1. Forza Motorsport 4 (X360)

Forza Motorsport 4 (X360)

Altijd al in een krachtbron willen rijden van meer dan 500 PK? Natuurlijk, naast sparen is er nu ook een andere optie: Forza Motorsport 4. Een van de meest realistische racegames van het moment voor de Xbox 360. Door de samenwerking van Turn10 met Topgear en Pirelli heb je het gevoel alsof je echt in je droomauto zit.

Forza Motorsport 3 was een hele goede racegame. Het zag er mooi uit, maar het kon beter. Dat laat Turn10 zien met Forza Motorsport 4. De game is veel beter ten opzichte van zijn voorganger door middel van verschillende toepassingen, zoals de clubs, Topgear, nieuwe circuits, nieuwe auto’s en ook de nieuwe multiplayer opties, betere motor geluiden, maar er zitten ook minpuntjes aan.

Gameplay

In de game kan je het je zelf zo moeilijk mogelijk maken. Dat kan door verschillende hulpmiddelen, zoals automatisch remmen en hulp bij het sturen. Hoe meer hulpmiddelen je uitzet, hoe moeilijker het wordt. Maar daarin tegen word je wel beloond, want de bonussen voor een race stijgen.

Door de samenwerking met Pirelli is de gameplay beter geworden ten opzichte van de vorige Forza. Turn10 kreeg feedback over remtesten en bochten werk. Hierdoor is het rijden op Forza veranderd. Het is een stuk realistischer geworden. De auto reageert nu anders op het wegdek in bochten of als je moet remmen.

Carrière

De carrière in Forza is zoals we gewend zijn weer erg groot. De carrière modus heeft een grote update gekregen. Het is niet meer zo dat je vrij kan kiezen welke race je wilt doen. Je gaat van land circuit naar circuit. Op elk circuit krijg je de mogelijkheid om uit twee of drie verschillende races mee te doen. Hierbij heb je keuzes uit verschillende klasses. Zo kan je over het circuit racen met je Ferrari tussen andere grote sportwagens, of je rijdt in je oude Amerikaan tussen andere Amerikaanse auto’s.

Je kunt ook op het circuit racen in de auto waarin je wilt. Voorheen reed je aan het begin van je carrière altijd in een langzame auto, terwijl je in je garage al een Lamborghini had staan. In de nieuwe Forza kan je met elke auto je carrière doen. Of het nu een langzame auto is of een snelle. De races worden geselecteerd op de auto die je in het hoofdscherm gekozen hebt.

Daarnaast krijg je bij elke race ook een speciale bonus, zo kan je een carrière bonus krijgen, hiermee stijgt je level. Ook kan je een afiniteitsbonus krijgen. Hiermee stijgt je merklevel en kan je goedkoper je auto opvoeren of stijlen. Als laatste bonus kan je een extra geldbonus krijgen.

Het enige nadeel dat ervaren racers de carrière op het begin saai zullen vinden. Je carrière wordt per seizoen iets moeilijker. Natuurlijk kan je veel hulpmiddelen uitzetten, maar dit wil niet altijd helpen, als je eenmaal je auto onder controle hebt, dan zijn de races te makkelijk.

Clubs

Het is mogelijk om je eigen club op te starten en je kunt al je vrienden uitnodigen. Voor iedereen is er wel een taak weggelegd, zo zijn er mensen die goed kunnen racen, driften, afstellen, en voor autodesigns kunnen zorgen.

Je club komt hoger in de ranglijst te staan door de rivalen uitdagingen te doen. Hoe hoger jij in de lijst staat, hoe hoger jouw club komt te staan. Met de rivalenuitdagingen word je tegen over je eigen clublid gezet om over een bepaald circuit een ronde tijd neer te zetten. Op het moment dat jouw clublid sneller dan je is, krijg je een bericht en kan je het nog een keer proberen om je clublid te verslaan. Hierdoor stijg jij zelf ook in de ranglijst samen met je clublid en word jouw club dus beter.

Multiplayer

De online multiplayer is weer onder verdeeld in een aantal categorieën. Zoals gewoon racen, de speelplaats, de keuze van Turn10 en TopGear. Door de variatie in de multiplayer is het leuk om online te spelen. Als je geen zin hebt om te racen kan je een spelletje spelen, of autovoetbal. Er is genoeg om je mee bezig te houden.

De splitscreen multiplayer valt een beetje tegen. Het lijkt wel als of ze er geen moeite in hebben gestoken. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar een race doen. Het is niet ( meer ) mogelijk om bijvoorbeeld driftraces of dragraces te doen met een vriend.

Conclusie en beoordeling

Forza motorsport 4 is een hele uitgebreide game. Je kan het maken zoals jij het wilt met alle upgrades, stylings mogelijkheden om zo maar door te gaan. Toch zijn er een aantal dingen die de game mist. Zoals een uitgebreide splitscreen modus, een goed schademodel en varierende weersomstandigheden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • - Uitgebreide carrière
 • - Engine sounds
 • - Multiplayer
 • - TopGear
 • - Het racegevoel
 • - Keuze uit auto's
 • - Clubs
 • Minpunten
 • - Schademodel is het nog niet helemaal
 • - Mist een uitgebreide splitscreen modus

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • nice ik ga het maar eens bekijken denk ik  Edit: Even gespeeld maar ik moet zeggen dat het best grappig is. Voor degene die het wel eens gespeeld heeft, de menu's komen erg overeen met Gunbound.

 • Ziet er niet echt spannend uit ofzo…

 • Ziet er echt niet \"cool\" uit.

 • Hmm… misschien dat ik het eens download, maar op het eerste gezicht lijkt me er niet zo heel veel aan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren