1. Kirby's Epic Yarn (Wii)

Kirby's Epic Yarn (Wii)

Binnen de wondere wereld van Nintendo is er niemand zo flexibel als Kirby. Zelfs Mario met al zijn extra optredens moet het afleggen tegen zijn collega. Het komt niet alleen door dat Kirby’s lichaam zeer elastisch is of andere vormen kan aannemen, maar door het feit dat Nintendo graag met hem experimenteert. Door zijn flexibilliteit leent hij zich uitstekend voor verschillende type games waarin hij vaak excelleert. Zijn eerste console avontuur in jaren weet dit prima te demonstreren. Dankzij een gemene tovenaar genaamd Yin Yarn wordt Kirby verbannen naar het magische Patch Land, een wereld waar alles en iedereen gemaakt is van stof, wol en knopen. Dankzij de magie van Yin Yarn verandert Kirby ook in een stukje wol, maar daar laat hij het natuurlijk niet bij zitten. Yin Yarn’s snode plan om Dream Land over te nemen moet gestopt worden!

Yin Yarn mag dan een gemenerik zijn, maar dat zal Epic Yarn er niet van weerhouden om zichzelf te presenteren als een game waar de vrolijkheid van afspat. Dit zou de gemiddelde speler moeten afschrikken, aangezien iemand oppervlakking zou kunnen opmerken dat de game niet geschikt is voor mensen die de geestelijke leeftijd van zeven jaar hebben bereikt. Dat is echter niet het geval. Sterker nog, Epic Yarn is een titel die zoveel charme bezit dat zelfs de grootste macho niet bestand is tegen het ronduit fantastische uiterlijk. De schattigheid van de wereld waarin Kirby verscheidene levels moet voltooien is vertederend te noemen.

Alles in de game bestaat uit wol, garen, knopen en ritsen. Zelfs de vele vijanden bestaan enkel uit draadjes en knoopjes. Lapjes stof lijken daadwerkelijk vastgenaaid aan de omgevingen. Zelfs het water bestaat uit draadjes. Het is in eerste instantie een hele vreemde wereld, maar wel eentje die direct een hele goede indruk achterlaat. Een game die zonder al te veel moeite de speler in een vrolijke stemming kan brengen. Ontwikkelaar Good-Feel heeft zichzelf overtroffen met deze uitstekende grafische stijl. Het is niet alleen dankzij de grafische insteek waardoor Epic Yarn meteen indruk maakt. Op het gebied van leveldesign heeft Good-Feel zijn fantasie losgelaten op het concept van een wereld bestaande uit wol en garen. Het beste voorbeeld is dat sommige levels zijn te manipuleren door bijvoorbeeld een touwtje aan te trekken. Hierdoor worden twee stukjes stof naar elkaar toe getrokken en wordt een geheime doorgang onthuld. Je ziet de stof echt kreukelen, wat ontzettend gaaf is om te zien. Dit is enkel een voorbeeld, aangezien Epic Yarn enorm veel coole effecten kent.  

Over effecten gesproken; het effect van Patch Land op Kirby’s vaardigheden is duidelijk te merken. Epic Yarn is een platformer, een genre die niet onbekend is voor onze wollige held. Doordat hij nu alleen uit wol bestaat kan hij geen voorwerpen of vijanden opzuigen zoals in zijn eerdere platform avonturen. De mogelijkheid om te vliegen is hem ook ontnomen. Daarvoor in de plaats kan hij met een soort lasso vijanden uit elkaar trekken of ze oprollen tot een bolletje wol. Hiermeer kan hij obstakels of andere vijanden uitschakelen. De belangrijkste verandering van allemaal is dat hij in verscheidene levels van gedaante kan veranderen. Hij moet daarvoor een speciale power-up bemachtigen die hem bijvoorbeeld in een robot-tank verandert die enorm veel schade kan aanrichten met zijn vuurkracht. Andere gedaanten zijn een brandweerwagen, een ufo, een raket, een dolfijn en nog een aantal andere leuke gedaantes. Het leuke is dat wanneer Kirby deze vormen aanneemt de game zich ook daadwerkelijk aanpast aan de speelstijl van bijvoorbeeld een brandweerwagen. Zo komt Kirby vurige obstakels tegen die geblust moeten worden met het water van de wagen. Tijdens water levels moet Kirby als dolfijn zijnde over obstakels heen springen. Vooral binnen de Kirby formule voelt deze aanpak zeer fris aan.

Dat zorgt er gedeeltelijk voor dat Epic Yarn een andere beoordeling krijgt dan eerdere delen uit de reeks. Hoewel deze game behoorlijk verschilt van andere titels met Kirby in de hoofdrol, blijft het overduidelijk nog steeds een typische Kirby titel. Een kenmerk die de achilleshiel van dit avontuur blijkt. Het is namelijk te makkelijk. Aan het einde van een level moet de speler een bepaald aantal kralen verzameld hebben om een medaille te verdienen. Het verzamelen van de kralen is in 90% van de gevallen zo makkelijk dat het niet halen van een gouden medaille een enorme prestatie zou zijn. Het is misschien te makkelijk, zelfs voor een Kirby titel. Aan de andere kant, het blijft zoals gezegd een Kirby game. Het roze (wollen) balletje is een personage die ook hele jonge spelers aanspreekt en die hebben natuurlijk geen leuke middag wanneer ze voor de zoveelste keer een “game over” scherm zullen zien. Het is dan ook niet mogelijk om game over te gaan in Epic Yarn. Of Kirby nu de afgrond indondert of voor de zoveelste keer door een vijand geraakt wordt, hij kan niet dood. In sommige situaties is het juist een klus om geraakt te worden door een vijand. Hierdoor voelt de game eerder aan als een relaxte boswandeling dan een uitdagende ervaring. Zelfs jongere spelers zullen weinig moeite hebben met het uitspelen van deze game.

Is dat een probleem? Nee, eigenlijk niet. Doordat de game zo aangenaam is om naar te kijken en omdat de gameplay op bepaalde onderdelen behoorlijk verschilt van andere delen uit de reeks is Epic Yarn juist heel bevredigend te noemen. Het heeft iets kalmerends om heel rustig door een level te lopen, kralen te verzamelen en je te vergapen aan al het moois wat deze game biedt. Het ontdekken van de game is ook mogelijk met zijn tweeën, doordat de game over een co-op modus beschikt. De tweede speler bestuurt dan Prince Fluff, de prins van Patch Land. Hierdoor wordt het verzamelen van kralen en het verslaan van vijanden nog relaxter dan voorheen. Al is dat geen straf, aangezien de ervaring hetzelfde blijft. Behalve het feit dat een tweede speler ook betoverd kan worden door de magie van Kirby’s Epic Yarn.

Conclusie en beoordeling

Wanneer een Engelse vertelmeneer als een voorleesouder het verhaal begint voor te lezen zullen sommigen twijfelen of ze deze game wel willen spelen. Die twijfel verdwijnt wanneer Kirby Patch Land aandoet door toedoen van Yin Yarn. De prachtige grafische stijl zal voor de nodige “Ah wat lief!” en “Oh dat is zo schattig!” opmerkingen zorgen. De game mag dan te makkelijk zijn, maar doordat het verschilt met andere Kirby platformers blijft het wel leuk om te spelen. Epic Yarn bewijst maar weer dat een alternatieve Kirby game de leukste zijn in de serie. Oh ja, nog één keer om het af te leren: “Deze game is zoooooooooooooo schattig!”
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Speelt lekker weg...
 • Geweldige grafische stijl
 • Geen traditionele Kirby
 • Minpunten
 • ... te makkelijk
 • te weinig uitdaging qua kralen verzamelen
 • Te snel voorbij

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Speel het af en toe, is best leuk :D

 • heeft het ook een monster modi en niet alleen pvp?

 • @Owner  Same

 • Ik heb het ff gedownload en gespeeld, maar vond er niet echt veel aan…een tegenvaller…

 • ik had hem gedownload maar na een tijdje kon ik m niet meer opstarten, wat ik ook deed dus heb ik m maar van de pc af gegooid.

  heb m ook niet meer gedownload :(

 • @ Glennieboy  nee, er zit geen PVE in… dat is de reden dat ik het niet speel :P

 • ik speel het best vaak,  vind het echt wel leuk

 • oke bedankt grim =]

 • Ik speel het idd ook best vaak.. kzal binnenkort maar is ff een wallie kaart halen om wat wapens te kopen.. aangezien ik maar 2300 gold heb en al lvl 6 ben xD

 • Nieuwe wapens en items? Ik wil nieuwe maps!

 • Blij dat ik het geld voor fatsoenlijke games heb.. Vond dit maar een kut spel, onvoorstelbaar dat daar achten aan worden gegeven. Was op gamer.nl ook al het geval..

 • ik vond dit spel ook tegenvallen…

 • om een wapen te kopen ben je al 2 weken verder :S die reparatie aan dun is duur en kogels kopen om de 3 dagen :S

 • Ik vind dat IG door die games wel wat minder is geworden, ik wil nieuws over echte games, niet over dit.

 • Dit soort spellen krijgen vaak een update. Misschien dat ik het eens check.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren