1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

​(Opmerking vooraf: voor deze recensie heb ik wat anders geprobeerd dan de informatieve recensies die de norm zijn. Enjoy!)

Nog een shotje. Ik ben al lang vergeten hoeveel keren ik die naald in de rottende aderen van mijn arm heb geramd. Wat maakt het ook uit. Ik heb de naald nodig, de naald is goed voor me, de naald geeft me kracht. Zonder had ik me nooit kunnen verdedigen tegen de andere junkies hier in Rapture. Ik mag dan zelf ook een junkie zijn, maar ik leef nog. Ik denk na. Ik heb nog het gevoel te beslissen over wat ik doe. Ik heb een doel.

Mijn naam is Jack. Enkele dagen terug ben ik neergestort met mijn vliegtuig voor de poorten van Rapture, een stad die gebouwd is op de zeebodem. Rapture is ongelofelijk. Wie had gedacht dat iemand ooit een stad op de zeebodem zou bouwen? Laat staan van deze grootte en schoonheid? Als ik er de tijd voor heb laat ik mij overweldigen door deze schoonheid. Mijn aderen vullen zich dan met een gevoel dat ik in de afgelopen uren steeds meer heb gekregen , een gevoel dat al mijn gevoel de kleur blauw heeft, blauw als het water dat drukt op de krakende ruiten van Rapture. Blauw als onvergetelijkheid en vergetelheid ineen. Oceanisch.

Wacht, ik moet verder, voordat de blauwe extase aan gaat voelen als het omgekeerde. Als pijn, als marteling. Het blauw drukt dan op mijn hoofd, het drukt maar doet me niet barsten, nee het doet me niet barsten. Opeens zie ik wat Rapture voor hel is geworden. Een utopie gebarsten onder een druk die ik niet verklaren kan.  Rapture is afgrijselijk. Het liefste zouden haar inwoners het vlees van mijn botten schrapen. Alles om hun misvormde zielen te voorzien van het enige waar ze naar verlangen. Maar ik geef het ze niet, want ik heb het zelf nodig, maar dan echt nodig, om een doel te bereiken. Echt waar!

Als ik mijn doel wil bereiken moet ik de tips opvolgen van mijn enige vriend hier: Atlas. Hij heeft mijn ogen geopend. Door hem weet ik waarom Rapture zo corrupt geworden is. Het is allemaal te wijten aan het kwaadaardige karakter van Andrew Ryan, het brein achter de bouw van Rapture. Een brein dat zo verziekt is dat het de omschuldige familie van Atlas wil vermoorden. Waarom Ryan dat wil doen weet ik niet. 'Waarom' heeft een andere betekenis in Rapture. 'Waarom' bestaat in Rapture voor mij alleen in een spuit. Ik begrijp 'waarom' niet en wil ook niet de moeite te doen om het te begrijpen. Het enige dat ik weet is dat ik Atlas vertrouw en dat hij me kan helpen te ontsnappen uit Rapture. 

Of toch niet? Misschien verbeeld ik me het, maar soms bekruipt me het gevoel dat ik een speelbal ben van de belangen van iemand anders. Van Atlas? Veel tijd om daar over na te denken heb ik nooit. Atlas vertelt me waar ik heen moet. Junkies vallen me aan. Ik vind pistolen en mitrailleurs en doe kogels door vlees snijden. Nog nooit heb ik me zo machtig gevoeld. Nog nooit h​eb ik bloed zo mooi zien druipen van witte tegels. Maar als het genot voorbij is bekruipt de angst me weer. Nog nooit heb ik me zo bang gevoeld.  Monsterlijke schimmen bewegen traag door het donkerblauwe zeewater en hun diepe huilende grommen trillen door de muren van Rapture. Ik wou dat ik zo'n schim was, of iets van hun kracht kon lenen. Ik denk dat dat mijn nieuwe doel wordt.

Conclusie en beoordeling

Bioshock is verslavend. Bioshock is prachtig. Bioshock is gruwelijk. Bioshock is de best afgewerkte en meest originele single-player shooter van de afgelopen vijf jaar. Bioshock slokt je op en laat je niet meer los totdat je erachter gekomen bent wat de waarheid is achter het verval van Rapture, en achter het motief van de hoofdpersoon. Maar wat is dat motief? Ik weet het niet. Ik weet al niet meer wat ik net gezegd heb. Alles wat ik weet is dat ik verder moet in Rapture. Omdat ik het moet, omdat ik niet anders kan, omdat ik dat graag wil.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • verslavende gameplay.
 • betoverende setting.
 • originele vormgeving.
 • verassende plottwists.
 • brute wapens.
 • Minpunten
 • geen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt mij opzich wel een vette game, maarja… 5 maps is een beetje weinig.

 • Ik vind gedateerde graphics voor een gratis game niet echt een minpunt. De game ziet er wel leuk uit trouwens!

 • Ik dacht aan een ander soort game -_-'

 • Toch niets voor mij denk ik.. x)

 • het is wel een leuk spelletje alleen moet je tog wel een hele tijd spelen voordat je alle tricks hebt unlocked.  Aan kleding heb je wel wat alleen is deze steeds limited tot 5 dagen ofzo en dan verdwijnt deze weer en moet je het weer opnieuw kopen.  Ook kan je sockets in je gear plaatsen waardoor je sommige stats boost zoals bijvoorbeeld speed boosts, tricks en jumps  Leuk voor even… meer niet
 • het was leuk voor een uurtje… :P

  - zegt genoeg denk ik

 • Niet echt iets voor mij :P

 • Spel vind ik zelf ook niet leuk =[

 • er zijn er toch zeker meer dan 5?

 • Voor een gratis game niets mis mee. Ergerde me wel erg aan de installatie proces. Duurde echt een eeuwigheid met die patches die ze gewoon een voor een downloaden en updaten

 • lol

 • Opzicht is het een leuke gratis game waar je wel een tijdje mee kunt vermaken. Het is tenminste wat anders.

 • ik snap nog steeds niet waarom IG gratis games zoveel promoot.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren