1. FIFA 10

FIFA 10

Leuk hoor, dat FIFA dit jaar zo ontiegelijk vroeg is aangekondigd. Maar het maakt het wachten tot de game uitkomt niet bepaald een makkie voor een voetbalfan als ik. Gelukkig organiseert EA de laatste tijd een heuse stadiontour om FIFA 10 te showen. En zo gingen we vorige maand op bezoek bij de thuishaven van Paris Saint Germain, waar we weer iets meer zicht kregen op hoe goed FIFA 10 gaat worden.

Stukje voor stukje laat EA nieuwe details los over FIFA 10 en dit keer werd de nieuwe optie genaamd Custom Set Pieces onthuld. Hiermee kun je in het trainingsscherm tactieken aanmaken voor vrije trappen en hoekschoppen. Dit werkt heel eenvoudig door een speler te selecteren en deze via een bepaalde weg naar een positie op het veld te laten lopen. Dit kan bij een vrije trap bijvoorbeeld een acht zijn, of met een grote boog van de ene kant van het strafschopgebied naar de andere kant. Als je dat doet wordt er een looplijn op het veld getrokken zodat je ziet waar de speler heen rent nadat de vrije trap of corner is genomen. Vervolgens kun je deze tactiek opslaan onder je D-pad en toepassen in een wedstrijd.

Helaas crashte de game iedere keer dat ik de optie wilde proberen, dus ik heb het nog niet zelf kunnen testen. De grote vraag is natuurlijk hoeveel mensen het uiteindelijk gaan gebruiken. Het is zeker tof dat de mogelijkheid erin zit, maar als ik kijk naar het vorig jaar geïntroduceerde Custom Team Tactics dan is het voor mij waarschijnlijk weer net iets teveel moeite.

Wat ik zeker wel ga gebruiken van de nieuwe mogelijkheden, is het verplaatsen van de muur. Met de linker- en rechtertrigger kun je de spelers in de muur een paar stappen verplaatsen om die vrije hoek iets meer af te schermen. Het is maar een kleinigheidje, maar wel eentje die best handig kan zijn. Met één druk op de knop kun je trouwens een pop-up tevoorschijn toveren en daaruit een speler kiezen die de vrije trap neemt. Hiervoor hoef je dus niet langer naar het menu toe en dat gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat je vaker een vrije trap door iemand anders laat nemen die het beter kan dan de standaard vrije trappennemer.

Verder valt aan FIFA 10 vooral op dat de kleine verbeteringen en vernieuwingen ten opzichte van FIFA 09 de gameplay toch echt wel beïnvloeden. De eerst keren dat ik FIFA 10 speelde (in Londen en op de E3) merkte ik nog weinig verschil van bijvoorbeeld het 360-graden dribbelsysteem waar EA zo trots op is. Maar toegegeven: na wat meer potjes met deze versie (75 procent voltooid) te hebben gespeeld, merk je toch wel dat het net weer even wennen is en je op sommige vlakken best weer moet oefenen voor je het helemaal onder de knie hebt.

De belangrijkste verandering die hierdoor ontstaat is voor mij het schieten. Mijn grootste kritiek op FIFA09 – en eigenlijk de hele serie – is dat er altijd wel manieren zijn waarop je sowieso scoort. Vanaf de juiste afstand, met de juiste snelheid en de juiste hoek zeilt een bal zo de kruising in. Nu je in FIFA 10 niet meer in slechts acht hoeken kunt lopen en dus ook richten, behoort dit tot het verleden. Het gevolg is dat het scoren een stuk minder voorspelbaar wordt. Ook het gebruik van het precisieschot met de rechterbumper is op de schop gegaan en dus zul je minder snel op dezelfde manier scoren dan je in FIFA 09 deed.

Verder uit het 360-graden dribbling zich in het overspelen en lopen met je speler. Vaker dan voorheen zul je nu – vooral in het begin – de bal niet automatisch recht in iemands voeten spelen maar ook ernaast, waardoor je balverlies leidt. Ook wanneer de tegenstanders balverlies leidt en je naar de bal rennen wil rennen, merk je dat je wat meer echt naar de bal toe moet lopen om hem in je bezit te krijgen.

Houd je er overigens van lekker te dollen, dan is FIFA 10 helemaal iets voor jou. Met de linkerbumper kun je de bal dichterbij je voet houden dan wanneer je normaal loopt, zodat hij moeilijker is af te pakken. Ook dit vergt wel wat oefening maar als je het in de vingers hebt kun je nog meer egotrippen dan eerst. Denk er wel aan dat je dit met de juiste spelers doet en niet met een speler van FC Knudde. Zeker niet omdat het fysieke voetbal dat FIFA 09 introduceerde een sprongetje heeft gemaakt. Een gevecht om de bal duurt niet meer twee tellen maar gaat ook nog door nadat je de bal hebt veroverd. Als je dus niet oplet, kun je door een schouderduw de bal zomaar weer kwijt raken en begint het gevecht opnieuw.

Om dit er zo realistisch mogelijk uit te laten zien, zijn er weer een hoop nieuwe animaties in de game geknald. Niet alleen meer varianten op schouderduwtjes, maar ook een keeper die de bal over de lat tikt, een speler die de bal probeert te onderscheppen door zijn been achterlangs uit te steken, kopduels die overtuigender ogen, een speler die over de bal heenstapt om hem te laten gaan voor een medespeler en ga zo maar door. Dit alles zorgt ervoor dat FIFA 10 weer een stap doet richting de ultieme voetbalgame. Natuurlijk hebben we nog lang niet alles gehoord en gezien, maar dat gaat de komende weken en maanden zeker gebeuren. Hopelijk horen we dan meer over de online functionaliteiten en werken nieuwe toevoegingen zonder te crashen. Voor mij geldt bij FIFA 10 in ieder geval nu al: it’s in the game!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oke vet :) heb er zin in 2009 was al goed!

 • Klink goed, maar ik heb het niet zo met voetbal games.

 • Fifa 10
  1. graphics zijn beter dan pes…2. animaties beter enz..

  PES 10
  1. gezichten zijn beter en verder geen pluspunten xD

 • Pes heeft alleen de gezichten.

 • owwww dit wordt echt de hardste titel tot Fifa 2011 :).  Die 360 dribbel is zon gigantische, logische stap vooruit.  @Rickje9  Gameplay is ook 10 jaar vooruit. Laatst heb ik een keer PES gespeelt in de Mediamarkt, lijkt wel een schiettent.
 • Ik ga hem zeker halen, Fifa 09 was zo verslavend. :9

 • 09 was idd al heel goed, ik kan niet wachten op 10, een must-have…

 • Giefv!

 • Dit wordt vet!

 • Ook fifa laat zeker van zijn kant zien.. Hoewel je een vergelijking alleen kan doen na PES ook te hebben gespeeld.. De gameplay zal de egte diehard footballfan de keuze laten maken. Animiaties en dergelijke ben je na 10x tog wel zat.  Ik (pes fan) zal veel verwachten van PES, ze hebben wat goed te maken of het hun lukt dat weet alleen joost

 • ik heb hier echt zo zin in he.

  ik ga hem gelijk de eerste dag halen.:10

 • Dat Custom Set Pieces ziet er leuk uit!  Voor de rest.. gewoon FIFA

 • Klinkt goed, maaarrrrr, van mij mag het othch wel iets meer arcade blijven. Ik zie wel weer wat het wordt en de nieuwe PES wil ik niet uitvlakken!

 • Voetbalgames… ze verdienen geld door effe een kleine update te geven, waarom zijn die updates niet gewoon gratis of voor 10 euro ofzo zoals elke game dat doet de laatste tijd… Triest.

 • Super vette preview!

 • Ten eerste hoop ik dat er weer in de sneeuw en regen gespeeld kan worden, maar ook hoop ik dat ze het menu vernieuwen. Op mijn flinke TV is het allemaal perfect te lezen, maar bij een kameraad van me spelen we nog op een ouderwetse beeldbuis en daarop zijn de menu’s (bijna) niet te lezen!! Tijd voor vernieuwing dus.

 • Ik heb echt super veel zin in dit spel! Er hoeven echt niet heel veel veranderingen in te zitten, maar zo doet het duidelijk een grotere stap naar perfectie!

 • hahaha insidegamer met je fifa.

  al deze opties behalve de Custom Set Pieces zaten al in PES de jongens van Insidegamer weten niet eens wat je met PES kunt dus dan lijkt FIFA al snel heel wat.

  Het is heel simpel FIFA heb een leuke buitenkant maar je kan er niks mee, Door PES moet je even heenprikken( easy to learn hard to master) maar dan heb je een voetbalspel met mogelijkheden die jullie hoofden doen duizelen, jullie hoeven niet eens de moeite te nemen erop te reaqeeren want ik ben er van overtuigt dat niemand van jullie nurdjes veel over PES weet.

 • hahaha rickje 9 jij bent zeker ook 9 jaar wat een rederening zeg pfffff wat word je moe van kleuters als jij

 • het gaat niet om een gezichten van mij part plakken ze er apenkoppen op voor de echte voetbal liefhebber gaat het om de GAMEPLAY er daar loopt fifa mijlenver achter op PES.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren