niet erg aanspreken. Toch speel ik deze Bioware-titel met veel plezier. Of iemand nu zijn eerste stappen zet in het eerste Mass Effect deel of als een doorgewinterde Shepard een intergalactisch team om zich heen verzamelt in Mass Effect 2, de game biedt een ongelooflijke diepgang. Als eerste hebben de keuzes die jij maakt invloed op het verhaal, maar daarnaast kun je als speler zo veel ontdekken. De planeten in het universum, personages zijn uitgewerkt en relaties tussen deze personages zijn ook belangrijk. Wat dan extra goed gedaan is, is dat je je savegame van de deel één mee kan nemen naar deel twee. Personen die je hebt laten sterven in deel één zijn ook dood in deel twee, vriendschappen blijven bestaan en ga zo maar door. Dit maakt van Mass Effect een samenhangend geheel en dit gaat door in deel 3, waarnaar je ook je savegame kunt overhevelen.

Verder is de sfeer in de games geweldig. De soundtrack, de voice-acting en de graphics (zo heeft bijvoorbeeld ook Miranda de pixels op de juiste plaatsen zitten) zijn tot in de puntjes verzorgd. Het is lastig om een objectief cijfer of andere beoordeling te plakken op een subjectieve ervaring, maar naar mijn mening is Mass Effect niet te missen en met recht “one of the defining games of this generation”.

Dit artikel delen

Over de auteur