1. PES 2010

PES 2010

Plat gezegd verwachten we dit jaar alles van FIFA 10 en niks van PES2010. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de edities van vorig jaar, waar PES finaal werd weggespeeld door het sterrenensemble van Electronic Arts. Maar ondanks dat komt de beste footie wat mij betreft nog altijd van de stal van Konami, namelijk Pro Evolution Soccer 6. En dus hoop ik dat PES ooit genadeloos countert en laat zien dat de game met recht de naam Pro Evolution Soccer draagt. Of dat meteen met PES 2010 gaat gebeuren valt nog maar te bezien, want wat we onlangs in Frankfurt te zien kregen deed mijn voetbalhartje nog niet veel sneller kloppen.

Konami richt zich dit jaar met PES op een aantal punten: realisme, teamsport, individuele spelers en het grafische aspect. Het eerste dat me dan ook opviel toen we ons potje Liverpool tegen Barcelona op de PC startten, was dat het spel er ietsjes beter uitziet en eindelijk op een next-gen voetbalgame begint te lijken. Gezichten van sterspelers als Messi en Torres lijken angstig goed, evenals die van onze eigen haringkoning Dirk Kuyt. Brakke speakers maakten me het iets lastiger een goed idee te krijgen van het geluid, dat het in PES 2009 echt liet afweten. Het schoppen tegen een bal klinkt in ieder geval een stuk minder dof, terwijl het aan de andere kant lijkt of de commentator af en toe in slaap valt als we een hele tijd niks van hem vernemen.

Maargoed. Genoeg hierover, want uiteindelijk telt vooral de gameplay. Daar viel vorig jaar genoeg op aan te merken en dit jaar dus genoeg aan te verbeteren. Voor een deel lijkt Konami hier ook in te slagen. Zo had ik minder dan in PES 2009 het idee tegen een bowlingbal op een stroopveld aan te schoppen en bewegen de spelers wat soepeler. Dit klinkt misschien als iets kleins maar voor mij was het een van de grootste ergernissen uit PES 2009, dus dat is absoluut goed nieuws. Al moet ik er wel bij zeggen dat de spelers nog steeds niet de ballerina’s uit FIFA 10 zijn. Daarnaast voelt het schieten nog altijd erg fijn aan, ondanks dat het systeem wederom niet veranderd is. Nu vind ik dat voor het schieten niet zo erg, maar wel voor de andere besturing. Zo kun je nog steeds de kracht van je passing niet doseren door de passknop langer of korter ingedrukt te houden. Dat is vreemd, aangezien het nemen van strafschoppen in PES 2010 wel zo werkt. Misschien een voorbode voor wat we in PES 2011 kunnen verwachten?

In tegenstelling tot FIFA 10, dat dit jaar de snelheid iets heeft opgeschroefd, neemt PES 2010 juist wat gas terug. De balsnelheid ligt duidelijk iets lager, met als gevolg dat beide footies op dit gebied niet veel meer van elkaar verschillen. Overigens speelde heel de game wat trager. Of liever gezegd té traag. Spelers reageren laat – of soms zelfs helemaal niet – op een druk op een knop, doen lang over een bal aannemen en hebben een lakse balbehandeling. En dat kan voor klamme zweethandjes zorgen als je de bal in het strafschopgebied snel wil wegwerken of dodelijk wil counteren. Kwestie van foutjes wegwerken, zegt Konami. De versie die wij speelden was immers pas zestig procent af en dus is het absoluut te hopen dat de handelingsnelheid van spelers wordt verbeterd.

Misschien vraag je jezelf af of PES 2010 nog wat nieuws onder de zon heeft. Nou, vooralsnog weinig. Ik verbaas me er iedere keer over hoe PES en FIFA over en weer wat opties van elkaar ‘lenen’. Dit keer zit in PES een soort Custom Tactics wat we van FIFA 09 kennen. Door middel van een aantal sliders kun je nog diepgaandere tactische aanwijzingen aan je ploeg meegeven. Bijvoorbeeld hoever de verdediging op moet schuiven, hoeveel druk de middenvelders moeten zetten en hoe breed het spel gehouden moet worden. Ook ‘nieuw’ is dat wanneer je een speler op een positie zet die niet goed bij hem past, zijn rating afneemt en hij dus minder presteert dan op zijn juiste positie.

Wat dan nog het meest in de buurt van ‘nieuw’ komt, is de mogelijkheid om aan individuele spelers tactische opdrachten mee te geven. Dit doe je door kaarten te activeren, waar iedere speler – afhankelijk van zijn positie en specifieke kwaliteiten – er een paar van heeft. Zo kun je bij Messi de kaart Incisive run aanzetten zodat hij een actie de zestien inmaakt, iets dat hij in het echt bij Barcelona ook regelmatig doet. Of dat Henry zich na een pass laat terugzakken, zo een verdediger met zich meelokt en ruimte maakt voor andere aanvallers. Of bij een verdediger Overlapping run aanzetten, zodat hij mee opkomt.

Natuurlijk hebben we ook een hoop nog niet gezien. Zoals de Master League die weer verbeterd schijnt te zijn, de Champions League en de online modus die dit jaar goed moet gaan werken. Maar belangrijker dan alles is dat de foutjes die in deze versie zaten nog worden weggepoetst, want anders wordt het voor FIFA 10 wel een heel gemakkelijke wedstrijd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Is er niks bekend over nieuwe club licenties ofso?

 • Ik wil zeggen altijd wel die andere dingen maar nooit geen licenties voor de mooiste competitie ENGELAND!! dan maar 2 clubs dat slaat gewoon nergens op.

 • In tegenstelling tot FIFA 10, dat dit jaar de snelheid iets heeft opgeschroefd.  Andere websites beweren dan dat het een tikkeltje trager is geworden. David Rutter zelf zegt dat er nauwelijks verschil is met FIFA 09 maar dat het anders kan aanvoelen door bijvoorbeeld 360° dribbelen.

 • FIFA FTW

 • let the fanboy battles begin

 • Haha, daar dacht ik ook gelijk aan.

 • ik snap konami echt niet,waarom

  nemen ze gewoon niet de succesvolle gameplay

  van de oude pes(pes 2 t/m 5)en verbeteren ze die

  gewoon niet

 • Iedereen schaft toch Fifa10 aan. Fifa09 is zo'n geweldig succes, dat het echt wel even gaat duren voordat PES weer dominant wordt.  Ik kijk in ieder geval vast uit naar oktober, wanneer fifa10 uitkomt!

 • Wat de GameAc alzegt… komende 30 berichten gaan weer over hoe goed of slecht Pes wel niet is en hoeveel beter fifa is. als al die kneusjes nou ergens anders dat gaan melden zou ik graag argumenten willen lezen waarom jou voorkeur uitgaat naar PES / Fifa.  Anyway.. spel is pas voor 60% af dus zegt me vrij weinig. Er is gespeeld op de PC versie terwijl juist de console versie de doorslaggevend moet zijn. Kortom beetje raar dat er nu al een impressie word geschreven.. Ik ben een beetje wijzer maar keuze absoluut nog niet gemaakt!

 • Tjaah, ik heb 2 footies, namelijk PES6 en FIFA09. En ik denk dat ik daarbij laat. Geen jaarlijks nieuw spel. Dan is de innovatie te klein. En eerlijk gezegd ben ik nog steeds niet uitgekeken op de gameplay van PES6 (PS2) en nog lang niet op de vele modi van FIFA09 (PS3).

 • Ik hoop het voor PES dit jaar.. zoals ook al vermeld staat is PES6 'the best' onder de footies (AGREE!)

  Fifa09 speelt erg lekker en verwacht dat Fifa10 er alleen maar beter op wordt. PES daarentegen heeft een totaal ander gameplay gevoel dan FIFA wat mij dus meer aanspreekt en als PES het dit jaar echt waar kan maken qua verbeteringen, dan gaat PES10 in mijn console :)

 • @HokkaHokka

  totally agree :)

 • de manier van verbeteren van het vorige deel spreekt mij totaal niet aan, veel mooier hoefde het van mij niet en als de belangrijkste verbeterpunten de tactische dingen dan vind ik dat jammer want dat maakt mij geen zak uit. Ik wil gewoon kant en klaar voetbal. Ik wil kunnen lopen in meer dan 8 verschillende richtingen, ik wil alle fouten weg uit het vorige deel, CPU cheats weg en fatsoenlijk online spelen. En met name dat laatste heb ik nog niks over gehoord dus het zal wel weer brak zijn.

  Nee Konami, ik neem ook gas terug, ik sla jullie een jaartje over.

 • @kingkoning

  lekker snel oordelen ;) gewoon afwachten en zien toch?

  wij consumenten hebben lekker een keuze uit 2 footies, als het eindproduct daadwerkelijk te weinig verbeteringen heeft DAN is de keuze pas gemaakt

 • @kingkoning  Inderdaad……….on line? Dat was echt een drama in de laatste 3 versies !!! Ik wil terug naar PES maar de 1e berichten zijn niet positief..

 • opmerkelijk, op pu.nl waren ze juist heel positief over Pes 2010. Volgens hun ging het na een aantal jaar weer de goede kant op met pes. Maarja, we zullen wel zien wie de beste wordt.

 • Ach ja, Italië werd vorig jaar ook volledig weggespeeld door Nederland. Dikste wedstrijd ooit trouwens, maar toch moet je realistisch genoeg zijn om toe te geven dat Italië echt het betere voetballand is van de twee.

 • Wat een ongelooflijk lelijke header hebben jullie gemaakt.

 • FIFA ALL THE WAY!

 • Ook ‘nieuw’ is dat wanneer je een speler op een positie zet die niet goed bij hem past, zijn rating afneemt en hij dus minder presteert dan op zijn juiste positie.

  Misschien wel realistisch maar ik vind het een belachelijke en overbodige vernieuwing. Een spits op rechtsback heeft sowieso al lage verdedigende waarden, waarom moeten al zijn stats dan nog eens omlaag gehaald worden? Voor een game als Football Manager kan ik dit perfect begrijpen maar voor PES is dit overbodig.  Ik speelde vaak met meerdere aanvallers op de backs en het middenveld, dat wordt nu weer een heel stuk minder aantrekkelijk. Als je nu in de laatste minuten een verdediger in de spits zet voor zijn kopkracht, zullen zijn stats dus ook verlagen. Je wordt meer in een keurslijf gedwongen en je mogelijkheden zijn beperkter. Dat noem ik geen vooruitgang, klinkt weer niet geweldig deze PES. Wanneer gaan ze nu eindelijk nog eens het niveau van PES 4 en PES 5 halen? Volgens mij kunnen ze het gewoon niet meer bij Konami, keer op keer loopt het fout en PES raakt steeds verder in het slop. Een sabbatjaar zou PES deugt doen me dunkt.  Tot slot: Koop nu eens eindelijk die fucking licenties, het enige wat ze willen is elk jaar de poen zonder wat dan ook aan de game te verbeteren. Wat Konami met PES heeft gedaan de laatste jaren is echt om van te kotsen, de serie kwijnt weg terwijl EA wel de nodige middelen vrijmaakt om FIFA te verbeteren. PES 6 was wat mij betreft een beschamend dieptepunt en zijn opvolgers zijn van hetzelfde bedroevende niveau. Konami denkt zeker dat de fans blind zijn?Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren